23-05-1940 De Duitsche overheid heeft besloten tot een vordering van paarden

___________________________________________________________

28-05-1940 Nieuwsblad van het Noorden, dinsdag

PAARDENVORDERING
De Duitsche overheid heeft besloten tot een vordering van paarden. Deze vordering zal  worden gehouden op de dagen en de plaatsen door de burgemeesters bekend te maken zoowel bij openbare als bij bijzondere kennisgeving. Alle vierjarige en oudere warm- en koud  bloedpaarden moeten worden voorgebracht. Iedere eigenaar of houder van zoodanige paarden is verplicht met deze paarden op het vastgestelde tijdstip en de vastgestelde plaats te verschijnen. De paarden moeten worden afgeleverd met een in prima staat verkeeren, halster en zoo goed mogelijk beslagen zijn.  Eigenaren of houders, wier paarden ziek of kreupel zijn en deze daarom niet kunnen aanbieden, moeten daarvan een bewijs van den burgemeester hunner gemeente overleggen. Niet behoeven te worden voorgebracht: a. dekhengsten; b. merries met veulens van 3 maanden of jonger. Merries met veulens ouder dan 3 maanden moeten wel verschijnen, doch het veulen moet thuis blijven; c. merries, die hoog dragende zijn.
Van de merries, waarbij veulens van drie maanden of jonger zijn, en van hoogdragende merries, die niet op de plaats van vordering verschijnen; moet een bewijs worden overgelegd van den burgemeester der gemeente, op welk bewijs tevens een opgave moet voorkomen van het aantal paarden van 4 jaar ouder dat de desbetreffende eigenaar of houder in zijn bezit heeft.
 Ook handelaren zijn verplicht hunne paarden op de vastgestelde vorderingsplaatsen aan te bieden.
Groningen, 23 Mei 1940.
De Commissaris der Koningin
in de provincie Groningen:
J. LINTHORST HOMAN.

___________________________________________________________

30-05-1940 Agrarisch Nieuwsblad, donderdag 

VORDERING VAN PAARDEN In de provincie Groningen

De Commissaris der Koningin in de provincie Groningen schrijft ons: “De Duitsche overheid heeft besloten tot een vordering van paarden.
 Deze vordering zal worden gehouden op de dagen en de plaatsen door de burgemeesters bekend te maken, zoowel bij openbare als bij bijzondere kennisgeving.
 Alle vierjarige en oudere warm- en koudbloedpaarden moeten worden voorgebracht.
 Iedere eigenaar of houder van zoodanige paarden is verplicht met deze paarden op het vastgestelde tijdstip en de vastgestelde plaats te verschijnen. De paarden moeten worden afgeleverd met een in prima staat verkeerend halster en zoo goed mogelijk beslagen zijn.
Eigenaren of houders wier paarden ziek of kreupel zijn en deze daarom niet kunnen aanbieden, moeten daarvan een bewijs van den burgemeester hunner gemeente overleggen.
Niet behoeven te worden voorgebracht:
a. dekhengsten.
b. merries met veulens van drie maanden of jonger.
    Merries met veulens ouder dan drie maanden moeten wel verschijnen, doch het veulen moet thuis blijven;
c. merries, die hoogdragende zijn. Van de merries, waarbij veulens van drie maanden of jonger zijn, en van hoogdragende merries, die niet op de plaats van vordering verschijnen, moet een bewijs worden overlegd van den burgemeester der gemeente, op welk bewijs tevens een opgave moet voorkomen van het aantal paarden van vier jaar of ouder dat de desbetreffende eigenaar of houder in zijn bezit heeft.
Ook handelaren zijn verplicht hun paarden op de vastgestelde vorderingsplaatsen aan te bieden”.
Te dien einde heeft de commissaris den heer R. A. Maarsingh te Stadskanaal aangewezen om bij de vordering bijstand en zoo noodig tusschenkomst te verleenen. Zoodoende kan deze tevens bevorderen, dat bij de vorderingen met de belangen der Groninger paardenfokkerij zooveel mogelijk rekening zal worden gehouden.


___________________________________________________________

1940 Landbouwdagboek Jacob de Waard:
28 Nov. wegens paarden vordering voor de Duitsche weermacht op vrijdag 29 Nov. begonnen ook op Ulrummermarkt te ploegen. Verdere draineren
29 Nov. paardenvordering: de oude schimmel gevorderd, moet maandag 2 Dec. naar Mensingeweer voor definitieve keuring.
2 Dec. paardenvordering. Arent met de schimmel naar Mensingeweer paard in de reserve gezet, te oud voor de Duitschers. Prijzen van ƒ 700 – ƒ 1000

  

1940 Landbouwdagboek K.J. de Waard:
9 April Duitsland Denemarken en Noorwegenbinnen getrokken
10 Mei oorlog met Duitschland
11 Mei stal schonen. Munnekezijl op 10 Mei geevacueerd, op 11 Mei weer terug gekomen
12-13 Pinksteren
14 Mei Het Nederlandsche leger geeft zich over
17 Juni Frankrijk biedt Duitschlandwapenstilstand aan
29 Nov. Paarden monstering voor de Duitsche weermacht. 2 goedgekeurd. Dora en de zwarte 
3 Dec. Vordering Duitsche weermacht, beide paarden afgekeurd

1945: 4 april[….] paardevordering voor de Duitsche weermacht, de 15 jarige Dora gevorderd ƒ 1100

___________________________________________________________
 Terug naar Winnetou