Groninger Dracht 25-02-1965 Kostuumshow op Mutua Fides aan de Grote Markt

[tabel id=81 /]
26-02-1965 Nieuwsblad van het Noorden, vrijdag

Oud-Groninger klederdracht in Mutua Fides 

Kuitbroek en floddermutsen deden oude historie herleven

Bijna drie kwartier later dan was aangekondigd opende de praeses van de Maatschappij ter bevordering van de belangstelling voor Antiquiteiten, de heer P. B. Kooi, gisteravond omstreeks half tien in de benedenzaal van Mutua Fides een show van oud- Groninger klederdracht onder leiding van mevrouw T. F. Clevering-Meijer uit Pieterburen.
Deze show werd mogelijk gemaakt door medewerking van musea te Groningen, Warffum en Leens, terwijl ook enkele particulieren bijdragen leverden.
De heer Kooi noemde de bijeengebrachte collectie een zeldzame verzameling en was van mening dat deze subvereniging van Magna Pete en Vindicat Atque Polit weer een belangrijke culturele bijdrage heeft geleverd.
Onder het motto „Oud-Groninger dracht als oude pracht” belichtte mevr. Clevering de streekcultuurgeschiedenis in al haar facetten.
Vooral gedurende de 18e eeuw zou de klederdracht veel onder invloed van de politieke en sociaal-economische toestanden hebben gestaan. Groningen als florissante, agrarische provincie deed al vroeg afstand van de streekdracht een dracht die veelal onder buitenlandse invloeden, voornamelijk de Franse, heeft gestaan.
De plattelands- en stadsdracht bleek verschillend te zijn, terwijl ook de toenmalige onbegaanbaarheid der wegen van invloed is geweest op de samenstelling van het „kledingpakket”
Korte kuitbroeken, satijnen vesten, Floddermutsen, oorijzers en zonnehoeden in vele stijlen passeerden daarna in een bonte schakering de revue en deden oude historie herleven. 
De kostbaarheid van vele kostuums stond in nauw verband met de hoogte der graanprijzen, vertelde mevrouw Clevering. Met een aantal kleurige dia’s werd de voordracht aangevuld.
[tabel id=81 /]
Naar Groninger Dracht e.d.