Klaas Jans Beukma | Emigrant van het eerste uur

___________________________________________________________

Register Landverhuizers Groningen 1835:
1835 Leens; Beukma Jz (Klaas Jans), landb:; Ouderdom: 45 jaar; Godsdienstige gezindheid: Gereformeerd; Mindergegoed; Hoofdelijke Omslag 33e Klasse; 4 Kinderen, 1 dienstbode; Vermoedelijke reden van vertrek: Om een beter bestaan te vinden; Plaats waarheen zij zich begeven hebben: Lafayette N. Amerika; Aanmerkingen en bijzonderheden betreffende de Landverhuizers door de Plaatselijke Besturen opgegeven: Was niet geheel van middelen ontbloot, doch scheen ten gevolge achteruitgang van zaken, op den duur niet in dien stand te kunnen blijven leven, waarin hij hier reeds had verkeerd.


Op 27-04-1835 emigreerde Klaas Jans Beukma met zijn 4 kinderen naar de Verenigde Staten van Amerika en arriveert in New York op 23-07-1835
Passagierslijst Brig Syren

Kapitein John M. Noyes noteert op 24-04-1835 in New York dat op 26-05-1835 de volgende personen in Rotterdam aan boord zijn genomen:
Klaas Jz. Beukma, 46 jaar, male, general farmer, County Groningen
Jan Beukma, 18 jaar, male, children -, County Groningen
Willem Beukma, 16 jaar, male, children -, County Groningen
Kornelis Beukma, 14 jaar, male, children -, County Groningen
Geertruida Beukma, 12 jaar, female, children -, County Groningen
Mich. E. van Kampen, 25 jaar, male, servant, children -, County Groningen

Michiel Eisses van Kampen, ~ 12-08-1810 Kantens, was een zoon van Tamme Michiels van Kampen, broodbakker, rijkstaxateur x Roelfje Geerts Elving
DTB Kantens 1810: Op dato een zoon ged. van Tamme Michiels en Roelfje Geerts Elving (* 19 Julij) gen Michiel Eisses
N.b. de vraagstukken zijn door de moeder beantwoord, vermits de vader tot de Gezindheid der Mennonieten behoort 

___________________________________________________________

Jan Zijlma noteert in zijn “De Marne”
:
1835 [] Den 27 april dezes jaar vertrok K.J. Beukema, landbouwer op de boerderij Castor te Zuurdijk, met zijne vier kinderen naar de Vereenigde Staten van Noord-Amerika, wat destijds bijna als een onzinnige daad beschouwd werd.
Meester J. S. van Weerden beschrijft de levensloop van Klaas Jans Beukema in zijn “Wandelingen door de geschiedenis van de Marne“.

Het ligt voor de hand dat Klaas Jans Beukma zich kon vinden in de tekst van het in de “De Ommelander” opgenomen klaagzang: Vaarwel van een  LANDVERHUIZER aan EUROPA.

___________________________________________________________

In vele couranten werd aandacht besteed aan de emigratie van Klaas Jans Beukma:

04-05-1835, Utrechtsche Courant, maandag
GRONINGEN den 30. April. 

Het eerste voorbeeld van verhuizen uit deze provincie naar de Staren van Noord-Amerika heeft nu plaats gehad. 
Verleden Maandag, den 27. dezer, des morgens ruim 10 uren, stapte K. Jz. Beukma, tot dusver landbouwer te Zuurdijk op de belangrijke boerderij Castor, met zijne kinderen, bestaande uit drie zonen.en eene dochter, benevens een’ jongeling van Wehe, met name M. E. van Kampen, van deszelfs tot dusver bezeten grond op het aldaar, aan het noorder oever van het Reitdiep gereed liggende en door kapitein Du Bois, van de Zoltkamp, gevoerde schip De Goede Verwachting over, om overgebragt te worden naar de te Rotterdam liggende, naar Nieuw-Vork gedestineerde en door kapitein J. M. Noyes gevoerd wordende Amerikaansche brik Sijren. Eene talrijke schaar, zoo leden der familie als vrienden, had zich reeds in dien morgen op het te verlaten verblijf Castor begeven en deed hen uitgeleide tot aan het schip, alwaar een treffend afscheid en de beste zegeningen wederkeerig werden toegewenscht.

Men beschouwt deze daad als een begin der landverhuizing ook in dit gewest en als een gevolg van den meer en meer achteruitgaanden staat van den landbouw, waarvan men in dit rijk met bange zorgen de toekomst te gemoet ziet, en meent, dat in Amerika voor den landbouwer buitengewone voordeden zijn te behalen. En ofschoon men van tijd tot tijd de tegenstrijdige berigten, ten aanzien van het al- of niet voordeelige voor de landverhuizers, verneemt, wenschen wij, dat de landbouwer Beukma zich niet in zijne hoop en verwachting moge te leur gesteld zien, maar hij het doel moge bereiken, hetwelk hij zich voorstelt. 

___________________________________________________________

Om zijn familie en vrienden van zijn wel en wee op de hoogte te houden noteerde hij zijn indrukken in brieven.
Deze aan het “thuisfront” gezonden brieven zijn in boekvorm (3 delen) uitgegeven.
Zijn broer Menno Beuckma, koopman, taxateur en burgemeester te Baflo, † 21-12-1835, heeft in 1835 de aanzet voor het “Eerste Stukje” gegeven.
In 1838 werden het “Tweede Stukje” en “Derde Stukje” uitgegeven. In 1849 werden de drie Stukjes in één bundel uitgegeven.
Gelijktijdig met het uitgeven boek zorgde de uitgever voor een artikel in de couranten.


Advertentie 25-12-1835 Groninger Courant 

___________________________________________________________
 

Klaas Jans Beukma koos na lang onderzoek voor het stadje “Lafayette” , Tippecanoe regio, in de staat Indiana. Hij kocht daar grond en werd landbouwer. Later kocht hij andere grond en werd boom- en fruitkweker. Klaas Jans Beukma laat in zijn “Artikeltjes” zien dat hij van vele markten thuis was, beschrijft uitvoering de zeereis, de zoektocht naar geschikte grond, het transformeren van “woeste grond” in “landbouwgrond,”  beschrijft het wel en wee van de oorspronkelijke Indiaanse bevolking, roept Groningers op tot emigratie etc.

___________________________________________________________

I. Brieven van K. Jz.  Beukma  | uitgeven in boekvorm
II. Latere brieven van K. Jz., en van zijn zonen Jan,Kornelis en Willem Beukma en Hillechien Beukma-Beuckma over het vertrek naar en verblijf in Amerika aan hun “neven en nichten, (stief)kinderen van Mechiel Jenes Sijtsma te Baflo.
De brieven van de familie naar Amerika zijn niet bewaard gebleven.
Uit de brieven kan opgemaakt worden dat men door het schrijven van brieven contact met de familie wenste te houden en ook wat hen bezighield. Geboorte, overlijden, roddels, familiezaken, -onenigheden en -ruzies alles kwam ter sprake. Evenals leefomstandigheden, ziekte, de burgeroorlog, landschaps-, reis-, dorps- en stadsbeschrijvingen.
Willem zette zich meestal op regenachtige dagen aan de schrijftafel.
De ontvangen brieven of de inhoud daarvan werd door de ontvangers weer gedeeld met familie en vrienden. Wanneer een brief aankwam was immer onzeker.
De brieven van Willem in 1863 geven een beeld van het verloop van de ziekte van Hillechien Beukma-Beuckma (longtuberculose) weer. Toch nemen zij het besluit, ondanks de vergevorderde ziekte van Hillechien, gehoor te geven aan de innige wens van Hillechien terug te gaan naar haar geboortedorp Baflo. Het was haar niet vergund Baflo nog te kunnen zien. Zij overleed op het treinstation van Lingen.

De bewaard gebleven brieven bevinden zich in het Familiearchief Nanninga (Groninger Archieven; toegang 561).  

___________________________________________________________

In 1846/1847 bezocht Klaas Jans Beukma Nederland en zorgde in Zuurdijk voor de gedenksteen van zijn echtgenote Aafke Willems Smith.
In 1848 verkocht hij zijn bezittingen in Lafayette en ging naar New-York, waar hij bij kennissen op State Island woonde.

___________________________________________________________

In 1850 werd hij bezocht door zijn neef Cornelis Ipes Borgman (zoon van zijn schoonzuster Borgman-Smit), landbouwer op “Oud-Bocum” te Kloosterburen. Ook C. I. Borgman heeft zijn reisverslag en indrukken in 1854 in boekvorm uitgegeven. Aan vooral C.I. Borgman is het te danken dat de “Arendploeg” in Groningen populair werd.
Jan Zijlma noteert in zijn boek “De Marne”: 
1851: De eerste Amerikaanse arendploeg door C. Borgman, destijds wonende op Bochum onder Kloosterburen, alhier ingevoerd.

Klaas Jans Beukma exporteerde in 1847 vanuit Noord-Amerika een dorschmachine naar de landbouwvereniging te Onderdendam, later eigendom van Geert Reinders, Groot Zeewijk in de Noordpolder.
Neef Evert Borgman maakte deze dorschmachine na.
Jan Zijlma noteert in zijn boek “De Marne” blz 207:
1847: Eerste dorschmachine, gemaakt door E. Borgman van Bocum, naar een door K.J. Beukma voor rekening van het genootschap van Nijverheid uit Amerika overgezonden en op Groot Zeewijk onder Warffum geplaatst exemplaar, in de Marne en wel op Oud-Bocum onder Kloosterburen in gebruik 

C.I. Borgman noteert in zijn reisverslag:
Wij bezochten nog, hoe kort dan ook, de fabrijk van J. Hall, welke ons reeds bekend was door den heer K. Beukma, die in 1847 uit dezelve voor het genootschap van Nijverheid, te Onderdendam gevestigd, eene dorschmachine had medegenomen, die nog steeds met het beste gevolg bij den heer G. Reinders te Warffum gebruikt wordt. In deze fabrijk werden, zoo ver ik kon opmerken, uitsluitend dorschmachines en ijzeren drijfmolens vervaardigd, bestemd voor 6 à 8 paarden. De eerste waren meerendeels nagenoeg van dezelfde grootte als die welke in de provincie Groningen, in navolging van de eerstgenoemde Amerikaansche machine, door mijn’ broeder E. vervaardigd zijn.

___________________________________________________________

Klaas Jans Beukma hertrouwt na 04-10-1852 New York Johanna Maria van den Berg, * 19-04-1815 Gorinchem, † 24-02-1895 Lancaster, 79 jaar

Ouders Johanna: Hendrik van den Berg x Maria van der Velde

Johanna Maria Beukma, geboren van der Berg, is begraven op de Lancaster Rural Cemetery, Lancaster, Erie County, New York, Section C 70W-6

Volkstelling 07-06-1870 Inhabitants in Lancaster, in the County of Erie, State of New York:
Beukma Johanna, aged 55, Female, Color Wite, Profession Housekeeping, Value of Real Estate 4000, Value of Personal Estate 2900, Country of Birth Holland, Father of foreign 1, Mother of foreign 1,
Beukma Johanna Maria, aged 9, Female, Color Wite, Profession Attending School, Value of Real Estate -, Value of Personal Estate -, Place of Birth New York, Attended school within the year

Johanna Maria van der Berg “verloor” ten gevolge van het Angelsaksiche Rechtssysteem bij haar huwelijk haar familienaam en kreeg als familienaam “Beukma”. Blijkbaar gebruikte zij haar tweede voornaam niet meer en werd: Johanna Beukma.
Haar echtgenoot Klaas Jans Beukma, met wie zij in 1852 huwde, overleed op 13-12-1860. Gezien haar bezittingen ten tijde van de volkstelling 1870 heeft Klaas Jans Beukma zijn bezittingen waarschijnlijk nagelaten aan zijn echtgenote.

Was Johanna Beukma-van der Berg zwanger toen Klaas Jans Beukma overleed, of werd de dochter buiten huwelijk geboren?
In geen enkel artikel over Klaas Jans Beukma word echter gewag gemaakt van een kind geboren uit het tweede huwelijk van Klaas Jans Beukma.

Volkstelling 20-06-1865 Lancaster in the County of Erie, N.Y.:
Dwellings, built of Brick, value 1500, Johanna M. Beukma, age 50, sex Female, Country of Birth Holland, Number of times married 1, Now widowed 1
Hanna Jager, age 4, sex Female, Relation to the head of the family Boarder, County of Birth Erie
Hanna was “kostganger“.
Het ziet er naar uit dat Hanna de pleegdochter werd van Johanna Maria Beukma-van der Berg, en haar naam werd gewijzigd in Johanna Maria Beukma.

Deze Johanna Maria Beukma, roepnaam Molly, * 1861, † 13- 12-1932 Lancaster, huwde met George Wesley Davis, * 1859, † 24-10-1938 Lancaster.
Beiden zijn begraven op de Lancaster Rural Cemetery te Lancaster, Erie County, New York; perceel C-70.

John Menno (Willems) Beukma woonde in bij de Familie Davis ten tijde van zijn overlijden in 1896

___________________________________________________________

Grafsteen Klaas Jans Beukma op de begraafplaats: Lancaster Rural Cemetery, Section O Row 12, plot Z, te Lancaster, Erie County, New York, USA |findagrave.com|Memorial no. 131146796

Tekst:
[]
[] den Heer
K. Jz. BEUKMA
GEB DEN 16 JAN 1789
TE VIERHUIZEN
PROV. GRONINGEN
NEDERLAND
OVERL. TE LANCASTER
DEN 13 DEC 1860

Hieronder staat nog een graftekst


Het is opvallend dat de tekst in de moedertaal van Klaas Jans Beukma aangebracht werd

___________________________________________________________

Naar commentaren op de landverhuizing 
Naar Kinderen Beukma-Smith
Naar Brieven Klaas Jans Beukma
Naar brieven van Klaas Jans, zijn zonen Jan, Kornelis en Willem Beukma, dochter Geertruida Aapkens-Beukma en schoondochter Hillechien Beukma-Beuckma
Naar Aafke Willems Beukma-Smith
Naar Neef Cornelis Ipes Borgman