1832 Hoofdweg 44 (1832: 24a)

___________________________________________________________

Beklembrief Jan Jans de Jonge (landbouwer “Moeshorn 4) aan Louwe Meinderts Bentema (“landbouwer “Doornbosheerd”) van een onbehuisd heemstede, om op te mogen timmeren Hoofdweg 44 | 24a
Louwe Meinderts Bentema ging niet over tot het bouwen van een behuizing
In 1832 waren de kadastrale nummers 286 (bebouwd) en 287 (ongebouwd) 

28-05-1818 (akte 487) 

Voor ons Mr Hendrik Hagenouw Brongers openbaar Notaris residerende te Winsum hoofdplaats van het eerste Kanton Kwartier Appingedam Provincie Groningen en onzen anbtgenoot beide hier ondergetekenden compareerden
Jan Jans de Jong landbouwer wonende op Zuurdijk (Ewer 3) welke verklaarde voor zich en zijne vrouw Trijntje Jacobs onder vrijwaring als na de wet te hebben verkocht aan den landbouwer
Louwe Meinderts Bentema te Zuurdijk (Hoofdweg 86, “Doornbosheerd”) woonagtig, hier present en accepterende,
een onbehuisd heemstede, om op te mogen timmeren, zullende aan den verkoper tot eene vaste jaarlijksche huur doen zes gulden en het beklemcontract tusschen partijen zich reguleren in allen deele, na de conditien van beklemming, zoo bestaan tusschen den comparant verkoper en de Heer Rengers te Groningen als eigenaar van eenige landerijen bij den verkoperen in beklemming gebruikt.
Zijnde dit heemstede gelegen op Zuurdijk, zwettende
ten noorden aan de heereweg (Hoofdweg),
ten oosten aan Jan Pieters Vork (Hoofdweg 42) (de latere smederij),
ten zuiden aan Jan Jans de Jong (Heuvelheem, Moeshorn),
en westen aan Jacob Roelfs Hazekamp (No 24, bakkerij, Hoofdweg 46).
En is deze koop geschied met alle lusten en lasten servituten en regten, gelijk deze den Comparant verkooper kan worden verdedigd, voor eene som van vijftig guldens, welke koopprijs den Comparant verkoper verklaarde van den koper tot zijn genoegen te hebben ontvangen waarvoor quitantie. Van al het welk aan partijen de acte is voorgelezen. Gedaan en gepasseerd te Mensingeweer den achtentwintigsten Mei achttienhonderd achttien en is deze door Comparanten nevens beide Notarissen ondertekend.
(:was 
getekend:) Jan Jans de Jonge L M Bentema H van Bolhuis H H Brongers)
(vroeger kwam het wel vaker voor dat voor 2 notarissen een akte passeerden; de akte werd opgenomen in het protocol van de eerstgenoemde notaris) 

___________________________________________________________

Op 09-06-1827 verkocht Louwe Meinderts Bentema aan Jan Roelfs Hazekamp een onbehuisde heemstede

Het ziet er naar uit dat men niet altijd goed bekend was met de nummering.
Bij het overlijden van Geerko Jakobs Staal op 25-09-1825 werd aangegeven dat hij was overleden in de behuizing no 24b. Blijkbaar werd de smederij aan de Hoofdweg 42 eerst aangeduid met 24b.
Omstreeks 1875 werd op de kadastrale kaart aangegeven dat achter de woning Hoofdweg 44 twee huisnummers waren toegevoegd: 24b en 24c.

___________________________________________________________

1827 Hoofdweg 44 (1832 24a)
1832 Zuurdijk Bebouwing rond de Kerk