29-04-1913: Inwijding Kerk te Midwolde na restauratie

___________________________________________________________

29-04-1913 De Grondwet 

INWIJDING KERK TE MIDWOLDE.

  Bij besluit van Burgemeester en Wethouders der gemeente Leek van 7 Mei 1907 werd Kerkvoogden van Midwolde en Leek opgedragen het gewelf in de kerk te Midwolde door de noodige stutten te schragen, om gevaar te voor Komen. 

  Het oude gebouw, dagteekende uit de 12e eeuw, had herstelling noodig. 

Door ‘t Rijk, de Synode, de familie Van Panhuys en de ingezetene van Midwolde en de Leek gesubsideerd, konden Kerkvoogden in Augustus 1911 overgaan tot de uitbesteding van de geheele restauratie van kerk en toren. Het werk werd in September aangevangen; door te voorzienen overbouw en de restauratie van de graftombe door het Rijk — de graftombe vroeger het eigendom van de Heeren van Nienoort, is thans in eigendom over gegaan aan het Rijk — en de herstelling van de familiewapens door de familie Van Panhuys, heeft de verbouw langer geduurd dan men oorspronkelijk meende. Na een arbeid van bijna twee jaren is het gebouw nu kant en klaar; het aloude gebouw is van buiten en van binnen geheel nieuw geworden, en zal ongetwijfeld een blijvend aantrekkingspunt worden voor ieder, die oog heeft voor eenvoud en kunst. 

  Door Kerkvoogden van Midwolde en de Leek waren Zondag, behalve tal van genoodigden uit de gemeente, die door giften de restauratie hadden mogelijk gemaakt, uitgenoodigd; de Commissaris der Koningen in onze provincie, de burgemeester van Groningen, jhr. W. Alberda v. Ekenstein van Groningen, jhr. J. E. A. van Panhuys, Jhr. W. W. Feith, zoon van wijlen den archivaris, jhr. mr. J. A. Feith, de thans nog in leven zijnde oud-predikanten, de vertegenwoordiger der Synode, mr. Huber van Veendam. 

De Commissaris, de burgemeester van Groningen, de oud-predikant Evers van Oudekerk en mr. Huber hadden kennis , gegeven wegens ambtsbezigheden verhinderd te zijn. 

  Lang voor het vastgestelde uur (1 uur) vulde de kerk zich met de genoodigen; geen der bezoekers, die niet onder den indruk kwam van het geheel vernieuwede kerkgebouw, velen gaven uiting aan hunne bewondering door te fluisteren, hoe mooi! Toen allen na bezichtiging, gezeten waren, het ruime kerkgebouw was geheel gevuld, beklom ds. B. Kanis, predikant van Midwolde en de Leek, den kansel.

Daarna verkreeg ds. Cannegieter van Dongjum, oud-predikant van Midwolde en de Leek het woord; hij gaf uitvoerige lecture onder welke omstandigheden de kerk werd gesloten, hoe wijlen de heer Van Panhuys, Minister van Staat, hem den weg had gewezen ter verkrijging van subsidie, welken steun hij had gehad van jhr. J. A. Feith, archivaris. Bij mijn vertrek in Juli 1910, zei spr., was het gebouw van buiten en van binnen alles onoogelijk, wat in alles nu schoon geworden. Ofschoon onze Protestansche kerken niet bogen kunnen op schoonheid, deze kerk maakt eene gunstige uitzondering. Moge zij niet alleen een vereenigingspunt voor den omtrek blijven, maar ook voor de gemeente een troosthuis. 

De voorzitter van Vreemdelingenverkeer, de heer R. L. Dijkhuis, burgemeester van de Leek, verkreeg daarna het woord. Toen er, zei spr., in onze vereeniging stemmen opgingen om de kerk een blijvend aandenken te vereeren, was men onmiddellljk klaar waaruit het cadeau zou bestaan. 

Daar het huis Nienoort altijd nauw was verbonden met de kerk van Midwolde werd, om die blijvende herinnering te laten voortbestaan besloten tot het plaatsen van het gedenkraam, waarvan mr. J. A. Feith de artistieke ontwerper is. Hij hoopte dat de erfgenaam van de Nienoort, alhier tegenwoordig, bij het zien van het portret van zijn onvergetelijken grootvader, de traditie zal getrouw blijven, die altijd heeft bestaan tusschen de Nienoort, Midwolde en de Leek. 

  Om 3 uur had de feestelijke inwijding plaats met de gemeente. De kerk was overvol; de opgekomenen luisterden aandachtig naar de woorden van haren voorganger ds. Kanis. 

Het zangkoor “Vriendenkring” van Midwolde verhoogde niet weinig door zijn zuiver vierstemmig gezang het plechtige der godsdienstoefening.

 

___________________________________________________________

Naar Burgemeester Renne Lammert Dijkhuis