15-07-1961 Commissie Verhildersum presenteert plannen 

___________________________________________________________

15-07-1961 Leeuwarder Courant, zaterdag 

Lauwerszee op Verhildersum

Bij Leens (Gr.) bevindt zich te midden van een karakteristieke omgeving de borg (stins) Verhildersum. Al in 1958 werd door de kommissaris der koningin in Groningen een kommissie in het leven geroepen, die voor dit herenhuis een aantrekkelijke bestemming zou moeten vinden. Deze kommissie is nu met haar plannen klaargekomen en wil de borg tot middelpunt maken van een zowel kultuurhistorisch als rekreatief boeiend geheel. Daarbij zal de borg met de onmiddellijke omgeving zoveel mogelijk als monument gespaard worden, temeer daar door de Rijksdienst van het Nationaal Plan voor de gehele omgeving van zes tot tien ha de zogenaamde meldingsplicht is opgelegd, zodat geen lelijke bebouwing of andere ontsiering Verhildersum kan treffen. 

De plannen omvatten: restauratie van het herenhuis in 18de en vroeg-19de eeuwse stijl met interieurs: inrichting van een museum voor landbouwwerktuigen en ambachtsbedrijven (waarvoor het in 1956 opgerichte Ommelander Museum al heel wat materiaal heeft verzameld); kruidentuin; boomgaard met vroeger veel geplante appel- en perebomen en andere vruchtbomen; duiventil, hertenkamp; speeltuin (er is in heel Noord-Groningen niet zo’n inrichting ); café-restaurant enz. 

Voor de Friezen is het interessant te horen, dat op het terrein een groot model van de inpoldering van de Lauwerszee zal worden opgesteld en dat voor een speciaal tentoonstellingsgebouw een Waddendiorama wordt ontworpen, dat een duidelijk beeld van het wad met flora en fauna zal geven, van waarde zowel voor de toerist als voor de schooljeugd (instruktiemuseum). 

Binnenkort zal een nieuwe stichting een beroep doen op financiële steun van particuliere zijde, terwijl men rekent op subsidies van gemeente, provincie en rijk. 

De borg Verhildersum ligt in een bijzonder mooie omgeving met grachten, tuinen en singels en in de nabijheid van fraai bewaard gebleven wierden, (terpen).

___________________________________________________________

Naar Ommelander Museum