___________________________________________________________ |
01-07-1961 Nieuwsblad van het Noorden, zaterdag
Spectaculaire bestemming voor Verhildersum
Attractief plan voor cultureel en recreatief centrum in Leens
Voorlopig alleen gevraagd: Particulier inititatief!
(van een onzer verslaggevers)
NA ENIGE JAREN van overleg is de in 1958 in het leven geroepen Commissie Verhildersum erin geslaagd een zeer aantrekkelijk — ja, zelfs charmant — grondplan op te stellen, om de borg en het landgoed Verhildersum te Leens een definitieve bestemming te geven; men wil er een attractief cultureel en recreatief centrum tot ontwikkeling brengen.
De commissie zal daartoe de werkzaamheden overdragen aan een Stichting Verhildersum, om mede door ontplooiing van particulier initiatief dit doel te bereiken.
Tot de attracties behoren een „uitbeelding in natura” van de Lauwerszeeinpoldering, een Waddendiorama en een museumcomplex, waarin door het exposeren van werktuigen oude ambachten als het ware herleven.
Restauratie borg
Nadat de gemeente Leens, die het 6 ha grote Verhildersum reeds van 1953 af tot haar bezittingen rekende, enige maanden geleden nog ongeveer 4 ha grond ten westen van het landgoed heeft aangekocht, is de commissie nu in staat haar inderdaad veelomvattende plannen te ontvouwen.
Uiteraard zullen deze slechts geleidelijk aan kunnen worden gerealiseerd.
Allereerst de borg, die — zoals men het nog vaag moet stellen — zal dienen te worden gerestaureerd. Men zal hiervoor een beroep mogen doen op de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, de provincie Groningen en de gemeente Leens.
Het ligt in de bedoeling de borg een interieur te geven, zoals men die in het laatst van de 18de en de 19de eeuw aantrof in de woningen van de gegoede boerenstand.
Lauwerszee-model
Voor het model van de Lauwerszee-inpoldering wordt gedacht de Lauwerszee uit te beelden, zoals ze is en de ontwikkeling van de indijking en/of inpoldering met een andere kleur aan te geven. In de Lauwerszee zelf zouden b.v. het baggeren, de landaanwinningswerken en een verzonken dorp. tot uitbeelding kunnen komen, terwijl rondom de Lauwerszee verder het land in enkele dorpjes en verschillende typen boerderijen zouden kunnen liggen.
Behalve een museum van landbouwwerktuigen gaat de gedachte tevens uit naar ambachten-bedrijven, die hun plaats zullen krijgen in aparte, in oude stijl ingerichte, gebouwtjes (kuiperij, smederij, ververij, bakkerij, enz.). In dit kader passen dan ook een ouderwetse boerenherberg en een landarbeiderswoning. Het Ommelander Museum beschikt reeds over een grote verzameling landbouwwerktuigen en gereedschappen uit vroeger tijden.
Waddendiorama
Het Waddendiorama vervolgens kan een beeld geven van het Wad met zijn flora en fauna. Verder is een speeltuin en (vanzelfsprekend) een café-restaurant gepland.
Rond de borg zal men belangstelling trachten te wekken voor een kruidentuin, maar ook voor een demonstratie-boomgaard met allerlei uit-de-tijdse vruchtbomen (mispels, kersappeltjes, moerbij, zijden hemdjes).
Het plan voorziet tenslotte nog in een plantenkas, een duiventil, een hertenkamp, een kiosk en een parkeerterrein.
Ook voor een nadere uitwerking van de plannen wordt op particulier initiatief gerekend.
De gezamenlijke oprichters schenken de stichting als beginkapitaal een bedrag van f 1000. Het gehele plan komt, zo menen zij, zeker in aanmerking voor Rijkssubsidie.
De Commissie Verhildersum is als volgt samengesteld: de heer J. C. Lindeboom (voorzitter), mevrouw T. F. Clevering-Meijer, ir. J. Dieperink, de heer J. S. van Weerden en mr. J. A. Buurma (secretaris)
___________________________________________________________ |
Grondplan 1961:
___________________________________________________________ |
Om in die tijd een stichting te kunnen oprichten moest er een startkapitaal bijeengebracht worden.
___________________________________________________________ |
Naar Groninger Dracht e.d.