Dieuwke Fontein x Jan Hofstede

___________________________________________________________

Dieuwke (Freerks) Fontein x 21-11-1825 Harlingen met Jan (Petrus’) Hofstede, ontvanger en postmeester te Assen, kapitein-kwartiermeester Drentse schutterij, * 24-11-1792 Assen, † 26-08-1832 Kampen, 37 jaar, huis op de Oudestraat, No 265 WZ, wonende Assen

Getuigen huwelijk: Jarig Westra, 55 jaar, medicinae doctor, oom, wonende Harlingen; Simon Stinstra, 42 jaar, koopman, aangehuwd broeder, wonende Assen; Dirk Fontein, Fz:, 23 jaar, zonder beroep, broeder, wonende Assen en mr Jan Westra, 22 jaar, advocaat, neef van de bruid, wonende Assen

Ouders Jan: Petrus Hofstede, Gouverneur van de Provincie Drenthe x Susanna Cristina Kymmel, † 04-03-1825 Assen
Aangevers overlijden Jan: Hendrik Alexander de Chalmot, 49 jaar, ontvanger gemeente Kampen en Peter Helbert Galle, 39 jaar, fabrikant, beide wonende Kampen

Naar Ouders van Dieuwke Fontein

Uit het huwelijk werd een kind geboren:
Susanna Christina (Jans) Hofstede, * 16-06-1827 Assen, Nieuwe huizen N 104 x 23-07-1846 Amsterdam Johann August Andreas Gottfried Baron von Götsch, kapitein bij de Koninklijke Pruisische Garde, commadeerend Majoor van het 17de Regiment 2de Battaillon Pruisische Infanterie, in Garnizoen te Wezel,  * Wismar in Pruisen, † 02-10-1857 Dusseldorp 

Getuigen geboorteaangifte Susanna: Mr Bernard Servatius, Officier bij de Regtbank, 35 jaar en Mr Matthijs Hendrik van Son, administrateur van ’s Rijks Schatkist, 34 jaar, beiden wonende te Assen
15-11-1851 Nieuwe Amsterdamsche Courant Algemeen Handelsblad, zaturdag

Ouders bruidegom: Johann Jacob Baron von Götsch x Johanna Eleonora Bandau, wonende Görlitz

Frankfort, 12 Nov. De Pruisische majoor v. Gotsch is tot chef van den generalen staf van het bondskorps benoemd. Eerlang zullen de afdeelingen van dat korps hare positien in den omtrek van Frankfort innemen.

Uit het huwelijk Von Gotsch x Hofstede werd geboren 1 dochter:

Olga Emma Alexandra Eleonore Baronesse van Gotsch, * 05-08-1848 Freienwalde aan de Oder, bij Berlijn (Pruisen), † 10-01-1924 ‘s-Gravenhage, wonende Santpoort, 75 jaar x 05-03-1868 Amsterdam Justus Rudolph (Georgs) Wüste, koopman, * Amsterdam, † 11-02-1916 Santpoort, 70 jaar, Wijk G Bloemendaalschestraatweg 7

Bruidegom 22 bruid 19 jaar | bruidegom wonende te Amsterdam, bruid te Sneek
Getuigen huwelijk: Anneus Harmens, oom bruid, zeehandelaar, 63 jaar; Johan Pieter Hofstede, neef bruid, hoofd ambtenaar, 44 jaar, wonende te ’s-Gravenhage; Jan Peelen, suikerraffinadeur, 41 jaar, oom bruid, wonende te Amsterdam; Hendrik Carel Hentzen, koopman, 23 jaar, wonende te Amsterdam
Ouders bruidegom: Georg Rudolph Albrecht Wuste, koopman x Louise Knoops 

16-02-1916 Het Nieuws van den Dag, woensdag:

Begrafenis J. R. Wüste.
Op het kerkhof „De Biezen”, te Santpoort, is gisteren onder groote en hartelijke deelneming ter aarde besteld het stoffelijk overschot van onzen diepbetreurden President-Commissaris, den heer J. R. Wüste. Velen waren de belangstellenden, die op de landelijke begraafplaats, zoo uit den omtrek als van elders, waren saamgekomen om, door hun tegenwoordigheid of door hun hartelijk woord, voor het laatst te getuigen van de warmte en de diepte hunner gevoelens voor den overledene.

Wij merkten o. a. op: den Commissaris der Koningin in Noord-Holland, jhr. mr. dr. A. Röell, den burgemeester van Velsen. mr. dr. H. Verloren van Themaat, den oud-burgemeester J. C. A. Weerts, de heeren  C. J. van Tienhoven, wethouder, en C. D. van Vliet, lid van den Raad van Bloemendaal, W. baron van Tuyll van Sesrooskerken, lid van den Raad van Velsen; leden van den kerkeraad en van de kerkvoogdij der Ned. Herv. Gemeente, en vele notabelen van Santpoort, de heeren F. baron van Tuyll van Serooskerken, P. Smidt van Gelder, ritmeester jhr. Mock, mr. P. G. van Tienhoven, A. Koolhoven; deputaties van instellingen, in welker bestuur de heer Wüste had zitting gehad. Het Amsterdamsch Genootschap „Natura Artis Magistra” was vertegenwoordigd door den voorzitter, den heer W. F. van Heukelom, het bestuurslid mr. W. G. Dedel en den directeur dr. C. Kerbert.
Voor „Het Nieuws van den Dag” waren aanwezig de heeren J. T. Cremer, commissaris, J. Funke, directeur, en dr. C. Easton, hoofdredacteur.
De firma Roeloffzen, Hübner en van Santen, was vertegenwoordigd door de heeren M. J. P. van Santen en G. Roeloffzen.
Een groote bloemenschat dekte de lijkbaar. Daaronder werden kransen opgemerkt van „Artis”, „Het Nieuws van den Dag”, den kerkeraad van Santpoort, de pachters, alsmede van het gezamenlijk personeel van „Spaarnberg’.
Toen de talrijke aanwezigen zich rondom de geopende groeve geschaard hadden en de lijkkist, onder eerbiedige stilte daarin was nedergelaten, trad mr.  C. H. Guépin naar voren, om onder herinnering aan de liefde, welke de overledene zijn geheele leven voor bloemen gehad had, daarvan een handvol op de kist te strooien.

De heer J. Funke, directeur van „Het Nieuws van den Dag”, voerde ’t eerst het woord. Spr. noemde ’t een dag van zwaren rouw voor „Het Nieuws van den Dag”, nu zijn President-Commissaris ten grave gebracht wordt, de man, die medegewerkt heeft aan de oprichting van het blad en die onafgebroken 46 jaren Commissaris en de laatste 40 jaren, na den dood van dr. Heye, President-Commissaris is geweest.
Namens commissarissen, namens de Redactie en namens alle beambten onzer maatschappij, en zeker niet het minst voor mijzelf, zeide spreker, breng ik hier met diepen weemoed dank en hulde aan onzen betreurden voorzitter voor alles wat hij gedurende die 46 jaren geweest is voor „Het Nieuws van den Dag”. Zijn gezag, ontleend aan zijn scherpen blik, aan zijn groote ervaring en aan zijn grondige kennis van menschen en van zaken — zoo vervolgde spreker — is door ons en door onze voorgangers steeds gaarne en ten volle erkend.
Zijn krachtige, loyale persoonlijkheid, zijn oprecht en warm hart hebben ons geleid en gesteund bij alle moeilijkheden, die zich voordeden en zeer veel heeft Wüste bijgedragen tot den bloei van onze vennootschap. Voor de nimmer verflauwende belangstelling en de groote toewijding, waarmede hij alles volgde wat het blad en den arbeid daarvoor betrof, zullen allen die tot de courant in betrekking staan, hem steeds dankbaar blijven. Nu is hij heengegaan, — aldus ging spr. voort – nog in de volle kracht van zijn geest, en helaas veel vroeger dan wij verwachten mochten, en wij blijven achter in het droevige besef, dat wij voortaan zijn hartelijken handdruk, zijn trouwe hulp, zijn opgewekt gesprek moeten missen. Spr. schetste hoe hij persoonlijk bijna 20 jaren het voorrecht had gehad, met den overledene samen te werken, en innig dankbaar zal hij blijven voor de vriendschap, die hij van hem mocht ondervinden. De vriendschap die hij gevoelde voor mijn onvergetelijken vader, — zoo besloot de heer Funke — heeft hij overgebracht op mij, den zoon en opvolger. Het zal mij bitter zwaar vallen, die in mijn verder leven te moeten ontberen, en hem vergeten zal ik nooit.

De heer W. F. van Heukelom, voorzitter van het bestuur van „Artis” herinnerde aan het vele, dat de overledene voor dat genootschap gedaan had en geweest was, waarvoor hij reeds vroeger was gehuldigd door zijne benoeming tot buitengewoon bestuurslid. Tot het laatste toe heeft hij het bestuur met raad en daad bijgestaan; met groote vrijgevigheid heeft hij de instelling helpen uitbreiden, de stichting van een der musea bevorderd en zoowel daarom als om zijn persoonlijkheid, zal zijn nagdachtenis bij het genootschap in dankbaar aandenken blijven.

De heer P. J. J. Jonas van ’s-Heer Arendskerke herdacht welk een zwaar verlies dit heengaan is voor de „Hollandsche Brandassurantiemaatschappij”. Wüste’s deskundig oordeel, zijn helder inzicht in zaken en zijn steeds wel overdachte adviezen, zullen bij deze maatschappij en bij hare „Sociëteit” noode gemist worden en aan zijn persoonlijken omgang zullen ook daar de aangenaamste herinneringen bewaard blijven. 

Ds. A. Baljon, predikant bij de Ned. Herv. Gemeente te Spaarndam, wenschte een woord te spreken namens een aantal eenvoudigen, als wier woordvoerder spr. bij deze groeve stond. Wat onze kleine gemeente in Wüste bezat, zeide spr., wordt wel ’t best en t eenvoudigst gekenschetst door het onopgesmukte woord van een werkman, die dezer dagen tot mij zeide: „Welk een ontzettend verlies zal dat sterven voor onze gemeente zijn!”. En zoo is t inderdaad; die woorden zeggen alles en bewezen hoever de toewijding, de goedheid en de trouw van dezen man gingen ook buiten de grenzen van de plaats zijner inwoning. 

Dr. G. A. van den Bergh van Eysinga, predikant bij de Ned. Herv. Gemeente te Santpoort, sloot zich hierbij aan. Wüste, die gaarne bloemen om zich heen zag, zeide spr., heeft zijn leven lang bloemen gestrooid op veler pad. En de kleinen naar de wereld zullen met groote dankbaarheid en piëteit over hem blijven spreken. Dat is wel de juiste maatstaf waarnaar wij een medemensch beoordeelen kunnen, hoe hij blijft voortleven bij de armen, de beproefden en ongelukkigen.
Daar is van den huize „Spaarnberg” een zegen uitgegaan over Santpoort en zijn omgeving. Dat behoefde niet met woorden gezegd te worden, want ieder voelt ’t ten opzichte van dezen doode in zijn hart, weet ’t met zijn verstand, maar als ’t ergens gezegd mag worden, dan is ’t heden en op deze plaats. Daarvoor bracht spr. ook namens de Ned. Herv. Gemeente van Santpoort dank aan den overledene, nu hij van hier is heengegaan, al weet zij dat zulk een leven niet met den dood geëindigd is. Dankbaar zal de herinnering aan dezen man blijven voortbestaan. Hij ruste in vrede. 

Namens mevr. Wüste bracht hierop mr. C. H. Guépin, kortelijk schetsend wat de overledene ook in den familiekring voor de zijnen geweest was, hartelijk dank voor de zoo veelvuldige en oprecht betoonde deelneming. 

___________________________________________________________

1916, 2e jaargang, Amstelodamum, Maandblad voor de kennis van Amsterdam, Orgaan van het Genootschap Amstelodamum

PERSONALIA 

J. R. Wüste. In den ouderdom van bijna 71 jaar is den 12den Februari, op zijn landgoed Spaarnberg te Santpoort, de heer J. R. Wüste overleden. Vooral in vroeger tijd heeft deze Amsterdammer zich zeer voor de openbare zaak beijverd. In zijn jeugd werd hij opgenomen in de zaak van zijn vader, het bekende handelshuis Wüste en Hintzen in tabak. Na zijn vaders dood werd hij medefirmant, maar na een zestal jaren heeft hij zich aan de feitelijke leiding onttrokken. 

In 1886 werd hij door de liberale kiezers in den Gemeenteraad gekozen, waar hij een zeer zelfstandige positie heeft ingenomen. Hij ijverde o.a. krachtig voor de bebouwing van de Museumterreinen.
In 1891 is hij op den voorgrond getreden door een interpellatie over het beleid van de politie bij de historisch geworden „taptoe” op den Dam, tijdens het bezoek van den duitschen Keizer.
Maar vooral is in de herinnering gebleven, hoe de heer Wüste (in October 1892) op finantieele gronden heeft gestreden voor de opheffing van de amsterdamsche Universiteit als stedelijke instelling. Zijn voorstel vond echter alleen steun bij de toen nog kleine groepen van anti-revolutionairen en radicalen, zoodat het slechts 9 stemmen verwierf.
Toen de heer Wüste zich in 1894 te Santpoort vestigde, heeft hij het lidmaatschap van den Raad neergelegd, maar daarmede zijn zijne betrekkingen met Amsterdam niet verbroken.
Hij was vele jaren medebestuurder van de Vereeniging Rembrandt, van Natura Artis Magistra, de kostelooze amsterdamsche Polikliniek, de Inrichting voor Doofstommenonderwijs e.a. 
Zijn belangstelling voor de koloniën uitte zich bij de oprichting in 1883 van de Nederlandsche Koloniale Vereeniging, van welke hij voorzitter is geweest.
Tot zijn dood is hij mede-directeur gebleven van de Maatschappij tot Bevordering van het Natuurkundig onderzoek der Nederlandsche Koloniën (de Treub-Maatschappij).
Bovendien was de heer Wüste commissaris van velerlei vennootschappen, en sedert de oprichting ia 1870 van de Vennootschap „de Kleine Courant” (Het Nieuws van den Dag). 

Bij de begrafenis op 15 Februari te Santpoort is op velerlei wijze uitdrukking gegeven aan de gevoelens van hoogachting en van dankbaarheid voor den overledene.
d. B. V.
(d. B. V. = J. F. L,. de Balbian Verster, redactielid Het Nieuws van de Dag ?)

___________________________________________________________
 

In 1922 wordt de Wüstelaan in Santpoort naar Justus vernoemd.  Dit alles gebeurt onder het bewind van de in 1919 benoemde burgemeester Gerrit Rijkens.

___________________________________________________________

14-01-1924 Nieuwe Rotterdamsche Courant, maandag:

Laatste Berichten. Nederland.
Begrafenis van mevr. Wüste-von Gotsch. Onder zeer groote belangstelling heeft vanmiddag te Santpoort op de begraafplaats De Bieden de teraardebestelling plaats gehad van het stoffelijk overschot van mevrouw H. O. Wüste—von Gotsch, de bewoonster van den huize Spaarnberg.
Onder de vele aanwezigen waren de commissaris der Koningin in Noord-Holland, jhr. mr. dr. A. Röell; de burgemeester van Velsen, de heer R. G. Rijkers; de oud-burgemeester van Velsen, de heer J. C. A. Weerts van St. Philipsland, de heer Smit van Gelder, de heer Funke, oud-directeur van het Nieuws van den Dag, en jhr. mr. J. W. G. Boreel van Hoogelanden, oud-burgemeester van Haarlem. Ook waren er verschillende deputaties van vereenigingen.
De burgemeester van Velsen zeide, dat mevrouw Wüste door de stichting van de bewaarschool een monument heeft nagelaten, en dat zij de sociale lasten der gemeente heeft helpen dragen. Daarna sprak dr. G. A. van den Bergh van Eysinga, Ned. Herv. predikant te Santpoort, die in het licht stelde, wat de overledene voor de Ned. Herv. gemeente is geweest.
Vervolgens sprak de heer Bunge, een neef van de overledene, die memoreerde, wat mevrouw Wüste voor haar familie was.
Hierna spraken nog ds. S. A. Baljon, Ned. Herv. predikant te Spaarndam, en mevrouw dr. J. van den Bergh van Evsinga-Elias, namens de vrouwenorganisatie te Santpoort.
Daarna dankte namens de familie de heer Hannema, uit Amsterdam, voor de groote belangstelling.

___________________________________________________________

Naar Landgoed “Spaarnberg” 
Naar Adriaan van der Hoop