___________________________________________________________ |
09-11-1993 Nieuwsblad van het Noorden, dinsdag
Boeren en tuinders raken positie in Haagse politiek kwijt
Van onze correspondent Cees Keizer
DEN HAAG — Boeren en tuinders raken hun pleitbezorgers in de Haagse politiek kwijt. Bij de kandidaatstellingen hebben de partijbesturen wel gekeken naar milieuspecialismen, maar niet naar enige kennis van zaken over de agrarische sector.
Zo zette het CDA-bestuur Jan van Noord, de agrarisch specialist van de fractie, niet eens meer op de lijst. Dit tot ontsteltenis van de christelijke boerenorganisaties: de CBTB en de KNBTB.
Bij de VVD is het ook kommer en kwel. Piet Blauw kreeg op de liberale lijst een positie aan de staart: plaats 24.
En PvdA’er Servaes Huys komt zeer waarschijnlijk niet meer terug als kamerlid. De PvdA zal dat vrijdag definitief beslissen.
Voor Van Noord en Blauw werden prompt acties op poten gezet. De een moest alsnog op de CDA-lijst komen, de ander moest fors stijgen op de VVD-lijst.
De actie voor Van Noord, een advertentie in het dagblad Trouw, ondertekend door vele agrarische prominenten, heeft niets uitgehaald. “Veel te laat”, oordeelden veel boeren en tuinders. “Nee, niets te laat. We wilden met die advertentie alleen maar onderstrepen, dat we in ieder geval als CBTB eerder actie hebben ondernomen ten behoeve van Jan van Noord. Er is een delegatie op bezoek geweest bij het partijbestuur. Dat heeft niet mogen baten, helaas”, zegt Chris Overkleeft, de voorzitter van de CBTB-afdeling West Nederland.
Al sinds mensenheugenis stemt het agrarische volksdeel voor 70 procent op partijen met een christelijke grondslag. Zo’n 30 procent voelt zich tot de VVD aangetrokken. Het niet op de lijst zetten van Jan van Noord zou het CDA wel eens kunnen opbreken. Zeker als christelijke boeren en tuinders uit protest actie gaan voeren tegen het CDA. Her en der worden de messen daartoe al geslepen. Zo’n actie zou het CDA al gauw twee, drie zetels kunnen kosten.
Piet Bukman, de huidige CDA-minister van landbouw, natuurbeheer en milieu, heeft een hoge zesde plaats op de CDA-lijst gekregen. Het CDA-bestuur spreekt daarmee waardering uit voor de bewindsman, terwijl veel boeren en tuinders hem niet meer moeten. “Hij loopt te veel aan de hand van milieuminister Alders en laat boeren en tuinders bloeden voor het gevoerde milieubeleid“, menen de CBTB-afdelingen. Bij de katholieke boerenorganisatie KNBTB ligt dat iets anders. Zo verklaarde voorman Sjef Mares eerst het te betreuren dat het CDA Jan van Noord niet op de lijst plaatste. Daarna beweerde hij dat de Brabantse Theo Meijer, de nieuwkomer op nummer 38 van de CDA-lijst, een KNBTB-man is. “Hoe kan Mares zoiets zeggen? Die man is notabene in dienst van het ministerie van milieu als milieu-inspecteur. En het is juist dat departement dat ons met allerlei regels de nek omdraait“, reageerden katholieke tuinders uit het Westland verbolgen. Zij zullen in geen geval op Meijer stemmen.
Het CDA heeft voor de tuinders afgedaan. “Niemand vertegenwoordigt ons meer in de Tweede Kamer. Dus gaan we misschien maar niet stemmen, want het haalt voor ons toch allemaal niks meer uit. We hebben geen enkel vertrouwen meer in de politiek, dus gaan we onze eigen gang wel“, zegt Leen Leerdam, voorzitter van de CBTB-afdeling Wateringen. Bij de boeren en tuinders speelt ook de frustratie mee dat de politiek de problemen in hun sector heeft genegeerd. “We hadden van het CDA wat meer actie verwacht om boeren en tuinders in nood de weg uit de ellende te wijzen. Daarvan is niets terecht gekomen. Dat kon ook eigenlijk niet. Een Jan van Noord moest het allemaal alleen doen. En dan werd hij nog dwars gezeten door zijn eigen achterban in Drenthe”, aldus Leerdam.
Er zijn enkele CBTB- en KNBTB-afdelingen geweest, die een poging hebben gedaan om Jaap van der Veen op de CDA-lijst te krijgen. Van der Veen, oud CBTB-voorzitter, voorman van het Landbouwschap en topambtenaar op het ministerie van Landbouw, bedankte voor de eer. Hij wilde liever voorzitter van het Produktschap voor Siergewassen blijven.
■ VAN NOORD …niet op de lijst…
■ HUYS …niet terug?..
■ BLAUW …plaats 24…
___________________________________________________________ |
Acties
De boeren en tuinders voelen zich door de politieke partijen behoorlijk in de steek gelaten. Ze weten ook sinds de tractoracties van de graanboeren, dat hard actievoeren in Den Haag weinig of geen zin heeft. Die acties zullen op plaatselijk en regionaal niveau moeten plaatsvinden als de afdelingen van de partijen akkoord moeten gaan met de definitieve lijsten, is nu de houding binnen agrarisch-Nederland. “Boeren en tuinders die lid zijn van het CDA of de VVD, en dat zijn ze bijna allemaal, moeten naar die vergaderingen gaan en tegen de lijst stemmen. Misschien dat die Haagse heren daarvan nog iets kunnen leren”, zeggen regionale voorzitters van boeren- en tuindersbonden. Jaren geleden werd de agrarische sector tot voorbeeld gesteld in de Haagse politiek. Land- en tuinbouw hielden in moeilijke economische tijden de Nederlandse export overeind. Zij waren in de jaren tachtig de kurk waarop de economie dreef. De tuinbouw werd genoemd als een bedrijfssector die zich snel aan milieueisen aanpaste. Het is allemaal voorbij. De Haagse politiek lijkt de boer en tuinder te zijn vergeten.
___________________________________________________________ |
Naar Boerenprotesten 1993