___________________________________________________________ |
23-09-1931 Nieuwsblad van het Noorden, woensdag
PAARDENFOKKERIJ. De aangespannen keuringen in het Stadspark.
De amazone mej. Boerhave overkomt een ongeval.
Het warmbloedmateriaal prachtig naar voren gekomen. De koudbloedfokkers minder opgekomen dan het vorige jaar. Mellema boekt succes met zijn hengsten.
(Van onzen deskundigen medewerker)
De belangrijkheid van deze keuringen is onbetwist groot. De verrichtingen van de fokpaarden in het tuig, mogen sommigen dan niet van belang achten, feit is, dat het paard voor het werk bestemd is, en dat het goed is de fokpaarden in hun werk te demonstreeren.
De belangstelling was zeer groot. Was het vorige jaar voor deze belangrijke keuringen het bezoek reeds groot, dit jaar was dit nog weer beter. Aan het einde had een zeer betreurenswaardig ongeval plaats, dat het slot van deze keuring geheel bedierf. Bij de keuring van M. C. Merries onder den zadel kreeg de eenige amazone mej. Boerhave te Musselkanaal van een ander paard een dusdanigen slag, dat zij van haar paard stortte. De politiearts, die vrij spoedig aanwezig was, constateerde een beenbreuk. Het is buitengewoon jammer, dat deze enthousiaste liefhebster dit ongeval is overkomen. Zij onderscheidde zich ook op een bijzondere wijze in de groote estafetterit naar den Haag. Haar toestand was hedenmorgen gunstig. *)
De deelname van de paarden was, wat de warmbloeds betreft zeer groot, dat van de koudbloeds had veel beter kunnen zijn. Het is jammer dat de koudbloedfokkers nog te weinig inzien, dat het zeer nuttig is reclame i/e maken voor hun paard en die voor het voetlicht te brengen. Het bestuur van de afdeeling Groningen had het den fokkers wel gemakkelijk gemaakt door het geven van vergoeding en het uitloven van veel prijzen.
De keuring gaf gisteren op geen stukken na, een juiste afspiegeling van de Groninger trekpaardenfokkerij. Het vorige jaar was de deelname veel grooter. Dat dit jaar verwachtingen gekoesterd waren, spreekt na het succes van verleden jaar wel vanzelf. Het is echter een teleurstelling geworden. Mag de economische toestand voor den trekpaardenfokker beter zijn dan voor den warmbloedfokker, practisch blijkt het geheel anders te zijn. Dat bewees ook de verkoop van het fokmateriaal, uit Oldenburg ingevoerd. De vorige week gaven wij van dit materiaal reeds een beschrijving en komen daar nu niet weer op terug. Alleen zij vermeld, dat de heeren Maarsingh en Wiersema ‘n buitengewoon succes hebben geboekt. De paarden zijn zeer duur verkocht en het bewijst wel, dat de Groninger warmbloedfokker enorm veel weerstand heeft.
Van de verrichtingsproeven gaven wij gisteren reeds een korte beschrijving. Alle paarden voldeden hieraan en het was op de volgende verrichting niet van invloed, dat de 8000 M. op een vrij zwaar pad geloopen was.
De hengsten voor boerenwagen maakten een besten indruk, vooral Gambo, die met vlag en wimpel den eersten prijs behaalde. Hij stapte best, rustig en vlot. Raadsheer van den heer Ritzama volgde hem als een beste tweede op, gaf ook een besten indruk, mak en rustig. Talonius bofte wel met zijn derden prijs. Hij vertikte het zoo nu en dan, maar wist het waarschijnlijk zoo te doen dat de jury het niet opmerkt. Talonius gaat voor de boerenwagen ook best, heeft een vlotte stap, maar hij moet zijn hoofd niet gaan toonen. Brinio en Harnak waren te onrustig en verdwenen zonder lint. Oberon past qua type er niet tusschen; heel mooi paard, maar wat dun en wat weinig stuk. Ook hij was niet rustig. Van de Belgische hengsten kreeg Diamant de Wilson den eersten prijs. Mooi paard in het tuig, was nog een tikje onrustig. Frits de Fair werd tweede, gaf een beste verrichting, was vlot en rustig. Floran de Laboureur werd derde. Stapte best en was buitengewoon kalm. Garcon de Koel werd eervol vermeld. Wat de verrichting betrof, gaven Garcon en Floran de beste verrichting.
De stamboekmerries in het tuig maakten een buitengewoon goeden indruk. Een zeer groot verschil bij het vorige jaar. Onderscheidene paarden lieten werkelijk concoursgangen zien. Ocanora, Huldina, Lieze en ook Jolie.
De beste gangen toonde Huldina, hield het ook vol, doch zij verloor het in houding van Ocanora, die meer stelling had, doch in het laatst het tegen Huldina in gangen niet houden kon. Edona, de kampioene van het vorige jaar viel ons tegen. De merrie heeft geen hoofdstelling. Nomara, die op haar volgde prefereerden wij verleden jaar reeds voor Edona en wij bleven ook thans die gedachte toegedaan. Van de Belgische merries behaalde Gerarda van Dierkenstein den eersten prijs. Fairette d’Ahea volgde als tweede. De verrichtingen van de laatste zijn gemakkelijker. Gerarda trekt wat moeilijk. Balzamine zagen wij ook gaarne, stapte gemakkelijk, zoo ook Greta van den heer Oosterhuis. De collectie was klein, maar toch weer best.
Gambo behaalde voor den concourswagen wederom een eersten prijs. Hij ging best, werd goed door Bosma Sr. gereden. Gambo heeft dus wel succes gehad. Erinio werd tweede. Ging best, doch niet zooals de verwachting was. Zoo goed als op 28 Augustus ging bij b.v. niet. Toch is het een extra hengst In het tuig, zijn geheele optreden heeft iets aparts. Oberon werd derde. Wij beschreven hem reeds als een bijzonder mooi paard en’-tin primesring als fokhengst bewijst, dat hij voor de fokkerij van beteekenis is.
Op afstammelingen geprimeerd is een van de hoogste en nuttigste bekroningen. Als zoodanig zal de jury hem ook deze derde plaats in het tuig gegeven hebben. Heelemaal passen in de collectie van Groninger hengsten deed hij niet en velen met ons zullen qua type en verrichting, hem niet op die plaats verwacht hebben, gelet ook op wat als maatstaf voor de keuring was aangegeven. Harnak kwam niet los alhoewel hij best ging. Raadsheer bereikte ook nu weder geen plaatsing, wij konden niet zien, dat Raadsheer niet best ging Talonius geloofde het wel en nam het gemakkelijk op. Als 3jarige zullen wij het hem maar vergeven en het als kwajongensstreken kwalificeeren.
Een overweldigen indruk maakt de collectie spannen warmbloedmerries voor boerenwagen en wipkar. Totaal 16 spannen, die eerst in volgende defileerden en van daaruit front maakten voor de tribune. Dat was iets bijzonders. De keuring geschiedde in twee gedeelten en de jury had de zaak goed onder de knie. De kwaliteit was ook buitengewoon goed, zoodat ook de afvallers een kleine premie als bijzondere waardeering ontvingen. Het eerste span Fikara en Niki waren zeer vlot en elegant, al is het dan ook voor den boerenwagen. Toch passen zij niet zoo goed als het tweede span Tedina en Nardina, dat wij een best span vonden al was hun drafverrichting niet zoo goed als van het eerste. Jessonda en Sonia, die derde werden, komen goed naast elkaar in beweging. Staande verschillen zij nog iets. Best span. Wij zouden zoo door kunnen gaan maar het wordt dan te uitvoerig. Vermelden wij toch nog het zwarte span uit Drenthe, Leda en Janni, de beide Edelman dochters uit de bekende Dora. Een span waar veel van uitgaat, ons dan ook wel beviel, doch die toch niet goed tegen elkaar opgingen. Maar als demonstratie span van de Drentsche fokkerij hebben zij voldaan en bewezen, dat de Drentsche bodem ook op dit gebied wel wat voortbrengt.
De spannen koudbloed merries waren helaas in veel minder aantal en maakten op geen stukken na den indruk van het vorige jaar. Een best span was het eerst geplaatste Gerarde van Dierkenstein en Fairette d’Ahea Stapten ook best. Twee werden Boerina en Zita de Water. Waren bijzonder vlot, doch verschillen staande nog iets. Balzamine en Stella hadden als span onze bekoring meer Greta en Elza deden het best. Draga en Karoline hebben wat weinig stuk. Het slotnummer was de M. C. merries onder den zadel. Bij het in linie komen had het ongeval plaats, dat wij hierboven reeds hebben vermeld en waardoor de ambitie voor deze keuring wel wat veel verloren ging Ten aanzien van de M. C. keuring bestaan’toch nog weinig vaste normen. Zoo verschillen de beslissingen van het eene jaar nogal bij het andere jaar. Hagaja b.v. die eenige jaren zeer hoog werd geplaatst kwam nu aan het voeteneind. Ceriosa, die vroeger niet in aanmerking kwam, was nu wei bij de keurbende. Overigens, een zeldzame collectie paarden.
Ocanora behaalde hier ook weer den eersten prijs. Nomara, die wel wat gehandicapt werd door het onklaar worden van het zadel, bracht het toe de tweede plaats. En dan Ocanoma, maakte een besten indruk. In totaal werden 12 merries geprimeerd.
Zoo behoort deze belangrijke keuring weer tot het verleden. Zij heeft velen zeer voldaan, men was tevreden ja, meer dan dat.
Alleen de koudbloed afdeeling heeft het laten zitten, was niet slecht, maar had veel beter, veel geweldiger kunnen zijn.
Zooals wij gisteren reeds hebben vermeld waren vele autoriteiten uit het geheele land aanwezig.
Het verkochte fokmateriaal.
De gisteren vermelde transacties waren niet geheel juist. Bij de publieke veiling werd het enter Regatta III aangekocht door den heer J. A. Ritsema te Uithuizen voor f 800. Het veulen Gouvernante door H. Borgman te Oldehove voor f 690; het veulen Rheinliebste door H. Westerdijk Zuideveld te Uithuizen voor f 440; het veulen Eristika door P. E. Westerhuis te Usquert voor f 500; het veulen Rheinlicht door G. J. Toxopeus te Nieuw-Beerta voor f 730.
Een uitvoerige beschrijving van deze dieren komt voor in ons blad van j.l. Zaterdag.
De gedetailleerde uitslagen luiden:
Hengsten voor boerenwagen. Prijzen, f 100, f 75, f 50.
1. Gambo, eig. D. E. Mellema, Reiderwolderpolder en S. Nijhof te Zijldijk;
2. Raadsheer, eig. J. A. Ritzema te Uithuizen;
3. Talonius, eig. P. E. Westerhuis te Usquert.
(De beide laatste hengsten werden voorgebracht door Stal Caspers).
Hengsten Belgisch type. Prijzen f 75, f 50 en f 50.
1. Diamant de Wilson, eig. G. v. d. Meide te Oosterwijtwerd;
2. Frits de Fair, eig. R. Bulthuis Jzn. te den Hoorn;
3. Floran de Laboureur, eig. Hengstenvereeniging te Beerta.
Enkel ingespannen merriën (Gron. type) voor concourswagen. Prijzen f 75, f 60, f 50, f 40, f 30, f 25, f 25, f 20 en f 20.
1. Ocanora, eig. K. Venema te Oldehove;
2. Huldina, eig. J. A. Ritzema te Uithuizen (Stal Caspers);
3. Jolie, eig. N. J. Nienhuis, Eppenhuizen;
4. Edona, eig. F. Dijkstra te Ruigezand;
5. Nomara, eig. W. S. Offringa, Fransum,
6. Lieze, eig. R. L. Dojes te Baflo;
7. Jessonda, eig. S. K. Wiersema te Niehove;
8. Zeonia, eig. D. E. Mellema te Reiderwolderpolder;
9. Lameda eig. R. L. Dojes te Baflo.
Koudbloed merriën voor boerenwagen. Prijzen f 50, f 40, f 30 en f 20.
1. Gerarda van Dierkenstein, eig. E. Bruins, de Waarden;
2. Fairette d’Ahea, eig. E. H. Huizinga, Zijldijk;
3. Balzamine, eig. E. Wiersma Hzn., Pieterzijl;
4. Greta, eig. A. Qosterhuis te Overschild.
Enkel ingespannen hengsten (warmbloed) voor concourswagen. Prijzen f 100, f 75 en f 50. 1. Gambo, eig. D. E. Mellema, Reiderwolderpolder en S. Nijhof, Zijldijk;
2. Brinio, eig. D. E. Mellema te Reiderwolderpolder;
3. Oberon, eig. H. Welt te Uithuizermeetien;
E.v. Harnak, eig. W. Wiertsema Hzn., te Bierurn en L. Poelstra te Winsum; Raadsheer, eig. J. A. Ritzema te Uithuizen en Talonius eig. P. E. Westerhuis, Usquert.
Spannen merriën (warmbloed) voor boerenwagen of wipkar. Prijzen f 100, f 75 f 60, f 50, f 40, f 30, f 30, f 25, f 25 en f 25.
1. Fikara en Niki eig. D. D. Dijkstra te Midwolda en H. Prenger te Vriescheloo;
2. Tedina en Nardina, eig. H. Meijer te Zuurdijk;
3. Jessonda en Sonia, eig. S. K. Wiersema te Niehove;
4. Otti en Lana, eig. Jan Schuiringa te Stadskanaal en G. Luis Rzn. te 1e Exloërmond;
5. Nomara en Ocanora eig. W. S. Offringa Fransum en K. Venema te Oldehove;
6. Janni en Leda, eig. Gebr. Meijeringh te Gieten en A. Buiting te Veenhof;
7. Honorose en Radette eig. H. Welt te Uithuizermeeden;
8. Iradi en Mirza eig. R. Middel te 2e Exloëmond;
9. Katinka en Katuscha eig. B. Kremer te Vriescheloo en H. Tjabbes Jr. te Nieuwe Pekela;
10. Nezelly en Olivina eig. G. J. Boerhave te Musselkanaal.
Spannen merriën (koudbloed) voor boerenwagen. Prijzen f 50, f 50, f 25, f 25 en f 25.
1. Fairette d’Ahea en Gerarda van Dierkenstein. eig. E. H. Huizinga te Zijldijk en E. Bruins te de Waarden;
2. Boerina en Zita de Water, eig. T. K. Glas te Leermens;
3. Balzamine en Stella, eig. E. Wiersma Jbzn. Pieterzijl;
4. Greta en Elza de Marnix, eig. A. Oosterhuis te Overschild;
5. Draga en Karolina, eig. T. K. Glas, Leermens.
M. C. Merriën onder den zadel. Prijzen f 75, f 60, f 50, f 4O, f 30, f 30, f 25, f 25, f 25, f 20, f 20 en f 20.
1. Ocanora, eig. K. Venema, Oldehove,
2. Nomara, eig. W. S. Offringa te Fransum,
3. Ocoma, eig. Hm. Schipper te Nieuw-Buinen,
4. Sielina, eig. E. Broekman, Stadskanaal,
5. Lana, eig. G. Luis Rzn., te 1e Exloërmond,
6. Otti, eig. Jan Schuringa, Stadskanaal,
7. Edona, eig. F. H. Dijkstra, Ruigezand,
8. Karla, eig. G. Baarveld, Zuidlaren,
9. Inardine, eig. P. H. Kloen te Musselkanaal,
10. O Sura, eig. L. Nieboer, Overschild,
11. Karlien, eig. M. Kunst, Nieuw-Buinen, Ceriosa, eig. M. S. de Vries te Visvliet.
*) Naar we vernemen, moest mej. Boerhave n.b. per ladder worden weggedragen. Wordt het nu nog geen tijd op het Stadspark behoorlijk materiaal te plaatsen? Red.
___________________________________________________________ |
Terug naar Merrie “Nardina”
Terug naar Merrie “Tedina”