29-08-1939  Nadere aanwijzingen opkomst dienstplichtigen en maatregelen hamsteren 

___________________________________________________________

29-08-1939 Nieuwsblad van het Noorden, dinsdag 

Opkomst van dienstplichtigen Nadere aanwijzingen

De volgende inlichtingen zijn uitsluitend bestemd voor dienstplichtigen, die de 1e oefening nog niet hebben volbracht en zich ook niet onder de wapenen bevinden.
Zij, die nog niet zijn ingelijfd en voor wie het tijdstip van inlijving ook nog niet is aangebroken, moeten voorloopig niet opkomen.
Zij, die oorspronkelijk in een vorig jaar hadden moeten opkomen of op een reeds verstreken tijdstip in het loopende jaar ter inlijving hadden moeten opkomen, doch die de Ie oefening tengevolge van verkregen uitstel nog niet hebben aangevangen of althans nog niet hebben volbracht, moeten wel opkomen. De plaats, waar zij zich moeten melden, staat in hun zakboekje vermeld. Hebben zij het zakboekje niet in hun bezit, dan moeten zij zich tot den burgemeester wenden en kunnen zij van dezen vernemen waar zij zich moeten aanmelden.
Zij, die van den dienstplicht zijn vrijgesteld wegens broederdienst, wegens kostwinnerschap of om een andere reden en die voorgoed vrijstelling hebben gekregen, of voor wie de duur van de vrijstelling nog niet is verstreken, moeten voorloopig niet opkomen.
Zij kunnen wel worden opgeroepen, nu er buitengewone omstandigheden bestaan, doch het is nog geheel onzeker, of van deze bevoegdheid zal worden gebruik gemaakt. In elk geval moeten zij niet opkomen, zoolang hieromtrent niets naders wordt bepaald.

___________________________________________________________

Maatregelen tegen hamsteren

Per week mag men zich niet meer aanschaffen, dan men gewoon is in een week te verbruiken.
Gisteren heeft de Minister van Economische Zaken een beschikking genomen krachtens de wet van 24 Juni 1939, Staatsblad 634, waarbij maatregelen worden genomen om het hamsteren van levensmiddelen en enkele andere artikelen tegen te gaan. Deze maatregelen hebben betrekking op: rijst (rijstebloem, rijstemeel en gemalen rijst) tarwebloem en tarwemeel, roggebloem en roggemeel, havermout, gort, vermicelli, macaroni en spaghetti, maizena, groene erwten en spliterwten, bruine boonen, witte boonen, capucijners en rozijnerwten, andere soorten gedroogde peulvruchten, witte suiker, basterd suiker, slaolie, raapolie, boterolie en andere spijsoliën, bak- en braadvet, margarine, koffie koffie-surrogaten, thee, cacao, harde zeep, zachte en vloeibare zeep, zeeppoeder, vlokken, -schilfers, waschpoeder, alle soorten kaarsen.
Op grond van deze beschikking is het voorloopig aan ieder verboden van de genoemde artikelen in één week zich meer te verschaffen dan hij gewoon is in een week te verbruiken. Indien hij echter als regel voor een bepaalde groep personen, zooals b.v. een gezin, zich die artikelen pleegt aan te schaffen, dan zal het hem toegestaan zijn in een week zooveel te betrekken als die groep personen in een week pleegt te verbruiken.
Het is duidelijk, dat dit verbod er op gericht is te voorkomen, dat door abnormale vorming van voorraden een tekort aan de genoemde artikelen zal ontstaan, waardoor die personen benadeeld zouden worden, die niet over de middelen beschikken om zich meer aan te schaffen dan normaal in een week verbruikt wordt. Ook is het duidelijk, dat het verbod in geen enkel opzicht een belemmering bedoelt te zijn van het normale verbruik van de genoemde artikelen. Het normale verbruik immers wordt door deze regeling niet aan banden gelegd.
Teneinde de zekerheid te verkrijgen, dat het aldus in werking gestelde hamsterverbod ook zal worden nageleefd, is aan alle leveranciers van de genoemde artikelen de verplichting opgelegd bij iedere aflevering een afleveringsbewijs in tweevoud uit te schrijven, waarvan één exemplaar tegelijk met de goederen aan den klant wordt afgeleverd. Het afleveringsbewijs moet zijn voorzien, behalve van de handteekening van den leverancier, van een opgave van het artikel dat werd afgeleverd, en van de hoeveelheid daarvan, alsmede van den naam en het adres van den leverancier en den afnemer. Deze afleveringsbewijzen zullen door den afnemer in verband met de In te stellen controle, gedurende een termijn van minstens 3 maanden zorgvuldig bewaard dienen te worden.
Voorts zijn de winkeliers verplicht het andere exemplaar van de afleveringsbewijzen gedurende eenzelfden termijn te bewaren.
De aandacht wordt er op gevestigd, dat overtreding van het hamsterverbod gestraft kan worden met een gevangenisstraf van 4 jaren, of een geldboete van f 10.000, terwijl bovendien de gehamsterde artikelen in beslag genomen zullen worden.
Tenslotte wordt nog opgemerkt, dat handelaren in de genoemde artikelen van de gegeven voorschriften vrijgesteld zijn.
Een ieder is dus thans gewaarschuwd. Het zich aanschaffen van de genoemde artikelen in hoeveelheden, die het normale verbruik in een week te boven gaan is strafbaar, terwijl zoowel de winkelier als de klant strafbaar zijn, indien niet bij iedere hoeveelheid, die in den winkel afgehaald wordt, of bij den klant thuis wordt bezorgd, een afleveringsbewijs aanwezig is.

___________________________________________________________

Terug naar Mobilsatie