14-01-1847 Koop “Groot Salverd” door Adriaan van der Hoop

___________________________________________________________

14-01-1847 Koop “Groot Salverd” door Adriaan van der Hoop 
akte No 9
Koopsom f 12.800,00

Voor Michiel Goslinga Notaris in het Eerste Arrondissement van de Provincie Vriesland met standplaats te Harlingen in tegenwoordigheid van de twee hierna te noemen en mede ondergeteekende getuigen zijn gecompareerd.
De Weledele Heer Dirk Fontein Freerkzoon, van beroep Zeehandelaar wonende te Harlingen in eigener naam, en
De Weledele Heer Simon Stinstra, Lid van den Raad der Stad Harlingen, en Fabrikant wonende te Harlingen in hoedanigheid van lasthebber:

  1. Van zijn Weledelen Echtgenoote Vrouwe Anna Fontein, zonder afzonderlijk beroep geauthoriseerd en geadsisteerd ins gevolge de wet wonende te Harlingen.
  1. Van Vrouwe Dieuwerke Fontein, zonder afzonderlijk beroep Echtgenoote van den Edel Mogende Heer Adriaan van der Hoop, Lid van de eerste Kamer der Staten Generaal, Ridder van de Orde van den Nederlandschen Leeuw en Bankier, wonende te Echtelieden binnen de Stad Amsterdam,door Haar Edele Echtgenoot tot deze handeling gesterkt en geautoriseerd.
  1. Van Vrouwe Augusta Fontein, zonder afzonderlijk beroep, Echtgenoote van den Wel Edelgestrengen Heer Meester Schelte Sijbrands Wijbenga, Procureur bij de Arrondissements regtbank te Sneek en Secretaris der Grietenij Wijmbritseradeel, wonende de Echtelieden binnen de Stad Sneek, door Haar Edeles Echtgenoot tot deze handeling gesterkt en geauthoriseerd.
  1. Van Vrouwe Catharina Fontein, zonder afzonderlijk beroep, Echtgenoote van den Wel Eerwaarden Heer Pieter Cool, Prediker bij de Doopsgezinde Gemeente te Harlingen, wonende de Echtelieden binnen de Stad Harlingen, door Haar Edele Echtgenoot tot deze handeling gesterkt en geautoriseerd.
  1. Van Vrouwe Baudina Fontein, zonder afzonderlijk beroep, Echtgenoote van den Wel Edelen Heer Anneüs Harmens, van beroep Zeehandelaar, wonende de Echtelieden binnen de Stad Harlingen door Haar Edele Echtgenoot tot deze handeling gesterkt en geautoriseerd.
  1. Van den Weledelen Heer Hendrik Fontein, van beroep Zeehandelaar, wonende binnen de Stad Harlingen.
  1. Van den Weledel Gestrengen Heer Meester Augustus Goetius van Dalsen Fontein, Secretaris van de Grietemij Menaldumadeel, wonende te Dronrijp.
  1. Van Vrouwe Eva Margaretha Fontein, zonder afzonderlijk beroep, echtgenoote van den Hoog Wel Geborene Heer Meester Jonkheer Sijbrand Willem Hendrik Adriaan van Beijma thoe Kingma, Lid van de Arrondissement regtbank te Leeuwarden, wonende de Echtelieden binnen de Stad Leeuwarden, door Haar Edele Echtgenoot tot deze handeling gesterkt en geautoriseerd.
  1. Van den Wel Edelen Heer Gooijtje Fontein, Agent van ’t Rijks Schatkist, wonende te Teiel.
  1. Van den Wel Edel Gestrenge Heer Meester Jacob Adriaan Fontein, Substituut Griffier der Arrondissementsregtbank te Sneek, wonen de te Sneek, en
  1. Van den Wel Edelen Heer Willem Jan Fontein, zonder beroep, wonende te Harlingen,

welke lastgevers met den heer eersten Comparant te. zamen zijn erfgenamen van hunne ouders wijlen den Wel Edel Geboren Heer Freerk Dirks Fontein, in leven Zeehandelaar en Vrouwe Eva van Dalsen in tijden Echtelieden wonende te Harlingen en deze last hebben verstrekt bij onderhandsche acte ter respective woonplaatsen gegeven in deze maand, welke acte na door den lasthebber in tegenwoordigheid van mij Notaris en de getuigen voor echt erkend te zijn en ten blijke daarvan door denzelven met mij Notaris en getuigen te zijn geteekend aan deze minute waarmede dezelve ter registratie zal worden aangeboden, is vastgehecht,
Verkopers.
En de Edel Mogende Heer Adriaan van der Hoop, Lid van de eerste Kamer der Staten Generaal, Ridder van de Orde van den Nederlandschen Leeuw en Bankier, wonende te Amsterdam vertegenwoordigd door zijnen bijzonderen gemagtigde den Wel Edelen Heer Dirk Fontein Freekzoon voornoemd voornoemd krachtens onderhandsche acte van den Vijfden dezer maand, met deze ter registratie zullende worden aangeboden, welke lastgeving na door den lasthebber in tegenwoordigheid van mij Notaris en getuigen voor echt erkend te zijn en blijke daarvan door denzelven met mij Notaris en getuigen te zijn geteekend, aan deze minute is vastgehecht.
Kooper.
Dewelke heeren comparanten verklaarden met deze te passeren en perserteren het contract van koop en verkoop gesloten tusschen Verkoopers en Kooper waarbij eerstgemelden aan den laatstgemelde in vollen en vrijen eigendom overgedragen en deze van dezelve in eigendom aanneemt:
Het zeer aangenaam gelegen Buitengoed genaamd Groot Salverd, staande en gelegen in Salverd onder Franeker met al des zelfs toe en aanbehooren, Heerenhuizinge, Stalling, Wagenhuis, Duivetille, Tuinmans woning, Plaisier en Moestuinen, Geboomte, Plantagien, benevens de bouw en weidland en te zamen groot negen bunders vier en zestig roeden tachtig Ellen,
bekend op den perceels gewijzen Kadastralen Legger van de Gemeente Franeker. Plaatselijke benaming Lollum onder Sectie C
nummer 98, Plaisiertuin groot een en zeventig roeden zeventig Ellen
nummer 98a, moestuin groot Een en twintig roeden zeventig Ellen
nummer 109, gracht als bouwland groot vier roeden dertig Ellen
nummer 158, Huis groot Een roede zestig Ellen
nummer 159, Huis groot Een roede zestig Ellen
nummer 160, Tuin groot Negen roeden zestig Ellen
nummer 164, Weiland groot Vijf en negentig roeden Vijftig Ellen
nummer 108, Weiland groot Een bunder een en dertig roeden tachtig Ellen
nummer 110, Plaisiertuin groot acht en veertig roeden Vijftig Ellen
nummer 111, Huis en Erf groot Vijftien roeden twintig Ellen
nummer 112, Bouwland groot dertien roeden zestig Ellen
nummer 165, Weiland groot een bunder acht en vijftig roeden zestig Ellen
nummer 168, Bouwland groot Een en dertig roeden veertig Ellen
nummer 169, Weiland groot Een bunder negen en tachtig roeden en vijftig Ellen en
nummer 167, Weiland groot Een Bunder zeventig roeden twintig Ellen,
bezwaard te Franeker onder nummer zestien met de floreen in vier posten als zes en twintig Stuivers, Een floreen en twintig Stuivers, mede aldaar onder nummer zestien 6 met Een floreen twaalf Stuivers, onder nummer zestien [].
Voorts bezwaard met Vijftien Gulden vijftig Cent Maalgeld aan de Molen van de voormalige verkoopersche mevrouw de weduwe Agge Fontein en met tien Gulden Maalgeld aan de Salverder Polder nog bezwaard met opslag bij het ijzeren hek aan de Rijdweg ten behoeve van eenige aan dezelfde verkoopersche en anderen behoorende landen en beregtigd om water te halen uit de dobbe van een stuk Greide van dezelfde verkoopersche ten Noorden naastgelegen mits onder houdende de Dammen en stukken aan weerzijde van deze dobbe zijnde, behoorende het brugje bij dit perceel.
Van al welke vastigheden de Erflaters het regt van eigendom ontleenen uit de navolgende acten als:
een proces verbaal van finale toewijzing van den dertienden October achttien honderd vijf en twintig (behoorlijk geregistreerd verleden voor den Notaris Isaac Telting residerende te Franeker en getuigen en overgeschreven te Leeuwarden den eenentwintigsten November een duizend acht honderd vijf en twintig in deel twee en vijftig nummer vijf en twintig.
Eene onderhandsche koopacte van vijf en twintig November achttien honderd acht en twintig volgens letterlijke kwitantie “Geregistreerd te Franeker den twaalfden December achttien honderd acht en twintig deel zeven folio twintig, verso vak zeven tot folio twintig, Verso vak zeven tot folio een en twintig Verso Vak twee. Ontvangen zes en twintig Guldens voor regt drie Guldens acht en dertig Cents Voor de opcenten en drie Gulden acht en dertig Cents voor de Verhoogingen van het syndicaat De Ontvanger Getekend Preijt.” Overgeschreven te Leeuwarden den drie en twintigsten December achttien honderd acht en twintig in deel vijf en negentig nummer vijf en veertig.
En een procesverbaal van finale toewijzing van den twintigsten Maart achttien honderd zeven en dertig (behoorlijk geregistreerd) verleden voor den Notaris Andries Stinstra residerende te Franeker en getuigen. Overgeschreven ten kantore der hypotheken te Leeuwarden en den dertienden Julij Eenhonderd acht honderd zeven en dertig in deel Een honderd negen en negentig nummer vier en vijftig.

Dat deze koop en verkoop geschiedt voor eene Somma van twaalf duizend acht honderd gulden te betalen in een termijn en wel bij de passering en perfertering dezes.
Dat al de losse goederen zoo van de gebouwen als die tot de landen behoorende en in het bijzonder het ijzeren hek en den koop zijn begrepen.
Dat al de lasten belastingen en tezamen niets hoegenaamd uitgezonderd met den eersten Januarij van dat Jaar voor rekening van den kooper zijn in gegaan op welk tijdstip de aanvaarding mede geacht het verkochte ter vrije beschikking des koopers is gesteld en alle voor en nadeelen van dien tijd af voor den Kooper zullen zijn.
Dat voorts het verkochte wordt overgedragen met lusten lasten actie servituten geregtig en mandeeligheden als daarop rusten en van ouds zijn leggende toe en aan behooren.
Dat de kosten over dit contract vallende zullen zijn voor rekening der Verkoopers,
En aangezien de Verkoopers erkennen de geheele Koopsom ten vollen te hebben ontvangen en te zijn voldaan, zoo passeren zij deze tevens tot eene absolute kwitantie.
Aldus gedaan en gepasseerd te Harlingen ten kantore der firma Freerk Dirks Fontein op heden den veertienden Januarij des jaars Een duizend acht honderd zeven en veertig in tegenwoordigheid van Lubbert Jacobs Torenbeek van beroep Kantoorbediende en Jan Roelofs van Wijk van beroep Stadsmarktmeester beide wonende te Harlingen en beide aan mij Notaris met de heeren Comparanten bekend als verzochte en bevoegde getuigen tem dezen die na duidelijke Voorlezing deze acte welke onder de minuten van mij Notaris verblijft met de Heeren Comparanten en mij Notaris alhier hebben getekend.

___________________________________________________________

Naar Ouders van Dieuwke van der Hoop-Fontein
Naar Adriaan van der Hoop