03-06-1966: Boeiend boekje over Zuurdijk

___________________________________________________________

03-06-1966 Trouw 

Boeiend boekje over Zuurdijk

GRONINGEN 

— In de serie „Klankgarven” van het Nedersaksisch Instituut der Rijksuniversiteit te Groningen onder redactie van prof. dr. K. Heeroma, is met behulp van het Kammingafonds als tweede uitgave verschenen „Zuurdiek, mien Dörpke“, dat in de afgelopen jaren werd voltooid door de heer J. S. van Weerden te Leens. 

De aanleiding hiertoe was de vondst van een manuscript van de oude Geuchien Zijlma, genaamd „Ons Dorpke” waarin deze het Zuurdijk van zijn jeugd beschreef. Geuchien Zijlma bracht zijn jeugd in dit dorpje door, volgde een landbouwschool te Lingen (Dld.) en was er daarna boer. In 1875 vertrok hij naar Westpolder, waar hij tot 1911 een bedrijf leidde. Daarna woonde hij nog elf jaar te Leens. Hij nam zowel op het gebied van de landbouw als de waterstaat in de provincie een vooraanstaande plaats in. Hij was lid van de provinciale staten en van 1891 tot 1907 lid van de tweede kamer. In 1911 werd hij lid van de eerste kamer, waarin hij zitting had tot 1916.

Hij liet veel geschriften het licht zien. 

Vooral zijn „Ommelander schetsen” maakten naam. Hij schreef voor een deel in het Nederlands, voor een ander deel in het Gronings. De heer Van Weerden heeft het gevonden manuscript „Ons Dorpke” persklaar gemaakt, maar er tevens een uitvoerige, alle aspecten omvattende historische Inleiding aan toegevoegd, hier en daar verduidelijkt met overzichten van families die in Zuurdijk hebben gewoond. Ook werd een der bekendste Ommelander schetsen van Geuchien Zijlma „‘n Oavend op Djjpswal” herdrukt. Deze zowel als „Ons Dorpke“ werd van commentaar voorzien. Het boekje werd geillustreerd met dorpsgezichten en foto’s van bekende persoonlijkheden en gebouwen. Ook is een hoofdstukje opgenomen met opmerkingen over Zijlma’s taal met een lijstje waarin een verklaring staat van de moeilijkste Groninger woorden. Men vindt in dit werkje het leven van alle dag beschreven, zoals dat zich een honderd jaar geleden afspeelde op het Groninger platteland. Daardoor is het niet alleen Interessant voor de bewoners van de Marne maar voor alle Groningers. 

___________________________________________________________

Naar Zuurdiek Mien Dörpke