17-09-1847: Het aantal muizen is verbazend, vooral te Rouveen

___________________________________________________________

17-09-1847 Groninger Courant
ZWOLLE, 13 September.
Men schrijft ons van Staphorst, den 9den September:
Het aantal muizen is verbazend, vooral te Rouveen. Na eerst de rogge voor meer dan ¾ gedeelte afgemaaid te hebben, gaan zij thans bij myriaden op de haver, de boekweit, enz. met verdubbelde woede los, en schijnen er niets van te willen overlaten. Het weersgestel is haar daartoe bijzonder gunstig, alzoo de boekweit, hoe wél van stam, niet naar huis wil, daar zij niet rijpt en droogt, zoodat velen den opgebonden bos groen van den akker moeten opladen, en elders op het land weer neerzetten, om nog iets te sparen.

Bij gelegenheid dat de muizenplaag verscheidene gedeelten van ons land teistert, en dat van verschillende zijden middelen daartegen worden voorgeslagen, is het misschien niet ondienstig het middel te herinneren, hetwelk door den heer J. Girardin in zijne scheikunde voor den beschaafden stand en het fabrijkwezen wordt opgegeven.
Handelende over het zwavelwater-stof-zuur, zegt hij :
In den staat van gas kan het bij uitnemendheid dienstbaar zijn tot de verdelging der schadelijke dieren, die onder den grond huizen.
De heer Thénard, deken van de faculteit der wetenschappen te Parijs en een der beroemdste scheikundigen van onzen tijd, heeft deze toepassing niet beneden zich gerekend, en zulks tot groot voordeel van de landbouwers en al degenen, die magazijnen van eetbare waren bezitten, waarin de ratten soms eene schrikbarend snelle verwoesting aanrigten. Niets is gemakkelijker, dan de uitvoering van het middel, waarvan Thénard zich heeft bediend, om legioenen van ratten, die de plaag van onderscheidene gebouwen waren, geheel te verdelgen. Als men de gaten heeft opgespoord, die tot uitgang dienen voor de onderaardsche wegen dezer lastige gasten, vergiftigt men ze allen door in dezelve gezwavelde waterstof te doen stroomen.
Tot dat einde bedient men zich van getubuleerde retorten van eene halve kan, waarin men vooral een mengsel van zwavelijzer en water heeft gedaan. Boven in den retort wordt eene gebogene buis geplaatst; door deze giet men langzamerhand verdund zwavelzuur. De hals der retorten wordt inde gaten gebragt, alwaar men hem met pleister bevestigt. De gas ontwikkelt zich in overvloed, verspreidt zich in alle gedeelten van de holen, en doet in weinige oogenblikken al de daarin verscholene dieren ontkomen.
Indien de gaten dezer holen al te talrijk zijn, kan men niets beter doen, dan ze digt te stoppen met eene dunne laag pleister of klei; de ratten wroeten hier weldra door heen, verraden zóó haar oponthoud en maken, dat men met zeker heid kan te werk gaan.
Dezelfde handelwijze is ook van toepassing op de verdelging van mollen, veldmuizen, vossen, bunsings, marters; wespen, en in het algemeen van alle schadelijke dieren, die de vervolgingen weten te ontkomen, door de wijk te nemen in onderaardsche, min of meer diepe gaten of holligheden.

___________________________________________________________

Naar Muizeschade Lauwersmeer