___________________________________________________________ |
Historische kostuumshow
Belangrijke culturele gebeurtenis in Huize Maas te Groningen
Het Groninger Klederdrachten Comité heeft gisteren in Huize Maas te Groningen een brokje verleden tot het heden teruggeroepen door middel van een middag- en avondshow van oude Groninger kostuums.
Mode is een woord, dat een zeer grote betekenis heeft gehad in de loop der eeuwen.
De mode, die gelanceerd werd door de belangrijkste vrouwen van het op een bepaald moment toonaangevende land, heeft steeds weerklank gevonden in vele vrouwenharten, zelfs in de harten van die vrouwen, die haar woonplaats hadden in een der meest noordelijke delen van ons kleine landje, in Groningen.
Wat het Groninger platteland in de Periode van 1775 en 1875 heeft gedragen hebben wij op deze show kunnen zien. Het is niet alleen een interessante show geworden, maar vooral ook een mooie en een leerzame.
Immers wij, mensen, die leven in een Jachtige tijd, moeten wel onder de indruk komen van kostuums, die een beeld geven van een zo geheel andere tijd. Kostuums, die herinneringen oproepen aan tafereeltjes bij het spinnewiel, aan rustige wandelingen, aan lange avonden, die de vrouw des huizes doorbracht aan het borduurraam, aan een tijd ook, waarin ons volk beroemd werd door zijn zeereizen.
Met hoeveel trots immers toonde ons de zeekapitein uit ongeveer 1780 de fraaie doeken, die hij voor zijn liefste uit verre landen had meegebracht. Heel duidelijk was op deze show te zien hoe niet alleen de japon, maar ook en vooral de hoofdtooi en sieraden in een eeuw tijds belangrijke veranderingen hebben ondergaan.
Zo liet de welgestelde boerin in huisdracht uit 1795 ons een enorme hoed zien, maar nog geen oorijzer. Maar toen deze „ijzers” dan ook eenmaal in zwang kwamen op het Groninger platteland, vormden ze in zeer korte tijd een van de belangrijkste onderdelen van ‘t kostuum van de vrouw. Immers aan de hoofdtooi kon men al heel gauw de sociale positie van de vrouw zien. Juweeltjes van edelsmeedkunst hebben we op deze show kunnen bewonderen: oorijzers met veren en krullen, oorbellen, halssnoeren met prachtige gouden sloten en tassen met fraai bewerkte zilveren beugels. Ook de kostuums zelf waren stuk voor stuk bijzonder mooi.
Grappig was ‘t kapje, behorende bij ‘t toilet van de „ongetrouwde dochter”, die er nog niet aan wanhoopt een echtgenoot te vinden, want ten teken daarvan is de achterkant van haar hoofdbedekking versierd met stiksels in de vorm van een hart.
De landbouwer uit 1805 paradeerde over het plankier in zondagse kledij: nauwe – lange – witte broek en zwarte pandjesjas, gevolgd door drie boerinnetjes uit 1825, die naar de stad togen.
De twee bruidsparen brachten de zaal tot enthousiasme.
Mevrouw T. F. Clevering-Meijer uit Eenrum, die voor de explicatie zorgde, wees haar publiek op allerlei bijzonderheden, leidde ieder kostuum met een leuk verhaaltje in, zorgde voor een goede tekst tussen de bedrijven door; kortom zij verstond de kunst een zo aparte show als deze te leiden.
Een bijzonder aardig idee was het om het publiek voor de show en voor het gedeelte na de pauze te vergasten op muziek, ten gehore gebracht door mevrouw I. Niemeijer-van der Veen uit Glimmen (spinet) en de heer J. M. Beek uit Groningen (fluit). Beide musici waren gekleed in de zwierige kostuums uit de Rococo-tijd.
Mejuffrouw E. C. A. Vinhuizen uit Middelstum droeg enkele gedichten voor, onder meer toen de „nuiger” de man die in vroeger tijden de bruilofsgasten uitnodigde en tijdens de bruiloft als ceremoniemeester optrad, over het plankier liep.
Twee vrijgezellen uit het Wold (uit 1860) verwekten veel hilariteit door hun wijze van optreden, maar een zucht van bewondering ging er weer door de zaal, toen zich een Westerwoldse boerin (eveneens uit 1860) liet zien. Zij was op weg naar de kerk droeg een prachtig statig kostuum en in de hand had zij een bijbel, gebonden in paars velours en versierd met prachtige gouden sloten.
Dat deze show een belangrijke culturele gebeurtenis was, bleek uit het feit, dat niet alleen de Nederlandse Televisiestichting opnamen maakte maar ook mannen van de Britse Televisie hun toestellen lieten snorren In het journaal van het Nederlandse televisieprogramma van vanavond zullen de opnamen worden uitgezonden
De presidente van het Groninger Klederdrachten Comité, mevrouw W. Evers-Dijkhuizen uit Spijk, die de shows met een enkel woord inleidde verwelkomde des avonds in het bijzonder de Commissaris der Koningin mr W. A. Offerhaus en echtgenote. Mevr. L. C. P. Offerhaus-baronesse Von Engelhardt verraste gisteravond in de pauze de initiatiefneemster van deze show, mevrouw Clevering, met bloemen.
Na afloop van de avondshow bracht mevrouw Evers dank aan alle mede werksters en medewerkers. In het bijzonder richtte zij zich tot mevrouw Clevering, die voor haar vele werk bloemen ontving en mevrouw Evers deed daarbij de toezegging, dat de bloemen gevolgd zullen worden door een blijvend geschenk. Ook dankte de presidente mevrouw L. S. Pothoven- Christiaans, die veel tijd en moeite heeft gegeven aan de repetities van deze bijzondere kostuumshow.
___________________________________________________________ |
Naar Groninger Dracht e.d.