___________________________________________________________ |
08-06-1934 , vrijdag, Nieuwsblad van het Noorden
PAARDEN. De groote Ruiterdag van de A.T.H.I.L. Een reclamedag voor de landelijke ruitersport. Ongeveer 8000 bezoekers. De quadrille een machtig kijkspel.
(Van onzen deskundigen medewerker.)
(Foto: 15-06-1934 Het Noorden in Beeld)
De ruiterdag van de A. T. H. I. L. is één succes geworden. De wedstrijden alsmede het kijkspel van Otto Schuman en de historische quadrille hebben één geheel gevormd en wel een zoodanig geheel, dat het voor 100 pct. geslaagd mag heeten. Het publiek heeft dan ook genoten. De voorlichting en het onmiddellijk uitslag geven door de microfoon hield de spanning bij het publiek gaande. Alles ging zeer vlot; tijdig werd een en ander afgewerkt.
Alleen het begin van de quadrille liet even op zich wachten, maar het publiek is door de schitterende uitvoering wel dubbel tevreden gesteld.
Prachtig, zeer prachtig kwamen de fleurige costumes uit in de stralende Junizon en met ontroering en verwondering heeft men dit groote kijkspel gevolgd. Het publiek, dat vooral in het Noorden weinig geduld heeft, zal zich wel ten volle overtuigd hebben, dat het verkleeden en grimeeren van 32 ruiters nu eenmaal niet in een klein oogenblik kan geschieden, terwijl men ook rekening moet houden met de afstand heen en terug naar de plaats van verkleeding.
Voor de landelijke ruitersport is het een reclamedag geworden van den eersten rang.
Wij willen niet chauvinistisch wezen, verre daarvan, maar toch durven wij hier wel neerschrijven, dat men nergens in het land dusdanige quadrilles kan opvoeren.
En dan in de eerste plaats komt een woord van hulde toe aan de dames en heeren die de quadrille gereden hebben. In den zeer vroegen ochtend trok men naar Appingedam en laat keerde men vandaar terug.
Het rijden van de quadrille in die zware costumes met warme broeiende pruiken is lichamelijk een zeer groote inspanning. En daaraan mag wel eens gedacht worden. De regelmaat waarmede de quadrille werd uitgevoerd is voor een zeer groot deel toe te schrijven aan het Damster Harmonie Orkest, dat onder leiding van den Directeur Knoppien de quadrillemuziek heeft gegeven.
De quadrille was op zich zelf zeer ingewikkeld. Technisch is ze zeer geslaagd. De rechtsdraaiende molen was zeer goed, de links draaiende molen niet heelemaal zoo goed, hier en daar was het verband der afdeelingen ook wel eens even zoek, maar dat heeft niets afgedaan aan het geheel dat genoemd mag worden het hoogtepunt van het hippisch gebeuren in 1934 in het Noorden.
Ontroerend was toch wel even het slot, toen allen in de schitterende gewaden op één lijn voor de tribune stonden opgesteld, toen onze gedachten even teruggingen naar de vervlogen eeuwen van welker roem en glorie dit kleine groepje getuigde en de duizenden meezongen het „Wien Neerlands bloed”. De heer Barlagen heeft zich weer laten zien als de groote aanvoerder van zijn geliefde troep, wij hebben andermaal bewonderd zijn energie en doortastendheid, de 32 ruiters hingen aan zijn armen.
De heer en mevr. Westerhuis hebben als aandenken van het bestuur ontvangen een medaille van de gezamenlijke burgemeesters als aandenken van hun ontwerp dat uitgevoerd werd op de A.T.H.I.L.
De individueele dressuur moest met het oog op den zeer beperkten tijd worden bekort. De heer D. J. Mellema te Reiderwolderpolder heeft op zijn Woelwater den eersten prijs gewonnen en kwam daardoor in het bezit van de medaille van H. M. de Koningin. P. T. Nijhoff te Zijldijk werd tweede. Hij was gehandicapt doordat zijn paard Tillo niet kon verschijnen en hij met de 25-jarige Bob moest uitkomen. Beide zijn dressuurrrjders van naam die ook in buitenlandsche wedstrijden zijn uitgekomen. De heer Molenaar van Bellingwolde en T. K. Geertsema bleken zich ook uitstekend op de dressuur te hebben toegelegd. Voor de rest kunnen wij wel zeggen, dat het doorvoeren van de dressuur noodig is.
Dressuur is de grondslag van de opvoeding van den ruiter. En nu kan men die dressuur wel vervelend vinden op de wedstrijden, maar hoe moest een quadrille tot stand komen zonder dressuur?
Het gelukspringen, dat voor het eerst in Nederland werd gehouden en in verband waarmede de organisatoren zulk een groote moeite hebben gehad de hoofdleiding van de algemeene leiding van de Nederlandsche ruitersport te overtuigen van de wenschelijkheid van uitvoering, is ook een onbetwist succes geworden. Het publiek kan dit zoo uitstekend volgen, er kan niet geprutst worden, bij een eerste fout gaat onherroepelijk de bel. Mooi was het, toen A. D. Bolhuis het aantal genomen hindernissen bracht op 13. Na heel wat minder gelukkigen met 4 en 7 hindernissen kwam de heer Sijpkens het aantal brengen op 24. Heel lang duurde het na vele springers met 1 en 4, toen de heer D. J. Mellema de spanning er in bracht, de 20 hindernissen achter zich had, het leek dat hij het record van 24 zou verbeteren, maar op de 23e hindernis maakte hij een fout. Duidelijk bleek wel hoe het publiek meeleefde.
Met de patrouille is in het algemeen zeer goed gesprongen. Wij erkennen de moeilijkheid van het parcours dat nogal wendingen had.
Maar moeilijkheden zijn er om te overwinnen, en de landelijke ruiters hebben in Appingedam weer getoond, dat geen moeilijkheden te groot zijn.
Het was voor hen dan ook een zeer zware dag.
Otto Schuman uit Tilburg heeft met Rakker en Ferdinand het publiek andermaal verbaasd. Hoe mooi was hij weer met Rakker, ja zijn optreden was ook een volledig succes. Ongeveer 8000 bezoekers waren aanwezig. Een record aantal, maar ook weer een bewijs, dat de liefde voor de paardensport niet dood is, maar tot volle uiting komt wanneer er maar iets wordt gegeven in den grooten stijl, zooals dat aan de A.T.H.I.L. annex is.
De Commissaris der Koningin, dr. J. P. Fockema Andreae, bracht gisteren wederom een bezoek aan de A.T.H.I.L. en heeft de verschillende ruiterwedstrijden met belangstelling gevolgd.
De uitslagen luiden:
Individueele dresseerproef van leden van landel. rijvereenigingen.
Dressuurproef W. V. 84 punt 3 voor nieuwelingen, waaraan wordt toegevoegd voor klasse L. punt 89 W. V.:
1. D. J. Mellema 23 p. med. H. M. de Koningin;
2. P. T. Nijhoff 22 7/10 p. med. Commissaris der Koningin in de prov. Groningen;
3. H. Molenaar 20.4 p. med. Burgem. E. Klaucke;
4. T. K. Geertsema 20 p. med. Burgem. Cleveringa.
Gelukspringen. Prijzen f 40, f 30, f 20, f 10, f 10;
1. S. Sijpkens, Hornhuizen, 24 hindernissen met Prins Hendrik;
2. D. J. Mellema, Reiderwolderpolder, 22 hindernissen;
3. P. T. Nijhoff, Zijldijk, 16 hindernissen;
4. A. Bolhuis, Veendam, 13 hindernissen;
5. J. T. Mellema, Beersterhooge, 10 hindernissen.
Patrouillespringen. Prijzen f 40, f 30, f 20, f 10, f 10, f 10:
1. Landel. Rijvereen. Finsterwolde e.o. 12 punten, medaille H. K. H. Prinses Juliana;
2. Landel. Rijvereen. ’t Zandt e.o. 11 punten;
3. Landel. Rijver. Winnetou, Leens 9 punten;
4. Landel. Rijver. Neta, Bellingwolde 5 punten;
5. Landel. Rijver. Schildwolde e.o. 5 punten;
6. Landel. Rijver. Finsterwolde II 5 punten.
De 4e, 5e en 6e prijs zijn bij loting toegekend.
___________________________________________________________ |
Terug naar Winnetou