___________________________________________________________ |
10-06-1893 Provinciale Drentsche en Asser Courant
Landbouw enz.
De heer P. C. C. Duyzend te Groningen schrijft het volgende in de N. Gron. Crt. onder den titel “Arme Vogels !”
Ik las in uw geacht blad, dat op sommige plaatsen het land vernield werd door de muizen, in andere streken de rupsenplaag met vernieuwde kracht optrad. U zult mij vergunnen, geachte heer redacteur, met een paar woorden te wijzen op de oorzaken hiervan, welke gelegenheid ik tevens te baat neem om te trachten paal en perk te stellen aan het vernietigen van zooveel nuttige vogels door oude, maar vooral door jonge menschen.
In de eerste plaats de muizenplaag.
Het licht voor de hand, dat de oorzaak hiervan gezocht moet worden in bescherming der muizen, ‘t geen feitelijk het geval is, daar ieder, die maar een geweer in zijn handen heeft, er steeds op uit is de vijanden der muizen te vernietigen.
Wie zijn nu de vijanden der muizen? In de eerste plaats de nacht-roofvogels, m. a. w. de uilen. Het is verbazend hoeveel muizen deze vogels verslinden, daar zij zich nagenoeg uitsluitend met deze knaagdieren voeden.
Ik kan dat met groote zekerheid zeggen, daar in de honderden magen van uilen, die ik sedert jaren reeds onder handen heb gehad, ik uitsluitend overblijfselen van muizen vond. Het is wel waarschijnlijk dat de uilen ook wel eens vogeltjes aanvallen, maar dat zal dan wel bij gebrek aan muizen zijn.
Daar al de hier in Nederland voorkomende uilen zich op bovenbeschreven wijze voeden, zoo roep ik landbouwers en jagers toe: Schiet nooit een uil en bescherm hunne nesten.
In de 2de plaats komen de dag-roofvogels.
Ieder, die een geweer heeft en een dagroofvogel ziet, acht zich geroepen hem dood te schieten en meent dan een schadelijk dier vernietigd te hebben. Nu is dat lang niet altijd het geval, integendeel, meestal is alsdan een hoogst nuttige vogel gedood.
De soorten, welke men niet moet dooden, zijn: de torenvalk, de buizerd en de kuikendief.
De torenvalk komt hier veel voor en onderscheidt zich gemakkelijk door zijn roodbruine kleur en door de wijze, waarop hij zijn prooi bespiedt. Met korte vleugelslagen houdt hij zich nl. in de lucht op één punt staande, om dan plotseling op het een of ander muisje neer te schieten.
De buizerd, die nagenoeg uitsluitend van muizen leeft, komt alleen hier in den herfst en in den winter. Het is een groote en volstrekt niet schoone vogel en gemakkelijk te herkennen aan zijn zwevende vlucht.
De kuikendief of haneschop. Deze vogel draagt zijn naam niet met recht, want hij eet geene kuikens. Integendeel, hij voedt zich hoofdzakelijk met muizen. In geval van nood zal hij, evenals de vorengenoemden, wel eens een een vogeltje vangen, maar muizen blijven zijn hoofdvoedsel. Hij is een der grootste en sierlijkste onzer inlandsche roofvogels en is gemakkelijk te herkennen aan zijn wijze van vliegen, nl. voortdurend in een kring zwevend. Hij komt hier in April en gaat tegen den herfst weer weg.
Ten opzichte dezer vogels kan ik landbouwers en jagers aanraden ze zoo weinig mogelijk te dooden, daar zij vrienden van den landman zijn.
In de 2e plaats komt nu de rupsenplaag.
Om de waarheid te zeggen, hebben wij deze plaag verdiend, want het is ongeloofelijk, hoeveel vogels, vooral in het voorjaar, gedood worden. Men behoeft slechts geregeld om onze stad te wandelen om waar te nemen hoe tal van jongens, met catapult of kamerbuks, onze gevederde zangers belagen. Als staaltje van verregaande wreedheid, of laat mij liever zeggen onbezonnenheid, deelde een mijner kennissen mij mede, dat hij een paar jongelui op weg naar Haren had aangetroffen, gewapend met een kamerbuks en druk schietende naar kleine vogels. Hun buit was nog al groot. In 2 zakjes hadden ze ongeveer 20 vogeltjes: hofzangers, vinken, spreeuwen, bouwmannetjes enz. enz. En wanneer men nu bedenkt, dat deze vogeltjes gedood zijn, terwijl zij bezig waren voedsel voor hunne jongen te zoeken en dus tal van dezen natuurlijk verhongerd zijn, dan is dit feit van dien aard dat ieder weldenkend mensch mede zal werken om deze barbaarschheden tegen te gaan en onmogelijk te maken.
Want hun voedsel is hoofdzakelijk insecten! !
Ouders, voogden, hoofden van scholen en politie vinden hier een dankbaar veld ter bearbeiding en dat bovendien het gevolg zal hebben dat de milioenen rupsen zullen verdwijnen.
Ik vertrouw, M. de R. dat u mede zult willen werken, door plaatsing van deze regelen, tot bescherming onzer arme vogels en mochten andere bladen zich geroepen gevoelen dit over te nemen, dan zal het hoogst aangenaam zijn.
___________________________________________________________ |
Naar Muizenschade Lauwersmeer