1960 Gedenkboek “De Westpolder” geschreven door meester J. S. van Weerden

___________________________________________________________

 NvhN 06-10-1960 

26-09-1960 Uitreiking Gedenkboek “De Westpolder”

06-05-1961: Recensie in de Leeuwarder Courant

___________________________________________________________

28-07-1980 Nieuwsblad van het Noorden
Herdruk Gedenkboek “De Westpolder”
In 1976 werd een 
aanvulling uitgegeven i.v.m. ondermeer de inpoldering van de Lauwerszee

14-08-1980 De Hogelandster, donderdag

Herdruk Gedenkboek waterschap Westpolder ten doop gehouden

  De herdruk van het gedenkboek  van het waterschap de Westpolder, eveneens getiteld De  Westpolder, is vorige week vrijdag ten doop gehouden. Dat gebeurde tijdens een buitengewone algemene vergadering van het waterschap, die werd gehouden in café-restaurant Neptunus in Ulrum. Het eerste exemplaar werd symbolisch door voorzitter A. Aling aangeboden aan mevrouw Van Weerden, de vrouw van de inmiddels overleden schrijver J. S. van Weerden. Mevrouw van Weerden kon vanwege ziekte echter niet aanwezig  zijn. Vandaar dat het boek nu werd uitgereikt aan heer R. J. Clevering uit Eenrum, oud voorzitter van enkele waterschappen, die tijdens de bijeenkomst een lezing hield over de historie van de waterschappen. 

  In zijn toespraak zei voorzitter Aling dat de viering van het l00-jarig bestaan van de Westpolder nu eigenlijk 5 jaar te laat plaatsvindt. Veroorzaakt door de herdruk van het gedenkboek, dat is uitgebreid met een supplement over de jaren 1960-1976. Tot de uitgave van een herdruk van het boek de Westpolder werd besloten, omdat er nog steeds een aanhoudende vraag naar was. 

Dat getuigt ook van de kwaliteit van de schrijver J. S. van Weerden. In het boek is een aanvulling opgenomen, omdat de afsluiting van de Lauwerszee een belangrijke ingreep in de geschiedenis van het waterschap Westpolder is geweest,” aldus Aling.
  Volgens hem was het ruim tien jaar geleden een ideale kans om het nieuwe land in cultuur te brengen. Maar donkere wolken pakken zich al weer samen boven het gebied vanwege de mogelijke aanleg van een militair oefenterrein. Het gaat daarbij om het verlies van 250 hectare landbouwgebied. 

  “Maar we hebben begrip voor de militaire oefeningen. Als waterschap nemen we ook afstand van de aktiegroepen, die tegen de aanleg van het militaire oefenterrein zijn. Maar we vragen ons wel af waarom juist de landbouw moet wijken voor een militair oefenterrein. Dit terwijl bij een andere situering van de landbouwgronden behouden kunnen blijven. In deze hele materie is de provincie wat betreft de besluitvorming weinig doortastend. 

Gebruik 

  Maar als polderbewoners zitten we ook niet te wachten op de stiltegebieden. Want we gaan uit van het standpunt
wat door mensenhanden is gemaakt, moet ook door mensenhanden gebruik van worden gemaakt.”
De heer R. J. Clevering hield een toespraak over de al eeuwen durende strijd tegen het water, toegespitst op het waterschap de Westpolder. En over de komst van militaire oefenterreinen:
“Het is een wonder dat in tien jaar tijd goede landbouwgronden konden gerealiseerd. De komst van deze oefenterreinen is een noodzaak, maar rekening moet worden gehouden
de wensen en verlangens van de bevolking.
Dit op het gebied van de werkgelegenheid, het landschappelijk en recreatieve aspect van het gebied. 

Veprutst
Het maakt een bizarre indruk dat de goede landbouwgrond op zo’n manier zal worden worden verprutst. Dit is een vorm van kapitaalvernietiging en economisch  van kapitaalvernietiging en economisch, onverantwoord. Het is een dringende eis om op die gronden zuinig te zijn, maar de verprutsing van gronden bij de Dollard en in de gemeente Ferwerderadeel zijn slechte tekenen aan de wand.
  Desondanks moeten we blijven vechten voor het behoud van uitstekende cultuurgrond!”
  En over het waterschap De Westpolder zei de heer Clevering: „In de loop der jaren is de ene taak na de andere weggevallen. Het dijkbeheer is bijvoorbeeld in handen overgegaan van de Ommelander Zeedijk. Alleen de kwartaire wegen zijn nog in handen van het waterschap. Deze moeten worden overgedragen aan de gemeente. Dat is niet meer dan billijk, want het onderhoud komt nu ook al voor een groot deel uit provinciale subsidies.’

  Voorzitter Aling reageerde daarop met de woorden dat het bestuur al verschillende keren heeft getracht het onderhoud van de weg in andere handen over te dragen.
“Dat is tot op heden niet gelukt maar het zou een mooi afscheid zijn van een waterschap als De Westpolder”, vond Aling.

___________________________________________________________

Op 08-07-2000 werd in boekvorm de aanvulling op het Gedenkboek 1960 en 1976 uitgereikt.

Voorwoord

In 1960 is een opdracht van de toenmalige ingelanden van het waterschap “Westpolder” een gedenkboek tot stand gekomen, geschreven door de heer J.S. van weerden. Hier in staat de inpoldering in 1875 van de Westpolder en alles wat daar aan vooraf ging en er volgde beschreven. Ook worden uitvoerig het waterschap zelf en de boerderijen die tot het waterschap behoorden met hun bewoners beschreven.

In 1976 voor een aanvulling op dit boek over de inpoldering van de Lauwerszee en de ontginning van de landbouwgronden in het nieuwe land door de boeren.

Ter gelegenheid van 150-jarig bestaan van de Westpolder is besloten een boek samen te stellen over de veranderingen, die in de polder hebben plaatsgevonden in de jaren 1976 tot 2000.

Ging de vorige uitgaven hoofdzakelijk over het waterschap en de boerderijen in dit boek zijn ook algemenere onderwerpen, zoals bijvoorbeeld het leven in de vroege jaren en extreme weersomstandigheden in de afgelopen 25 jaar beschreven en series teert met foto’s.

Het boek is tijdens de viering van het 125 jaar bestaan op 8 juli 2000 op de boerderij Torum  gepresenteerd.

De samenstellers van dit boek zijn alle personen die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de verschillende hoofdstukken zeer erkentelijk. Dank ook aan de stichting H.S. Kammingafonds, het Prins Bernhard Cultuur Fonds Groningen en de organisatie van de muziekfestival Westpolder 125 voor hun financiële bijdrage.

___________________________________________________________

Naar “De Westpolder”: Bedijking 1838 en 1874
Naar Meester J. S. van Weerden