29-07-1949 Keuring Grijpskerk | “Saliona” “Wilbo”

___________________________________________________________

29-07-1949 Nieuwsblad van het Noorden, vrijdag
FOKDAG TE GRIJPSKERK
(Van onze deskundige medewerker)

Vele jaren zijn verlopen sinds te Grijpskerk weer een fokdag werd gehouden. De oorlogsomstandigheden hebben het bestuur van de Vereniging voor Volksvermaken verhinderd een fokdag te houden.
Eerst was het de dreiging van de oorlog en later de oorlog zelve.
Thans, zovele jaren na de oorlog, is men er in geslaagd weer een fokdag in de oude stijl te houden.

Het aangevoerde materiaal, hoewel niet zo talrijk als b.v. te Stadskanaal, was van zo hoog gehalte, dat een kenner en liefhebber deze middag als grote winst zal beschouwen.

Bij de oudere modelmerries werd eerste Willina, V. Grusus, eig. J. J. Schuiringa Gzn., Balmahuizen, een gehalte-merrie, zoals men zelden vindt.
Tweede werd geplaatst Fidolyn, V. Edelknabe, eig. D. J. Wibbens, Pieterzijl. Dit is een kwaliteitsmerrie. Zij is iets lang en kon in het achterbeen volmaakter, maar toch is van hoge klasse.
Gonny, V. Goldemar, eig. E. J. Pier, Saaxum, is wel zo machtig, maar deze 3-jarige merrie mankeert als zoveel fok- en tentoonstellingsmerriën een juiste verzorging van het beenwerk. Ook voor fokpaarden zijn na afloop van het werk vooral in het drukke seizoen bandages, zowel droog als nat, geen overbodige luxe. Zorg voor het beenwerk betaalt zich later zelf.
Deze rubriek modelmerries was van buitengewoon gehalte. Er zijn weinig districten, waar men over zodanige merries kan beschikken.

De Stermerries vormden wederom een beste rubriek.
Saliona, nog een dochter van de zo goed gefokt hebbende hengst Mussolini (o.a. Jario), stond aan de kop. Een werkelijk knappe merrie, diep en breed (eig. Dj. P. Siccama, Zuurdijk).
Tweede en derde werden dochters van Gambo, n.l. Emalia, eig. gebr. Sikma, Oldehove, en Astrid, eig. R. Bouman, Niehove. Beide zeer goede modellen, die elkaar weinig ontliepen.
Opvallend was dat in deze rubriek merries van zeer goed bloed mededongen. Het fokgebied Grijpskerk heeft hieraan vele kostbare fokdieren, die bij juist gekozen hengsten dit gebied gemakkelijk tot het beste van Groningen kunnen maken.

Bij de Stamboekmerries werd eerste de geweldig massale merrie IJliena, eig. gebr. Sikma, Oldehove. Merrie met een geraamte als wij dit jaar nog niet zagen. Ze is een dochter van Grusus en toont ook iets van zijn gebreken.
Sipeline van Rulinus, eig. A. Ausema, Jonkervaart, lijkt hiernaast maar een lichte merrie, maar toont toch opvallende kwaliteiten.
Voorman, die op de centrale keuring te Leeuwarden een buitengewone indruk maakte, kwam hier met een schitterend type aan de kop van de tweejarige merries (eig. P. A. Meinardi te Den Hoorn- Wehe).
Dan volgden uit de laatste jaargang van Gambo twee zeer goede merries n.l. Jea, eig. Wisse Bron, De Wilp, en Imalia van gebr. Sikma, Oldehove. 

De Entermerries waren een zeer goede rubriek. De strijd ging hier tussen de middenzware, iets laat geboren Kethania, V. Edelknabe, eig. U. Dijkstra, Zuidhom, en Kotta van J. A. Kruisinga te Aduard, welke in macht de eerste ver voorbij streeft, terwijl haar uitdrukking in het fundament zeer goed is.

Ook de merrieveulens waren een zeer goede rubriek. Wederom bezette Edelknabe de eerste plaats. Deze hengst kwam wel zeer goed voor de dag en verdient de aandacht van de fokkers. Het was Nelly, eig. D. J. Wibbens, Pieterzijl, die met dit middenzware veulen van hoge kwaliteit een goede aanvulling voor zijn stal heeft gevonden. Noordster kwam dan (eig. R. S. J. Krijthe, Oldehove), van best bloed, doch van boven iets gebroken, en hoewel onder misschien wat zwaarder, toch niet zekerder.
J. J. Schuiringa, Balmahuizen, bezette met Millinie van Goldemar de derde plaats, mooi veulen, dat wat minder macht toonde.
Dan volgde Voorman met een heel mooi veulen van S. K. Wiersma, Niehove. 

Hengstveulens een klasse, die te vergelijken valt met die der oudere hengstveulens te Stadskanaal, al waren ze niet zo talrijk.
Wilbo, de Blücher-zoon (werd naar Oostenrijk verkocht), bezette de eerste plaats (eig. Dj. P. Siccama, Zuurdijk). Zwaar, best veulen, dat zich goed beweegt.
Hendrik, nu naar het Zuiden verhuisd, bezette met een buitengewoon type de tweede plaats (eig. H. J. Meijer, Visvliet). Dit extra veulen werd verkocht en voor opfok tot hengst bestemd.
Dan volgde Hendrik wederom, dan diens zoon Huibert en verder Wilbo weer.
Aan ’t eind van de fokdag gaf men een aangespannen keuring waaraan niet zoveel zorg was besteed als aan de fokdag. Het Zuidelijk Westerkwartier overheerste hier door zowel het nummer eenspannen als tweespannen te winnen.
Irene, V. Rulinus, eig. J. Arends, Nuis, die uitmuntte in stap zowel als in draf, werd zeer gemakkelijk eerste. Venekamp, Winsummerweg, Groningen, werd tweede. Beca van Grunewald is een best paard, zwaar en toch mooi, toonde zich goed in draf.
Tweespannen bleken een heel mooie rubriek met beste spannen. Eerste Irene en Okalia, van vorige keuringen wel bekend (eig. J. Arends, Nuis en E. de Jong, Doezum). Bouwman, Niehove, werd met Zonnekind en Astrid verdiend tweede. Dan volgde S. K. Wiersma, Niehove.
De fokkers van het Nederlandse Trekpaard kwamen ook voor het voetlicht en wel met een nummer koudbloedmerriën voor boerenwagen.
Eerste werd de opvallend vlotte Julia van Leopold van Dierkenstein, eig. J. H. de Boer, De Waarden.
Stella van Gablou d’Ahea, eig. S. J. Toppinga, De Waarden, werd tweede. Ook zij is in stap en draf best, maar heeft iets minder houding.
Derde was Jo van Goede Hope, gereden door een jongeman in nog korte broek, die zich, wanneer ze zich kon ontplooien, als de beste liet zien (eig. J. H. de Boer, De Waarden).

De fokdag te Grijpskerk mag als bijzonder geslaagd worden beschouwd. Het materiaal stond op hoog peil. Voor een volgend jaar kan een groot succes worden voorspeld.

___________________________________________________________

Terug naar Merrie “Saliona”
Terug naar Hengst “Wilbo”