21-06-1942: Bij Leenstertillen stort een Vickers Wellington Bommenwerper neer

___________________________________________________________


Topografische kaarten uit 1942 en 2023.
De rode pijltjes geven aan waar in de nacht van 21-06-1942 ongeveer de Engelse Vickers Wellington Bommenwerper neer gestort is.
Op de kaart van 2023 is te zien dat de percelen weiland rond Leenstertillen/Quatre Bras getransformeerd zijn tot percelen bos.
Deze percelen waren vroeger eigendom van Levie van Dam, Simon van Hessen en Izaäk Gronsveld.

 

Kadastrale kaart

In 2017 vertelde Anco van der Kamp het volgende:
De familie Van der Kamp woonden op het agrarisch bedrijf “Vlakkeriet” wat in exploitatie was bij Djurre Siccama die woonde op het hoofdbedrijf “Kooyenburg”.

Het land van beide boerderijen strekte zich uit van Vlakkeriet tot Leenstertillen en werd doorsneden door het kanaaltje, het Houwerzijlster Maar.
De laatste percelen grasland van “Kooyenburg” waren gepacht van een joodse familie uit Leens (Levie van Dam).
Op 21 juni 1942 (01.45 uur) is op dit perceel en het kanaal de Wellington bommenwerper neergestort.
Jan van der Kamp (sr) kwam op die ochtend terug van het melken met de mededeling dat er een vliegtuig was neergestort op “ons” land bij de Leenstertillen. De romp lag in het kanaal bij het bedrijfje van (voorheen) Van der Maar waarvan de woning gedeeltelijk werd geëxploiteerd als Café, ook bekend onder de naam “Quatre Bras“.

Anco van der Kamp ging dadelijk naar de Leenstertillen om kennis te nemen van de situatie. De Wehrmacht hield er de wacht en de soldaten van de Luftwaffe waren met de berging bezig. Deze soldaten kwamen van het militaire vliegveld Leeuwarden.
Op een zeker moment waren ze bezig met een zware trekker de restanten van het vliegtuig uit het kanaal te halen. Plotseling zag ik een arm met een polshorloge uit het water tevoorschijn komen. De Luftwaffe soldaat nam het horloge in bezit en stak het in zijn zak. Hij riep nog “zwei uhr”. Een verschrikkelijke gewaarwording, waar hij tijden mee rond heeft gelopen.

Op een zeker ogenblik ben ik naar Notaris A. H. Ages te Leens gegaan met het verzoek of ik Ate van Dam mocht spreken, die notarisklerk was bij deze notaris. Ate Van Dam heeft zich op voortreffelijke manier met de families van de bemanning bezig gehouden w.o. het verzorgen van de correspondentie en het regelen van de bezoeken van de families.
Anco is nooit meer de woorden van Ate van Dam vergeten: “Anco ik vindt het fijn dat je hier komt, de Luftwaffe soldaat heeft het horloge aan het Gemeentehuis te Wehe Den Hoorn afgegeven”. Dat was een geweldige opluchting!
Twee piloten zijn op een later tijdstip in een stuk tarwe van Mensinga gevonden.

Als Anco in Leens kwam dan bezocht hij altijd de Begraafplaats aan de Achtervolge waar de 5 bemanningsleden begraven liggen.

Na ruiming van het vliegtuigwrak bleek aan de Trekweg naar Ulrum nog een bom te liggen. Toen de Duitsers bezig waren de bom te laten exploderen en zich ijlings hadden verwijderd kwam de oud-landbouwer H.J. Zijlma over de Trekweg aanfietsen. Om Zijlma te attenderen op het gevaar werd er diverse malen in de lucht geschoten, maar Zijlma fietste echter onverstoord door.
Op zeker niet meer dan 300 meter ontplofte de bom; door de luchtdruk kwam Zijlma in de sloot terecht. Met een nat pak en de schrik kwam hij er van af.

Als Anco in Leens was dan bezocht hij altijd de Begraafplaats aan de Achtervalge waar de 5 bemanningsleden begraven liggen.

___________________________________________________________

Naar Grafmonument op de Begraafplaats te Leens