23-03-1970: Vrachtwagens vol lege beurzen naar Den Haag 

___________________________________________________________

23-03-1970 De Waarheid, woensdag
Waarschuwing van duizenden boeren
Vrachtwagens vol lege beurzen naar Den Haag
(Van een verslaggever)

Als een dreigende waarschuwing van duizenden boeren aan het adres van de regering, is een stroom van lege beurzen op weg naar Den Haag, waar het ministerie van landbouw overspoeld gaat worden door dit massale teken van protest tegen de EEG-landbouwpolitiek, die de boeren ruïneert.
De eerste zending die vanmorgen via de PTT binnenkwam had een gewicht van vijfduizend kilo en moest met een vrachtauto naar het ministerie worden gebracht. En dat waren alleen nog maar de protestzendingen uit de omgeving van Den Haag !
Vanaf morgenochtend negen uur zal de PTT een pendeldienst met vrachtwagens instellen om de te verwachten hoeveelheden bij het ministerie te bezorgen.
Terwijl dit protest zich tot een massale vloedgolf ontwikkelt, worden in Groningen de eerste besprekingen voorbereid tussen vertegenwoordigers van de actiecomités der arbeiders en die van de boeren om te komen tot een gezamenlijke actie tegen de regering en haar politiek ten gunste van de grote monopolies.
Dit nadat Frè Meis op een vergadering namens de gezamenlijke actiecomités had verklaard dat zij bereid waren in te gaan op het verzoek van een aantal boeren om samenwerking.
De actie van de lege beurzen is bedoeld als een waarschuwing en een protest. De actiecomités van de boeren in Friesland, Groningen en elders willen daarmee symbolisch tot uitdrukking brengen dat de boeren financieel blut zijn. „Maar dit is alleen maar een begin. Als de regering haar landbouwpolitiek niet verandert, als er geen verbeteringen komen, dan zullen we nog heel wat meer van ons laten horen. Hier bij ons in de buurt zijn we van mening, dat er dan veel krachtiger acties gevoerd moeten worden”.
Deze opvatting van veehouder T. Bloemhof uit Jubbega wordt door tientallen anderen gedeeld.
„Ze dachten in Den Haag dat die lege-beurzenactie toch niet veel zou worden, maar nu zien ze, dat het ons menens is. En als ze niets doen, dan zullen ze nog anders piepen,” aldus een actiecomitélid uit Groningen.

Samenwerking
Het besluit van de gezamenlijke actiecomités van arbeiders uit de strokarton-, aardappelmeel- en andere bedrijven in Oost-Groningen om in te gaan op verzoeken van boeren om samenwerking heeft een grote weerklank gekregen.
Fré Meis verklaarde op de vergadering van de actiecomités dat de strijd voor hoger loon voor de arbeiders natuurlijk voorop blijft staan, maar dat ook de boeren te lijden hebben van de regeringspolitiek. “Het verenigd optreden is zowel voor de boeren als voor de arbeiders nuttig”, zo zei hij.
„Wij hebben er officieel nog niets over gehoord, maar alle sympathie en steun is ons welkom,” zo verklaarde de voorzitter van het actiecomité van de Groninger Maatschappij van Landbouw, J. de Waard uit Zuurdijk.
De voorzitter van het actiecomité van de Veenkoloniale Boerenbond, H. C. Sprik te Zuidwending (Veendam) verklaarde dat dit comité bijeen zal komen om zich over de samenwerking te beraden.
J. D. Leeuwma uit Drieborg, lid van het actiecomité van de Groninger Maatschappij verklaarde: „Aan de ene kant hebben boeren en industriële werknemers in Oost-Groningen duidelijk raaklijnen in het gevoel van onbehagen. Aan de andere kant moet alles wat Fré Meis aan meer loon weet te halen in de strokarton en de aardappelmeel toch ergens uit de zakken van de boeren komen. Overigens is dat geen bezwaar voor samenwerking.”
Deze week nog zou Fré Meis met andere leden van de actiecomités besprekingen met een aantal boeren hebben over de mogelijkheden en de wijze van samenwerking.

___________________________________________________________

Naar 1970 Boerenacties