27-10-1984 Stichting Groninger Dracht

___________________________________________________________

27-10-1984 Nieuwsblad van het Noorden, zaterdag

NOORDER RONDBLIK
Stichting ijvert voor het Groninger costuum

Sinds kort bestaat de Stichting „De Groninger dracht” als voortzetting van het voormalige klederdrachtencomité.
De huidige stichting heeft echter een wijder werkterrein gekozen en zal, als lid van de Federatie van Musea in de provincie Groningen in museaal verband opereren. De Stichting beoogt de bestudering en conservering van het: Groninger costuum te bevorderen en de belangstelling er voor bij een zo breed mogelijk publiek te stimuleren.
Gewerkt wordt aan een publicatie over de Groninger dracht, waarvoor uitgebreid (archief)onderzoek wordt verricht.
In het Groninger Museum had: ik een gesprek met mevrouw R. Meijer-Leima uit Leens (borg Verhildersum), voorzitter van de nieuwe stichting, bestuurslid Lies Boiten (Groninger Museum) en Leonie Velt, kunsthistoricus, die de publicatie over de Groninger dracht zal verzorgen.
Leonie Velt karakteriseerde doel en streven van de nieuwe stichting heel duidelijk: „we willen graag weten wat er nu nog aan Groninger dracht is, om voor later te vertellen hoe en wat er was“. Leonie Velt heeft haar kunsthistorische studie toegespitst op het costuum. Ik heb haar jaren geleden al eens aan u voorgesteld, toen ze in het Drents Museum een fraaie tentoonstelling had gemaakt „In keurslijf en kuitbroek” uit de omvangrijke kledingverzameling van dat museum (Rondblik 14 juni 1977).
Mevrouw R. Meijer-Leima uit Leens heeft jarenlang de gang van zaken op de borg Verhildersum geleid (Rondblik 11 mei 1983). Zij is in de afgelopen jaren actief geweest in het klederdrachtencomité.
Centrale figuur op dit gebied was heel lang, tot haar overlijden een paar jaar geleden, mevrouw T. Clevering-Meijer van de borg Verhildersum in Leens, bij uitstek deskundig op het gebied van het Groninger costuum.
De Groninger samenleving heeft wat dat betreft veel aan haar te danken.
Zij adviseerde o.m. ook de folkloristische dansgroep „De Grunneger Daansers” uit Zandeweer in de door deze groep gebruikte costuums, nl. de dracht van omstreeks 1850. Over de Groninger klederdracht in het midden van de vorige eeuw vertelde ik u uitvoerig in de Rondblik van 18 december 1979.
De nieuwe stichting „De Groninger dracht” heeft nu een wijder werkterrein en zal als lid.van de Federatie van Musea in de provincie Groningen in museaal verband opereren. Voor een publicatie over het Groninger costuum wordt momenteel uitgebreid archief-onderzoek verricht door Lieke Veldman-Planten uit Obergum. Leonie Velt, die zich als kunsthistoricus vrij intensief met costuums bezig heeft gehouden, zal de publicatie verzorgen. De bedoeling is dat het boekje zal verschijnen in de historische reeks van de Stichting Stad en Lande, in welke reeks zojuist „Emo, tussen angst en ambitie” is verschenen (Rondblik 26 okt. j.l.).

Lies Boiten: „We willen er naar streven op een centraal punt een documentatie ter beschikking te hebben op het gebied van de Groninger dracht. Verder heeft de stichting een bemiddelende functie inzake advisering wat betreft restauratie van costuums en zo. Het blijkt dat men er over het algemeen te weinig van af weet. Je moet namelijk op allerlei details letten en dat kan alleen als er goed onderzoek naar gedaan is.”
Mevrouw Meijer: „Om nu een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de Groninger dracht is het zaak dat we precies weten wat er op dit gebied nog is en dan vooral bij particulieren. Van de musea weten we dat wel of kunnen het snel genoeg achterhalen, maar het is voor ons belangrijk dat particulieren met hetgeen ze nog hebben voor de dag komen. Het gaat ons er om bewaard gebleven Groninger costuums óf onderdelen er van óf bijbehorende sieraden te bekijken, te registreren en zo nodig te fotograferen en dat alles, dat spreekt van zelf, onder geheimhouding.
We hebben het idee dat het wat dat betreft de hoogste tijd is. Als we het nu niet doen, weet straks niemand ons er meer wat over te vertellen. En wil je iets zwart op wit zetten, dan moet het wel op waarheid berusten. Het zal vaak gaan om onderdelen van de Groninger dracht, die in de ogen van de bezitters (sters) soms helemaal niet zo belangrijk zijn. Als ik er met mensen over praat hoor ik maar al te vaak: „ik heb niets” en dan blijkt dat men toch voor ons essentiële onderdelen heeft bewaard. Het gebeurt nog al eens dat mensen heel lang een japon, rok of ander kledingstuk hebben bewaard en het dan ineens wegdoen als ze verhuizen naar een bejaardencentrum. Onlangs nog kon ik toevallig voorkomen, dat een oud kledingstuk werd weggegooid. Het bleek namelijk een japon uit 1830 te zijn.
De stichting heeft nu al goede contacten met de verschillende musea in de provincie Groningen. Om de belangstelling voor de Groninger dracht levend te houden zullen er shows gegeven kunnen worden. Ook is het mogelijk een be; middelende rol te spelen bij het opzetten van tentoonstellingen en het maken van een voorlichtingsfilm. Verder door voorlichting te geven over conservering en restauratie van kleding, want daar schijnt nogal behoefte aan te zijn.
Het blijkt in de praktijk dat men er niet zo gemakkelijk toe komt om een museum ter plaatse te bellen over dergelijke aangelegenheden. Daarom geef ik u een paar adressen door om uw informatie over Groninger dracht en onderdelen daarvan door te geven. 
[]
Wat betreft de sieraden wordt er al druk gewerkt aan een tentoonstelling in het Groninger Museum, die wordt samengesteld door de heer Leopold in nauwe samenwerking met de.stichting
De Groninger dracht”. Het ligt in de bedoeling in het Groninger Museum een kersttentoonstelling te houden over streeksieraden van half december tot eind januari van het volgende jaar. De collectie komt voor het grootste deel uit particulier bezit.
De nieuwe stichting is met de werkzaamheden van start kunnen gaan dank zij financiële steun van de provincie Groningen. Maar met uw aller medewerking moet het mogelijk zijn, dat we ons een haarscherp beeld vormen van de Groninger dracht, zoals die in de verschillende delen van ons gewest in de loop der tijden gedragen werd.


foto De dames (van links naar rechts) R. Meijer-Leima, Leonie Velt en Lies Boiten bekijken kledingstukken behorend tot het Groninger costuum, zoals dat vroeger gedragen werd. (Foto’s: Jelte Homburg).

De stichting is in 2003 opgeheven?

___________________________________________________________

Naar Groninger Dracht e.d.