___________________________________________________________ |
___________________________________________________________ |
Tentoonstelling Anderhalve Eeuw Gerefomeerden 1834 – 1984 Rijksmuseum Het Catharijneconvent Utrecht
8. Portret van Hendrik de Cock, 1835 (Gemeentelijke Archiefdienst, Groningen). Afbeeldingen van De Cock, die tijdens zijn leven en na zijn dood in omloop kwamen, werden door de familie als niet gelijkend gewraakt. Deze litho naar A. Rehm wordt in Afscheidingsliteratuur vrij algemeen gebruikt. De gelijkenis met de geschilderde portretgroep door Teenstra is niet treffend.
56. Portret, volgens aantekening op de achterzijde, voorstellend Henrik de Cock en famile, door K. D. Teenstra (Rijksmuseum Het Catharijnconvent Utrecht).
In het Algemeen Rijksarchief Groningen bevindt zich het register van de gevangemis, waar Ds. H. de Cock in 1834 gedetineerd werd.
Dit register geeft van hem het volgende signalement: …. aangezicht ovaal, kleur bleek, haar licht bruin, wenkbrauwen dito, voorhoofd rond, ogen blauw, neus ordinair, mond matig, kin rond, baard licht bruin.
Van De Cock bestond volgens zijn familie geen gelijkend portret.
Vergelijkt men dit schilderij met De Cocks persoonsbeschrijving dan vallen de figuren linksboven en rechtsonder af, daar zij blond, respektievelijk zwart haar hebben.
Het echtpaar in het midden zou De Cock en echtgenote kunnen voorstellen, ware het niet dt de vrouw geen gelijkenis vertoont met latere portretten van Frouwe Venema en bovendien veel jonger is dan De Cock.
Dan blijven over de man rechts, eventueel De Cock voor zijn huwelijk in 1824, of het paar linksonder.
De afgebeelde mannen vertonen slechts weinig gelijkenis met andere portretten van De Cock, zoals de litho van A. Rehm.
___________________________________________________________ |
Naar het Familieportret