01-05-1931 Winnetou als deelnemer aan de Estafetterit door Nederland

___________________________________________________________

15-04-1931, donderdag De Noord-Ooster

Landelijke Ruitersport.
De groote estafette-rit door Nederland. Vanwege de Ned. Federatie van Landelijke Rijvereenigingen, wier bureau te Hoofddorp Is gevestigd, zal op 1 en 2 Mei a.s. een groote estafette-rit door ons land plaats hebben, waaraan door alle Landelijke Rijvereenigingen, uitgezonderd de eenigste ln Friesland en Zeeland gevestigden, zal worden deelgenomen. Voor de rit — ongetwijfeld een der belangrijkste gebeurtenissen, die de geschiedenis der hippische sport ln hare annalen zal kunnen boeken — is één hoofdroute bepaald, waarop verschillende zijarmen zijn aangesloten.
De eerste étappe dezer hoofdroute loopt vanaf Leens over Uithuizen, ’t Zandt. Schildwolde, Finsterwolde, Bel lingwolde, Borgercompagnie, Veendam, Stadskanaal, Nieuwbuinen, Emmen, Zweeloo, Avereest, de Wijk naar Meppel.
Uit al deze plaatsen nemen de diverse Rijvereenigingen aan den rit deel. Deze étappe, staande onder leiding van den heer Jb. Maarsingh te Stadskanaal. voert dus door de provinciën Groningen, Drente en Noordelijk Overijsel.
De 2e étappe loopt van Meppel, via Zwolle en Deventer naar Gorinchem, terwijl de laatste étappe van Gorcum, via Gouda naar de Residentie gaat. Op deze hoofdroute sluit te Angerlo de Tw. Achterhoeksche zijarm, te Zetten de Veluwsch-, te Geldermalsen de moeilijkste zijarm, n.l. de Zuid-Holl.—Noord-Brabantsche- en tenslotte te Alphen ajd Rijn de Noord-Hollandsche aan.

Te Gouda zal de centrale leiding v. d. estafette-rit gevestigd worden. Nevens de hoofd-route, zal langs eiken zijarm ook ’n oorkonde overgebracht worden, waai na, na overhandiging door de ruiters der eene plaats aan die van de andere. eenmaal aangekomen op de hoofdroute, de vijf oorkonden met grooten spoed naar Den Haag worden vervoerd, alwaar H. M. de Koningin in den namiddag van den 2den Mei tegen pl.m. 3 uur, deze oorkonden ln ontvangst zal nemen.
De geheele afstand der te rijden étappes bedraagt naar schatting ruim 900 KM., terwijl de gemiddelde snelheid naar men ons meedeelde, pl.m. 30 KM. per uur bedraagt.
Al naar gelang iedere Rijvereeniging deelnemers heeft, moet een grootere of kleinere afstand worden afgelegd.

 

___________________________________________________________
  

30-04-1931 Haagsche Courant

PAARDEN. De estafetterit door Nederland. Zaterdagmiddag in de residentie.
De groote estafette-rit door Nederland, welke door de landelijke ruiters der Nederlandsche Federatie van Rijvereenigingen wordt gehouden, is nu geheel geregeld. In totaal zal er 1050 K.M. worden afgelegd door ongeveer 380 ruiters en amazones. Alle aangesloten vereenigingen hebben hun medewerking verleend, behalve de ongunstig gelegen clubs te lerseke (Zeeland), Dokkum (Fr.) en Texel.
In ruim 57 uur zal de geheele afstand gereden worden, hetgeen een uurgemiddelde wordt van ruim 18 K.M. Met het oog op de paarden, die dagelijks als werkpaard worden gebruikt en met de vele ongeoefende en jonge ruiters, ook in verband met de groote trajecten, die ’s nachts moeten worden gereden en de vele rivieren, die moeten worden overgestoken, is dit gemiddelde niet te hoog gesteld.
Zaterdagochtend, om half tien wordt uit Waddinxveen gestart naar den Haag, alwaar de Koningin de oorkonden in ontvangst zal nemen, op het Huis ten Bosch, om drie uur in den middag.
De eerste ruiter voor den geheelen rit wordt hedenavond om 10 uur reeds te Leens (Gr.) gestart. Voor den rit bestaat veel belangstelling, omdat hij in dezen tijd van den motor iets zeer bijzonders beteekent en bovendien een bijzonder krachtig bewijs is van den sterken groei van deze jonge organisatie, 

 

___________________________________________________________
 

vrijdag 01-05-1931 NvhN 

DE GROOTE ESTAFETTERIT DOOR NEDERLAND. Snelle ritten.—Veel belangstelling.
Onze deskundige medewerker, die het Noordelijk parcours mede heeft uitgezet voor den gisteravond te Leens begonnen groote estafetterit door Nederland, seint ons hedenmorgen uit Emmen:

Gisteravond precies 10.02 vertrokken de eerste ruiters van de landelijke rijvereeniging Leens voor de groote estafette door Nederland. Er was heel wat belangstelling, overal langs den weg stond publiek. Behalve de hoofdleiders van den rit, de heeren J. Maarsingh te Stadskanaal en J. B. Kamphuis te Groningen, maakten den tocht mee, de heer R. A. Maarsingh, secretaris van het Groninger Stamboek en verschillende andere personen. Er werd zeer snel gereden.
De vereeniging Leens, die den afstand moest afleggen van Leens tot Uithuizen, totaal 38 K.M. in 78 minuten, legde den afstand af in 72 minuten.

Uithuizen moest gaan tot ’t Zandt, een afstand van 10 K.M. in 23 minuten, een gemiddelde snelheid dus van ruim 40 K.M. en kwam ver voor haar tijd binnen.
’t Zandt moest afleggen 24 K.M., vertrok 11.30 en kwam te Schildwolde aan om 12.30. een uur te vroeg. De gemiddelde snelheid was 24 K.M. over slechte ruiterwegen.
De tocht werd te Schildwolde voortgezet te 1.30 naar Scheemda.
Verder ging de tocht via Finsterwolde, Bellingwolde, Veendam. Barger- Compascuum, Stadskanaal. Nieuw-Buinen naar Emmen. Aankomst te Emmen om 8.04 uur.

Het weer is uitstekend. De stemming onder de deelnemers is goed. Overal ondervindt men veel belangstelling.

___________________________________________________________

zaterdag 02-05-1931 Nieuwsblad van het Noorden

PAARDEN. De groote estafette-rit door Nederland. Een prachtvolle tocht. — Groote snelheden met gevaarlijke ruiters.

(Van onzen deskundigen medewerker.) 

Toen wij in den nacht van 30 April op 1 Mei j.l. de gallopeerende ruiters, die deelnamen aan de groote estafette-rit in het maanlicht en schijnwerpers van de auto’s volgden, toen dachten wij aan de lang vervlogen tijden, waarin enorme afstanden te paard werden afgelegd en het paard het eenige snelle vervoermiddel was. Ook toen bestonden de estafette ritten, maar dan in werkelijkheid, thans is het geen voortijlende koerier, maar de sportieve ruiter, die de oude gebruiken in eere houdt door ze uit te voeren als een sportieve daad.
Zooals wij reeds hebben medegedeeld startte de eerste ruiter te Leens precies 10.02. Het was de heer T. van Hoord (Hoorn?).

Het traject Leens—Uithuizen is voor ruiters zeer slecht, de bermen zijn bij de wegen aangemaakt zoodat geen losse bodem meer aanwezig is om rustig te galoppeeren. Toch is er formidabel snel gereden door de ruiters Dijkveld Stol en J. L. Torringa, die per auto niet altijd te volgen waren, dan weer in de lichtbundel der autolantaarns te voorschijn kwamen, om dan ook weer pijlsnel te verdwijnen. Mevr. Westerhuis —Torringa had ook een slechten weg om te galoppeeren. Toch wist Leens binnen den vastgestelden tijd binnen te komen. Berekend waren 79 minuten, het traject werd afgelegd in 72 minuten.
Uithuizen bracht ons langs donkere glibberige wegen waar wij met groote moeite door kwamen. Uithuizen had een groot aantal ruiters meer ingelegd dan de bedoeling was en kreeg hierdoor veel grootere snelheid dan berekend was, terwijl wij aannemen, dat het aantal K.M. kleiner is dan aangegeven, omdat anders de snelheid veel te groot wordt. Uithuizen had mooie wegen om snel te gaan. De aangegeven tijd van 48 minuten werd in de practijk slechts 16. Ook hier was onder de deelnemers een amazone en wel mej. D. Westerdijk te Rottum. 

Toen wij door de slechte wegen te laat in ’t Zandt aankwamen, was de eerste ruiter de heer G. B. Perdok reeds vertrokken.
Van ’t Zandt ging het naar Overschild, het was toen middernacht en vrij donker, ’t Zandt heeft het snel gedaan en wij hebben geen ruiter van ’t Zandt kunnen achterhalen. Toen wij in Schildwolde aankwamen was de laatste ruiter van ’t Zandt reeds binnen. De tijd voor ’t Zandt aangegeven was 90 minuten, het gebeurde echter in 60 minuten.
Het was toen 12.30 uur, terwijl Schildwolde moest vertrekken om 1.38 uur en dus niet op post was. Over de eerste drie trajecten was dus veel tijd ingehaald en was het vrijwel zeker, dat ook des nachts, met groote snelheid gereden kon worden veel grooter dan vermoed werd.

Schildwolde vertrok weer op den officieel vastgestelden tijd te 1.38 naar Scheemda. Ook hier een slechte weg om te galoppeeren doch ook deze vereeniging bleef 18 minuten binnen den vastgestelden tijd.
Finsterwolde had het groote traject naar Bellingwolde ook over slechte ruiterwegen, doch deed het kalm aan en hield zich meer of minder aan den beschikbaren tijd. Een pracht verrichting gaf D. J. Mellema met „Zeonia”, die zijn afstand van ongeveer 3 K.M. aflegde in een kilometertijd van 45.46 K.M. per uur. De route Finsterwolde was evenals de vorige routes keurig verzorgd en overal waren de posten tijdig aanwezig. Ook Finsterwolde kwam ver binnen den vastgestelden tijd binnen 3.19 uur (mocht zijn 4.06 uur.).
Bellingwolde vertrok te 3.48 uur. Ook hier is zoo snel gereden, dat de laatste posten zich moesten haasten op tijd te zijn en het was een schitterend gezicht, de voorste paarden naar hun plaatsen te zien hollen. Bellingwolde legde de 13 K.M. af in 30 minuten. De eerste post van Veendam was te laat aanwezig, en de voorgeschreven tijd kon hier niet gehaald worden. Hier werd niet best gegaloppeerd, zoodat 10 minuten tijd werd ingeboet. Veendam kwam overigens slecht voor den dag de ruiters niet in tenue, wij zagen zelfs een ruiter, die zijn leeren teugels vervangen had door oude gebruikte touwen. Wel een hoog idee van de bedoeling.
Borgercompagnie bracht weer andere ruiters in het veld, goed gekleed en goed verzorgde paarden w.o. met snellen galop. Deze vereeniging legde de afstand van 12 K.M. in den voorgeschreven tijd af.
Te Oud- Bareveld kwam Stadskanaal in actie. Het was toen reeds 6.30 uur in den morgen. Het was juist weer droog geworden want in de trajecten Veendam en Borgercompagnie regende net geducht. Stadskanaal zette er direct een geweldige vaart in. De weg was het eerste gedeelte goed. Mej. Woldering nam hier ook een deel voor haar rekening tot den vasten weg weer langs het Stadskanaal gehouden moest worden.

Hier hielden wij ons hart vast, want in snelle galop ging het hier langs het jagerspad, dus tusschen de boomen en het kanaal. De minste misstap of iets anders, en een ongeluk was onvermijdelijk. Toch gaven de ruiters blijk van onverschrokkenheid en haalden uit hun paarden wat er in zat. Mej. Boerhave nam langs dit gevaarlijke pad een deel voor haar rekening. Dit was een opwindende rit met een enorme speed. Toen een schip gemeerd lag en de staaldraden hoog aan de boomen bevestigd waren — een hindernis die zij niet opmerkte — kwam haar paard te vallen. Zij steeg echter onmiddellijk weer op en in snelle vaart ging het weer voorwaarts. De aankomst was 7.02 uur te Nieuw Buinen 13 minuten binnen den tijd.
Nieuw-Buinen had goede wegen en kwam met keurige ruiters en paarden ver binnen den tijd in Emmen.

Emmen had een groot traject, doch overal goede bermen langs de wegen zoodat men gemakkelijk galoppeeren kon. Toch werd door eenige ruiters teveel van den weg gebruik gemaakt, hetgeen groot gevaar voor vallen opleverde.
Te Zwinderen stond Avereest reeds klaar en waar wij Emmen niet bij konden houden, was de eerste ruiter van Avereest reeds vertrokken. Emmen kwam ook ver binnen den vastgestelden tijd binnen, zoodat Avereest te vroeg vertrok. Deze Vereeniging had het grootste traject. Het bleek ons, dat de posten goed waren uitgezet door vlaggen. Aangezien wij een groot gedeelte zandweg hadden waar wij moeilijk per auto konden volgen, kregen wij pas te Zuidwolde weer verbinding met de ruiters. Avereest reed enorm snel. In plaats van de bermen te houden, ging men midden over den weg en had daarbij de paarden niet aan den teugel. Sommige paarden hadden een moeilijke galop en werden oververmoeid, hetgeen een goede ruiter voorkomen moet.

Het laatste gedeelte werd door een jonge dame gereden met een goed paard die het vol kon houden, maar ook midden over den straat ging en niet temperde in de bochten, zoodat het verwondering mag baren, dat geen ongelukken in dit traject zijn voorgekomen. Te Balkbrug, het eindpunt van Avereest, kwamen wij aan om 10.26 terwijl aangegeven was 11.54 uur.
De Vereeniging de Wijk maakte ook geen besten indruk. Ook hier zijn veel te veel de klinkerstraten bereden en werd in de bochten niet getemperd, zoodat ook een valpartij voorkwam. Het is onbegrijpelijk, dat de ruiters er geen gevaar in zien, de klinkerstraten in snellen galop te nemen. Het is een spelen met den dood en wijst allerminst op een goeden ruitergeest. De laatste post van Meppel was zonder kennisgeving afwezig, zoodat het op een na laatste paard een dubbel traject kreeg, waardoor de totaaltijd gerekt is en de gemiddelde kilometertijd natuurlijk ook.

Te Meppel nam de leider van de tweede etappe, kapitein Keppel Hesselink, de leiding van de eerste etappe over. De eindtijd te Meppel was 12.22. de aankomst mocht zijn 1 uur.

Het eindresultaat van de Noordelijke etappe is schitterend geweest. Overal veel medewerking van de ruiters en bevolking. Gebleken is, dat de beste paarden in kwaliteit ook de snelste waren. In elk geval blonken die ver uit.

Hoe zuidelijker wij kwamen, hoe minder het materiaal. Vele vereenigingen kwamen zeer correct voor den dag; dit was ook het geval met Avereest, al bewonderen wij het tenue ook niet, het vele werk en ’t idee: goed voor den dag te komen, is prijzenswaardig.

Gistermiddag zijn op tijd ook vertrokken de eerste ruiters van de Zuid-Hollandsche- Noordbrabantsche en van Twentsche-Achterhoeksche zijarm, terwijl gisteravond gestart werd om half acht voor de Veluwsche en Noordhollandsche etappes. De étappeleiders zijn vol lof over de groote toewijding, waarmede de ruiters zich aan hun taak wijfirn en over de enorme belangstelling, die de bevolking, vooral in de steden, toont.

 

___________________________________________________________

03-05-1931 De Tijd Godsdienstig-Staatkundig Dagblad 

OORKONDE VOOR H. M. DE KONINGIN
Zaterdagmiddag te drie uur heeft ten Kon. paleize op het Huis ten Bosch te ’s Gravenhage de aanbieding plaats gehad aan H. M. de Koningin, van een oorkonde, door de Federatie van Landelijke Rijvereenigingen, tot besluit van een estafetterit, waarvoor de deelnemers Donderdag j.l. uit Leens startten.

Tegen het vastgestelde uur vertrok de ruiterstoet van het Malieveld, naar het Huis ten Bosch, voorafgegaan door du muziek van dc huzaren en reed de laan van het Kon. paleis op, alwaar H. M. de Koningin met den Prins en Prinses Juliana. alsmede een klein gevolg zich op het bordes hadden opgesteld.
Politieruiters te paard onder leiding van den hoofdinspecteur Snethlage en den inspecteur Paul, hadden voor behoorlijke afzetting van het terrein gezogd.

Nadat de stoet voorgereden was en de ruiters zich hadden opgesteld, klonk het „Wilhelmus”. Hierna overhandigde de voorzitter der Federatie, jhr. van Coehoorn van Sminia, de oorkonde aan H. M., waarbij hij een korte toespraak hield, welke door de Koningin werd beantwoord.

Vervolgens stelde hij de leden afgevaardigden der deelnemende vereenigingen aan de Kon. Familie voor.
Daarna werd door dc ruiters voor de Kon. Familie gedefileerd, waarop men weder met de muziek voorop langs het Bezuidenhout naar het Malieveld terugkeerde.

___________________________________________________________

Maandag 04-05-1931 Algemeen Handelsblad   

LANDELIJKE RUITERSPORT. Nabeschouwing. De organisatie.

De groote estafetterit der landelijke.ruiters is dus achter den rug en buiten verwachting goed geslaagd. Het was voor de eerste keer dat een dergelijke rit werd georganiseerd in ons land en het strekt de jonge federatie van rijvereenigingen tot eer dat het resultaat der organisatie door allen ten zeerste werd geprezen. Vier honderd ruiters ongeveer, waarbij verschillende dames,  hebben met groote toewijding zich aan de hen opgedragen taak gewijd. 55 rijvereenigingen, daartoe aangezocht, hebben zonder aarzelen hun medewerking verleend en de ongeveer 400 paarden hebben hun uiterste kracht gegeven om de grootst mogelijke snelheid te bereiken. De rit had een groote propagandistische waarde voor de landelijke ruitersport en was een echte jubileum-gebeurtenis omdat er getoond werd tot wat de jonge federatie der plattelanders in staat is. 

Doch ook voor de rijvereenigingen zelf is de estafetterit van bijzonder groote beteekenis geworden, omdat de landelijke ruiters en amazones hun bestuur hebben bewezen niet alleen te willen rijden wanneer er prijzen kunnen worden behaald, doch ook hun volle medewerking willen verleenen met opoffering van veel tijd en terwijl zij zich moeiten en onaangenaamheden moeten getroosten, voor iets waarvan zij allen het resultaat niet onmiddellijk zien of meemaken en dat alleen voor de federatie van propagandistische waarde is. Iedere ruiter vormde slechts een klein onderdeel van het geheel en aan het werk in dat onderdeel hebben zij zich ten volle gegeven. Het heeft het gevoel voor samenwerking versterkt en den kameraadschappelijken geest bevorderd. 

Ten slotte nog iets over de organisatie van den rit. Tengevolge van de geografische ligging der rijvereenigingen was het niet mogelijk den rit langs één lange route te doen plaats vinden. Vandaar dat er een zg. hoofdroute werd vastgesteld, die van Leens (Gr.) door Drente, langs den IJsel en door de Betuwe over Gorinchem naar Waddinxveen liep. 

De overige rijvereenigingén werden door z.g. zijarmen met die hoofdroute verbonden. Er waren 4 zulke armen nl. één uit Noordholland, één uit Twente en den Achterhoek, één uit de Veluwe en een van de Zuid-Hollandsche eilanden en Noord-Brabant. De hoofdroute en de laatstgenoemde zij-arm waren in verschillende etappes verdeeld, waarvan de leiding aan zg. etappe-leiders was opgedragen. Het waren de volgende heeren Jb. Maarsingh (1e étappe); H. Keppel Hesselink (2e étappe) en F. de Hartogh (3e étappe) voor de hoofdroute. 

Op den Z.-Holl.-N.-Brab. zij-arm waren het de heeren Barendregt (Delft-Brielle).; dr. Knape (Brielle-N.-Beijerlandsche veer), dr. Vermaal (N.-Beijerl. veer-Dordrecht) en de Jongh de Leeuw (Dordrecht-Tricht). 

In Noord-Holland was dr. J. P. Veening leider, in de Veluwe dr. H. K. Hoogland, en op den Twentschen zij-arm de heer Bollen.

ledere etappe was ingedeeld in zg. „strooken”, die aan rijvereenigingen waren toegewezen en waarin strookleiders optraden. Vanwege de centrale leiding waren de starttijden voor iedere strook vastgesteld en daarbij was men van een bepaalden tijd voor iederen ruiter per kilometer uitgegaan. Met de berekening van dien tijd had men rekening gehouden met de jeugd der vereenigingen c.q. ruiters, toestand der wegen en het aantal kilometers dat per ruiter moest gereden worden, terwijl bovendien erop gerekenend moest worden dat het weer wel eens zou kunnen tegenloopen, dat het ’s nachts wel eens zeer duister zou kunnen zijn en dat er ongelukken zouden kunnen voorvallen. Daardoor èn omdat men nu eenmaal, het koste wat het wilde, den rit moest doen slagen werd een niet al te groote uursnelheid berekend (18.2 km per uur). Zooals we verwachten werd dat gemiddelde ver overschreden en kan men het gemiddelde wel schatten op plm. 24 à 25 km, een zeer mooi resultaat voor deze ruiters en hun werkpaarden. Snelheden van 40 km en soms meer zijn voor de etappe-leiders geconstateerd! 

In Gouda was de centrale leiding gevestigd, die gedurende den geheelen rit, dag en nacht met de etappe-leiders in verbinding stond. Verschillende etappe-leiders werden bovendien nog door propagandisten der federatie geassisteerd. Geen enkel oogenblik heeft er in de organisatie eenige stagnatie plaats gehad. Alles tezamen een mooie sportieve gebeurtenis met een bijzonder fraai verloop en een prachtige propaganda voor de landelijke ruitersport.

___________________________________________________________

Fotoverslag Estafette 1931 
Terug naar Winnetou