Bankje ‘Tied holdt gain schoft… wie aal!’

IMG_2684Op 11 januari 2012 werd het Woon- en leefbaarheidsplan van de gemeente De Marne in de kerk van Zuurdijk gepresenteerd. Gedeputeerde Marianne Besselink kreeg het plan aangeboden. Als dank voor de gastvrijheid kreeg Zuurdijk van de provincie een cheque voor een bankje op het kerkhof.

Bertus Onderwater, Steenhouwerij De Schreef, die de steen voor Armhoes Joapke had gemaakt, was bereid voor het geschonken bedrag een bankje te maken.

Een kenmerk van het werk van hem is dat er altijd gewerkt wordt met letters, met tekst.

Bertus kwam dus met een ontwerp, maar het dorp moest met een tekst komen. Dat het een Groninger tekst moest worden was duidelijk. Roelfina Heuker kwam met een idee. Toen werd het nog een spel wat de juiste spelling was. Na veel heen en weer gemail, en een Salomonsoordeel van Klaas Pieterman, de man van de bijbel- en psalmvertalingen en de Grunneger dainsten werd het deze tekst:

bankje 1 20 04 2013 kopie.JPGTied holdt gain schoft………. wie aal!’

Conclusie na al het heen en weer gemail over de spelling was ‘Prima idee, en het heeft ons wel even lekker bezig gehouden, leuk!’

Op 20 april 2013 werd het bankje officieel ‘ingezeten’ door gedeputeerde Marianne Besselink. Dat was tevens de aftrap van alle werkzaamheden op de begraafplaats. Het gebeurde op de eerste werkdag, waarop het dorp dus tijd nam voor ‘schaft’.