28-08-1931 Gronings ontzet

___________________________________________________________

29-08-1931 Nieuwsblad van het Noorden

PAARDEN.
De hippische wedstrijden op 28 Augustus. Een voorbeeldige organisatie. — Overweldigende indruk op de Groote Markt. — Een mooie collectie tuigpaarden.

(Van onzen deskundigen medewerker.)
De organisatie van den sterrit, waarvoor een groote staf van medewerkers noodig was, o.w. een groot aantal veeartsen, heeft voorbeeldig gewerkt. De totale opzet heeft veel werk gekost en het zal voor den heer Tammes, den secretaris van de V. v. V. een groote voldoening zijn geweest, dat het geheel zoo goed functioneerde.
Schildwolde behaalde, zooals gisteren reeds is gemeld, den snelsten tijd 40 K.M. in 3.17. De conditie van de groep was voldoende, de paarden niet gevoelig, doch de temperaturen waren vrij hoog.
De beide groepen Bellingwolde werden gedisqualificeerd omdat de temperaturen onvoldoende waren. In de eerste groep, die een tijd maakte van 3.20 was een paard met een temperatuur boven 40, terwijl in de 2e groep, die een tijd maakte van 3 paarden boven de 40 waren. Daarom werden beide groepen gedisqualificeerd.
Finsterwolde kwam daardoor op de tweede plaats. De hoogste temperatuur was 39.1 de andere paarden daar beneden. Deze conditie was zeer goed te noemen.
Stadskanaal, die na Finsterwolde volgde, had voldoende temperaturen, een paard liep op het kantje vrij.
Veendam daarentegen had een paard boven de 40, de conditie werd onvoldoende geacht, er was een kreupel paard bij. Ook Veendam werd gedisqualificeerd.
‘t Zandt kwam daardoor op de vierde plaats. De algemeene indruk was goed, temperaturen zeer goed. Dit was, wat de algemeene conditie betreft, wel de beste groep.

Het défilé en de parade zijn op de Groote Markt verloopen, zooals men zich dit had voorgesteld. De publieke belangstelling was enorm, De indruk, dien de parade maakte was zeker overweldigend Het publiek applaudisseerde terwijl velen onder den indruk waren van het machtig schouwspel, gedemonstreerd door de ruiters en amazones van het platte land. De burgermeester de heer H. P. J. Bloemers, nam de parade af, hetgeen zeer zeker door de landelijke ruiters op hoogen prijs is gesteld.
Zoo hebben dan de landelijken hun intocht gemaakt in Groningen op ‘n schitterende wijze, de hoefslag van het Groninger paard heeft weerklonken in het centrum van de stand. De indruk zal blijven en niet weer vervagen. Grootsch is het inderdaad geweest en Volksvermaken heeft getoond de tijden te begrijpen door ook de ruitersport van het platte land een plaats te geven.

De keuring van tuigpaarden had het gewone verloop. Een zeer mooie collectie was aangevoerd. Hendo was op het Stadspark niet zoo in vorm, als wij dan van hem kenden. Madame was bijzonder best op dreef, zoo nu en dan nog even te snel, anders zou zij de groote Hendo wel geklopt kunnen hebben. Jikko was aanvankelijk goed, doch zakte later af, Lord Lister daarentegen maakte een beste show, hij geeft alles en zijn verschijning is imponeerend. De beide schimmels Olympus en Climax werden eervolt vermeld. Gingen beiden best. Olympus drukte door zijn keelband zijn luchtpijp af waardoor hij geluid maakte. Climax liet extra gangen zien.
Het nummer dekhengsten is ook buitengewoon geslaagd. Het zal niet zijn voorgekomen, dat 10 hengsten in den ring samenkwamen. Een nummer dat zelden voorkomt en waarschijnlijk ook heel zelden weer voor zal komen.
Grootmeester behaalde het Oranje lint. Zijn gangen waren superieur, krachtig en forsch. Brinio maakte een besten indruk, heeft zich best gehouden en heeft daarbij mooie tuigmanieren. In dit opzicht zal hij zeker nog meer presteeren in de toekomst, omdat hij slechts drie jaar oud is. Derde werd Harnak. Deze hengst gaat best, doch de gangen van verleden najaar liet hij niet zien. Overigens maakte hij een goed figuur. Gambo werd vierde. Ook deze hengst liet zich best zien en gaat stukken beter in het tuig dan aan de hand. Het paard toonde zich bijzonder rustig en gewillig. Dan volgde Arend, die ook een vierden prijs kreeg. Een heele prestatie, een Friesche hengst tusschen zoovelen van het Oldenburgsche Oost-Friesche ras. Arend ging extra en het applausje bij zijn binnenkomen was werkelijk verdiend. Toen kwam Laduso. Deze hengst heeft ook veel tuigmanieren, maar was onrustig. Daardoor kwam hij ook niet zoo goed uit. Daarop volgde Koster. Velen zullen deze hengst een hoogere plaatsing hebben toegedacht. Koster heeft veel tuigmanieren. Maar toch was hij onkant in zijn achterhand en bovendien moest hij wat kwaliteit betreft, in de anderen zijn meerdere erkennen. Raadsheer, die aanvankelijk een goede entree maakte, bleek al spoedig onvoldoende te zijn voorbereid en kon het nog niet uitloopen. Toch gaat Raadsheer bij verdere voorbereiding goed, dat heeft hij in ‘t begin laten zien. Als slot volgde de Friesche hengst Held, een zoon van Arend, die in gangen, het pad van zijn vader wel zal volgen. Hij is nog te jong om het krachtige van Arend te demonstreeren. Het nummer hengsten is wel in den smaak gevallen. De keuring is ontzettend moeilijk, dat wordt nog wel eens vergeten. Het opwindend gehinnik van de fraaie hengsten gaf een apart cachet aan dit zoo geslaagde nummer, waarop Volksvermaken met trots terug kan zien.
Van de spannen liepen Hendo en Madam ver uit. Schitterend gingen zij over het grasveld. Imponeerend zijn hun stepgangen, hun stelling en hun waaiende pluimstaarten. Onverbeterlijk. Tweede werden Lady Carter en Lord Lister. Een mooi chique span, dat beste gangen liet zien en volkomen deze plaats waard waren. Derde Jikko en Lumpo, die het wel eens beter gedaan hebben, vooral Lumpo was niet, zooals hij zijn kon. Vierde Climax en Express het span schimmels, dat niet aanpakte, hoewel het bij einden veel gangen toonde.

De estafette-rit werd te veel getraineerd. De voorbereiding was zeer goed, maar vele deelnemers werkten niet mede. In plaats van het programma te lezen en zich op de hoogte te stellen, doet men niets en vraagt men alles. Dit is een hopelooze toestand voor de leiders. Neemt men deel aan een wedstrijd, dan dient men, vooral als ruiter, zich volledig te oriënteeren en het betrekkelijk onderwerp te weten. Zooals het nu ging leek het een bewaarschool met kinderen, die misdeeld waren in verstandelijke vermogens. Laat men als ruiter toch flink zijn. Dit slot heeft helaas het geheel niet verfraaid. Dat moet niet weer voorkomen.
De opmarsen van de landelijke ruiters was ook hier weer geweldig. Nu kon galop gegeven worden en het dreunde en golfde door de groote drom ruiters die met hun standaarden, zich in frontkolonne met vieren presenteerden. De heer Barlagen heeft eer van zijn werk gehad. Onder zijn leiding had ook des morgens de parade plaats.
De beste groepen landbouwrijpaarden werden aangewezen door den heer R. A. Maarsingh. Daarvoor werden uitgezocht de beide groepen van Leens. Zij presenteerden zien daarna voor de tribune en de indruk is wel, dat Leens een mooie collectie paarden heeft. Een vereeniging had zich van de beoordeeling onttrokken. Dit was ook niet juist. En dat dit niet gemeld is, is weer niet zooals dat behoort. Daar waren twee zoo noodlg drie prijzen beschikbaar voor de beste groepen landbouwrijpaarden. die aan den sterrit hadden deelgenomen. Daarom kon die vereeniging zich niet terugtrekken en men dient de goede bedoelingen, die de betrokken organen hebben, niet onmogelijk te maken door een kortzichtige eigenwaan.

Zoo behoort deze groote dag weer tot het verleden. Het is ongetwijfeld een dag geweest van zeer groote beteekenis, een dag van wat nieuws. Het streven van V. v. V., welker secretaris zoo enorm veel kan doen, zal ongetwijfeld door velen op prijs gesteld worden.
De belangstelling op het Stadspark was ook zeer groot, een mooie voldoening.

De jury was als volgt samengesteld:
Eindbeslissing sterrit: R. A. Maarsingh. Dierenartsen W. v. d. Kooi te Groningen en J. de Vries te Stadskanaal. Tijdopnemer Mr. van Wicheren.
Voor de hengsten: J. E. Meijer te Ruigezand, R. A. Maarsingh te Stadskanaal en F. Boykema te Warffum.
Voor de tuigpaarden fungeerde in plaats van den heer Maarsingh de heer J. Plet te Heerenveen.
De beste groepen landbouwrijpaarden werden aangewezen door den heer R. A. Maarsingh.

Voor zoover de uitslagen gisteren nog niet zijn vermeld zijn deze als volgt:
Keuring van enkel ingespannen tuigpaarden. Prijzen f 80, f 60, f 40 en f 20.
1. Hendo, eig. D. E. Mellema te Reiderwolderpolder;
2. Madam, eig. dezelfde (Bosma);
3. Jikko, eig. D. J. Maans te Hoogkerk (A. J. Faber);
4. Lord Lister, eig. D. J. Maans te Hoogkerk (Caspers),
E. v. Olympus, eig. H. Bolt te Groningen; Climax, eig. D. E. Mellema te Reiderwolderpolder.

Keuring van aangespannen dekhengsten. Prijzen f 150, f 125, f 75. f 50 en 4 maal f 25, aangeboden door de vereeniging „Het Warmbloedpaard“, plus f 50 aangeboden door dezelfde vereeniging voor de deelnemende Friesche hengsten.
1. Grootmeester, eig. H. Welt te Uithuizermeeden (stal Stadspark);
2. Brinio, eig. D. E. Mellema te Reiderwolderpolder;
3. Harnak eig. L. Poelstra te Winsum en P. W. Wiertsema Hzn. te Bierurn;
4. Gambo, eig. D. E. Mellema te Reiderwolderpolder;
4. Arend, eig. G. W. Hoogterp te Deersum;
5. Laduso, eig. H. Beuker Rzn. te Stadskanaal;
6. Koster, eig. H. Buiten Kzn. te Ruinerwold en H. ten Berge te Westerbork;
7. Raadsheer, eig. J. A. Ritzema te Uithuizen (stal Caspers);
8. Held, eig. G. W. Hoogterp te Deersum.

Beste groepen landbouwrij paarden, die deelgenomen hebben aan den sterrit:
1. Landelijke Rijvereeniging „Winnetou”, Leens, groep 1:
2. idem groep 2.

Spannen tuigpaarden. Prijzen f 80, f 60, f 40 en f 20.
1. Hendo en Madam, eig. D. E. Mellema te Reiderwolderpolder (Bosma);
2. Lady Carter en Lord Lister, eig. D. J. Maans te Hoogkerk (stal Caspers);
3. Jikko en Lumpo, eig. D. J. Maans te Hoogkerk (A. J. Faber);
4. Climax en Expres, eig. D. E. Mellema te Reiderwolderpolder.

Estafetterit landelijke rijvereenigingen. Prijzen f 60, f 40, f 30 en f 25.
1. Landelijke Rij vereeniging ‘t Zandt;
2. Landelijke Rijvereeniging Uithuizen;
3. Landelijke Rijvereeniging Bellingwolde;
4. Landelijke Rijvereeniging Stadskanaal.
De zilveren beker, aangeboden door de Vereeniging „Het Warmbloedpaard” is toegekend aan de landelijke Rijvereeniging Schildwolde, de eerstgeplaatste Rijvereeniging in den sterrit.

Infanterist wint de Kortebaandraverij.

Het is van de Vereen, v. Volksvermaken een zeer goede gedachte geweest om de draversbaan voor haar draverij in te korten en op 800 meter te brengen, zoodat de paarden nu veel beter te volgen zijn. vooral wat betreft de start. Infanterist die altijd in het laatst van het seizoen beter wordt wist in de finale de favoriet Rentinus te kloppen. Vijf en dertig paarden hadden aan de loting deelgenomen, waarvan 30 opkwamen, die in series van 6 liepen.
Het verloop was als volgt:
1e serie: gepl. Infanterist, eig. en rijder J. L. Bolt 760 M., tijd 1.11. Ongepl. Koh-I-Noor, Prinses Duluth, Peter Harvester, Louise B. Ingehouden Baron Silvester.
Infanterist kwam snel opzetten en passeerde 20 meter vóór de finish Koh-I-Noor, die er uit was. 2e serie: Gepl. Snel, eig. en rijder P. Kramer, 700 M., tijd 1.11 2/5; ongepl. Peter Stanley, Prinzes Bertha, Erster Wolversommer, Snellooper, Meleese.
Snel nam direct den kop, Peter Stanley liep snel in evenals Prinzes Bertha, maar beiden spatten in de laatste bocht was. In ‘t rechte eind kwam Peter Stanley opzetten maar Snel wist juist op tijd als 1e de rechterstoel te passeeren.
3e serie: gepl. Remulus, eig. en rijder Joh. Roggen, 780 M., tijd 1.12 2/5. Ongepl. Pretty Polly, A Renata, Athleta A. Nedda. Ingehouden Navarra.
A Renata zag er langen tijd als winner uit maar 30 meter vóór de finish raakte de merrie de beenen kwijt. Pretty Polly kreeg toen de overhand maar spatte weg, zoodat Remulus met een neuslengte verschil won.
4e serie: Gepl. Rentinus. eig. en rijder P. Kramer, 730 M., tijd 1.11 2/5.
Ongepl. Brage, Troubadour, Förscherin, Piet Hein en Sylvia.
Na overrijden doordat een paar paarden te vroeg door het lint gingen en de andere slecht liepen gemakkelijk door Rentinus gewonnen.
5e serie: Gepl. Qui Vive, eig. en rijder W. v. d. Velde, 750 M, tijd 1.11 1/5. Ongepl. Queen, Hildegard, Roelina. Fiametta en Qurville.
Roelina ging snel naar voren en lag in de laatste bocht naast Qui Vive toen de vosmerrie wegspatte. Qui Vive ging het eerst het laatste rechte eind in maar maakte een foutje. Queen G kwam gevaarlijk opzetten maar Qui Vive herstelde zich direct en wist met weinig verschil te winnen.
Beslissende serie:
f 300 Infanterist, eig. en rijder J. L. Bolt, 760 M., tijd 109 1/5;
f 150 Rentinus, eig. en rijder P. Kramer, 780 M.;
f 100 Qui Vive, eig. en rijder W. v. d. Velde 750 M.;
f 50 Remulus. eig. en rijder Joh, Roggen 780 M.;
f 25 Snel, eig. en rijder P. Kramer 700 M.
Rentinus genoot het meeste vertrouwen, maar was te dicht bij de linten, zoodat de schimmel direct fouten maakte. Infanterist ging snel en rekende spoedig met Qui Vive en Snel af. Rentinus liep hard in maar kon Infanterist niet meer bereiken. Remulus en Qui Vive voerden een scherpen strijd voor ‘t 3e en 4e geld, welke met gering verschil door Qui Vive gewonnen werd.

___________________________________________________________

29-08-1931 De Noord-Ooster 

De 28 Augustus-viering te Groningen.

De herdenking van het ontzet van Groningen wordt telken jare op den 28 Augustus met groot feestbetoon gevierd. Langzamerhand wijkt men eenigszins van het geijkt programma af en zoo was voor dit jaar voor het eerst een sterrit georganiseerd, voor landelijke rijvereenigingen, die bijzonder geslaagd kan worden genoemd. 

De P. G. Ct. schrijft daarover: Vanmorgen in de vroegte, toen het meerendeel van onze lezers nog in de veeren lag, zijn deze landelijke ruiters van verschillende plaatsen naar Groningen gereden. Oorspronkelijk waren er twaalf routes vastgesteld, echter doordat de rijvereeniging Nieuw-Buinen in verband met de staking aldaar verstek moest laten gaan, viel er één af. De beginpunten waren thans Dokkum, Leens (2), Uithuizen, ‘t Zandt, Schildwolde, Borgercompagnie, Veendam, Bellingwolde, Finsterwolde en Stadskanaal. Alle routes bedroegen precies 40 K.M.
Het hoofddoel van dezen tocht was de route af te leggen in den snelst mogelijken tijd. De paarden moesten daarbij echter in conditie blijven. Daarom was op een bepaalde plaats een half uur rust voorgeschreven. Bovendien werd, direct voor het vertrek, de temperatuur opgenomen van elk paard, bij aankomst rustplaats weer en bij aankomst te Groningen. Deze temperatuur speelden bij de eindbeslissing een belangrijke rol.
Kwam in de groep een paard voor met een te hooge temperatuur, dan leed daaronder de geheele groep. Zaak was dus op de klok te rijden en een bepaald tempo aan te nemen. Dat dit alles behalve gemakkelijk was, is duidelijk bij de aankomst gebleken. Zoo hadden verschillende groepen weliswaar ‘n snellen tijd gemaakt, maar enkele paarden zagen er niet bepaald fit meer uit.
Van andere groepen — o.a. van Winnetou van Leens — waren de paarden in uitstekende conditie, maar was de tijd weer minder goed.
De juiste middenmaat te treffen was dus geenszins gemakkelijk en daarom verdient de rijvereeniging te Schildwolde wel een bijzonder, compliment, daar zij eerste in aankomst en eerst in het totaal klassement werd. Reeds om 9 u. 17 min. waren deze kranige ruiters binnen, terwijl de snelsten eerst om half tien waren verwacht. 

Bij de aankomst in de stad had een dezer groepen een klein ongelukje. Op het asfalt van den Petrus Campersingel viel namelijk één der paarden, doch gelukkig liep het goed af. De volledige uitslag was tenslotte aldus:
Eerste prijs f 75, benevens zilveren beker de Landelijke Ruitervereeniging Schildwolde I in 3 uur 17 minuten.
Tweede prijs f 50 en verguld zilveren medaille de L. R. Finsterwolde, in 3 uur 24 min. 5 sec. Derde prijs f 30 de L. R. Stadskanaal I in 3 uur 30 min. 45 sec.
Vierde prijs f 25 de L. R. ‘t Zandt in 3 uur 37 min, 10 sec.
Gedisqualificeerd werden de tweede aankomende groep Bellingwolde I wegens kreupel paard en te hooge temperatuur, Bellingwolde II de derde wegens te hooge temperatuur en Veendam I als vierde aankomende wegens kreupel paard en te hooge temperatuur. 

Parade op de Groote markt.
Deze landelijke ruiters zorgden na de keuring voor een zeer aantrekkelijk nummer, namelijk een parade en défilé, onder leiding van den heer T. H. Barlagen, voor den burgemeester van Groningen, den heer H. P. J. Bloemers, en het bestuur van Volksvermaken. Deze parade leverde een aantrekkelijk schouwspel en herhaaldelijk werd er dan ook door de toeschouwers hartelijk geapplaudiseerd, als de ongeveer 75 ruiters in rijen van vieren in gestrekten draf langs de zoomen van het marktplein galoppeerden. De ruiters toonden daarbij tevens over een uitstekende dressuur te beschikken, zoodat dit nummer een machtige manifestatie van de landelijke ruitersport mag heeten. Hulde voor de kranige ruiters!
Na de inspectie door den burgemeester, die daarbij vergezeld was van het bestuur van Volksvermaken en wethouder De Jager, maakten de deelnemers nog een laatsten rit over de markt — die dezen keer niet in een zandvlakte was veranderd — en daarna was ook dit nummer weer ten einde. 

Draverijen en concours-hippique in het Stadspark.
Teneinde de draverijen overzichtelijker te maken, had men de baan verkort in die mate, dat de paarden ongeveer 1 ronde hadden af te leggen. Tengevolge hiervan vonden zoowel de start als de finish voor de tribune plaats, terwijl de courses zelf beter te volgen waren. De gedetailleerde uitslagen van het zeer gevarieerde programma, dat tegen zessen geheel was afgewerkt is als volgt:
I. Handicap-draverij. Max. afstand 800 Meter, aangespannen:
Eerste serie: 1 Infanterist, eig J. L. Bolt, ber. eigenaar, 760 M. (1.11).
Verder: Koh-I-Noor, eig. J. Mensinga, ber. eigenaar, 760 M.; Prinses Duluth, eig B. J. Kleiberda, ber. H. Mensinga, 750 M.; Baron Sylvester, eig. Stal Vitesse, ber. Rozema 760 M.; Peter Harvester, eig. Stal Vitesse, ber. E. Maathuis, 760 M.;  Louise B, eig. P. Dj. Bolt, ber. eigenaar, 760 M.
Tweede serie: 1. Snel, eig. P. Kramer, ber. eigenaar 700 M. (1.112|5).
Verder : Peter Stanley K,. eig. B. Hoekzema, ber. eigenaar, 740 M.; Prinzess Bertha, eig, dr. F. Everts, ber. B. Bolwijn Sr., 760 M., Erster Wolversommer eig. J. B. Scholten, ber. W. Stoffers 760 M. ; Snellooper, eig. H. Klooster, ber. eigenaar 700 M. ; Meleese, eig. L. Kooistra, ber. B. de Jong, 770 M.
Derde serie: 1. Remulus, eig. Joh Roggen, ber. eigenaar, 780 M. (1.12.2|5). Verder: A. Renate, eig. A. Ebbinga, ber. eigenaar, 720 M.; Pretty Polly, eig. W. v. d. Velde, ber. eigenaar, 750 M.; Alhleta A, eig. H. Schuurmans, ber. H. Oosten, 740 M.; Nedda, eig. J. P. Algra, ber. eigenaar, 760 M.
Vierde serie: 1. Rentinus, eig. T. Kramer, ber. eigenaar, 780 M. (1.11.215). Verder : Brage, eig. Dr. F. Everts, ber. B. Bolwijn Sr. 760 M.; Piet Hein, eig. A. Teuben ber. A. T. v. d. Veen 720 M.; Forscherin, eig. C. J. Meywes, ber. P. Meywes, 760 M.; Sylvia eig. B. Hoekzema, ber. eigenaar, 700 M.; Troubadour, eig. J. Mensinga, ber. H. Mensinga 720 M.
Vijfde serie: Qui Vive, eig. W. v. d. Velde ber. eigenaar, 750 M. 1.11.1/5), Verder ; Queen G. eig. M. W. de Jong, ber. B. de Jong 770 M. ; Fiametta, eig. P. Dj. Bolt, ber. eigenaar, 760 M.; Roelina, eig. J. P. Algra, ber. eigenaar, 750 M. ; Hildegard I, eig. Gebr. de Roo, ber. J. Mensinga, 760 M.; Qurville, eig. J. B. Scholten, ber. W. Stoffers, 750 M.
Finale:
1. Infanterist eig. J. L. Bolt, ber. eigenaar, 760 M. (1.09.1|5) f 300;
2. Rentinus, eig. P. Kramer, ber. eigenaar, 780 M., f 150;
3. Qui Vive, eig. W. v. d. Velde, ber. eigenaar, 750 M., f 100;
4 Remulus, eig. Joh. Roggen, ber. eigenaar 780 M., f 50.
N.g. Snel, eig. P. Kramer, ber. Kramer Jr., 700 M. 

II. Concours van ingespannen tuigpaarden (hackney’s uitgesloten).
1. Hendo, eig. D. E. Mellema, Reiderwolderpolder, f 80; 2. Madam, eig. dezelfde, 60; 3. Jikko, eig. D. J. Maans, Hoogkerk, f 40: 4. Lord Lister, eig. dezelfde, f 20.
Eervolle vermelding: Olyrnpus, eig. H. Bolt, Groningen en Climax, eig. D. E. Mellema, Reiderwolderpolder. 

III. Keuring van spannen tuigpaarden (hackney’s uitgesloten):
1. Hendo en Madam, eig. De E. Mellema, Reiderwolderpolder (R. Bosma Sr.) f 80. 2. Lady Carter en Lord Lister, eig. D. J. Maans, Hoogkerk, (Stal Caspers) f 60. 3. Jikko en Lumpo, eig. dezelfde, (Stal Caspers) f 40. 4. Climax en Express, eig. D. E. Mellema, Reiderwolderpolder (eigenaar) f 20. 

IV. Beste viertallen Landbouwrijpaard: 1. Leens I. „Winnetou” (Lona, eig. J. L. Torringa; Frits B, eig. J. Dijkveld Stol, Ruthard, S. Sijpkens, Vos, J. L. Torringa Gzn., f 25 ; 2. Leens II f 25. 

V. Keuring van aangespannen dekhengsten: 1. Grootmeester, eig. H. Welt, Uithuizermeeden (Stal Stadspark) f 150. 2. Brinio, eig. D. E. Mellema, Reiderwolderpolder (eig.) f 125. 3. Harnak, eig. P. W. Wiertsema, Bierum en L. Poelstra, Winsum (F. Poelstra, Winsum) f 75. 4. Gombo, eig. D. E. Mellema, Reiderwolderpolder en S. Nijhof, Zijldijk f 50. 5. Arend, eig. G. W. Hoogterp, Deersum (Fr.) f50. 6. Laduso, eig. H. Beuker Rzn., Stadskanaal (R. Beuker) f 25. 7. Koster, eig. H. Buiten Kzn., Ruinerwold en H. ten Berge, Westerbork f 25. 8. Raadsheer eig. J. A. Ritzema, Uithuizen (Stal Caspers) f 25. 9. Held, eig. G. W. Hoogterp, Deersum (Fr.) f 25. 

VI. Estafette Landelijke Rijvereenigingen.
Series van 4 paarden, afstand 2220 M.
Eerste serie: 1 Stadskanaal; 2 Borgercompagnie I; 2 N.E.T.A. I, 3 Bellingwolde; 4. Veendam II, Tweede serie: 1. M.E.O., Uithuizen; 2. ‘t Zandt II; 3 Dokkum I.
Gedisqualificeerd de eerste en tweede aankomenden: Winnetou I, Leens en Schildwolde en Omstreken.
Derde serie: 1. N.E.T.A. II, Bellingwolde ; 2. Veendam I; Borgercompagnie II.
4de serie: 1. Z.E.O. I, ‘t Zandt; 2. Winnetou II, Leens; 3. Dokkum II.
Gedisqualificeerd  Stadskanaal, (eerste aankomende).
Finale: 1 Z.E.O. I, ‘t Zandt (Noorderruin), G. Bulstra; Niagine, W. Diekhuis; Nora, A. van Hoorn: Kolletje, G. B. Perdok; f 60; 2. M.E.O. Uithuizen f 40; 3. Bellingwolde f 30; 4. Stadskanaal II f 25.

___________________________________________________________

Terug naar Drafpaard “Princess Bertha”

Terug naar Winnetou