1834/1835 Akten verkoop “Castor”  door K.J. Beukema

___________________________________________________________

Op heden Vrijdag den achttienden Julii achttienhonderd en vierendertig in het Gemeentehuis te Wehe des morgens om tien uur tijd en plaats voor nagenoemde werksaamheden bestemd en behoorlijk als naar stijl bekend gemaakt. 

Ten verzoeke en in tegenwoordigheid van den landbouwer Klaas Jansz Beukma wonende te Zuurdijk en in tegenwoordigheid van Rembt Pieters Meijer landbouwer te Kloosterburen woonachtig de laatstgenoemde als toeziend voogd over de vier minderjarige Kinderen van eerstgenoemden Requerant Beukema bij wijlen Aafke Willems Smith in echte verwekt. 

Achtervolgens dispositie van de Regtbank van eersten aanleg zitting houdende te Appingedam van den vierentwintigsten Junii achttienhonderd vierendertig op behoorlijke Expeditie geregistreerdl en ten overstaan van Meestr Anthonius Beckeringh Vrederegter van het Canton Winsum geadsisteerd met desselfs Griffier den Heer Geuchien Bartelts Hopma beide residerende te Winsum. 

Zijn wij Meester Hendrik Hagenouw Brongers openbaar Notaris residerende te Winsum, hoofdplaats van het Canton van dien naam, Kwartier Appingedam Provincie Groningen in bijwezen van nagenoemde getuigen overgegaan tot de publieken veiling, om zoo daartoe termen zijn, te verkopen
een boereplaats met annexen, benevens de vaste beklemming der daarbij behorende landerijen, tot vaste huur doende aan den Heer Marissen te Groningen tweehonderd zevenenveertig gulden tachtig centen en aan het Burger Weeshuis van Groningen eenhonderd acht en dertig guldens, beide jaarlijks verschijnende op Midwinter, alles staande en gelegen te Zuurdijk in de Gemeente Leens in het Kwartier Appingedam voornoemd, bij den Requirant Klaas Jansz Beukma met wijlen zijne echtgenoote Aafke Willems Smith verkregen door aankoop volgens acte gepasseerd voor Meester Hemdrik Willem Hoving in den tijd openbaar Notaris residerende te Onderdendam op den vierentwintigsten November achttienhonderd en twintig, behoorlijk geregistreerd, doch waarvan volgens verklaring van den Requirant geene overschrijving in de registers der hypotheken is gedaan, bestaande de te verkopene goederen in voegen derhalve op den Kadastralen Legger voor den Gemeente Leens zijn aangetekend in huis en erf waaronder gelegen zijn zestig bunder tweeenvijftig roeden en veertig ellen land, op den voornoemden Legger aangewezen onder Warfhuizen F numero zes en zeventig; Zuurdijk Sectie G numeros vierhonderd negen, vierhonderd dertien, vierhonderd veertien, vijfhonderd zestien tot en met vijfhonderd vierentwintig, voorts vijfhonderd zesenvijftig tot en met vijfhonderd zes en zestig, wijders numeros zeshonderd achttien tot en met zes honderd vijfentwintig bis en eindelijk numeros zes honderd een en dertig tot en met zeshonderd twee en veertig, uitgesloten. 

Voor de veiling hebben wij de te zamen gekomene personen en [] voorgelezen de Comditien voor den verkoop vastgesteld, bestaande in de volgende Artikelen. 

Artikel Een De voorschreven Boereplaats en landerijen worden verkogt met alle daarbij behorende lusten en lasten regten en servituten actieve en passieve rechtbare en onrechtbare genoemde of niet genoemde alles in voegen bij den Requirant en zijn Kinderen wordt gebruikt en bezeten, en kan worden verdedigd, voorts met alles wat er aan aard spijker en nagelvast wordt bevonden, zonder dat in den verkoop zijn begrepen eenige roerende goederen levendige have of ander boerebeslag. 

Artikel Twee Den aanvaarding zal zijn van de behuizinge en schuur veertien dagen na den dag van verkoop, en van de bouwlanden zoodra dezelve van de vrugten zullen ont[] zijn, terwijl de groenlanden zullen aanvaard worden daags na de boeldag []

Artikel tien De Koper is verpligt om de arbeiders woning op het voorzeide land staande in gebruik te laten bij de thans daarin wonende werklieden, in voegen zulks thans plaats heeft, in alle gevallen tot den eersten Mei naastkomenden. 

Hierop herhaalde veilingen hebbende plaats gehad is op voorschrevene condities hoogste bieder gebleven de persoon van Freerk Jans Hekman landbouwer wonende te Warffum met eene som van zestien duizend tweehonderd vijfenzeventig gulden.

___________________________________________________________
 repnr 2811 14-01-1835 notaris H. H. Brongers 

Op heden Woensdag den veertienden Januarii achttienhonderd vijfendertig in het Gemeentehuis te Wehe des morgens om tien uur, tijd en plaats voor nagenoemde werksaamheden bestemd, en behoorlijk als naar [] publiek gemaakt. 

Ten verzoeke en in tegenwoordigheid van den landbouwer Klaas Jans Beukma wonende te Zuurdijk, en in tegenwoordigheid van Rembt Pieters Meijer, landbouwer te Kloosterburen woonachtig, de laatstgemelde als toezien voogd over de vier minderjarige kinderen van eerstgenoemde Requirant Beukema bij wijlen Aafke Willems Smith in echte verwekt. 

Achteeenvolgens dispositie van de Regtbank van eersten aanleg zitting houdende te Appingedam van den vierentwintigsten Junii achttienhonderd vier en dertig op de Expeditie behoorlijk geregistreerd. 

Ten overstaan van Meester Anthonius Beckeringh vrederegter van het Canton Winsum geadsisteerd met desselvs Griffier den heer Geuchien Bartelts Hopma beide residerende te Winsum.

Zijn wij Meester Hendrik Hagenouw Brongers openbaar Notaris residerende te Winsum, hoofdplaats van het Canton van dien naam Kwartier Appingedam Provincie Groningen in tegenwoordigheid van nagenoemde getuigen, overgegaan tot de publieke veiling, om, zoo daartoe termen zijn, te verkopen,
eene Capitale Boereplaats met annexen Castor genaamd, bestaande in eene behuizinge en Vriesche schuur met verder getimmerte nevens de beklemming van drie en twintig roeden land, tot huur doende aan het Burger Weeshuis te Groningen des jaars op Midwinter een honderd achtendertig guldens,
voorts nog de vaste altoosdurende en onopzegbare beklemming van zeven dertig bunders achtenveertig roeden en veertig ellen land, tot vaste huur doende aan den Heer de Marissen en Mejuffrouw Meike Damsté Ehelieden te Groningen des jaars op Midwinter twee honderd zeven en veertig guldens en tachtig centen, alles staande en gelegen in de gemeente van Leens en onder Zuurdijk en Warfhuizen, bij den Requirant Klaas Jansz. Beukma en wijlen zijne echtgenote Aafke Willems Smith, verkregen bij koop volgens acte gepasseerd voor Meester Hendrik Willem Hoving indertijd openbaar Notaris residerende te Onderdendam op den vierentwintigsten November achttienhonderd en twintig behoorlijk geregistreerd, doch waarvan volgens verklaring van den Requirant geene overschrijving in de registers van hypotheken is gedaan. Zijnde de voorschrevene goederen bekend op den Kadastralen Legger voor de Gemeente Leens als huis en erf waaronder gelegen zijn zestig bunder twee en vijftig roeden en veertig ellen land onder Warfhuizen Sectie F numero 76, Zuurdijk Sectie G numero 409, 413, 414, 516 tot en met 524, voorts 556 tot en met 566, wijders numero 618 tot en met 625 bis, en eindelijk numero 631 tot en met 642 ingesloten. 

Vòòr de veiling hebben wij aan de zamen gekomene personen en gading[] voorgelezen de Conditien voor dezen verkop vastgesteld, bestaande in de volgende artikelen. 

Artikel Een. [] zonder dat in den verkoop zullen begrepen wezen eenige roerende goederen, levendige have of boerebeslag. [] 

Artikel tien. De koper is verpligt om de arbeiderswoning op het voorzeide land staande in gebruik te laten bij de thans daarin wonende werklieden, in voegen zulks tegenwoordig plaats heeft in allen gevalle tot den eersten Mei dezes jaars. 

Hierop herhaalde veilingen hebbende plaats gehad is eindelijk hoogste bieder gebleven met eene som van achttien duizend guldens de landbouwer Freerk Jans Hekma wonende te Warrfum, die present, daarvoor tot Koper is verklaard, en present accepterende mede namens zijne vrouw Anje Gerrits Aldertshof na voorlezing heeft getekend.
F. Hekma 

Van al het welke wij dit procesverbaal hebben opgemaakt en voorgelezen. Gedaan en gepasseerd op tijd en plaats als boven ten bijwezen van den deurwaarder Jarg Jans Pettinga te Winsum en den Veldwagter Luitjen Ulferts Wiersum te Wehe woonagtig als getuigen, die deze met den Requirant, toeziende voogd, den Heer Vrederegter en Griffier, alle opgemeld, na voorlezing hebben getekend. 

___________________________________________________________

koopsom f 18.000,00
4 maanden lasten geb. eigend. f 20,00
landhuur voor de aanvaarding f 82,68
onkosten f 75,50
f 18178,18

a 4% f 727,30
Regt van volmagt f 0,80
f 728,00
18% f 276,64
f 1004,64 

___________________________________________________________

Naar 20-11-1820 Aankoop “Castor” 
Terug naar Graf 25 Gedenksteen Aafke Willems Beukma-Smith