MUZIEK UIT DE BAROK

6 MEI 2023
Kerk Zuurdijk
16.00 uur

Muziek uit de Barok komt tot klinken tijdens een concert in de kerk van Zuurdijk, zaterdag 6 mei, 16.00 uur a.s.

Marjolein Hennes, barokviool en Teun Lingeman, theorbe en arciliuto spelen o.a. uit het begin van de 17de eeuw sonates van Castello en Pandolfi. Beide componisten schreven als eersten muziek voor soloinstrumenten. Zij speelden een belangrijke rol in de overgang van de traditionle ‘canzona’ naar de ‘sonate’.

De stijl waarin zij schreven wordt de ‘Style Fantastico’ genoemd. Al in 1640 schreef men hierover: ‘het is de vrijste en ongehinderde methode voor compositie en is aan niets gebonden, aan tekst noch aan een muzikaal thema’.

Op het programma verder ook sonates uit de tweede helft van de 17de eeuw, o.a. van Matteis en Eccles. Matteis, een opmerkelijke Italiaanse barokviolist in Londen, in zijn tijd enorm populair. Eccles stond als componist in hoog aanzien, diende bij vier Engelse vorsten en was van groot belang voor het Engelse muziektheater.

Marjolein Hennes was jarenlang viooldocent aan de Muziekschool Leiden. Ook speelde zij in verschillende orkesten. De laatste jaren heeft de liefde voor de barokmuziek en het spelen van barok(alt)viool haar gegrepen.

Zij beleeft veel plezier aan een andere speelmanier, nieuwe literatuur, kortom aan de ontdekkingsreis door een nieuw muziekgebied. Lessen volgt zij bij barok(alt)violiste Femke Huizinga. Ook speelt zij in o.a. het Leids Barok Ensemble en het Haags Barok Gezelschap.

Met van vaderskant roots in het Oldambt komt Marjolein graag op het Groningse platteland. In Zuurdijk is zij regelmatig is te gast.

Teun Lingeman studeerde klassiek gitaar bij Wim Pfister en vanaf 1993  luit en theorbe bij Irene Thomas en Israel Golani. De laatste jaren is hij vooral actief als continuospeler en begeleider van zangers. Hij speelde in verschillende ensembles en deed mee aan operaprojecten zoals King Arthur, Dido en Aeneas van Purcell en l’Orfeo van Monteverdi. Ook was Teun te horen in verschillende cantates van Bach en de Johannes Passion.

Marjolein en Teun spelen regelmatig samen. Zij traden op o.a. in de Dominicuskerk in Amsterdam en voor het project ‘Gluren bij de Buren’.

Kortom, muziek om bij weg te dromen of door wakker geschud te worden.

Toegang € 10.– kinderen gratis.
Na afloop drankje en hapje, bij mooi weer op het kerkhof.