___________________________________________________________ |
___________________________________________________________ |
15-12-1832 Middelburgse Courant, zaturdag
MIDDELBURG den 14 december. Op heden is alhier de officiële maar treurige tijding ontvangen, dat de schout-bij-nacht Jhr. Lewe van Aduard, ll. woensdag, met den vijand voor de Kruisschans slaags zijnde, aan boord van zijn schip is gesneuveld.
De volgende bijzonderheden desaangaande zijn ons van eene geloofwaardige zijde medegedeeld: Na dat ll. dingsdag de kanonneerbooten enz. druk aan het schieten zijn geweest, zijn woensdag het fregat Euridice, een paar kanonneerbooten bij zich hebbende; benevens de Proserpine en de Medusa opgesleept tot bij de Kruisschans, en zijn begonnen den vijand te bestoken, de twee laatste voornamelijk in het werpen van bommen.
De Franschen bleven niet in gebreke hierop onmiddelijk te antwoorden, en wel voornamelijk door eene zware mortier-batterij achter den dijk; na een 60 à 70 bommen geworpen te hebben, begonnen zij die in de Euridice te werpen, welke er dan ook 10 aan boord heeft gehad en de Proserpine één; doch bijna ongelooflijk en toch waar is het, dat er van voormelde 10 op de Euridice geworpene bommen slechts één gesprongen is, welke vier gekwetsten heeft veroorzaakt.
Nadat de schout-bij nacht merkte, dat de bommen hare rigting getroffen hadden, kwam hij op het dek, om order te geven het sein aan de stoomboot te doen, om hem te komen afslepen, toen (naauwlijks die order gegeven hebbende) eene bom hem het bovenste gedeelte van het hoofd wegnam, en dien kundige en dappere hoofd-officier van het leven beroofde.
Het gegeven sein werd uitgevoerd, en de schepen zijn weder afgezakt tot bij Lillo, uitgezonderd de Proserpine. Bij het springen der bom op de Euridice is ook de luitenant Kluiskes aan den regterarm gekwetst geworden, die gisteren avond te Vlissingen is aangekomen en waarschijnlijk zal moeten geamputeerd worden; de op de Proserpine gesprongene bom heeft slechts één man gekwetst.
Er zijn in het geheel 2 dooden en 4 gekwetsten , dus zeer weinig.
Ofschoon het schijnt, dat men door de hooge dijken, waarachter zich de talrijke Franschen verschansen, niet met het gewenschte gevolg kan ageren, is echter door ons geschut eene Fransche mortier-batterij gedemonteerd.
___________________________________________________________ |
21-12-1832 Groninger Courant, vrijdag
NEDERLANDEN. ‘s GRAVENHAGE den 16 December.
Uit een voorloopig berigt van het fort Bath, van den 14 December, blijkt, dat de verrigtingen der vloot op de Beneden-Schelde den vorigen dag met eenen gunstigen uitstag bekroond zijn geworden. Zr. Ms. bombardeer-korvet Proserpina moet namelijk den 13den met veel beleid hare bommen in de Kruisschans geworpen en daardoor ten laatste de vijandelijke batterij lot zwijgen gebragt hebben. Ook de werpbatterij van het fort Liefkenshoek, die hare projectilen over de rivier heenwierp, moet tot dezen uitslag hebben bijgedragen. Men had van de schepen het wegdragen der dooden van de batterij zeer goed kunnen zien. Over het geheel had men op onze vloot de overtuiging, dat de Franschen langs de Schelde veel geleden hadden. Op de Euridice waren drie en op de Proserpina twee bommen gevallen, waardoor deze beide schepen enkele dooden en gekwetsten hadden.
In de loop van den 13den zijn zeven van Zijner Majesteits kanonneerboten in de overstrooning bij Lillo doorgedrongen, ook met het doel om den toegang tot de binnenzijde van den dijk beneden Lillo aan de Franschen te beletten.
De gekwetsten, die tot den avond van den 12den op de vloot waren gevallen, zijn dien nacht in een scheepje naar Bergen-op-Zoom vervoerd. In den namiddag van den 13den heeft men te Bath de kanonneerboot zien voorbijstevenen waarop zich het lijk van den, voor zijn Vaderland gesneuvelden, schout-bij-nacht Lewe van Aduard bevond, welk lijk naar Vlissingen vervoerd werd.
— De drie zonen van Z. K. H. den Prins Veldmaarschalk zijn in den namiddag van den 14den te Bergen-op-Zoom aangekomen, en zouden den volgenden ochtend van daar naar het fort Bath vertrekken.
___________________________________________________________ |
Naar Fregat Euridice