21-02-1990: Boze akkerbouwer sluit met zijn trekker Ridderzaal af

___________________________________________________________

21-02-1990 Algemeen Dagblad, woensdag
Boze akkerbouwer sluit met zijn trekker Ridder zaal af

Een boze akkerbouwer parkeerde gistermorgen zijn trekker op de trappen van de Ridderzaal, om duidelijk te maken dat hij een verhoging van de graanprijs wenst. Zo’n 600 collega’s hadden hun trekkers het Binnenhof opgereden nadat ze met zand gevulde containers, die de politie had opgesteld, uit de weg hadden geruimd. De actie, die tot stand was gekomen buiten de drie centrale landbouworganisaties om, verliep volgens de politie vrij rustig.
Minister Braks (landbouw) toonde zich tevreden over de ‘goede samenwerking’ tussen politie en actievoerders. Het personeel van zijn departement bleef gisteren thuis. Daartoe was besloten ‘om de demonstranten niet te provoceren’, aldus Braks. Het kantoor van het Landbouwschap aan het Prinsenvinkenpark in Den Haag werd in de loop van de middag uit voorzorg ontruimd. (Foto Erik Blom) 

Op pagina 5: Boeren teleurgesteld

Boeren teleurgesteld
Akkerbouwers willen weer in actie komen
Van onze verslaggevers 

DEN HAAG — Een deel van de ongeveer 600 akkerbouwers die gisteren in Den Haag demonstreerden voor verhoging van de graanprijs, overweegt vandaag opnieuw in actie te komen. 

De teleurstelling onder de boeren was groot toen de Tweede Kamer een motie van Ter Veer (D66) afwees, waarin minister Braks (landbouw) werd gevraagd bij de EG te ijveren voor herstel van de graanprijs op het niveau van 1988. In de praktijk zou dit neerkomen op een prijsverhoging van 6 procent. 

De protesterende boeren met hun trekkers veroorzaakten gisteren in de ochtendspits een verkeerschaos. Het verkeer in de richting van de Haagse binnenstad liep vertragingen op van meer dan een uur. 

CONTAINERS
Op het Binnenhof ruimden woedende akkerbouwers met zand gevulde containers, die de politie had opgesteld, uit de weg. Een trekker reed de trappen van de Ridderzaal op. De politie hield de mobiele eenheid achter de hand, maar zag geen aanleiding om met harde hand op te treden. Na het middaguur was de grootste verkeerschaos voorbij. Alleen de straten rond het Binnen- en Buitenhof bleven afgesloten voor het verkeer. 

In de namiddag trokken de teleurgestelde boeren zich met hun trekkers terug op het Malieveld. Boeren die na afloop van het Kamerdebat nog een demonstratieve tocht door Den Haag wilden maken, werden daar door de politie van afgehouden. De grootste groep vertrok daarna voor de nacht naar Noordwijk. Een deel ging naar de kampeerplaats Ockenburg en een klein deel naar het Prinsenvinkenpark. 

’LIPPENDIENST’ 
 CDA en PvdA hadden al vóór de stemming laten weten tegen de motie-Ter Veer te zullen stemmen. Van Zijl (PvdA) sprak van ‘een opportunistische motie’ en van ‘lippendienst’ van D66 aan de boeren. Hij wees erop dat in de motie niet werd gerept over beheersing van de produktie. Voor de motie stemden behalve D66 ook de VVD, Groen Links, RPF en Centrumdemocraten. 

De Kamer verwierp eveneens een motie van de VVD’er Blauw, die Braks vroeg om binnen de regelingen een werkelijke daling van de graanprijs te voorkomen. Voor deze motie stemden VVD, SGP, GPV, RPF, Groen Links en Centrumdemocraten. 

Braks werd wel gevraagd bij de Europese Commissie aan te dringen op een studie naar de mogelijkheden van nieuwe en bestaande regelingen om de graanproduktie te beheersen. Voor deze motie van Van Noord (CDA) en Van Zijl stemden behalve de regeringspartijen ook SGP, RPF, GPV, D66 en Groen Links. 

ONDERSTEUNING
In de motie wordt tevens gevraagd er bij andere EG-landen op aan te dringen bestaande regelingen, zoals het uit produktie nemen van landbouwgrond, volledig uit te voeren. Daardoor zou de graanproduktie in de EG onder de 160 miljoen ton per jaar kunnen blijven en hoeft de korting op de prijzen, die bij de Eurotop twee jaar geleden is afgesproken, niet te worden toegepast. Braks zag in de motie van CDA en PvdA een ondersteuning van zijn beleid. De minister, die uit voorzorg per helikopter naar Den Haag was gebracht, zei blij te zijn dat de demonstratie een rustig verloop had. „Het is mij meegevallen. Vanmorgen had ik nogal wat zorgen”, aldus de minister. 

Van de landbouwspecialisten in de Tweede Kamer bracht VVD’er Blauw het meeste begrip voor de demonstraties: „Het brute en inconsequente gedrag van minister Braks jegens de akkerbouwers heeft deze actie uitgelokt.” 

Volgens Blauw is ‘het nog nooit voorgekomen dat een bewindsman meldt dat er geen toekomst meer is en vervolgens de schouders ophaalt’. 

Van Noord (CDA) zei de aanleiding tot de actie te begrijpen, maar zag de demonstratie als mosterd na de maaltijd. „De discussie is geweest. Je kunt moeilijk afwijken van de uitkomst van het debat van twee weken geleden.”

___________________________________________________________

Naar boerenprotesten 1990