30-08-1939 Nieuwsblad van het Noorden | De Spoorwegen in mobilisatietijd

___________________________________________________________

30-08-1939 Nieuwsblad van het Noorden, donderdag 

BINNENLAND De Spoorwegen in mobilisatietijd
Beperkte dienstregeling draagt slechts een tijdelijk karakter Wellicht volgende week weer uitgebreider dienst.

In verband met de mobilisatie hebben de Nederlandsche Spoorwegen, zooals bekend, een zeer beperkte dienstregeling ingevoerd, die uitsluitend met stoomtreinen wordt bereden. Dat wil zeggen de Dieseltreinen zijn voorloopig “van de baan”.
Tusschen Amsterdam en Rotterdam evenwel zouden vandaag weer electrische treinen gaan rijden.
Hoe beperkt de nieuwe nood-dienstregeling is, heeft men uit het in ons nummer van gisteren opgenomen overzicht kunnen zien. Gelukkig beteekent dit niet den definitieven toestand, zelfs niet bij een langdurige mobilisatie. De sterke beperking van den treinenloop moet als een tijdelijke maatregel worden beschouwd.
Op de mobilisatie van ons leger, die nu is voltooid, moet nog als noodwendige consequentie volgen de zoogenaamde concentratie er van. Eerst als die achter den rug is, zijn de verschillende onderdeelen op de bestemmingen, waarvoor ze ter verdediging van ons land zijn aangewezen Die concentratie zal één of twee dagen duren, waarop ook weer het treinverkeer voor niet-militaire reizigers zal zijn gesloten. (Zooals elders is gemeld is dit op a.s. Vrijdag en Zaterdag).
Nadien krijgen de spoorwegen weer meer bewegingsvrijheid en, behoudens goedkeuring van den generalen staf, die in dezen de beslissing heeft, zal daarvan dan gebruik worden gemaakt om de dienstregeling wat uit te breiden en zelfs tusschen de stoomtreinen weer electrische en Diesel-electrische treinen in te leggen.
De (tijdelijke) afschaffing van de electrische en de Diesel-electrische tractie heeft, naar we in de N. R. Crt. lezen, verschillende oorzaken. In de eerste plaats kunnen er langere treinen met stoomtractie worden geformeerd, waaraan bovendien gemakkelijk onderweg nieuwe eenheden kunnen worden aangehaakt. Maar de voornaamste reden is wel, dat er op de eenvoudigste wijze goederenwagens aan kunnen worden gehangen voor het vervoer van oorlogstuig, dat in de eerste dagen van de mobilisatie van aanzienlijken omvang is. Tenslotte komt door deze beperkte dienstregeling ook materieel vrij voor de concentratie, die thans reeds in alle onderdeelen wordt voorbereid.
De gansche uitvoering van den dienst wordt beheerscht door het principe (hetwelk gedurende de geheele mobilisatie ook voor de in de burgerlijke dientsverlening loopende treinen van kracht blijft), dat het vervoer van militairen onder alle omstandigheden voorrang heeft boven dat van gewone burgers. Het publiek zal daar steeds rekening mee moeten blijven houden.
In 1914 is het beeld niet anders geweest. Toen volgde er op den eersten mobilisatiedag een periode van zeer beperkte vervoersgelegenheid, die pas na de concentratie gedeeltelijk werd opgeheven. De geleidelijke uitbreiding van de dienstregeling is evenwel in de vorige mobilisatie doorkruist door den kolennood, die aan alle goede voornemens der Nederlandsche spoorwegen een einde maakte en zelfs op den duur een niet onbelangrijke inkrimping van den dienst ten gevolge had. up zulk een toestand valt evenwel thans niet meer te rekenen, daar vooral sedert de intensieve ontginning van de staatsmijn Maurits de Nederlandsche kolenproductie voor de consumptie in eigen land volkomen voldoende is.

Volgende week meer treinen?
In aansluiting op bovenstaande ontleenen wij nog aan een gesprek, dat de president-directeur der Nederlandsche Spoorwegen, prof. dr. ir. J. Goudriaan, met een Telegraafmedewerker had, dat de Spoorwegen hopen a.s. Maandag den reizigers een uitgebreider dienstregeling te kunnen aanbieden.
Maandag over een week zal waarschijnlijk weer vrij normaal gereden kunnen worden, vooropgezet natuurlijk, dat er geen oorlogstoestand intreedt. De nachtposttreinen en nachtgoederentreinen zullen waarschijnlijk vooreerst nog niet loopen, doch post en goederen zullen zooveel mogelijk met de gewone treinen en met de bussen worden meegegeven. Het inleggen van de autobussen geschiedt districtsgewijze onder leiding der inspecteurs en is uit den aard der zaak een tijdelijke noodmaatregel.
Met man en macht wordt gewerkt om het publiek ruimer reisgelegenheid te bieden, want hoewel het militaire vervoer steeds voorrang moet hebben, is het toch bedrijfseconornisch, financieel en maatschappelijk noodzakelijk, ook het publieke vervoer zoo goed mogelijk te bedienen.

___________________________________________________________

Op den verjaardag van de Koningin
Dagorder van den Commandant Veldleger
De commandant van het veldleger, luitenant generaal J. J. G. baron Van Voorst tot Voorst, heeft een dagorder uitgevaardigd aan al de onderdeelen van het veldleger, van den volgenden inhoud:
“Officieren, onderofficieren, korporaals en soldaten,
Ten volle vertrouw ik dat leger en vloot onder alle omstandigheden hun plicht zullen doen“.

Uit deze woorden, gesproken door Hare Majesteit de Koningin in de radiorede op den dag, dat de algemeene mobilisatie werd bevolen, blijkt dat de Koningin reeds bij voorbaat Haar volle vertrouwen in u allen heeft gesteld.
Dit Koninklijk vertrouwen zult gij niet beschamen. Huis en hof hebt gij verlaten om uw plicht te vervullen nu het vaderland u noodig heeft.
Evenals uw voorgangers tijdens den grooten oorlog staat gij thans met het geweer bij den voet op wacht, ons grondgebied beschermend en beveiligend tegen aanranding door wien ook en van welke zijde ook komende.
En zoo waakt gij voor onze hoogste goederen: Onze vrijheid en onafhankelijkheid nabij de plek waar gij zijt geboren en opgegroeid en velen uwer een gezin vormden.
Maar gij zult alleen dan wat u dierbaar is kunnen “handhaven”, volgens de fiere spreuk van ons Vorstenhuis, indien gij u volledig bekwaamt in het gebruik der wapenen, die u zijn toevertrouwd en in een goede tucht en met een opgewekte geest u die samenwerking in al uwe rangen eigen maakt, die het wezen en de kracht van een goede weermacht uitmaken.
Gemobiliseerde officieren, onderofficieren, korporaals en soldaten van het veldleger, ik reken er op, dat gij allen en ten volle zult voldoen aan het vertrouwen dat de Koningin in u stelt.
Geeft daarom op den geboortedag van uw Koningin uiting aan uw vasten wil daartoe, door u allen te vereenigen in den uitroep: ”Lane leve Hare Majesteit onze geëerbiedigde Koningin”.

___________________________________________________________

Terug naar Mobilisatie