03-08-1928 verjaardag Koningin Emma Verslag NvhN

___________________________________________________________

Viering van den verjaardag van de Koningin-Moeder.

DE „ORANJE-NASSAU”-FEESTEN.

De festiviteiten, waarvan we in ons nummer van gisteren reeds een en ander vertelden omtrent het morgenprogramma, werden gistermiddag voortgezet.

DE MIDDAGFEESTEN.

Het is een mooie middag geworden, een succes voor de organiseerende Oranje-Nassau-Vereeniging. Duizenden menschen waren op de been, in de stad om den optocht der deelnemers te zien voorbijtrekken en in het Stadspark, om van de opvoering van het schaakspel, ‘n pushball-wedstrijd en de hippische demonstraties te genieten.
In den optocht trokken natuurlijk vooral de koningen en koninginnen (te paard gezeten) en hun onderhoorigen, allen in Middeleeuwse!— costumes gestoken, de aandacht; hilariteit verwekte het groote „bruine monster”, dat als pushball dienst zou doen en dat een landauer voor zich alleen noodig had. Langzaam trok de stoet onder groote belangstelling van het Martinikerkhof naar het Stadspark; ‘t moest wel langzaam gaan, vooral de „torens” van het schaakspel konden zich niet snel voortbewegen.

De drukte in het Stadspark deed denken aan de belangstelling bij draverijen; de tribune was tjokvol en op het terrein daarvoor stond men mannetje aan mannetje; ook voor het paviljoen leek het ons, uit de verte gezien, erg druk te zijn. 

Het weer hield zich buitengewoon goed en dat was een geluk; wat had er van het schaakspel terecht moeten komen als het zoo geregend had als den vorigen dag! Het schaakspel trok de algemeene belangstelling; op het middenveld voor de tribune was een reuzen-schaakbord uitgezet van 32 X 32 M. met vakken van 4 X 4 M.

Op een stellage zaten de heeren Mulder en Sonmans een echte partij schaak te spelen; hun zetten werden door den hoofdleider van het spel, den heer Emmelot, voorzitter der Chr. Schaakvereen. „Groningen” met luider stemme door een megafoon afgeroepen en dezelfde zetten werden dan door de levende figuren ten uitvoer gebracht. Het spel stelde een episode uit den tijd der kruistochten voor; koning en koningin van de witte partij waren Godfried van Bouillon en zijn gemalin, aan het hoofd der zwarte partij stonden Sultan Saladijn èn de sultane. Het werd een heel aardig kijkspel, waartoe ook de fraaie costumes het hunne bijdroegen; het zonnetje gaf ook den noodigen luister aan het schouwspel. Nadat de opvoering een uurtje had geduurd eindigde de strijd ln remise (gelijk spel). 

Toen kwamen de ruiters in actie. We kregen een fraaie demonstratie caroussel-rijden van de rij vereeniging te Leens. Keurig werk, inderdaad! De aankleeding tot in de puntjes verzorgd en alle figuren prachtig gelijk uitgevoerd.
We hebben hier in Groningen het carousselrijden nog niet zoo goed zien vertoond.
 
Alle hulde voor de ruiters (7 heeren en een dame onder leiding van een opperwachtmeester der marechaussee) uit Leens, en omgeving. 

Dr. Rookmaker gaf enkele staaltjes dressuur op een paard uit den stal Jutting en vervolgens reden enkele leden der Gron. Rijen Jachtvereen. een spannende cross-country. 

Het slot van den middag was een jachtrit met eindloop van de ruiters uit Leens achter jagermeester luit. Albarda. 

Het hippische programma, vol afwisseling samengesteld, had veel succes. Tusschen de rij-demonstraties door werd een pushball-wedstrijd gehouden. Het was een leuk gezicht de jongelui met den reuzenbal te zien werken. Meestal wogen de partijen in kracht tegen elkaar op en bleef de bal ongeveer op dezelfde plek, van alle kanten besprongen door de spelers of hoog boven hen uit op hun vingertoppen dansende. Af en toe echter forceerde een der partijen een doorbraak en dan was het monster ook haast niet meer te stuiten in zijn vaart en werd het meestal achter de doellijn gewerkt. 

Het muziekcorps van Patrimonium zorgde den geheelen middag voor de muzikale opluistering; de vaderlandsche liederen werden door het publiek spontaan meegezongen. 

Na dit middag-programma was er pauze, doch te ruim 7 uur werd reeds weer met de concerten begonnen en gaf het muziekcorps van het Leger des Heils in het Noorderplantsoen een concert, onder leiding van den heer D. van Zee. Ook dit concert trok veel belangstelling. Eveneens om zeven uur begon het concert in het paviljoen van het Stadspark. waarbij de muziekvereen. „St. Jozef”, directeur de heer- Struiwig, en „Crescendo”, directeur de heer E. Beier, en de Christ. Gem. Zangvereeniging „Euphonia”, directeur de heer J. Sennema, medewerking verleenden. De tuin was uitstekend bezet en men heeft van zeer goede muziek en zang kunnen genieten. Genoemde vereenigingen kunnen op dezen avond met veel genoegen terugzien. 

Jammer Was het, dat ook hier, evenals in het Noorderplantsoen, het lawaai, dat de zich steeds bewegende menigte veroorzaakte, die zich tijdens het concert niet scheen stil te kunnen houden, veel van het genot, dat dergelijke uitvoeringen kunnen schenken, verloren deed gaan. Toch was men zeer dankbaar en telkens weer klaterde het applaus op. Onderwijl werd een feestmaaltijd gehouden in het Paviljoen van het Park, waaraan o.m. de burgemeester Jhr. Mr. Dr. L. H. N. Bosch Ridder van Rosenthal, aanzat. 

Besloten werd een tweetal telegrammen te verzenden en wel aan H. M. de Koningin- Moeder en aan H. M. de Koningin. 

Het eerste luidt: De vereeniging „Oranje Nassau”, in feestelijke samenkomst bijeen op deze voor Uwe Majesteit zoo gedenkwaardige dag biedt Uwe Majesteit hare beste wenschen aan en bidt Haar den zegen des Allerhoogsten toe. 

Het tweede aldus: De vereeniging „Oranje Nassau”, in feestelijke samenkomst bijeen op dezen voor Uwe Majesteit en Haar Koninklijk Huis zoo gedenkwaardigen dag, biedt Uwe Majesteit hare beste wenschen aan en bidt Uwe Majesteit en Hare Koninklijke Moeder den zegen des Allerhoogsten toe. 

Zoo tegen tienen trok men steeds meer naar den Stadsparkvijver en omgeving en toen men begon met het vuurwerk was de belangstelling enorm. Het terras van het paviljoen was geheel bezet en ook binnen en buiten he. afgezette terrein stond het publiek in dichte rijen geschaard. Volop is er van het schitterend geslaagde vuurwerk genoten en schitterender nog was de aanblik, die de weerspiegeling in den vijver maakte. Omgeven door veelkleurig Bengaalsch vuur, schoten vuurpijlen sissend en fluitend door de stille heldere avondlucht, om plots in een duizend kleurigen sterrenregen uiteen te spatten. Luid donderden de salvo’s rondom de mechanische molen, met zijn waterlossing, de zich bewegende olifant, en de gouden eieren leggende kip. Te midden en achter het lage groen maakte een en ander een bijna onvergetelijk effect. De Ooh’s en Och’s waren niet van de lucht. Luid applaus klaterde op bij ‘t feeërieke verlichting van den vijver. Als ratten zwommen pijlenuitschietende vuurwerkjes door het water, om plotseling uiteen te spatten. Hel verlichtend tot ver in den omtrek waren de zonnen kaarsen, roodachtig beschijnend de gezichten der dicht opeen gepakte menigte, die plots weer na een luid knetteren, in diepe duisternis verdween. 

Het slotstuk, het portret van H. M. de Koningin-Moeder, in oranjeomlijsting, was schitterend en lokte daverende toejuichingen uit, gevolgd door een spontaan aanheffen van het Wilhelmus.

Het was een prachtige avond, waar ook zeker de mooie omgeving, daar liggend in een stillen helderen zomeravond en doorsneden door het ongerimpelde watervlak veel toe bijdroeg, en vormde zeker de clou van deze uitstekend geslaagde Oranje-feesten, waarop „Oranje-Nassau” met groot genoegen kan terugzien.

Te Baarn.

Gistermorgen om 7 uur, zijn te Baarn de feesten, ter gelegenheid van den verjaardag der Koningin-Moeder geopend met bazuinmuziek van den watertoren. Reeds vroeg in den ochtend was het al druk in Baarn’s straten. Om 8 uur gaf het muziekcorps Crescendo een concert van koraalmuziek op den Brink. Ook hiervoor was groote belangstelling. Na dit concert begaven jong en oud zich naar het paleis te Soestdijk, waar om kwart vóór elf de huldebetooging van Baarn’s ingezetenen plaats had. Met 300 kinderen aan het hoofd, die een zanghulde zouden brengen was de stoet van duizenden naar het bordes van het paleis getrokken.

Het dagelijksch bestuur der gemeente Baarn, ging met de besturen van de permanente Oranjecommissie en de Christelijke Oranje-Vereeniging naar binnen. In de Leuvenzaal had de overhandiging plaats van het stoffelijk blijk van hulde van Baarn’s burgerij aan haar Hooge Ambachtsvrouwe; bij monde van dr. P. V. Astro, werden H. M. aangeboden twee rustbanken in Empirestijl welke geplaatst zullen worden in de hall van het paleis. Daarna verscheen de Koninklijke Familie op het bordes. Namens de kinderen van de Baarnsche naaischool, waarvan de Koningin-Moeder stichtster en beschermvrouw Is, werd haar door twee meisjes een kleed aangeboden, door de leerlingen dier school zelf vervaardigd. Vervolgens boden drie meisjes van het kinderzangkoor aan de Koningin-Moeder de Koningin en de Prinses bloemen aan. Nadat de muziek der huzaren uit Amersfoort het Wilhelmus had gespeeld, werd onder leiding van den Amsterdamschen musicus Jacob Hamel, met begeleiding van de muziek der huzaren, door driehonderd kinderen een lied van hulde gezongen, gedicht door een ingezetene van Baarn en getoonzet door den dirigent. 

Een paar strofen daarvan volgen hier:

Nu zinge de klok van ‘t verre verleen,
Van de jeugdige Koningsvrouw
Die toen in het Huis van Oranje verscheen,
Als zonlicht, na dagen van rouw.
Het volk werd Háár volk en het land werd Háár land.
Aan Haar hart, in Haar arm, op Haar schoot,
Geleid door Haar wijsheid, bestierd door Haar hand,
Werd de Dochter van Holland toen groot.
Nu zinge de klok van dichtbij, zoo dichtbij
Van een volk, dat van Noord tot Zuid,
De Vorstin op Haar Zilveren Jubeltij,
Begroette met jubelend geluid.
Hij zinge, hoe vroomheid en wijsheid en trouw,
Zijn de glans en de gloed van de Kroon,
En hoe Gij Uw kind tot de edelste Vrouw
Hebt gevormd en gekweekt voor Haar Troon. 

Nadat de kinderen het lied heel mooi hadden gezongen, werd de dirigent op het bordes ontboden, waar de Koningin-Moeder hem haar dank voor deze zanghulde betuigde. Ook de Koningin sprak een woord van dank voor den zang. Daarna hebben de kinderen en de duizenden, die volgden, bloemen gestrooid op het bordes van het paleis. Des middags had ten paleize de huldiging van de inwoners van Baarn plaats. De festiviteiten werden des avonds besloten met een schitterend vuurwerk van gemeentewege.

Te Soest en Soestdijk.

Te Soest en Soestdijk was de clou van de feestviering de groote historische en reclame-optocht en het bloemencorso, die eveneens voorbij het bordes van het paleis der jarige Koningin-Moeder trokken. Te half drie werd aan H. M. de Koningin-Moeder aangeboden een portefeuille met een twaalftal aquarellen, geschilderd door de volgende Soester kunstenaars en kunstenaressen: Mevrouw L. M. Boerman-van Zijtveld; J. J. Doeser; J. Doorman; mevrouw M. Haverkamp-Machwirttt; J. Haverkamp; A. Keus; C. Kuipers; J. Kuipers; H. J. Isings; C. J. Sleeswijk, L. Sukkel; mevrouw A. van Swieten-Hoppers. 

Dit huldeblijk, bekostigd uit giften uit de burgerij, is namens een commissie door den Burgemeester Mr. G. Deketh aan H. M. aangeboden. Daarbij brachten tevens een 150-tal dames en heeren H. M. een zanghulde, de Soester Harmonie speelde, terwijl tenslotte een drietal kinderen aan H. M. een bouquet aanboden.

In Oranje-Nassau’s Oord.

Ook op het sanatorium Oranje Nassau’s Oord te Renkum, de stichting van H. M. de Koningin-Moeder, is de 70ste verjaardag van H. M. gevierd.

In den voormiddag werd namens patiënten en personeel een hartelijk gesteld telegram van gelukwensch aan H. M. verzonden, terwijl in den namiddag alle patiënten voor zoover niet bedlegerig, zich met het personeel verzamelden, in de op bescheiden wijze versierde groote eetzaal. Hier hield de geneesheer-directeur, dr. A. Bakhuijsen Schuld, een rede, waarin hij wees op de beteekenis voor ons volk, van H. M. de Koningin-Moeder. Hij schetste wat Zij deed voor de ziekenverpleging in het algemeen en voor die der lijders aan tuberculose in bet bijzonder. De rede werd zeer toegejuicht. Door de mannelijke patiënten was ln de voorafgaande weken vervaardigd een zeer fraaie tuinbank, waarbij een tafel en drie voetenbankjes, alles wit gelakt. De bank draagt aan de achterzijde een zilveren gedenkplaat, waarop:

Aan H.M. de Koningin-Moeder,
van de patiënten van Oranje Nassau’s Oord,
2 Augustus 1928.

De vrouwelijke patiënten hadden daarbij gemaakt drie kussens en een tafelkleed, welke voorwerpen volgens teekening werden versierd met heraldische figuren ln oranje en zwart op witten grond. Deze geschenken aan H. M., werden Woensdagavond naar Soestdijk gebracht en gisteren aan H. M. aangeboden door Baron van Heemstra, voorzitter van den Raad van Commissarissen van Oranje Nassau’s Oord. Gisterenavond heeft ten besluite van het feest het Renkumsch fanfarecorps in den verlichten tuin een concert gegeven.

Te ’s Gravenhage.

Te Den Haag waren de hoofdmomenten van de feestviering het bloemencorso en het vuurwerk. Daarvoor was als steeds enorme belangstelling. 

Te Rotterdam.

Te Rotterdam werd de jaardag op.de gebruikelijke wijze gevierd met vlaggentooi en een groot vuurwerk, dat thans op de Nenijto werd afgestoken.

Te Amsterdam.

In Amsterdam, dat in Olympische stemming is, kwam de oranje-viering toch tot uitdrukking in verschillende muziekuitvoeringen en vuurwerk. Door bijzondere omstandigheden was er dit maal geen carillonbespeling.

Te Utrecht.

In Utrecht hebben de Domklokken het vreugdelied gezongen en de carrilonist, de heer Wagenaar, had vele luisteraars.

EEN MOMENT UIT DEN PUSHBALL-WEDSTRIJD, eveneens gistermiddag in het Stadspark gehouden. De bal wordt juist „over de lat” gewerkt.

Te Appingedam.

De 70e verjaardag van de Koningin-Moeder werd te Appingedam herdacht door het uitsteken van vlaggen van openbare gebouwen en enkele particuliere huizen. Des middags werd het carillon van den toren bespeeld en klonken de nationale liederen, terwijl ‘s avonds het Chr. muziekgezelschap „Constantijn Huygens” in optocht door de verschillende straten trok.

Te Winschoten.

Het Christelijk muziekkorps speelde gisteravond voor het Stadhuis vaderlandsche liederen, ter gelegenheid van den 70sten verjaardag van Koningin Emma. Een groote menigte was daarbij tegenwoordig.

Te Leeuwarden.

De 70e verjaardag van H. M. Koningin Emma te Leeuwarden is op feestelijke wijze herdacht. Reeds vroeg in den morgen wapperde van de officiëele gebouwen en van tal van particuliere woningen de vaderlandsche driekleur, versterkt door den Oranjewimpel, terwijl in de namiddaguren een feestelijke menigte zich langs de straten bewoog. Het centrum van de belangstelling gold de Wilhelminabaan, waar door de Chr. Oranjevereeniging en de 31 Augustus-commissie allerlei wedstrijden georganiseerd waren, als voet- en korfbalwedstrijden, wielerwedstrijden, gymnastiek en athletiekwedstrijden. Een gezellig stukje muziek en fraai weer droegen veel tot het welslagen bij.

‘s. Avonds werd in den Prinsentuin een zanguitvoering gegeven door een mannenkoor, onder leiding van den heer Jac. Bloemsma, terwijl ook de muziekvereen. „Lyemph” tal van nummers ten gehoore bracht.

Uit Indië.

Naar een Aneta-telegram meldt, bevatten alle Indische bladen gelukwenschartikelen ter gelegenheid van den zeventigsten verjaardag van de Koningin-Moeder. In eerbied herdenkt men de hoogheid van karakter van koningin Emma. Dankbaar herdenkt men de onvergetelijke verdiensten, die zij voor Nederland heeft verworven als vorstin, regeerend voor haar dochter, en als opvoedster van Koningin Wilhelmina. Door de wijze, waarop de Koningin-moeder zich van deze taak heeft gekweten, heeft zij zich de genegenheid van het gansche volk verworven. De bladen wijzen voorts op- het feit, dat Ned.-Indië zich met opgewektheid en offervaardigheid opmaakt tot herdenking van het jubileum van het Nederlanderschap van de Koningin-Moeder in 1929, waarbij als heugelijk feit te constateeren valt, dat ook de Indische bevolking en de Chineesche medeburgers bijdragen aan het huldeblijk.

Uit Duitschland.

De Duitsche bladen herdachten gisteren in hartelijke bewoordingen den 70en verjaardag van Koningin Emma en brachten daarbij foto’s en talrijke bijzonderheden uit het leven van H.M. De „Kreusztg.” schrijft o.a.: „Bijna acht jaren lang heeft Koningin Emma het regentschap gevoerd tot zegen van Nederland.

Ook Duitschland brengt haar de van oorsprong Duitsche vorstin de gelukwenschen over”.

Het „Acht Uhr Abendblatt” schrijft: „Meesterlijk heeft de verstandige vrouw het gedaan kunnen krijgen zich ln Holland populair te maken.”

Ook de „Allg. Ztg.” brengt naar voren, welk een aanhankelijkheid de geheele bevolking heeft voor de Koningin-Moeder.

___________________________________________________________

Terug naar rijvereniging Winnetou