___________________________________________________________ |
23-11-1815 Middelburgsche Courant, donderdag
ZEE-TIJDINGEN.
VLISSINGEN den 21 november.
Heden morgen zeilde van deze reede naar zee, Zr. Ms. Eskader, bestemd naar de West-Indien, onder kommando van den Vice-Admiraal van Braam, bestaande in de volgende Schepen, als:
Zr. Ms. Schip DE PR.INS VAN ORANJE, kapt. Lewe van Aduard, aan wiens boord zich bevinden de Gouverneurs van Curaçao en St. Martin;
Z. M. Fregat VAN DER WERF, kapt. Kolf, aan wiens boord zich bevindt de Admiraal;
Z. M. Fregat de EURUDICE, kapt. Guinoseau, aan wiens boord zich bevindt de Gouverneur van Surinamer;
Z. M. Brik de IRENE, kapt.-luit Spengler, en Z. M. Schoner de HAAI, kapt.-luit Ouartel. Hebbende dit Eskader aan boord het 11e bataillon Jagers en eenige kompagnien Artillerie, om uittemaken de bezetting van de onderscheiden Nederlandsche Bezittingen in de West-Indien.
Ook zeilden dezen morgen nog naar Zee het Middelburgs Fregatschip de Onderneming, kapt. Pieter van Citters, en het Middelburgs Pinkschip de Dageraad, kapt. Simon Riekels, beide naar Essequebo en Demerarij; welke des avonds te voren uit deze Dokhaven, waar dezelve zijn klaar gemaakt, waren uitgehaald.
Ongemeen groot was de toevloed der menigte, die zich zoo van hier, als uit het naburig Middelburg, op de hoofden en stadswallen had begeven, om dit fraai en aangenaam gezigt, het uitzeilen van ‘s Konings Eskader, ter weder inbezitneming onzer overzeesche bezittingen, te aanschouwen, en ook om weder na de verlossing van ons Vaderland, voor de eerstemaal, eene uitrusting van Middelburg naar die gewesten te zien zeewaards stevenen.
___________________________________________________________ |
08-03-1816 Groninger Courant: ’s Gravenhage, 3 maart. Volgens ingekomen berichten, blijkt het Zr.Ms. schip de PRINS VAN ORANJE, onder bevel van kapitein ter zee Lewe van Aduard, aan boord hebbende de Vice-Admiraal Kikkert, gouverneur generaal van Curaçao en verdere ambtenaren, gelijk mede met de troepen, bestemd voor de West-Indische eilanden, op 7 januari l.l. ter rede van St. Eustatius is aangekomen, bevindende zich onder de troepen en scheepsequipage gene doden, en slechts weinig zieken.
Zr.Ms. fregat VAN DER WERF en de brik IRENE zijn op 7 en 16 december l.l, op welke tijd ook daar alles in de beste orde en gezondheid aan boord was, door de kapitein ter zee Lewe van Aduard gepraaid geworden, bij welke gelegenheid hij vernomen heeft dat het fregat EURIDICE reeds op de breedte van 48 graden van hen afgeraakt was. Na het debarkeren der troepen voor St. Eustatius bestemd, stelde de Vice-Admiraal Kikkert zich voor om naar Curaçao te vertrekken.
De Vice Admiraal van Braam is den 10 januari l.l, met de VAN DER WERF en de IRENE, in de rivier van Suriname aangekomen.
Het fregat de EURIDICE, aan welks boord zich bevinden de generaal van Panhuis, Gouverneur der Kolonie, is vijf dagen later gearriveerd.
De kapitein ter zee Lewe is, na de ontscheping van het voor St. Eustatius bestemde garnizoen, op 19 januari met zijn onderhebbend schip de PRINS VAN ORANJE naar St. Martin en Curaçao vertrokken.
___________________________________________________________ |
24-10-1816: Rotterdamsche Courant:
Rotterdam, 23 oktober. Den 17 dezer is ter rede van Vlissingen gearriveerd Zr.Ms. Fregat DIANA, kaptein Ziervogel, laatst uit Engeland. Dit is een der Hollandse schepen, welke zich grotelijks onderscheiden heeft, in de jongste roemrijke slag van Algiers; het lag een kabellengte van de batterijen, die het spoedig ontdekte dat wel voorzien waren van 42 ponders, welke het met zijne 24 ponders moedige tegenstand bood, tot dat de ammunitie uitgeput was; een landwind, die toen opstak, gaf het de gelegenheid om zich te verwijderen. Onder de doden was de Heer Weerts, Adelborst der eerste klasse, wiens beide benen weggeschoten werden, terwijl hij digt bij de kaptein stond; hij stierf twee uren daarna. Dezelfde kogel scheurde ook de panden van de rok van de secretaris des kapteins. De masten, raas en het want hebben veel geleden.
Gisteren is van diezelfde rede naar de Middellandse Zee gezeild, Zijner Majesteits fregat EURIDICE, kapt Van de Sande.
___________________________________________________________ |
01-11-1816 Groninger Courant: Zr. Ms. fregat EURIDICE is op zijn reis naar de Middellandse Zee in Cowes binnengevallen.
___________________________________________________________ |
08-11-1816 Groninger Courant: Zr. Ms. fregat EURIDICE is den 27 uit Cowes naar de Middellandse Zee gezeild.
___________________________________________________________ |
17-12-1816 Groninger Courant: Op 16 november is in de baai van Gibraltar ten anker gekomen het Nederlandse fregat van oorlog EURIDICE, kapitein Van der Sande, van Vlissingen, laatst van Cowes.
___________________________________________________________ |
27-05-1817 Groninger Courant: Zr.Ms. schip van oorlog PRINS FREDERIK is den 25 januari aan Kaap de Goede Hoop aangekomen.
Zr.Ms. korvet EENDRAGT, mede naar Batavia bestemd, is den 14 mei te Portsmouth binnengelopen. De Nederlandse zeemagt, in de Middellandse zee, bestaat thans uit de oorlogsschepen WILLEM de EERSTE en PRINS van ORANJE, de fregatten MELAMPUS en EURIDICE en de brik IRENE. Tevens zijn de fregatten AMSTEL en SOPHIA FREDERICA WILHELMINA daarheen op weg.
___________________________________________________________ |
01-07-1817 Groninger Courant:
Uit Marseille schrijft men den 14 juni: volgens berichten van Tunis, van de eerste dagen van mei, was het Nederlandse eskader in de Middellandse Zee op het einde van april aldaar gearriveerd. Men verneemt dat de vice-admiraal Van der Capellen, welke tot dusverre het voormelde eskader gekommandeerd heeft, met het Nederlandse linieschip de PRINS VAN ORANJE en de fregatten MELAMPUS en EURIDICE, naar zijn vaderland zal retourneren.
05-07-1817 Dordtsche Courant: Middelburg, 30 juni. Zr.Ms. De PRINS VAN ORANJE, gecommandeerd door kapt. Lewe van Aduard, aan welkers boord zich bevindt de vice-admiraal de baron Van der Capellen, is eergisteren op onze rede gearriveerd, komende van Gibraltar.
En heden Zr.Ms. fregat van oorlog EURIDICE, kapt. Lucas, mede van Gibraltar, hebbende laatstgenoemde deszelfs reis binnen drie weken afgelegd.
___________________________________________________________ |
23-09-1817 Dordtsche Courant:
Vlissingen, 17 september. Heden is van hier naar zee gezeild Zr.Ms. de EURIDICE, kapt. J.M. Polders, naar Guiana en Curaçao.
___________________________________________________________ |
16-12-1817 Rotterdamsche Courant:
Rotterdam, 15 december. Men verneemt van Curaçao, dat Zijner Majesteits Fregat de EURIDICE, kaptein J.M. Polders, den 17 oktober laatstleden aldaar in goede staat gearriveerd is.
___________________________________________________________ |
21-03-1818 Rotterdamsche Courant: Rotterdam, 20 maart. Volgens brieven van Curaçao, in dato 11 december 1817, is aldaar den 11 november te voren, behouden, en met deszelfs equipagie in goede staat, gearriveerd, Zijner Majesteits fregat van oorlog EURIDICE, kaptein J.M. Polders, den 16 september laatstleden van Vlissingen gezeild.
___________________________________________________________ |
30-06-1818 Rotterdamsche Courant: Rotterdam, 29 juni.
Men heeft van het eiland Curaçao berigten ontvangen, gedagtekend den 9 mei, van deze inhoud:
De vaartuigen der Onafhankelijken blokkeren de tegen ons over liggende havens van Porto Cavello en La Guayra. Het Hollandse fregat EURIDICE, kaptein Polders, convoijeert bestendig af en aan de vaartuigen, die in en uit die havens moeten; dit heeft de Onafhankelijken verbitterd, en zij hebben doen weten, dat, daar de Hollanders de Spaanse schepen onder hun convooi nemen, zij thans alle Hollandse schepen zullen nemen, die hun in handen vallen, en zij hebben dan ook dezelve week reeds een Hollands vaartuig genomen.
Het scheepsvolk is gisteren alhier aan land gezet, doch een Spaans kolonel, welke aan boord van het Hollandse schip was, werd dadelijk, zonder vorm van proces, aan de mast opgehangen.
Een ander vaartuig van Curaçao is voor enige dagen door een dergelijke kaper gejaagd geworden, en heeft zich te Cirichiribichi (Venezuela) op strand laten lopen, waar hetzelve verbrijzeld is.
De Curaçaosche Courant meldt ons in verband met eerstgemeld vaartuig het volgende:
Bij de nadelen, reeds door de zeerovers vaartuigen aan de handel van dit eiland toegebragt, smert het ons, het nemen van de schooner de TWEE GEZUSTERS, van deze haven, op den 29 laatstleden (april) tussen Bonaire en Klein Curaçao, te moeten voegen. De kaptein van de zeerover, na dat eigenaar en de kaptein van de TWEE GEZUSTERS aan boord van zijn vaartuig gevoerd te hebben, ging met hetzelve kruissen tot laat in de namiddag, wanneer hij een deel van zijn volk aan boord der prijs zond, die de vlag nederhaalden en de equipagie aan boord van de zeerover namen. Met zonnen ondergang kwamen zij onder Bonaire ten anker, waar ook de equipagie der TWEE GEZUSTERS werd aan land gezet. De eigenaar bleef aan boord van de zeerover tot zeven uren in de avond, pogende zijn vaartuig bevrijd te krijgen, doch alle onderhandelingen of remonstratien werden vruchteloos bevonden, daar de kaptein hem verklaarde, dat het de wens van zijn volk was om hem prijs te maken, en hij daarom verpligt was met derzelver mening overeentestemmen. De TWEE GEZUSTERS had aan boord een lading van wijn, katoen en koffij, behalve verscheide andere artikels en 248 doubloenen (oude Spaanse munt). Dezelve was met een lading muilezels van de kust naar Guadeloupe gestevend, van daar naar Porto Cavello gezeild, en zij was op haar weg naar deze haven, toen zij genomen werd. Een Spaanse passagier op de TWEE GEZUSTERS is aan boord van de zeerover terug gehouden.
Zijner Majesteits fregat EURIDICE is woensdag namiddag naar Porto Cavelle en La Guayra gezeild, onder convooij hebbende de schooners MARIA en JULIANA, van deze haven.
___________________________________________________________ |
27-08-1818 Rotterdamsche Courant: Volgens berigten van Curaçao, van den 13 juni, worden de koopvaardijschepen, die van daar naar La Guaira en Porto Cabello moeten, regelmatig door Zijner Majesteits fregat EURIDICE, kapt Polders, begeleid.
___________________________________________________________ |
22-12-1818 Rotterdamsche Courant: Rotterdam, 21 december.
In een brief van Curaçao van den 14 oktober leest men het volgende:
De ziekte welke op enige schepen in deze haven geheerst heeft, onder anderen op de oorlogsbrik de ZWALUW en op het fregat de EURIDICE, en waarvan zeer vele zeelieden het slagtoffer geworden zijn, schijnt thans geheel op te houden. Deze ziekte had echter niemand, die aan wal woonde, aangetast, en de oorzaak van dezelve is niet regt bekend, doch is waarschijnlijk in de gesteldheid der lucht te zoeken, welke thans door een zwaar onweder van donder en regen, hetwelk voor enige dagen alhier heeft plaatsgehad, gezuiverd is.
___________________________________________________________ |
28-01-1819 Rotterdamsche Courant:
Volgens brieven van Curaçao, van den 23 november, deden de Baltimorer kapers veel schade aan de koophandel van alle natiën, die in de omtrek van Margareta (Isla Margarita, Venezuela) waren. De schooner HARMONY, van Curaçao, was genomen, doch door het Nederlands fregat EURIDICE hernomen en te Curaçao opgebragt, alwaar de prijsmeester met zeven man in de gevangenis zijn gezet.
___________________________________________________________ |
23-02-1819 Rotterdamsche Courant:
Van Suriname wordt, in dato den 30 november 1818, het volgende gemeld:
de zamentrekking van de scheepsmagt der Insurgenten (opstandelingen), naar de oostelijke kant der Spaanse kust, maakt de toestand van de handel met die streken gedurig neteliger.
Onze courant behelst daarvan een voorbeeld, in het navolgend berigt:
‘Zijner Majesteits brik de ZWALUW, van 18 stukken, Kaptein-Luitenant Bolken, zeilde van hier laatstleden woensdag ochtend, onder convooi hebbende de naar Puerto-Cabello en la Guayra bestemde handelschepen.
Door de terugkomst van de schoner JULIANA, een der schepen die onder het convooi van de ZWALUW vertrokken waren, vernemen wij de volgende bijzonderheden:
Vroeg in de ochtend van den 5, daags na de afzeiling van het convooi en terwijl het zich op de hoogte van Bonaire bevond, zag men twee vreemde zeilen uit het zuid-oosten op de vloot aanhouden; weldra bleken zij een zeer schone brik en een grote schooner te zijn, beide volkomen nieuw.
De gewone begroetingen van het hijsen der vlaggen en het lossen van lijschoten geschied zijnde, werd er van de ZWALUW een boot met een officier gezonden, naar boord van de vreemde brik, die alstoen Brions vlag voerde (de vlag van admiraal Brion), en alwaar de officier van de kaptein berigt ontving, dat zij behoorden tot een eskader van vijf schepen, die van admiraal Brion bevel hadden la Guayra en Puerto-Cabello te blokkeren.
Zodra de officier de brik verlaten had, zeilden beide de schepen op naar de JULIANA, en men dacht dat zij volk bij haar aan boord zouden zenden, doch zij vergenoegden zich met te vragen naar welke haven zij bestemd was, en toen de kaptein antwoordde, naar la Guayra, hernam de kapitein van de Independente (=onafhankelijk) brik in goed Engels: Gij moogt naar la Guayra niet; en herhaalde zulks ogenblikkelijk in het Spaans.
De schoner HARMONIJ van deze haven, en de gewapende Spaanse brik PERIGNON, benevens nog een andere schoner, te dien tijd verre aan lij zijnde, zeilden de independente schepen naar dezelve, en kort voor het ondergaan der zon zag men, dat zij die drie schepen digt genaderd waren.
Men gelooft, dat kaptein Bolken, niettegenstaande gezegde blokkade van Puerto-Cabello en la Guayra, voornemens was zijn reis te vervolgen, en de schepen onder zijn hoede veiliglijk tot in de havens van derzelver bestemming te geleiden.
Gisterenavond laat bragt de aankomst van de Spaanse schoner NUOSTRE SIGNORA DEL CARMEN berigt van het lot van de schoner HARMONIJ en de brik PERIGNON.
Het blijkt dat omstreeks de middag van den 5 de independente schepen de HARMONIJ en de N.S. DEL CARMEN bereikten, en na beide genomen te hebben, werd de lading van de N.S. DEL CARMEN, die merendeels uit meel bestond, uit het schip geligt en aan boord gebragt van de HARMONIJ, terwijl derzelver volk, met uitzondering van twee man, die bij de Independienten dienst namen, aan boord van de N.S. DEL CARMEN gezet werd, werwaarts zij ook een passagier, de heer Rutgers, overbragten; de HARMONIJ ontving hierop bevel naar Margarita te zeilen.
Omstreeks ten zes uren des avonds hielden de independente schepen aan op de PERIGNON, welke kaptein haar aan het vaste land op de wal had laten lopen; en gisteren ochtend werden de boten van de schepen der patriotten gezonden om bij haar aan boord te komen, doch voor zij nog het wrak hadden kunnen bereiken, beval de kaptein het in de lucht te doen springen. Zodanig zijn de tijdingen, die ons geworden zijn, en welke wij ons haasten aan het publiek mede te delen.
Zijner Majesteits fregat EURIDICE, kaptein Polders, is deze morgen afgezeild, om zich, ter bescherming van het convooi, bij Zijner Majesteits brik de ZWALUW te voegen. Veertig man van de EURIDICE op de ZWALUW overgezet zijnde, is de equipagie van het fregat uit het volk der in de haven liggende koopvaarders voltallig gemaakt. Ook is een detachement van vijftig man uit het garnizoen aan boord gezonden, om als mariniers dienst te doen, bijaldien het nodig geoordeeld wierd tot vijandelijkheden te komen.
___________________________________________________________ |
29-05-1819 Rotterdamsche Courant:
Zodra alhier de tijding van het nemen van de HARMONIE en het plunderen van de N.S. DEL CARMEN was aangekomen, werd Zijner Majesteits fregat de EURIDICE, Kapitein Polders, waarop vijftig man soldaten van ons garnizoen werden geplaatst, om zich bij de ZWALUW te voegen, uitgezonden.
Den 22 derzelver maand kwam dit fregat, na een afwezigheid van vijftien dagen, alhier terug, vergezeld van de ZWALUW en de HARMONIE, welke laatste hij van de Insurgenten hernomen had.
De EURIDICE had, na een paar dagen in zee te zijn geweest, onze schooner de HARMONIE in het gezigt gekregen, en dezelve ten zuiden van het eiland Roca ingehaald; op dezelve bevonden zich een prijsmeester en vijf matrozen van de kapers, om haar te Margaretha op te brengen; allen waren geboren Noord-Amerikanen, welke door de EURIDICE gevangen hier gebragt zijn.
Men heeft brieven voor de agent van het gouvernement van Buenos-Aijres op Margaretha en Brion bij hen gevonden.
De goederen, die van onze schooner N.S. DEL CARMEN genomen waren, vond men ook op dezelve. In het terugkeren van het fregat EURIDICE ontmoette hetzelve onze brik de ZWALUW, die de overige koopvaarders behouden te Porto Cabello en te La Guaira heeft gebragt.
___________________________________________________________ |
04 juni 1819 Provinciale Groninger Courant: Zr.Ms. fregat EURIDICE is, op terugweg van Curaçao naar het vaderland, op 21 mei Portsmouth binnengelopen.
___________________________________________________________ |
26-06-1830 Rotterdamsche Courant
Den 24 dezer, des namiddags, zeilden van Helvoetsluis Zijner Majesteits paketbrik De Vliegende Visch, luiten. H. J. Tuning; Zijner Majest. transportschip Dordrecht, kapitein-luiten. F. Jonker; Zijner Majest. fregat Euridice, kapitein J. E. Lewe van Aduard, welke laatste met het naar zee zeilen op het drooge geraakt, doch door de hulp der loodsbooten den volgende morgen met hoog water afgekomen en in zee gezeild is;
___________________________________________________________ |
29-06-1830 Middelburgse Courant
Vlissingen den 26 Junij. Heden middag arriveerde alhier ter reede Zr. Ms. fregat Euridice, gecommandeerd door den kapitein ter zee J. E. Lewe van Aduard.
___________________________________________________________ |
06-07-1830 Middelburgse Courant
Vlissingen den 3 julij. Eergisteren is alhier in ’s Rijks dok binnengehaald Zr. Ms. fregat Euridice, gecommandeerd door den kapitein ter zee J. E. Lewe van Aduard.
___________________________________________________________ |
23-12-1841 Middelburgsche courant
Des morgens had er eene luisterrijke parade op het fregat de Euridice plaats, bijgewoond door Z. Exc. den luitenant-generaal; bij welke gelegenheid het eerst de admiraalsvlag in de groote top werd geheschen, welke vervolgens door kanonschoten van de ter reede liggende kanonneerboten werd begroet.
Des avonds had er eene pyramidale illuminatie op het water, ter eere dezer gebeurtenis, plaats.
___________________________________________________________ |
___________________________________________________________ |
Naar Gegevens Fregat Euridice