___________________________________________________________ |
HET GESLACHT TEBBENS
Ongeveer in het midden van de 17e eeuw leefde in Hoogezand:
I. Tjebbe Tebbens, gehuwd 21 mei 1670 met Gessien Alberts, weduwe van Adam Jans.
Een zoon van Tjebbe Tebbens is:
II. Adam Tebbens, geb. 6 october 1672 te Martenshoek. Hij huwde 6 april 1705 met Aaltien Rijckens van Sappemeer (Noorderdiep).
Adam Tebbens was belastingpachter te Hoogezand.
Van deze echtelieden zijn mij 4 kinderen bekend:
a. Geesje Tebbens, geboren 17 maart 1709, gehuwd met Albert Jans Boon.
b. Catarina Tebbens, gehuwd met Hofkamps.
c. Albrechtus Tebbens, gehuwd met Mevrouw Anna Rodenhuis.
Albrechtus Tebbens was militair en bekleedde de rang van luitenant.
III. d. Rijkent Tebbens onze voorvader, geboren 11 februari 1714, gehuwd 10 April 1740 te Appingedam met Geertruida Suidema, dochter van Haijo Suidema, tinnegieter te Appingedam, gehuwd 17 Aug, 1721 met Liefdina Venecamps, geb. 21 April 1689 te Groningen.
Grootouders: Derk Venecampe, wonende in de Peperstraat (Gron.) en Geertruida Smeins.
Rijkent Tebbens was collector en tinnegieter te Appingedam, geboren te Hoogezand.
Kinderen van Rijkent Tebbens en Geertruida Suidema zijn:
a. Aaltien Tebbens, geb. 1741, gehuwd met Lambertus Tonkens, geb. 1733, in leven burgemeester van Appingedam. In de kerk te Appingedam vindt men ter nagedachtenis het volgende grafschrift:
Ter Gedachtenis van den Edelen Achtbaren Heer Lambertus Tonkens, in leven Burgemeester hier ter stede, overleden den 21 September 1802 in het 69ste Jaar Zijns ouderdoms.
Deszelfs Echtgenoote Vrouwe Aaltje Tebbens, overleden den 30 Juni 1803 in het 63ste Jaar hares ouderdoms.
b. Liefdina Tebbens, geb. 30 November 1742 te Appingedam gehuwd 4 Mei 1763 met Luppo Melis, geboren 1735, overleden 7 Juni 1806. Liefdina Tebbens overleed 20 Mei 1814.
Huwelijkscontract tusschen den E. Lippe Melis, zoon van den Heer Rekenmeester Sicco Melis en Juffrouw Martjen Lippes en de Juffer Liefdina Tebbens, dogter van den E. Collector Rijkert Tebbens en Juffrouw Geertruida Suidema.
De dedingslieden (getuigen)
aan Bruidegomssijde de heer Rekenmeester Sicco Melis en Juffrouw Martjen Lippes als vader en moeder, Juffer Gezijna Melis als suster en de E. Geert Melis en vrouw Claesijn Jacobs als oom en aangetrouwde moey;
Aan Bruidssijde de E. Collector Rijkert Tebbens en Juffrouw Geertruida Suidema als vader en moeder, Anna Mathias, weduwe Suidema als angetrouwde grootmoeder, de E. Lambertus Tonkens en Juffrouw Aaltien Tebbens als angetrouwde Broer en volle suster, de Heer Studiosus Adame-’s Tebbens als Broer, de Juffrouw Catarina Tebbens, weduwe Hofkamps als volle moey, de Heer Luitenant Albertus Tebbens en Mevrouw. Anna Rodenhuis als oom en angetrouwde moey.
Luppo Melis en Liefdina Tebbens waren landbouwers op “Panser” onder Vierhuizen.
Hoe kwam deze boerderij in de familie Melis?
In 1718 werd het huis “de Panser” met bijbehorende landerijen ongeveer 68 H.A. groot, onder vaste beklemming, huur 300 carolus gulden verkocht door Joost Lewe aan Melis Sickes en Anje Mindelts, voor eene in 5 jaren te betalen som van 750 carolus guldens.
Genoemde Melis Sickes en Anje Mindelts hadden “de Panser” reeds 5 jaar in losse huur bewoond.
Het huis “de Panser’ was oudtijds de woonplaats van het adelijke geslacht van dien naam.
“Anno 1625 den 2 Junius starf de Ed. Erentfeste Jonker Sikke Panser Arfhoevelinck tot Vierhuisen en in de Marne, sind.s de laatste manspersoon van het Sikkegeslacht, verwachtende eene zalige opstanding der dooden.”
Luppo Melis en Liefdina Tebbens hebben ’”de Panser” in 1805 verkocht.
Hieromtrent het volgende:
“3 December 1805. De Heer Lippo Melis en Mejuffrouw Liefdina Tebbens woonachtig op “de Panser” verkopen aan Ds. Theodorus van der Ley en Mejuffrouw Geertruida Tebbens eene Behuizinge en schuure, de Panser genaamd met de vaste beklemming van alle binnen- en uiterdijksch en queldergronden huur f 300, koopsom f 30.000, De verkoperen zullen hun leven lang kunnen en mogen verblijven op de boerderij met een of twee dienstboden, ter hunner keuze, de behuizing bewonen en hoven gebruiken, edoch zal de Ooster kamer in de bovenbebuizinge ten gebruike en inwoning van de kopers verstrekken. Mocht behuizing en schuur afbranden dan zullen de verkopers opnieuw optimmeren; de uit de brandkas te verkrijgen som moet herbouwd worden, een som van f 4.000 niet te bovengaand en ten genoegen van de kopers bouwen. De verkoopers mogen 4 paarden voor hun plaisir houden, welke door de koopers ‘s zomers en winters moeten worden onderhouden, voorts 2 melkkoeyen houden waarvan de voortbrengseien ten voordeele der verkoopers zijn met nog 2 guste koeyen op het land mogen vetweiden. Verder jaarlijks te leveren een vet varken, niet minder dan 200 pond wegende en voorts benoodigde rog tot brood en gort”.
Theodorus van der Ley en Geertruida Tebbens kochten de boerderij van hun oom en tante.
Luppo Melis en Liefdina Tebbens, die beiden op “de Panser” zijn overleden, zijn begraven op het kerkhof te Vierhuizen.
“Ter Gedachtenis van Luppo Melis ouderling der Gereformeerde Gemeente van Vierhuizen, overleden op het huis “de Panser” den 7 Juny 1806 in den ouderdom van 71 jaren.
Hij, die ‘t oprechte hart bezat
In weldoen Zijne vreugde had,
Door huwljkeliefde teer beschreid.
Wacht hier den dag der eeuwigheid.
O, droeve vrouw, schrei niet meer
Gij vindt bij God. uw Melis weer!”
Grafschrift van zijn vrouw:
“Liefdina Tebbens, weduwe L.Melis, geboren te Appingedam den 30
November 1742, overleden op “de Panser” den 20 Maay 1814.
Wees van elkaar geacht,
Bemint door uw geslacht,
Geniet in ’t heerlijkst oord
Al wat uw hart bekoord.
Wat ooit geluk zijn vrienden gaf
Het eind van alles is het graf”.
Met de oprichting der gemeenten werden te Ulrum als leden van bestuur aangesteld Gerbard de Grave en Willem Sijpkens, predikanten, de eerste te Niekerk, de laatste te Ulrum en de landbouwers Luppe Melis van “de Panser”; Tjipke Pieters en Popke Freerks van Hornhuizen. Te Wehe v.m. Michiel Eisses van Kampen, landbouwer te Wehe, Marten Aedges Teenstra, dito te Zuurdijk.
Een zoon van Rijkert Tebbens en Geertruida Suidema is
IV. c. Adam Tebbens, onze stamvader, geboren 1743 te Holwierde, overleden 11 Februari 1807 te Niekerk, gehuwd met
1 Johanna Muller, overleden te Appingedam.
2 Gezyna Melis 1738 – 1798.
Adam Tebbens was Doctor Juris Utriusque, d.w.z. Meester in de beide Rechten, het wereldlijk en het geestelijk recht. Adam Tebbens was geconstitueerd richter van verschillende richtstoelen o.a. Siddeburen, Oostwold, Loppersum woonde op de ‘Groote Nes” een boerderij tussen Holwierde en Bierum en zegelde met een cachet, waarop zijn wapen: 2 herten opspringende tegen een boom, helmteeken eenen boom.
In de tijd van de Prinsgezinden en Patriotten kenmerkte hij zich als vurig Patriot en werd gevangen genomen toen hij 6 December zitting hield te Hellum in 1787. Als gewezen officier bij de gewapende genootschappen werd hij in 1788 veroordeeld tot een schadeloosstelling van f 500 en tot een boete van f 240. De betaling liet wat op zich wachten en van uitstel kwam afstel doordat de kansen spoedig weer keerden en hij van de betaling verschoond bleef, volkomen werd gerehabiliteerd en hem zelfs de kosten werden vergoed.
Toen in het begin van 1795 de Patriotten uit de Ommelanden weer in actie kwamen stond Adam Tebbens in de voorste gelederen.
In de eerste helft van Februari vergaderde hij en zijn vrienden vaak te Groningen, wat niet eenvoudig was want soms moest wegens de slechte weersomstandigheden en de onbegaanbaarheid der wegen een vergadering worden uitgesteld. Na veel moeite kwam naar voorbeeld van Amsterdam het “Committée Revolutionnair” voor de Ommelanden tot stand welke onder leiding kwam van Adam Tebbens, die zich één van de felste strijders toonde.
Toen de Fransen de stad bereikt hadden en vandaar de provincie introkken was Tebbens hun voorrijder en gids op weg naar Zoutkamp. Uit Lotgevallen van K. J. Kuiper te Obergum op zijn land- en zeereizen 1790 — 1818 dit:
“In de winter van 1794/95 was Adem Tebbens gids en voorrijder van de Fransche chasseurs, die te paard van Groningen kwamen en langs de trekweg over Onderdendam en Winsum naar de Zoutkamp gingen. Er waren 28 in getal.”
Onder zijn leiding werd de oligarchie in de Ommelanden opgeruimd. De oude functionarissen werden vervangen, de oude instellingen bleven voorlopig nog voortbestaan.
De notulen van het Winsumer en Schaphalster Zijlvest vermelden op boeiende wijze hoe Tebbens daar de oude functionarissen afzette en nieuwen in hun plaats stelde.
Zoals hierboven is vermeld huwde Adam Tebbens, onze stamvader met
1. Johanna Muller; deze eerste vrouw van Tebbens is onze stammoeder. Zij is een dochter van Ds. Wilhelmus Muller en Allegonda Engelma.
Ds. Wilhelmus Muller was predikant te Appingedam, later o.m. in de Marne te Ulrum en Wehe. Hij stemde niet uit een predikantengezin; zijn vader Jan Willems Muller was garentweemder te Appingedam en gehuwd met Stijntje Harmens Sageman, dochter van Harmen Clasen Sageman, garentweemder en Burgemeester van Appingedam en
Dieuwer Uldricks, dochter van Ulrick Luytjens, landbouwer in ‘t Klooster te Oosterwierum.
De moeder van Johanna Muller, genaamd Allegonda Engelma, was een dochter van Johannes Engelma, wonende aan de Breede (Grote) Markt te Groningen, overleden voor 1736 en
Deeuwertje Oostrum, geboren 5 Jan. 1683.
De vader van Johannes Engelma kwam uit Duitsland en heette: Engelbert Engelberts, huwde 2 Sept. 1675 met Elajen Gouwkens.
Zeer vermoedelijk is het latere “Elgersma” van Engelma afgeleid.
Een vaststaand bewijs hieromtrent heb ik echter niet.
De tweede vrouw van Dr. Adam Tebbens was
2. Gezyna Melis, geboren 1738, gehuwd 16 Juli 1790.
In die tijd was Adam Tebbens richter in het Grote Reedschap, waartoe volgens “de Marne”, gerekend, moet worden Ulrum, Niekerk en Vliedorp en van het kleine Reedschap waartoe het Kerspel Vierhuizen, waaronder Zoutkamp, gerekend werd.
Gezyna Melis was een dochter van de Heer Rekenmeester Sicco Melis en Martjen Luppes.
Uit het kerkeljk archief van Niekerk het volgende:
“Den 12 Juni 1790 hebben alhier hunne huwelijksproclamatie laten aanteekenen de Heer Mr. Adam Tebbens van Appingedam en Gezyna Melis van Niekerk, en zijn gemelte personen, nadat 3 maal onverhinderd waren angekondigt en attestatie van Appingedam hadden vertoond, op den 16 July in de kerk te Niekerk in den Huwelijken Staat bevestigd door Ds. Th. Joh. van der Ley, predikant te Baflo-Rasquert”.
Hieruit kan men afleiden dat Adam Tebbens tot zijn tweede huwelijk in Appingedam heeft gewoond.
In verband met bovenstaand huwelijk en het huwelijk al eerder vermeld van Liefdina Tebbens en Luppo Melis wil ik iets nader ingaan op het geslacht Melis, dat toch nauw met het geslacht Tebbens verbonden is geweest.
Het oudste mij bekende geslacht is Sicke Melis, landb. op Helwerd (Usquert) en
Cornelliske.
Hiervan een zoon:
Melis Sickes 1674 — 1754, gehuwd 5 Maay 1701 te Saaksumhuizen met Anje Mindelts, geb. 1678 te Pieterburen, dochter van Mindelt Geerts en Aaltjen Tonnys, landb. te Pieterburen,
Melis Sickes werd in 1739 lid der Staten Generaal en in 1737 lid van de Raad van State.
Hij en zijn vrouw kochten ”de Panser” groot 68 H.A., in 1718, hier voor vermeld.
Op 3 Maart 1702 werd gedoopt te Eenrum
a. Sicke soon van Melis Sickes en Anje Mindelts.
Hij huwde in 1725 met Martjen Luppes, geb. 1700.
Zij waren landbouwers te Leens en op “Oldeheem” Niekerk.
Sicke Melis was lid van de admiraliteit van Harlingen. In 1752 verwisselen P. W. van Sytsema van Bellingweer” provinciaal rekenmeester en Sicke Melis van Niekerk, lid der admiraliteit van Harlingen van hunne wederzijdsche betrekking onder vereischte goedkeuring”. Dit gebeurde wel meer.
Bovengenoemd echtpaar waren de ouders van Luppo Melis, die Liefdina Tebbens huwde en van Gezyna Melis, getrouwd met Adam Tebbens. Deze beide echtparen zijn kinderloos gestorven.
Sicke Melis en Martjen Luppes zijn begraven in de kerk te Niekerk (Hunsingo):
“Sicce Melis, Rekenmeester Provinciaal overleed den dertigsten dag van October 1781 in den ouderdom van 79 jaren en 8 maanden.
Martjen Luppes overleed den derden dag van Januari 1782, in den ouderdom van 81 jaren, 3 maanden en 4 dagen”.
“Hier in dit sombre graf rust Melis met zijn gade,
Bijna ten zelfdentijd geroepen voor God’s troon.
Zij hadden beide deel aan God en zijn genade,
Zij erfden beid tezaam een eeuwig, zalig loon.
O, wand’laar wild’ gij gelijk dit tweetal sterven,
Leef dan gelijk als zij, dan zult gij met hun erven”.
b. Geert Melis, geboren 1705, gehuwd met Claesyn Jacobs, geboren 1708.
Ze hadden 2 dochters.
Geert Melis was schepper te Ulrum en lid Provinciaal Rekenkamer.
Hij woonde op Klinckenborg (Pieterburen) en op Beusum.
Op het kerkhof te Ulrum ten Noorden van de kerk heeft een grafsteen van hem gestaan, die al jaren verdwenen is.
Het opschrift luidde:
Hier rust Geert Melis alleen
Bij dese serk van blauwe steen.
Verwacht een salig genot
Ten jongste dag van zijnen God.
Anno 1705 geboren, overleden anno 1794.
c. Stijntje Melis, geboren 1706, gehuwd in 1727 met Tjipke Jacobs, een broer van Claesyn Jacobs. Ze waren landbouwers op “Oldeheem” als opvolgers van Liesbeth Klaasjen en Melle Pieters. Laatstgenoemde echtelieden is het slecht gegaan, ze moesten de boerderij verkopen en vermoedelijk hebben Stijntje Melis en haar man of de familie Melis de boerderij gekocht.
d. Grietje, geb. 1712, gehuwd met Jeremias Pilon.
e. Sara, geboren 1714, gehuwd met Jacob Rijtma.
f. Mendelt Melis, geboren 1721, gehuwd met Iekje Roelfs. Landbouwers op Oude Laan (Usquert).
Het geslacht Melis dat in de familie Tebbens voorkomt is dat van Sicko Melis en Martjen Luppes en wel door hun zoon Luppo en hun dochter Gezyna.
Gezyna Melis stierf 22 Juny 1798, haar man Adam Tebbens stierf 11 Februari 1807.
Door dit huwelijk kwam ‘Oldeheem” na hun dood aan de kinderen uit het eerste huwelijk van Adam Tebbens, n.l. dat met Johanna Muller.
Kinderen van Adam Tebbens en Johanna Muller.
1. Liefdina Tebbens, geboren 1774, overl. 1833, gehuwd met Ds. Gerrit Willem Golts van der Tuuk, geboren in 1765, overleden in 1837, predikant te Winsum.
Ds. van der Tuuk was van vrijzinnige richting en volbloed Oranjeman.
Familie Golts van der Tuuk
De ouders van Ds. Gerrit Willem Golts van der Tuuk Lambertus van der Tuuk, koopman te Groningen en Margrieta Johanna Golts, een domineesdochter van Stitswerd.
Ouders van Lambertus van der Tuuk waren
Abraham van der Tuuk, koopman te Groningen en Niesje Meyers, geboren 1690, overleden 1762.
Ouders van Abraham van der Tuuk:
Lambertus van der Tuuk, 1653 — 1734. Hij was Collector en organist, later koopman in granen en burgemeester van Appingedam. Gehuwd met Aeltjen Claasjens, overleden 1732.
Ouders van Lambertus van der Tuuk:
Harmen Lamberts van der Tuuk, geboren 1625 overleden 1679, koopman en bouwmeester te Appingedam, gehuwd met Nieltjen Hitzema.
We hebben gezien dat de naam Goltz komt van moederszijde van een der voorouders en wel van Margrieta Johanna Goltz, vrouw van Lambertus van der Tuuk, schoonmoeder van Liefdina Tebbens.
Kinderen van Liefdina Tebbens en Ds. Gerrit Willem Goltz van der Tuuk
a. Lambertus van der Tuuk, landb. te Usquert.
b. Margrieta Johanna van der Tuuk, gehuwd met Freerk Meertens Sybolts te Maarhuizen.
c. Johanna Christina van der Tuuk, gehuwd met ds. Rudolf van Eerde, predikant te Obergum
d. Adam Tebbens van der Tuuk, predikant te Middelbert.
e. Gezina Wilhelmina van der Tuuk, gehuwd met dokter Jan Slingenberg te Eenrum
f. Liefdina Luppes van der Tuuk te Obergum
g. Wilhelmus van der Tuu, student in de god-geleerdheid te Groningen.
Deze lijst is opgetekend naar aanleiding van de verkoop van een eigendom van 3/4 jukken land, huur doende f 6, voor f 165 door deze kinderen aan J. K. de Cock en vrouw op 10 Januari 1838.
Opmerkelijk is dat er zoveel namen verband houdende met de tak Tebbens, in dit geslacht voorkomen.
Een tweede dochter van Adam Tebbens en Johanna Muller is
b. Geertruida van der Tuuk, die huwde met Ds. Theodorus Johannes van der Ley, predikant te Vierhuizen, later te Baflo.
“ In tegenstelling met zijn zwager ds. Golts van der Tuuk was deze stijf orthodox, doch overigens een echte Patriot, die zich zelfs persoonlijk met de gewapende genootschappen en wapenoefeningen in liet.
Toen hij bij zekere gelegenheid te Baflo eens een aanspraak hield, besloot hij, in geestdrift vervoerd, met het navolgende versje:
Mijn hart dat klopt voor ‘t Vaderland
En voor der vrijheidseer
Mijn bloed stel ik ten onderpand
Daarvoor draag ik ‘t geweer.
Bij deze laatste woorden had hij op de sabel geklopt.
De volgende Zondag vond men in het kerkezakje een papier met het volgende opschrift:
Ja, ja, gij zijt een dwingeland
Gelijk een wrede beer
Gij stelt de Godsdienst aan de kant
En kent Uw plicht niet meer.
Uit aantekeningen van Jan Zijlma:
Ds. Theodorus van der Ley en Mejuffrouw Geertruida Tebbens kochten in 1805 van hun oom en tante Luppo Melis en Liefdina Tebbens de boerderij “de Panser”. (zie hiervoor).
In 1814 trachten zij het te verkopen. Hoogste bieder Jan Klasen de Cock voor f 37.500. De boerderij werd niet gegund.
20 November 1817. Voor Mr. H. H. Brongers notaris te Winsum. De Heer Theodorus Johannes van der Ley, leeraar der Hervormden te Baflo en Geertruida Tebbens verkoopen aan desselfs soon, den Heer Gijsbertus van der Ley, landbouwer te Vierhuizen, mede namens desselfs echtgenoote Anna de Cock, het huis “de Panser” met de beklemminge van alle binnen— en buitendijksland, vaste huur f 300 aan de Heer H. J. Hoeksema te Groningen Koopsom f 19.000. Getuigen Hidde en Jene Pieters Bonnes te Mensingeweer.
Het voorgeslacht van Ds. Theodorus Johannes van der Ley:
Ouders:
Gijsbertus van der Ley, 1729-1786 notaris te Leeuwarden en Johanna Tresling, 1730-1767.
Zijn grootvader had dezelfde naam als hij Theodorus van der Ley 1698-1770. Hij was eveneens notaris te Leeuwarden gehuwd met Maria van der Velde.
Weer een geslacht verder:
Thomas van der Ley 1677-1717, kapitein en Johanna Maria Metz, overleden 1744.
Dan Albert van der Ley 1632-1682, bouwmeester van de stad Leeuwarden, gehuwd met
Stijntje van Alperen.
Verder:
Georg van der Ley J.U.Dr. secretaris van Dantumadeel (Friesland) en Sjoertje Reen,
Verder:
Jan Hendrick Jaricks van der Ley 1567—1621, bekend zeevaartkundige en Judith du Guardin.
Verder:
Henrick van der Ley ± 1540
Dan
Jarick van der Ley, overleden in 1563, gehuwd met een zuster van Dr. Douwe Tietema.
Hendrick van der Ley approbeerde en ratificeerde op 2 Juni 1579 te Leeuwarden als medevolmacht de Unie van Utrecht.
Jan Henrick Jaricks van der Ley heeft een verbeterde manier uitgevonden om de lengte en breedte op zee te berekenen. Zijn proeven op zee werden bijgewoond door Prins Maurits en hij werd door de Staten van Friesland beloond met een jaargeld f 1200 groot, overgaande op kinderen en kindskinderen.
Ds. Theodorus Johannes van der Ley en Geertruida Tebbens hadden meerdere kinderen en o.m. een zoon die in “de Marne” nogal bekendheid heeft verworven, n.l.
Gijsbertus geboren 1794, overleden 1831, gehuwd 17 october 1814 met Anna de Cock, geboren 9 October 1793 op Warkemaheerd, overleden 24 Augustus 1857.
Landbouwer op “de Panser”, burgemeester der Gemeente Ulrum van 1825-1831.
Gijsbertus van der Ley was de man die in 1824 bericht aan de kerkeraad van Ulrum zond waarin hij mededeelde, mede namens zijn mede collatoren, dat tot predikant van Ulrum was beroepen de Weled. Heer G. J. F. Kramer van Baumgarten, met het verzoek de beroepsbrief te onderteekenen, wat door de kerkeraad werd geweigerd. Hierdoor ontstond veel strijd totdat tenslotte in 1826 P. Hofstede de Groot predikant werd.
Kinderen van Gijsbertus van der Ley 1794—1831 en Anna de Cock 1793-1857
1. Lucretia, geboren 26 Sept. 1815, overleden 10 Aug. 1850.
2. Theodorus Johannes, geboren 12 Maart 1817, overleden 18 Februari 1888, gehuwd met
Liefdina Dijkstra, geb. 9 Juni 1826, overleden te Groningen 18 November 1911.
Landbouwers op ”de Panser”.
Theodorus van der Ley was vurig Fransgezind en een grote Napoleon vereerder evenals zijn familielid Henricus Warendorp Tebbens wat vooral in de oorlog van 1870 tot uiting kwam toen men hier over ‘t geheel pro-duits was.
Hij had altijd graag het graf van Napoleon willen bezoeken maar er is nooit van gekomen. Zijn vrouw echter ondernam na zijn dood de reis naar Parijs en nam een foto van haar man mee. Bij het graf gekomen keerde ze de foto naar het monument, terwijl ze hierbij opmerkte: “Doe wolt hom altied zo geern zain, nou zigs hom”.
Theodorus van der Ley schijnt geen gemakkelijk mens te zijn geweest en had nog wel eens ruzie met deze en gene.
Zo ook met Rijpko Dijkhuis van “Midhuizen” wiens hond hij had doodgeschoten. Dijkhuis loofde f 25 uit voor diegene, die aanwijs kon geven wat de dader betreft. Van der Ley hoorde dit en zond onmiddellijk zijn arbeider naar “Midhuizen” om te laten weten dat hij de schuldige was “opdat de arbeider de f 25 kon kon “verdienen””.
Ook in de z.g. kwelderkwestie heeft hij een niet onbelangrijke rol gespeeld en de zaak wat indijking betreft zeer getraineerd.
Na de dood van haar man heeft Liefdina Dijkstra de boerderij “de Panser” in 1888 verkocht aan Nomdo Zuidema Brouwers te Ruigezand, op stoppel te aanvaarden voor f 80.000, kosten f 4416 + f 602,43. De boerderij was groot ruim 66 ha., vaste huur f 330.
Liefdina Dijkstra, algemeen bekend als “nicht Dientje” verhuisde naar Groningen en stierf aldaar.
Het huwelijk was kinderloos.
3. Eisso Rembertus, geb. 20 Febr. 1819, overleden 16 Sept. 1870 te Deventer.
4. Adam Tebbens, geb. 14 April 1821, overleden elders op 13 Jan 1867.
Laatstgenoemde zoons waren beide geestelijk niet begaafd.
5. Geertruida, geboren 14 April 1824, overl. 17 Febr. 1871, gehuwd als tweede vrouw met
Jan Derks Hoen, geb. 30 Maart 1822 te Sappemeer, oven. 1 April 1889 te Hoogezand. Zijn beroep was bankier.
Kind hiervan:
Anna Wilhelmina, geb. 8 Nov. 1862, gehuwd met Dr. Harm Kremer, arts, geb. 19 Nov. 1859.
Uit dit huwelijk 4 kinderen:
a. Jan Berend, geboren 6 Maart 1891, overleden.
b. Wiebe Bernhard, geboren 11 November 1886, overleden.
c. Titia Geertruida Maria, geb. 14 November 1888.
d. Theodora Johanna, geboren eveneens 14 Nov. 1888.
Deze tweeling woont nog in Groningen; alle 4 kinderen bleven ongehuwd.
6. Willem, geb. 20 Augustus 1826, overleden 12 Juni 1857. Van hem zijn “Nagelaten Geschriften” waarin o.m. opgenomen is de locomotiefreis door een gedeelte van België, Duitsland en Frankrijk, gemaakt door hem, H. Tonkens van Meeden en Jan Zijlma van Ewer.
7. Johanna Lammina, geboren 13 Aug. 1828, overleden 22 Aug. 1833 te Ulrum.
8. Albrechtus Elgersma, geb. 21 Maart 1831, overl. 1 Juli 1831 te Ulrum.
9. Jan de Cock, geboren 21 Maart 1831, overleden 21 Juli 1831 te Ulrum.
Deze kinderen zijn allemaal op “de Panser” geboren.
Uit bovenstaande blijkt dus dat de tak van Gijsbertus van der Ley en Anna de Cock is uitgestorven behalve de tweeling, geboren in 1888 (zie hierboven).
Het derde kind van Adam Tebbens en Johanna Muller is
V. c. Albrechtus Elgersma, onze stamvader, geboren 26 December 1776, te Holwierde, overleden 16 December 1839 op “Oldeheem” te Niekerk, gehuwd 16 April 1812 met
Riena Jannes Torringa, geboren 9 November 1787 te Zuurdijk, overleden in het door haar gebouwde huis dat staat tegenover de boerderij “Oldeheem” te Niekerk, op 9 Juni 1867.
Albrechtus Elgersma Tebbens was voor hij boer werd militair.
Op 28 Maart 1797 legde de Burger Albrechtus Elgersma Tebbens de eed af voor Tweede Luitenant in ‘t Eerste Bataillon van de Vijfde Halve Brigade; op 30 Juli 1805 werd hij bevorderd tot Eerste Luitenant. Als luitenant van het Frans-Bataafse leger onder generaal Brune verdreef hij de Engelsen en Russen mee uit Noord-Holland in de slag bij Bergen: 19 September 1799.
Ook was hij als militair in Duitsland tijdens de veldtochten van Napoleon Bonaparte in het jaar 1807.
In 1810 ging hij uit de dienst “als daartoe bij Zijnen Majesteits Besluit van de 27en van Zomermaand 1810.”
De laatste jaren van zijn leven kwam hij als oud-militair nog weer in aanraking met kapitein de Vrij, die bij de Afscheiding in Ulrum “ter beteugeling van de troebelen” met 107 militairen in Ulrum aanwezig was. Eveneens met luitenant de Bruin.
Albrechtus Elgersma was evenals zijn vader een vooraanstaand Patriot; in 1809 plaatselijk adjudant in dienst van de Koning van Holland in Delfzijl en in 1814 luitenant-kolonel van het 1e bataillon landstorm. Ook behoorde hij bij de 5 landbouwers die namens de gehele Groninger boerenstand (nl. A. E. Tebbens, M. D. Teenstra, Geert Reinders van de Noordpolder, E. E. Schuiringa van Usquert en J. P. Tichelaar van Loppersum), zich in 1824 tot de Groninger rechtsgeleerde Mr. J. R. Modderman wendden, met het verzoek hen te helpen bij het beramen van middelen die dienstig zouden kunnen zijn om in de landbouwende stand verbetering te brengen, beter gezegd, ze voor ondergang te behoeden. Er werd besloten de Koning een rekwest aan te bieden, inhoudende het verzoek hogere invoerrechten te heffen op buitenlands koren of om met vaststelling van een bepaald minimum en maximum, het land voor de onbeperkte invoer van buitenlands graan te sluiten”.
Zo hoopte men tot hogere binnenlandse prijzen te komen. Bij aanbieding van het verzoekschrift was Albrechtus Elgersma Tebbens niet van de partij, er werd daarvoor een aparte commissie gekozen, die wel door Z. M. Koning Willem I werd ontvangen maar hun weinig bemoediging.gaf, zodat de commissie teleurgesteld op 12 Mei 1824 met het Lemmerbeurtschip naar huis terugging (aantekening J. S. v. Weerden).
Na zijn huwelijk was A. E. Tebbens landbouwer op “Oldeheem” tot aan zijn dood in 1839.
De bevorderingen van Albrechtus Elgersma Tebbens tot tweede en eerste Luitenant met zijn ontslagname uit de dienst volgen nu:
Gelijkheid, Vrijheid, Broederschap.
Het cornmitté tot de Algemene Zaken van het Bondgenootschap te Lande Allen dengeenen, die deeze zullen zien Heil en Broederschap. Doet te weeten, dat wij hebben goedgevonden en verstaan den Burger Albrechtus Elgersma Tebbens te committeeren gelijk dezelve gecommitteert word bij deze tot Tweede Lieutenant in ‘t Eerste Bataillon van de Vijfde Halve Brigade;
des zal hij gehouden zijn voor het aanvaarden van deeze zijne Bediening, in Onze handen af te leggen de navolgende Eed:
Ik zweere trouw aan de Nederlandsche Natie, en aan de Nationale Vergadering, dezelye representeerende; gehoorsaamheid aan de Wetten en aan de beveelen van het Committé tot de Algemeene Zaken van het Bondgenootschap te Lande, aan die mijner Bevelhebberen en onderwerping aan de krijgstucht. En belove voorts te zullen agtervolgen de beveelen der Wettig Geconstitueerde Magten tot voorkoming of demping van Oproer en tot handhaving van rust, goede orde en politie; hetwelk gedaan zijnde, lasten en beveelen.
Wij allen en een iegelijk dien het aangaat den voornoemden, Burger Albrechtus Elgersma Tebbens voor tweede Lieutenant als voorschreven is te kennen en te respecteeren; en dit alles tot wederzeggen, want Wij zulks tot dienst van den Lande bevonden hebben te behooren.
Gegeven in ‘s Hage den 28 Maart 1797.
Het derde Jaar der Bataafsche Vrijheid.
A.P. Abbema.
Ter Ordonnantie van het Committé voorsz.
abe. secr.
J.J.de Kempenaer.
Hun Hoog Mogende, Vertegenwoordigende het Bataafsch Gemeenebest.
Allen den genen, die deze voorkomen zal, Doen te wetens Dat wij hebben goed gevonden en verstaan den Tweeden Lieutenant Albertus Elgersma Tebbens.
aan te stellen, en te comitteren, gelijk dezeifve aangesteld, en gecomitteerd wordt bij dezen tot Eersten Luitenant bij het Tweede Regiment Infanterie van Ligne, en zulks in plaats van den tot Adjudant bij de Garde aangestelden Eersten Luitenant I. Speelman.
Zullende hij gehouden zijn voor het aanvaarden van deze Zijne Bediening af te leggen den navolgenden Eed:
Ik zwere trouw aan de Staatsregeling, gehoorzaamheid aan den Raadspensionaris in der tijd, in naam van Hun Hoog Mogende uitoefenende de Uitvoerende Magt en aan mijn Bevelhebberen en onderwerping aan de krijgstucht.
Ik zwere wijders, dat ik ter bekominig van den Post en Rang mij opgedragen, aan niemand wie het zij, eenige Gaven of Geschenken gegeven hebbe, of geven zal dat ik geene Ordres of Patenten tot marcheren of Camperen zal obediëren en respecteren, dan de zodanige, welke van wegens Hun Hoog Mogende behoorlijk en volgens ordre zijn getekend, gecontrafigmeerd en uitgegeven onder het Zegel van den Staat en belove voorts te zullen achtervolgen de bevelen der Wettig Geconstitueerde Magten tot voorkoming of demping van Oproer en tot bandhaving van Rust, goede Orde en Politie.
Hetwelk gedaan zijnde, lasten en bevelen Hun Hoogmogende allen en een iegelijk dien het aangaat, den voornoemden.
Albrechtus Elgersma Tebbens.
als voorschreven is te kennen en respecteren, en dit alles tot wederzeggen, want Wij Zulks tot dienst van den Lande bevonden hebben te behooren.
Gegeven in den Haag onder het Zegel van den Staat den dertigsten July achttienhonderd en vijf.
R. J. Schimmelpennik Raadspensionaris.
Ter ordonnantie,
De Algemene secretaris van Staat.
Ministerie van Oorlog
Koninkrijk Holland.
Acte van Demissie voor den Heer Tebbens.
Staat van Dienst.
Tebbens, Albrechtus Elgersma. Geboren te Holwierde Dep. Groningen
den 17e van Wintermaand. 1776.
Heeft begonnen te dienen als Cadet bij de Halve Brigade, in 1795
Aangesteld als Tweede Luitenant, den 28 van Lentemaand in 1797
Aangesteld als 1e Luitenant, in 1805
Aangesteld als 1e Luitenant en Plaatselijken Adjudant te Delfzijl den 15e van Louwmaand 1808
Veldtochten, Daden, Wonden.
Heeft bijgewoond de veldtochten van de jaren:
1797 Geembarqueerd
1799 in Noord-Holland
1807 in Duitschland
De Minister van Oorlog als daartoe bij Zijnen Majesteits Besluit van den 27e van Zomermaand, 1810. No. 14 geautoriseerd verleent bij deze aan den Heer Albrechtus Elgersma Tebbens, deszeils honorabele demissie als 1e Luitenant en Plaatselijken Adjudant uit ‘s Konings militairen dienst te Lande.
In Amsterdam den 2en van Hooimaand 1810.
De minister voornoemd.
De vrouw van Albrechtus Elgersma Tebbens:
Riena Torringa 1787—1867 was een dochter van Jannes Luitjen Torringa,
geboren op Schouwen 15 Nov. 1750, overleden op de boerderij “Op de Douwen”, nu Stoepemaheerd 25 Dec. 1817, gehuwd met Henderika Warendorp, geb. 13 Februari 1757 te Leens, overleden te Zuurdijk 26 Januari 1795.
Ouders:
Luitjen Roelfs, geb. 22 Mei 1724 te Zuurdijk, gehuwd 17 April 1748 met Aaltje Jannes Borgman, overleden 11 Jan. 1767, Landbouwers op Schouwen.
Ouders: Roelf Pieters, geb. 28 September 1685 te Zuurdijk, gehuwd 2 Juni 1723 met Swaantje Alberts Torringa. Roelf Pieters overleed ± 1750.
Ouders:
Pieter Pieters, huwde in 1673 met Ebeltje Melles.
Landbouwers te Zuurdijk op de boerderij “Op de Douwen” (Stoepemaheerd).
Pieter Pieters was landdagscomparant en zijlrichter. Vermoedelijk verdronk hij in de Kerstvloed. van 1717.
Ouders:
Pieter Wessels en Martje Janssens. Landbouwers op Gayckemaheerd te Zuurdijk. Dit is de boerderij van de familie Bouwman, naast Kooijenburg.
De voornoemde Ebeltje Melles, getrouwd in 1673 met Pieter Pieters had als ouders:
Melle Roelfs en Lubbechien Onnes. Laatstgenoemde van ‘t Huis Ewer afkomstig, eerstgenoemde van “Oldeheem”, Niekerk.
Ouders hiervan:
Onno Onnes en Tietje Wierts, landbouwers op ”t Huis Ewer” te Zuurdijk.
Vader: Onno Onnes (de oude) landbouwer op ‘t Huis Ewer.
Kinderen van Albrechtus Elgersma Tebbens 1776—1839 en Rena Torringa 1787—1867.
a. Adam, geboren 16 April 1813 op “Oldeheem” Niekerk, overleden 25 Juni 1883 te Leens, gehuwd 4 Augustus 1838 met Geertruid Loots, geboren 18 Februari 1814 te Vierhuizen, overleden 25 Juni 1909 te Leens. Ze waren eerst landbouwers op de Houw (oude boerderij familie Wieringa, die niet meer bestaat) later te Leens (boerderij H.J. Bos).
b. Johannes Albrechtus, geboren in 1816 op “Oldeheem” te Niekerk, overleden 29 Maart 1845 te Vierhuizen op Robersum (boerderij nu Huizenga) gehuwd met Johanna Beukema, geboren 10 April 1814 te Zuurdijk (boerderij Westerkamp), hertrouwd 18 October 1849 met Berend Suimeringh Niemeyer, geb. 5 Mei 1825 te Groningen, overleden 19 Febr. 1886. te Ulrum. Johanna Beukema overleed 3 Augustus 1891 te Elens, gemeente Ulrum (het huis waar C. van Hoorn nu woont, dat toen meer een boerderijtje was).
c. Henderika, geb. 31 Maart 1818 op “Oldeheem” te Niekerk, overleden 22 October 1848, gehuwd 9 September 1845 met Rijpke Loots, geb. 23 Juni 1819 te Vierhuizen. Hij hertrouwde 7 Juni 1855 met Hilje Ubels Ritzema, geboren 16 October 1819, overleden eveneens te Zuurdijk 1 November 1858. Rijpke Loots was eerst landbouwer te Zuurdijk (boerderij Stoepemaheerd), later te Vierhuizen (Klein Midhuizen) en stierf te Ulrum in 1906.
d. Wilhelmus Muller, geboren 1820 op “Oldeheem” te Niekerk, overleden in het renteniershuis, gebouwd door zijn moeder, gelegen tegenover de boerderij, in 1874. Wilhelmus Muller stierf ongehuwd, hij was zeer muzikaal en speelde veel piano.
e. Henricus Warendorp, geboren 27 April 1824 op “Oldeheem” te Niekerk, overleden 28 October 1899 op “Oldeheem”, gehuwd met Hilje Bazuin, geboren 15 Juni 1828 te Klein Garnwerd, overleden 5 December 1893 op “Oldeheem” te Niekerk. Landbouwers op “Oldeheem” te Niekerk.
Kinderen van Adam Tebbens 1813—1883 en Geertruid Loots 1814—1909.
1. Albrechtus, geboren 22 October 1838 op de Houw, overleden 1919 te Leens.
2. Trientje, geboren 22 Februari 1840, overleden 23 Maart 1936 te Leens, gehuwd 5 Maart 1861 met Jannes Luitjens Torringa, geboren 6 December 1839 te Zuurdijk, overleden 2 Sept. 1914 te Leens. Landbouwers op Stoepemabeerd te Zuurdijk.
Kinderen van Trientje Tebbens 1840—1936 en Jannes Luitjens Torringa 1839—1914.
a. Antje, geboren 12 Augustus 1863 te Zuurdijk, overleden 15 Jan. 1943 te Leens, gehuwd 15 Febr. 1884 met Louwe Boer, geboren 27 Oct. 1861 te Warfhuizen, overleden 26 Jan. 1951 te Leens.
b. Adam, geboren 25 Juli 1865 te Zuurdijk, overleden 20 October 1925 te Groningen, gehuwd 12 Mei 1892 met Adriana Anlina Loots, geboren 21 October 1869 te Vierhuizen, overleden op 11 April 1943 te Leens. Landbouwers op Stoepemaheerd.
c. Hendericus Warendorp, geboren. 3 October 1869 te Zuurdijk, ongehuwd overleden 1 Maart 1929 te Leens.
d. Gerard, geboren 8 April 1872 te Zuurdijk overleden 23 Januari 1938 te Visvliet, gehuwd 31 Augustus 1901 met Hillegonda Jacoba Torringa, geboren 19 Juli 1876 te Zandeweer, overleden 26 September 1941 te Groningen.
Kinderen van Antje Torringa 1863-1943 en Louwe Boer 1861-1951.
1. Catharina Jacoba, geboren 20 Mei 1884 te Warfhuizen, gehuwd 29 December 1913 met Roelof van Dellen, arts te Ulrum en Groningen, geboren 21 October 1888 te Niehove, overleden 20 November 1953 te Groningen.
2. Titia Geertruida, geboren 4 October 1.887 te Warfhuizen, gehuwd 18 Mei 1909 met Jacobus Johannes Hendericus Bange, geboren 24 November 1880 te Loppersum predikant te Zuidhorn, nu wonende in Den Haag.
Kinderen van Catharina Jacoba Boer en Roelof van Dellen.
1. Mr. Louwrens Hendrik, geboren 16 October 1914 te Ulrum arts, gehuwd 5 Nov. 1948 met
Annette Johanna Wilhelmina van der Ley, geboren 9 April 1920 te Midsland (Terschelling).
Kinderen hiervan:
a. Ada Cornelia, geb. 6 October 1949 te Groningen
b. Gesina Tjarda, geb. 22November 1951 te Groningen
c. Roelof Tjeerd, geb. 7 Augustus 1953 te Groningen
d. Catharina Jacoba Wilhelmina, geb. 25 Aug. 1955 te Groningen
e. Tjarda Elisabeth, geb. 13 Febr. 1957 te Veenendaal.
2. Ada Antonia, meester in de rechten, secretaresse bij de Hervormde Diakonale Raad voor Gezinszorg en Gezinsverzorging te Utrecht, geboren 10 November 1915 te Ulrum.
3. Annette Titia, geboren 23 Juli 1918 te UIrum, gehuwd 8 Mei 1945 met Marinus Balthus van den Houten, economisch doctorandus, geboren 13 Juni 1912 te Rotterdam.
Kinderen hiervan:
a. Barthold Roelof, geb. 24 Juli 1946 te Amsterdam.
b. Roelof Marinus, geb. 8 Juli 1948 te Brussel.
Dit echtpaar woont in Aerdenhout.
4. Hendrika Catharina Jacoba, geboren 17 Februari 1920 te Ulrum, gehuwd 22 Augustus 1947 met Jozef Ernst Diederik Harts, geboren 22 Juli 1916 te Vlissingen. Woonplaats Wassenaar.
5. Titia Geertruida, geboren 8 Juni 1924 te Ulrum gehuwd 8 Mei 1953 met Menso Tonko Tichelaar, geboren 14 Febr. 1918 te Metslawier.
Kind hiervan:
Catharina Jacoba Helena, geb. 30 Nov. 1953 te Den Haag.
Kinderen van Titia Geertruida Boer en Ds. Jacobus Johannes Hendericus Bange.
a. Annetta Titia Geertruida, geb. 5 Aug. 1925 te Groningen, overleden 13 Juni 1955 te Den Haag, gehuwd 1 october 1952 met Franciscus Henderikus Jonker, geboren 2 Mei 1911.
Kind hiervan
Rosemarie Annette, geb. 4 Aug. 1953 te Den Haag.
b. Helena Maria Wilhelmina, geb. 8 Jan. 1928 te Zuidhorn.
Kinderen van Adam Torringa 1865-1925 en Adriana Anlina Loots 1869-1943.
a. Jannes Luitje, geb. 24 Febr. 1893, gehuwd 15 Mei 1925 met Afina Wilhelmina Toxopéus, geboren 15 December 1903 te Lemmer.
b. Gerard Albrechtus, geboren 20 November 1895.
c. Jacobina Titia, geboren 20 Juli 1899, gehuwd 21 April 1921 met Lambertus Jan Westerhuis, geboren 16 April 1896 te Hornhuizen.
Alle drie kinderen geboren te Leens.
Kinderen van Jannes Luitje Torringa en Afina Wilhelmina Toxopéus
1. Adam Tebbens Torringa, geboren 14 Januari 1927 te Zuurdi.jk (Stoepemaheerd) gehuwd 19 December 1957 met Anja Afientje Zuiderveld, geb. 7 April 1935 te Usquert.
Kind hiervan:
Jannes Luitje Tebbens Torringa, geboren 21 September 1958 te
Zuurdijk (Stoepemaheerd).
2. Hendericus Torringa, geboren 13 Juni 1929 te Zuurdijk (Stoepemaheerd) gehuwd 28 Mei 1957 met Jantje Andrea van Kampen, geboren 21 Maart 1936 te Grijpskerk.
Landbouwers op Schouwen (boerderij Loots),
Kind hiervan:
Annette Ida, geb. 15 Februari 1959.
Kinderen van Jacobina Titia Torringa en Lambertus Jan Westerhuis
1. Adriana Anlina, geboren 4 Nov. 1923 te Hornhuizen, gehuwd 12 Mei 1949 met ir. Ubbo Mansholt, geb. 13 Febr. 1920 te Vierhuizen
(Westpolder).
Landbouwers op Fletum (Vierhuizen).
Kinderen hiervan:
a. Elke Anlina, geboren 7 Juni 1950 te Ulrum.
b. Jacobina Adriana Thema Hilda, geboren 16 December 1951 te Ulrum.
c. Rijpko Lambertus Jan, geboren 31 Juli 1954 te Westpolder (Vierhuizen).
2. Ada, geb. 26 Januari 1926 te Hornhuizen, gehuwd 19 December 1947 met ir. Hendrik Jan Louwes, geboren 3 Februari 1921 te Vierhuizen (Westpolder).
Landbouwers te Westpolder.
Kinderen hiervan:
a. Jacobina Adriana, geb. 14 Augustus 1949 te Zwolle.
b. Klazina Wiepke, geb. 29 September 1951 te Zwolle.
Kinderen van Gerard Torringa 1872—1938 en Hillegonda Jacoba Torringa 1876—1941.
a. Pieter Johannes, geb. 11 December 1903, gehuwd 14 Mei 1947 met Allegonda Petronella Niesen, geb. 30 Mei 1923 te Overschie.
b. Jannes Luitje, geb. 6 October 1906, gehuwd 28 April 1938 met Geertruida Niesine Heeres, geb. 18 Mei 1917 te Siddeburen.
c. Henricus Warendorp, geb. 1 Februari 1910, gehuwd 21 September 1938 met Jantje Catharina Bos, geboren 1 September 1915 te Zuurdijk. De drie zoons zijn geboren te Warfhuizen.
Kinderen van Jannes Lujtje Torringa en Geertruida Niessine Heeres.
a. Gerard, geboren 6 Juli 1939 te Groningen.
b. Jan Albert, geboren 15 Maart 1942 te Visvliet.
c. Jantine Hillegonda Hilda, geboren 29 April 1944 te Visvliet.
Kinderen van Henricus Warendorp Torringa en Jantje Catharina Bos
a. Hillegonda Jacoba, geboren 30 Juli 1942 te Warfhuizen.
b. Jan Jacob, geboren 25 December 1943 te Warfhuizen.
c. Gerard, geboren 20 Februari 1948 te Warfhuizen.
d. Titia Hillegonda, geboren 26 Januari 1951 te Warfhuizen.
e. Henderika Harmanna, geboren 15 November 1953 te. Warfhuizen.
Kinderen van Johannes Albrechtus Tebbens 1816—1845 en Johanna Beukema 1814—1891. 1. Rena, geb. 28 April 1842, gehuwd in 1865 met Cornelis van Heel, commissionair in granen te Groningen, geboren 11 Maart 1841 te Groningen en aldaar overleden 15 Maart 1896.
2. Aaltje, geb. 3 April 1845, overleden 12 Juni 1845.
Kinderen van Rena Johannes Tebbens en Cornelis van Heel.
a. Casparus Johannes, geboren 1866.
b. Maria Henriette, geboren 1867, onderwijzeres. Zij overleed in 1894 te Groningen.
c. Jobanna, geboren 1870, onderwijzeres.
d. Gezina Cornelia, geboren 1871, pianolerares.
e. Johannes, geboren 1872.
f. Meindert, geboren 1876.
g. Cornelia, geboren 1878
h. Rena, geboren 1881, arts.
De nazaten van dit geslacht zijn uit de provincie naar elders vertrokken.
Kind van Henderika Tebbens 1818—1848 en Rijpke Loots 1819—1906
Jan, geboren 25 December 1846 te Zuurdijk, overleden 10 Mei 1928 te
Ulrum (Louten) gehuwd 20 April 1870 met Ailina Johanna Dijkhuis, geboren 6 Juni 1849 op “Midhuizen” (Vierhuizen), overleden 11 Mei 1928 te Ulrum (Louten).
Kinderen hiervan
a. Henderika, geboren 1872, overleden 14 November 1946, gehuwd 15 Juni 1899 met Albert Willem Niemeyer, geboren 26 Juni 1867 te Groningen, overleden 24 Februari 1950.
b. Itje Alida, geboren 1875, overleden 1901.
c. Rena, geboren 1878, overleden 1879.
d. Rijpke Jan, geboren 12 Juni 1881, gehuwd in 1907 met Mendeldina Klazina Kadijk, geboren 4 April 1876 te Leens. Landbouwers te Leens (Dijkstil) en Klein Midhuizen, nu wonende te Ulrum (Louten)
e. Rena, geboren 12 Juni 1888, gehuwd 9 November 1910 met Gooitzen Nicolai arts te Usquert, geboren 9 September 1883 te Twijzel, overleden 27 November 1954 te Groningen.
Kinderen van Henderika loots 1872—1946 en Albert Willem Niemeyer 1867—1950.
a. Theodorus, geboren 14 September 1901 te Groningen, gehuwd 9 December 1929 met
Catharina Eetje Loots, geboren 18 October 1906 te Leens.
Kinderen hiervan:
1. Catharina. Eetje, geboren 4 October 1935.
2. Albert Willem, geboren 8 September 1937.
3. Henrica Dina, geboren 2 Januari 1940.
4. Rijpke Jan, geboren 14 October 1941.
b. Ailina Itje Johanna, geboren 1 Januari 1908 te Groningen, gehuwd 20 April 1932 met
Reinder Prins, geboren 20 October 1905 te Rotterdam
Kinderen hiervan:
1. Ailina Johanna, geb. 7 April 1933 te Breda.
2. Carel Albert, geb. 4 October 1937 te Breda.
3. Engelina Elisabeth, geb. 24 Juni 1940 te Breda.
4. Willemina Jacoba, geb.. 18 Febr. 1944 te Kootwijkerbroek.
Kind van Rijpke Jan Loots en Mendeldina Klazina Kadijk.
Catharina Eetje, geboren 18 October 1908 te Leens, gehuwd 9 December 1929 met Theodorus Niemeyer, geboren 14 September 1901 te Groningen, Arts.
Kinderen hiervan:
a. Catharina Eetje, geboren 1935.
b. Albert Willem, geboren 1937.
c. Henrica Dina, geboren 1940.
d. Rijpke Jan, geboren 1941.
Kinderen van Rena Loots en Gooitzen Nicolai.
1. Johannes, arts te lJsquert, geboren 9 Augustus 1911 te Usquert, gehuwd 20 April 1943 met
Susanna Maria Dijkhuis, uit Vierhuizen (Westpolder), geboren 7 Februari 1922 te Groningen.
Kinderen hiervan:
a. Margo Johanna, geboren 3 November 1945.
b. Gooitzen Johannes, geboren 9 Juli 1950.
2. Ailina Henderika Itje, geboren 23 December 1914 te Usquert, gehuwd 12 October 1946 met Mr. Herman Jacob Eversen, Sub.Griffier Kolen en Staal Gemeenschap, geboren 24 Maart 1916 te Groningen.
Kinderen:
a. Rena, geboren 6 Augustus 1947 te ’s-Gravenhage,
b. Lijvina Susanna Cornelia, geboren 7 Febr. 1952 te Scheveningen.
3. Jet Anna Hilje, geboren 3 Augustus 1922 te Usquert, gehuwd 7 Juni 1946 met
Ruurd Arjen de Boer, Secr. Bond v. Coöp. Zuivelverkoopvereenigingen, geboren 10 Juni 1919 te Baard (Friesland).
Kinderen:
a. Ireentje Jet, geb. :28 Juni 1948 te Leeuwarden.
b. Ailine Akke, geb. 22 Febr. 1952 te Zutphen.
c. Marijke Metje, geb. 16 Nov. 1955 te ’s-Gravenhage.
Henricus Warendorp Tebbens 1824-1899 gehuwd met Hilje Bazuin 1828-1893
had evenals zijn ongehuwde broeder Wilhelmus Muller Tebbens een levendig aandeel in de collatietwisten in Niekerk, gedurende de jaren 1857-1864 en die begonnen met het overlijden van Jillardus van der Helm, predikant te Niekerk en eindigden met de intrede van ds. G. Benthem Reddingius van Garmerwolde.
Dit had tot gevolg dat Henricus Warendorp Tebbens zijn aandeel in de collatie in 1864 nog ging verkopen, waardoor het in handen overging aan Johannes van der Helm, zoon van de predikant, landbouwer op “de Hoogte” bij Houwerzijl.
Henricus Warendorp Tebbens was zeer Fransgezind, wat vooral tot uiting kwam zoals hiervoor al is opgemerkt, in de oorlog van 1870 toen verreweg de grote massa aan de kant van Duitsland stond.
Hoe kreeg hij de naam Warendorp?
Deze had hij aan zijn moeder Rena Torringa, dochter van Henderika Warendorp 1757-1795 te danken. Zij was weer een dochter van:
Henricus Warendorp, predikant te Leens en Reina Niewold, overleden 1784 te Leens.
Ds. Henricus Warendorp werd geboren in 1720, hij overleed in 1785. Ouders hiervan:
Pieter Warendorp brouwer te Groningen en Allegonda Ringels.
Ouders:
Hendrik Warendorp, predikant te Zuurdijk en Henrica Woell.
Ouders:
Herman Warendorp, predikant te Winsum en Annetje Hindrix.
Ouders:
Gerrit Harms Warendorp, bouwmeester der Gilden te Groningen, onthoofd in 1663 te Groningen en Grietje Luitjes.
“Gerrit Harms Warendorp was bontwerker van beroep, een energiek man, bouwmeester der 18 gilden. Oorspronkelijk waren er 3, later 2 bouwmeesters, zij waren de rechtsprekers in gildezaken. Het volk beschouwde de bouwmeesters als hun vertegenwoordigers.
Warendorp had groote invloed, was de tolk van wat het volk bewoog. Met de gilden kwam het tweemaal tot een uitbarsting, in 1657 en in 1662. De regering van Stad en Lande was in die tijd een grote warboel. In de stad was toen een zekere Johan Schulenborg, een “bekwaam” avonturier, van geringe afkomst, die het tot afgevaardigde der Staten Generaal wist te brengen. Het gewest van Stad en Lande bezat vele aandelen in de West-Indische Compagnie. De afgevaardigde der Staten Generaal werd een bepaalde gedragslijn voorgeschreven omtrent het afstaan van Brazilië aan Portugal. Holland was daartoe wel genegen, Stad en Lande niet. Dit bracht hier beroering.
Er ontstond verschil over de maatregelen die men tegenover Schulenborg moest nemen. Deze begreep maar al te goed dat de stadsregering niet het vertrouwen genoot van het volk. Hij wist zich populair te maken bij het volk, sloot zich dus bij de bouwmeesters der 18 gilden, dus ook bij Warendorp, aan.
De regering der stad oordeelde dat de bouwmeesters der gilden en Schulenborg moesten gevat worden. De stadhouder kwam naar aanleiding van de troebelen naar de stad!
Schulenborg vluchtte in vrouwenkleren naar Munster.
De drie bouwmeesters werden. gevangen genomen. Twee van hen kregen gratie. Warendorp kreeg de doodstraf welke werd voltrokken 16 Januari 1663. Hij werd ‘s avonds op het A-Kerkhof begraven. (uit aantekeningen van H.J.Zijlma)
Van deze Gerrit Harms Warendorp is nog een portret bij Mevrouw C.van Dellen—Boer te Groningen.
Hilje Bazuin 1828-1893, gehuwd met Henricus Warendorp Tebbens 1824-1899 was een dochter van Enne Ennes Bazuin en Jantje Hendriks van Zijl.
Landbouwers te Garnwerderhoek, gemeente Winsum.
Ouders:
Enne Pieters, geboren 18 Juli 1756 te Feerwerd, overleden 6 October 1810, gehuwd in 1786 met Hijke Geerts, geboren 1759 te Garnwerderhoek.
Deze Hijke Geerts was de oudste dochter van Geert Reinders, – de grondlegger der immunologie bestrijder van de veepest – en Angenietje Klaasjen.
“Enne Pieters en Hijke Geerts kochten op 31 Jan. 1786 van hun beide ouderparen een boerderij met beklemming van 52 grazen voor f 5500.— doende jaarlijks een vaste huur van f 193. Dit is de Zuidelijke boerderij van Alinghuizen (Klein Garnwerd.).
Ouders:
Pieter Ates en Geertruid Ennes. Landbouwers op Alinghuizen.
Ouders:
Ate Reinders en Hilje Jans Bazuin. Landbouwers op Alinghuizen.
Ouders:
Reinder Douwes, geb. 2 Juli 1682, gehuwd 15 Febr. 1705 met Lubbechien Pieters, geboren vÖôr 1682. Landbouwers op Alinghuizen.
Ouders:
Douwe Jans en Anje Ates. Landbouwers op Alinghuizen.
Kinderen van Henricus Warendorp Tebbens 1824—1899 en Hilje Bazuin 1828—1893.
1. Jantje, geboren 12 October 1850 op “Oldeheem” te Niekerk, overleden te Groningen 3 December 1902, gehuwd 1871 met Jan Bos, geboren 1 November 1845 op “Pollux” te Zuurdijk, overleden 17 Augustus 1911 te Leens. Landbouwers op “Pollux”.
2. Rena Henderika, tweelingzuster van Jantje, geboren 12 October 1850 op “Oldebeem” te Niekerk, overleden 7 Juni 1852 te Niekerk.
3. Rena Henderika, geboren 11 November 1854 op “Oldeheem” te Niekerk, overleden te Niekerk 11 Februari 1860.
4. Henderika Johanna, geboren 25 Januari 1859 op “Oldeheem” te Niekerk, overleden 21 Jan. 1933 te de Leek, gehuwd 14 Mei 1879 met Marcus Marinus Duintjer, geboren 27 Mei 1850 te Veendam, overleden in 1925 te Groningen. Arts te Bellingwolde.
Kinderen van Jantje Tebbens 1850—1902 en Jan Bos 1845—1911.
1. Jan Jacob, geboren 10 Maart 1872 op “Pollux” te Zuurdijk, aldaar overleden 28 October 1872.
2. Trientje, geboren 22 Mei 1873 op “Pollux” te Zuurdijk, overleden ten huize van Dr. M. M. Duintjer te Bellingwolde op 16 Februari 1888.
3. Hilje, geboren 6 November 1874 op “Pollux” te Zuurdijk, overleden 18 Augustus 1942 te Ulrum gehuwd 6 Mei 1897 met Hindrik Jelte Zijlma, geboren 7 Maart 1869 op “t Gansehuis” te Houwerzijl, overleden 23 Juni 1954 te Ulrum. Landbouwers op “Bosheuvel” te Zuurdijk.
4. Jan Jacob, geboren 9 Maart 1878, gehuwd met Henderica Harmanna van der Steeg, geboren 29 September 1892 te Zuurdijk.
Kinderen van Hilje Bos 1874-1942 en Hindrik Jelte Zijlma 1869-1954.
a. Itje Hillegonda, geboren 21 Oct. 1899 te Zuurdijk
Kind van Titia Hillegonda Bos en Willem Frederik Stenfert Kroese
Marika Charlotte, geboren 17 Febr. 1956 te Rotterdam.
Kinderen van Hilda Jacoba Bos en Nicolaas Albert Bolt
a. Henderica Harmanna, geb. 24 Juni 1943 te Wehe.
b. Hendericus Eme, geb. 21 December 1944 te Wehe.
c. Eiske Titia, geb. 16 Maart 1949 te Wehe.
d. Emo Nicolaas, geb. 24 April 1950 te Wehe.
Kinderen van Henderica Harmanna Bos en Roelf Meinard Perdok
a. Jan Jacob, geb. 14 September 1946 te Usquert.
b. Pieter, geb. 20 Mei 1948 te Usquert.
c. Meinard Roelf, geb. 15 October 1949 te Usquert.
d. Hilmar, geb. 24 Juni 1951 te Usquert.
Kinderen van Henderika Johanna Tebbens 1859-1932 en Marcus Marinus Duintjer 1850-1925.
1. Bertha Jantina Henderika, geb. 2 Mei 1881, gehuwd 4 Augustus 1910 met Cornelis de Haas, geb. 27 Februari 1878 te Franeker, overleden 26 Mei 1948 te Haren (Gron.)
2. Henricus Duintjer Tebbens, geb. 13 Januari 1883 te Bellingwolde, gehuwd 27 November 1911 met Elisabeth Maria Henriette Lieftinck, geboren 17 November 1885 te Groningen, overleden 22 December1912 te Leeuwarden. Arts te Wirdum (Friesland).
Kinderen van Bertha Jantina Henderika Duintjer en Cornelis de Haas
a. Wieteke Henderika, geb. 16 April 1911 te Nijmegen, gehuwd 15 October 1936 met
Ir. Johannes Fhilippus Makkink, geboren 11 Augustus 1909 te ’s-Hertogenbosch.
Kinderen hiervan
1. Herman, geb. 21 October 1937 te Winschoten
2. Cornelis, geb. 21 Augustus 1940. te Amsterdam.
3. Dirk Theodoor, geb. 26 Juni 1943 te ’s Hillegersberg.
b. Marcus Marinus, arts te Scheemda, geb. 14 November 1913 te Scheemda, gehuwd 15 Februari 1944 met Riemke Geertruida Koning, geboren 5 Juli 1920 te Tinallingo bij
Baflo,
Kinderen
1. Cornelis Simon, geb. 14 December 1944 te Scheemda.
2. Remt Gerard, geb. 5 November 1946 te Scheemda.
3. Bertha Jantina Henderika, geb. 9 November 1947 te Scheemda.
4. Marcus Marinus, geb. 30 September 1949 te Scheemda
5. Richard Albert, geb. 28 Juni 1951 te Scheemda.
b. Jan Hindrik, geboren 26 Juni 1901, overleden 3 Januari 1946, gehuwd 17 December 1928 met Elizabeth Ritzema, geboren 1 December 1906 te Warfhuizen. Landbouwers op “Oldeheem” te Niekerk.
c. Geuchien Henricus, geboren 22 October 1904, gehuwd 23 September 1938 met Johanna Roelina van Kampen, geboren 6 December 1913 te Wehe. Landbouwers op “Bosbeuvel” te Zuurdijk.
Kinderen van Jan Jacob Bos en Henderica Harmanna van der Steeg.
a. Jan Jacob, geb. 8 October 1914, overleden 19 Oct. 1914.
b. Jantje Catharina, geb. 1 September 1915, gehuwd met Henricus Warendorp Torringa, geb. 1 Februari 1910 te Warfhuizen. Landbouwers te Warfhuizen.
c. Titia Hillegonda, geb. 28 Februari 1917, gehuwd. met Willem Frederik Stenfert Kroese, geboren 16 Juni 1915 te Rotterdam. Beiden zijn arts te Rotterdam.
d. Hilda Jacoba, geb. 22 September 1918, gehuwd. met Nicolaas Albert Bolt, geb. 23 Februari 1918 te Wehe. Landbouwers te Leens.
e. Henderica Harmanna, geb. 27 Febr. 1920, gehuwd met Roelf Meinard Perdok, geb. 1 December 1917 te Usquert. Landbouwers te Usquert.
Deze 5 kinderen zijn op “Pollux” te Zuurdijk geboren.
Kinderen van Jan Hendrik Zijlma en Elisabeth Ritsema.
a. Hindrik Jelte, geboren 30 October 1929 op “Oldeheem” te Niekerk gehuwd 16 Juni 1959 met Ella Geertruida Mulder, geboren 23 September 1936 op Zeeburght te Warffurn.
Landbouwers op “t Huis Ewer” te Zuurdijk.
b. Grietje Hilledina, geboren 12 Febr. 1931 op “Oldeheem”
c. Klaas Koene, geboren 2 Mei 1932 op “Oldeheem”.
Kinderen van Geuchien Henricus Zijlma en Johanna Roelina van Kampen.
a. Jantje Anna, geboren 17 December 1941 te Zuurdijk.
b. Hilda, gehoren 12 December 1943 te Zuurdijk.
c. Itje Hindrika, geboren 22 September 1947 te Zuurdijk.
Kinderen van Jantje Catharina Bos en Henricus Warendorp Torringa.
a. Hillegonda Jacoba, geb. 30 Juli 1942 te Warfhuizen.
b. Jan Jacob, geb. 25 December 1943 te Warfhuizen.
c. Gerard, geb. 20 Februari 1948 te Warfhuizen.
d. Titia Hillegonda, geb. 26 Januari 1951 te Warfhuizen.
e. Henderica Harmanna, geb. 25 Januari 1955 te Warfhuizen.
Kind van Henricus Duintjer Tebbens en Elisabeth Maria Henrjette Lieftinck
Mr. Marcus Marinus Duintjer Tebbens, gemeente ambtenaar te Leeuwarden, gehuwd 12 Mei 1942 met Esca Marie Nelly Schotman, geboren 28 Maart 1920 te Leiden
Kinderen hiervan
1. Henricus, geb. 11 Septèmber 1943 te Leeuwarden.
2. Evert, geb. 14 Maart 1945 te Leeuwarden.
3. Steven Rijkend, geb. 1 Januari 1948 te Leeuwarden.
“Oldeheem” 1959.
___________________________________________________________ |
Naar Theodorus Johannes van der Leij x Geertruida Tebbens