___________________________________________________________ |
25-05-1959 Nieuwsblad van het Noorden, maandag
Reünie van het voorgeslacht
Tentoonstelling in Groninger Museum geopend
Onder overweldigende belangstelling van het nageslacht heeft de heer J. Tuin, burgemeester van de stad Groningen, zaterdagmiddag de toonstelling Reünie van het Voorgeslacht, een collectie provinciaal Groninger familieportretten uit de 18e en 19e eeuw, geopend.
Burgemeester Tuin noemde de gastvrijheid, die de stad hier verleent aan de provincie, vanzelfsprekend. Hij sprak van een herhaling van de ontvangst van de geportretteerde personen, die in hun tijd ook naar de stad kwamen.
Het initiatief voor deze tentoonstelling is uitgegaan van dr. E. J. F. Smits uit Adorp. Deze gaf antwoord op twee vragen, die hem de laatste tijd herhaaldelijk zijn gesteld: „Hoe bent u tot die portretten gekomen ?” en „Bent u al klaar met die portretten ?”
Als niet-Groninger had hij destijds de behoefte gevoeld zien te oriënteren in het Groninger leven, een oriëntatie, die steeds dieper ging. Dat bracht hem in aanraking met mensen op boerderijen in andere plaatsen en bij hen zag hij de familieportretten hangen. Toen groeide het verlangen al die portretten eens bij elkaar te zien. Een jaar geleden trok hij de stoute schoenen aan en ging praten met de directeur van het museum, de heer W. Jos de Gruyter, en na dat gesprek liep hij als op vleugelen langs de Zuiderkuipen.
Dr. Smits dankte degenen, die meegewerkt hebben aan deze tentoonstelling, maar vooral hen die de portretten, „dingen, beladen met gewijde herinneringen”, afstonden. „Er is nu niet alleen een kale plek op het behang, maar ook een leegte in de ziel”.
Bij de beantwoording van de tweede vraag kwam het sprookje van Assepoester te pas. Zij immers werkte in het stof en hunkerde naar de zaal in het slot om daar ten dans te gaan. „Deze tentoonstelling was ook een omgang ten dans. Als de trappen van het museum met pek besmeerd waren geweest, zou mijn gouden muiltje er achter gebleven zijn als een herinnering aan een gouden tijd”. Sprekend over de portretten zei dr. Smits: „Ze staan te ver af om het kwaad, dat in het verleden woelde te vergeven. En het goede was er ook: hun stilte, humor en daadkracht, hun eenvoudige menselijkheid”. De koffie met koek na het officiële gedeelte werd rondgediend door meisjes in Groninger klederdracht.
Stad en Lande
Lezing over reizende portretschilder
Zaterdagavond heeft dr. E. J. F. Smits uit Adorp een zeer interessante lezing gehouden over „Het leven van de rondreizende portretschilder Berend Kunst”.
Deze lezing, die gehouden werd voor een flink aantal belangstellenden in het Stadsparkpaviljoen, stond onder auspiciën van het Groninger Museum en de Vereniging Stad en Lande.
Deze lezing werd gehouden in verband met de expositie van 17e en 18e eeuwse gewestelijke familieportretten in het Groninger Museum onder de titel “Reünie van het Voorgeslacht”.
Dr. W. J. Formsma sprak namens beide een welkomstwoord. Over de lezingen van dr. Smits merkte hij op dat deze spreker steeds zo uitstekend de menselijke zijde van het te bespreken onderwerp naar voren weet te halen.
Morgenavond wordt deze lezing in ‘t Groninger Museum herhaald.
Woensdag komen wij hier nader op terug
___________________________________________________________ |
Naar Groninger Dracht, artikelen, recensies, kostuumshow, tentoonstelling