28 mei 2022
15.30 uur
Kerk Zuurdijk, bij mooi weer buiten.
Entree €10 incl. hapje en drankje, kinderen gratis.
Felicitas (Kessler) Kukuck werd geboren in Hamburg, haar vader was Joods en had zijn naam veranderd van Cohnheim naar een minder Joods klinkende naam Kestner. Kukuck was een leerling van Paul Hindemith in Berlijn, maar kreeg vanwege haar Joodse afkomst een verbod onderwijs te geven.
Kukuck overleefde de oorlog door de naam van haar echtgenoot te dragen en met behulp van een goedwillende ambtenaar haar Joodse achtergrond te verbergen.
Zij heeft gewerkt en gecomponeerd in de Lutherse traditie, haar composities zijn veelal gebaseerd op het Oude Testament, zo ook deze “Tänze der Miriam”.
Jeff Hamburg, is geboren in Philadelphia, heeft daar gestudeerd. Hij heeft na enige omzwervingen zich sinds 1978 gevestigd in Nederland, heeft hier gestudeerd bij Louis Andriessen.
Zijn componeerstijl is nu traditioneler en gebaseerd op Oost-Europese Joodse melodieën, dit vanwege de Oekraïense afkomst van zijn familie, zo ook de Joshe Kalb suite.
De Psalm is gebaseerd op Psalm 16:8 (Ik stel de Heer bestendig voor ogen, omdat hij aan mijn rechterhand staat, wankel ik niet). De Phoenix is gebaseerd op traditionele Oost-Europese Joodse folklore (opstaan uit de puinhopen?). Dayan Ha-amet is het oordeel van de waarheid (meestal na slecht nieuws). Yamlid (gezang van de zee) is een Hebreeuws gedicht van Judah Halevi (Joods Spaanse dichter en filosoof geboren in Toledo 1075 en gestorven in Jerusalem 1141).
Ernest Bloch werd geboren in Genève, in 1916 geëmigreerd naar de USA (Portland, Oregon). Hij heeft veel Joods geïnspireerde muziek geschreven (Baäl Shem, Schelomo , Suite Hébraïque etc.).
De suite voor altviool solo is gecomponeerd in 1958 en is onvoltooid gebleven. (Bloch stierf in 1959)
Mieczylaw Weinberg wist als enige van zijn familie aan de nazi’s te ontkomen door naar de toenmalige Sowjet-Unie te vluchten. Hij ontmoet daar de componist en latere vriend Dimitri Sjostakovitsch. Weinberg en Sjostakovitsch hadden invloed op, en waardering voor elkaar.
In de jaren ’50 van de vorige eeuw werd Weinberg gevangen gezet door Stalin, door tussenkomst van Sjostakovitsch …en de dood van Stalin werd Weinberg vrijgelaten.
De laatste tijd is er meer waardering voor de muziek van Weinberg en treedt deze uit de schaduw van eerdere en latere componisten (Sjostakovitsch, Snittke en Goebaidulina).
De solo-sonate nr. 4 is geschreven in 1983 en heeft invloeden van Sjostakovitsch, heel intiem en liefelijk in deel 1 en 3, tot rauw met veel dissonanten in het 2e deel.
