___________________________________________________________ |
28-07-1929 Nieuwsblad van het Noorden, donderdag
Paarden. DE GROOTE PAARDEN-FOKDAG TE GRIJPSKERK.
Zoo behoort ook deze paardendag bij uitnemendheid weer tot het verleden.
De datum was oogenschijnlijk niet gunstig gekozen met het oog op het Concours Hippique te Meppel. Natuurlijk zijn daardoor wel eenige bezoekers weggebleven, maar de deelname der paarden, in ‘t bijzonder voor het Concours Hippique, heeft niet geleden. Toch zou het in ‘t vervolg aanbeveling verdienen de datums niet gelijk te stellen.
Waar de fokdag meteen een gelegenheid is tot aan en verkoop van fokmateriaal, zoo is het ons bekend, dat bepaalde liefhebbers niet aanwezig waren, aangezien ook keuringen aan de hand te Meppel plaats vonden.
Buitengewone Collecties paarden, zoowel warm- als koudbloed. Vooral het warmbloed paard staat hier aan de spits. De Vereeniging tot bevordering van de Paardenfokkerij te Grijpskerk heeft daartoe veel bijgedragen. Met eere worden in den lande namen van de hengsten als Reclame en Wilfried genoemd. De geweldige stamvader Wilfried telde ook thans weer onder de bekroonde paarden. Duidelijk is machtige bouw en excelleerende gangen in zijn afstammelingen terug te vinden. Werkelijk, de omgeving van Grijpskerk heeft vele van de beste paarden uit de provincie en het is nu maar de zaak dit peil te handhaven. De invoer van eerste klasse hengsten zal noodig blijven. De import van Ditmar hopen wij een gelukkige te mogen zijn. De veulens die wij daarvan gezien hebben stemmen hoopvol.
De koudbloed-afdeeling was hier aanmerkelijk kleiner dan b.v. te ‘t Zandt. Maar wat hier aanwezig was, was zeer goed. Wij onderschrijven ten volle wat het jury-lid voor het koudbloed-ras ons mededeelde, dat hier verschillende paarden aangetroffen worden die op de Nationale tentoonstelling thuis behooren. Wij wachten dan op een volgend jaar wat Groningen zal doen. De heer Dekker is een bij uitstek deskundige, die zelf paarden heeft gefokt, die onderscheidingen te beurt vielen op de wereldtentoonstelling te Milaan, welke paarden wij dit voorjaar aan zijn hoeve in Axel in oogenschouw mochten nemen. Zijn advies is dus een advies, dat met veel zekerheid zal opgevolgd worden. Wij zullen dan zien of Groningen op het gebied van de koudbloed-fokkerij een gevestigden naam zal kunnen veroveren. Een poging daartoe moet nu maar eens ondernomen worden.
De indruk over het geheel is gunstig. Wij zullen ons moeten onthouden de bekroningen alle afzonderlijk te bespreken. Ter gelegener tijd hopen wij van den fokdag te Grijpskerk nog eenige beschouwingen te geven. De veulens van Ditmar zijn ons goed bevallen. Wij hadden verwacht, dat het veulen van den heer Sijtsma Poll, ook een jonge Ditmar, boven de Regulus gesteld zou worden, doch waarschijnlijk is dit niet gebeurd, omdat men bij voorkeur merrieveulens bekroont. De eerste en tweede prijswinners in deze klasse liepen weinig uit elkaar.
De enter-rubriek was niet zwaar bezet. Ofadia van den heer J. J. Meijer, die eerste geplaatst werd, is een paard met veel toekomst. Ocamore, een jonge Weimer, van den heer M. Venema te Oldehove is in bovenbouw zeldzaam, doch kon van onderen wel even zwaarder zijn, vooral voor. Werd tweede.
Van de twenters werd Nardina van den heer H. Meijer te Zuurdijk eerste. Zij is een jonge Gunbert, liet beste gangen zien,, een mooi evenredig gebouwd paard.
Van de 3-jarige en oudere merries werd Weesmoeder, een Wilfrieds dochter, eerste.
De preferente merries vormden een prachtcollectie.
In deze klasse is er natuurlijk weinig onderscheid.
Van de Collecties van minstens vier paarden werd H. Meijer te Zuurdijk eerste geplaatst. Zeldzame collectie. Waar ter wereld vindt men die beter dan hier.
Ook die van den heer J. J. Schuiringa te Balmahuizeu die 2e werd, mocht gezien worden. Welk een moeite en hoevele jaren zijn noodig, wat een zorgen en wat een werk zelfgefokte collecties samen brengen.
Bij de koudbloed-afdeeling was het verschil in de jury hier en van de Centrale keuring te Groningen duidelijk merkbaar. Zoo werd het veulen van den heer Oosterhuis hier 2e geplaatst, in Groningen kon deze geen plaats bemachtigen. Het veulen, dat in Groningen tweede geplaatst werd, kwam hier niet in aanmerking. O.i. terecht. Wij wezen in ons verslag van de Centrale keuring reeds op het onvoldoend beenwerk van dit veulen, wat nu weer naar voren kwam.
In de enter-klasse liep het verschil niet uiteen. De volgorde van de plaatsing een en twee van Draga de Water en Mimi Floran had zonder bezwaar ook wel anders kunnen zijn.
Bij de twenters was de plaatsing wel weer anders. Florine van den heer Huisman te Noordbroek werd één te Groningen, hier tweede, terwijl Elza de Marnix te Groningen tweede, hier 3e werd.
Bertha van Welcom van den heer E. Bruins te de Waarden werd hier eerste geplaatst, kwam in Groningen niet in aanmerking. Toch een best goedsoortige twenter met in het oogloopend zwaar correct beenwerk. Sterke bovenal en vlotte stap.
Bij de oudere merries liep nog een verschil in het oog met Frieda van den heer A. Oosterhuis te Overschild die te Groningen niet geplaatst werd en hier 3e werd. Zware goedgebouwde merrie, die in de voorbeenen even zwaarder kon zijn. Zij is verkocht naar Bellingwolde voor f 950.
De collecties waren goed, ongeveer die van ‘t Zandt waren ook hier. De heer Huisman van Noordbroek was niet te ‘t Zandt. Wij hebben het jammer gevonden, dat deze loten niet bij het défilé zijn voorgebracht.
De keuringen van tuigpaarden zijn niet tet haar recht gekomen door de onweersbuien, die zich tijdens de keuringen ontlasten.
In de limiet-klassen liepen verschillende zeer goede paarden.
In de open klasse was een mooie collectie paarden, doch helaas het terrein was wit van regen. Robert werd hier weer de eerste, Dirk B. de tweede. De nieuwkoop van den heer Veldstra. waar van uit de verte zulk een roep uitging, is ons tegen gevallen. Het is een mooi type paard, doch voor Groningen veel te licht, bovendien zijn haar gangen geen tuiggangen, zij hangt te veel. En al zijn vader en moeder ook van zuiver landbouwtuigpaarden-bloed, haar gangen verraden dat in het voorgeslacht ander bloed is doorgedrongen.
Men vraagt hier in Groningen een gansch ander paard, dan meer Zuidelijk.
De hackney’s-klasse was niet groot. Holland Duncan van den heer Mulder en Hero Leopard moesten om de prijzen kampen. Holland Duncan werd hiervan één. Hero Leopard pakte niet aan, had wel zeer goede momenten.
In het damesnummer behaalde mevr. Caspers de zege met Dirk B. goed rustig gereden, gevolgd door mej. Mellema met Hero Leopard. Eveneens keurig gereden, doch de geweldige houding van Dirk B, zal hier wel den doorslag gegeven hebben. Mevr. Kloppenborg werd met Generaal derde geplaatst.
Van de spannen landbouwtuigpaarden werd Vinkers met Robert en Bertram weer een, tot veler verbazing gevolgd door Generaal en Wilson, die op geen stukken na zoo goed gingen als Dirk B en Weimer, gereden door Stal Caspers.
Opgemerkt dient te worden, dat Weimer te laat aanpakte en zij daarom waarschijnlijk wel gestraft zullen zijn. Overigens een span, dat meer van zich zal laten hooren.
De uitslagen zijn als volgt:
Veulens, warmbloed, prijzen f 30, plus zilveren medaille, 2e prijs f 20 plus zilveren medaille, f 15, f 10 en f 5.
1. Stea van J. J. Meijer, Visvliet, v. Ditmar,
2. Sitora van M. S. de Vries te Visvliet, v. Ditmar,
3. Sialine van R. Poll te Zuidhorn, v. Ditmar,
4. Raketa van J. Sijtsma Poll te De Waarden, v. Regules,
5. Siriane van K. Siccama te De Waarden, v. Dadocus.
Enters warmbloed. Prijzen f 40 plus zilv. medaille, f 30 plus zilveren medaille, f 20, f 10 en f 5.
1. Ofadia van J. J. Meijer te Visvliet, v. Wilfried.
2. Ocanora van M. Venema te Oldehove, v. Weimer,
3. Ozora van H. Meijer te Zuurdijk, v. Gunbert, 4
4. Odana van W. S. Offringa te Fransum, v. Weimer.
Twenters warmbloed. Prijzen f 40 plus zilveren medaille, f 20 plus zilveren medaille en f 10.
1. Nardina van H. Meijer te Zuurdijk, v. Guibert,
2. Maartien van J. E. Meijer te Ruigezand, v. Weimer,
3. Niki v. A. J. Tichelaar te Loppersum. v. Rudolfzoon.
Driejarige merries en oudere. Prijzen f 50 plus zilveren medaille, f 30 plus zilveren medaille, f 20 en f 10.
1. Weesmoeder van J. J. Homan, de Waarden,
2. Ceriosa van M. S. de Vries te Visvliet,
3. Jeldina van K. Siccama te De Waarden,
4. Laria van D. E. Mellema te Reiderwolderpolder.
Preferente stamboekmerries. Prijzen f 40 plus gouden medaille, f 25 plus zilveren medaille, f 10.
1. Thedina van H. Meijer te Zuurdijk,
2. Elarine van R. Poll te Zuidhorn,
3. ? van K. K. de Waard te De Waarden.
E. V. Holsa van J. Sijtsma Poll te De Waarden en Lerada van J. J. Homan te De Waarden.
Collectie. Prijzen f 30 plus zilveren med., f 20 en f 10.
1. H. Meijer te Zuurdijk met 4 stuks,
2. J. J. Schuiringa van Balmahuizen met 4 stuks,
3. M. S. de Vries te de Nie, Visvliet, met 4 stuks.
Koudbloed veulens. Prijzen f 30 plus zilveren medaille, f 20 en f 10.
1. Hermine van Tj. Hofman te Garrelsweer, v. Marnix,
2. Nella de Marnix van A. Oosterhuis te Overschild, v. Marnix.
3. Diana van K. H. Meijer te Visvliet, v. Fleur de Zeedijk.
Enter koudbloed. Prijzen f 40 plus zilv. medaille, f 20 en f 5.
1. Mimi de Floran van N. S. Huisman te Noordbroek, vader Floran de Laboureur,
2. Draga de Water, van D. ten Bos te Balmahuizen, v. Majeur de Galsbeke.
3. Balzamine van E. Wiersema Jb.zn. te Pieterzijl.
Koudbloedtwenters. Prijzen f 40 plus zilv. medaille, f 30 plus zilveren med. en f 20.
1. Bertha van Welcom, van E. Bruins te De Waarden,
2. Florine van N. S. Huisman te Noordbroek,
3. Elsa de Marnix van A. Oosterhuis te Overschild.
Driejarige en oudere merries. Koudbloed. Prijzen f 50 plus zilveren medaille, f 30, plus zilv. med., f 20 plus zilv. med. en f 10.
1. Flora van N. S. Huisman te Noordbroek,
2. Gretha van A. Oosterhuis te Overschild,
3. Frieda van A. Oosterhuis te Overschild,
4. Stella van E. Wiersema te Pieterzijl.
Collecties van 4 paarden, koudbloed. Prijzen f 40 plus zilv. med., f 20 en f 10.
1. Collectie van A. Oosterhuis te Overschild,
2. Collectie van D. ten Bos te Balmahuizen,
3. Collectie van E. Wiersema te Pieterzijl. E. v. N. S. Huisman te Noordbroek en E. Bruins te De Waarden.
Tuigpaarden, paarden, welke geen hoogeren prijs dan f 20 hebben gewonnen. Prijzen f 60, f 40, f 20 en f 10.
1. Jikko van A. J. Faber te Hilmahuizen,
2. Jeca van J. Sijtsma Poll te De Waarden,
3. Oeline van J. K. Bolt te Hoogemeeden,
4. Krola van J. M. de Boer te Marum.
Landbouwtuigpaarden, vrije deelname. Prijzen f 80, f 60, f 40 en f 20.
1. Robert van D. H. Vinkers te Westerlee,
2. Dirk B. van Stal Caspers te Groningen,
3. Generaal van mevr. N. Kloppenburg te Groningen,
4. Jutea van N. J. Bleeker te Schildwolde.
Hackney’s. Prijzen f 80 en f 25.
1. Holland Duncan van R. E. Mulder te Hoogezand.
2. Hero Leopard van D. E. Mellema te Reiderwolderpolder.
Enkel ingespannen tuigpaarden voorgereden door dames. Prijzen kunstvoorwerpen.
1. Dirk B, van Mevr. Caspers te Groningen,
2. Hero Leopard van mej. Mellema te Reiderwolderpolder,
3. Generaal van mevr. N. Kloppenburg te Groningen.
Spannen landbouwtuigpaarden. Prijzen f 80, f 60 en f 40.
1. Robert en Bertram van D. H. Vinkers te Westerlee,
2. Generaal en Wilson van mevr. N. Kloppenburg te Groningen,
3. Dirk B. en Weimer van Stal Caspers en J. Oosterhof te Groningen en Adorp
E.V.: Jeca en Olfrieda van J. Sijtsma Poll te De Waarden.
___________________________________________________________ |
Terug naar Merrie “Nardina”
Terug naar enterveulen “Ozonra“
Terug naar preferente Merrie “Thedina”