[tabel id=81 /]
26-01-1966 Nieuwsblad van het Noorden, woensdag
HAREN Oud-Groningeravond voor Nutsdepartement
Voor het Nutsdepartement Haren hield mevrouw T. Clevering-Meijer uit Eenrum gisteravond in Ons Centrum een causerie over oud-Groninger levensstijl van dichtbij bekeken.
Spreekster behandelde de zeden en gewoonten van het Groninger land, klederdrachten, gebruiken, oude boerderijen en burchten. Een aantal jongelui demonstreerde oude klederdrachten, die door mevrouw Clevering werden besproken. Het gesproken woord werd toegelicht met kleurendia’s. De belangstelling voor deze avond was groot.
[tabel id=81 /]
18-05-1966 Nieuwsblad van het Noorden, woensdag
Recreatief steunpunt in Leens op bredere basis
Ommelander Museum onder dak in gerestaureerd Verhildersum
(Van onze redactie voor Noord-Groningen)
In de borg Verhildersum te Leens zijn gistermiddag de hekken, aan het einde van de majestueuze oprijlaan, officieel heropend voor twee tentoonstellingen.
De ene gaat over de geschiedenis van Wad en Land, de andere over de pottebakkerskunst uit vroeger tijden.
„De vereniging is zuiver uit liefhebberij van enkele particulieren ontstaan,” zei gistermiddag de heer L. H. Bruins in zijn welkomstwoord in hotel Mercurius. „Maar er wordt ook een belangrijk creatief element in gezien.” Dit element heeft overigens een aanzienlijk brede basis gekregen nu in het oude koetshuis (of eigenlijk schathoes) een schenkerij is ingericht.
Weinig subsidie
Het bestuur heeft plannen om naast de borg een gebouw te plaatsen voor de inrichting van een expositie van oude landbouwwerktuigen. Om financiële redenen blijft dit echter voorlopig een wensdroom. Het particuliere werk rond de borg wordt door middel van subsidies gesteund door een viertal gemeenten (Leens, Ulrum, Kloosterburen en Eenrum) maar met een totaal bedrag van f 650 is momenteel niet veel te doen.
Burgemeester W. H. Ausma van Leens zei het prachtig te vinden dat de gemeente een historisch monument (sinds 1953) in zijn bezit heeft. „Maar het is wel een financieel blok aan het been.”
Als voorbeeld noemde de burgervader de pas uitgevoerde restauratie van de zolderverdieping, die een bedrag van ruim f 130.000 heeft gevergd. Dankbaar was hij voor de geldelijke steun van rijk, provincie, particulieren en particuliere fondsen.
„Dat alles zo voortreffelijk in orde gekomen is, kunnen we rustig toeschrijven aan het onvermoeibare zwoegen van mevrouw T. F. Clevering- Meyer,” aldus de burgemeester, die haar namens de gemeente een boeket rozen aanbood.
Een diorama van de permanente tentoonstelling „Geschiedenis van *rad en land” in de borg Verhildersum laat onder meer het dierenleven op het wad zien. Er zijn bijvoorbeeld zeehonden en vogels.
‘n Verhildersum is deze zomer onder meer de tentoonstelling „Wat potters bakten” te zien: Nederlands aardewerk uit vroeger tijden.
Voortreffelijk beeld
„U mag blij zijn met een centrum als Verhildersum,” zei de rijksinspecteur voor Roerende Monumenten te Den Haag, de heer D. F. Lunsingh Scheurleer.
Door het luiden van de oude bel heropende hij de borg Verhildersum officieel.
Op de zolderverdieping (afgestaan aan het Ommelander Museum) is de permanente tentoonstelling „De geschiedenis van Wad en Land” ingericht. Opvallend is hier een fantastisch knap decor van de heer Jur Frieling te Pieterburen als achtergrond van het biologische deel der expositie. Verder wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de bodem en de oudste bewoning, van water, dijken en zijlvesten, van de kloosters en de borgen in de Marne, van de Groninger kerken en tenslotte van de ontwikkeling der boerderijvormen.
De benedenruimte van Verhildersum is afgestaan aan een aparte commissie, die hier wisselende tentoonstellingen zal aantrekken. Voor dit seizoen is de keuze gevallen op de pottenbakkerij. „Wat potters bakten” is een bijzonder geslaagde expositie van Nederlands aardewerk uit vervlogen tijden.
Tenslotte zijn in de borg ook nog enkele vertrekken op oud-Hollandse wijze ingericht.
[tabel id=81 /]
Naar Groninger Dracht e.d.