02-07-1934 De Paardenfokdag te Den Hoorn met springconcours


___________________________________________________________

Verslag Zaterdag 02-07-1934 Nieuwsblad van het Noorden 

PAARDENFOKKERIJ De Paardenfokdag te Den Hoorn Een geslaagde fokdag waarop de afstammelingen van Gambo domineerden.
(Van onzen deskundigen medewerker.) 

De koude Noordzeedampen maakten Zaterdag een dreigende lucht en al bleef het dan ook dreigen wij hadden een kouden wind en de zon bleef uit.
Was dit wellicht de reden, dat de belangstelling niet groot was en de opgewekte stemming zooals dat het vorige jaar het geval was totaal uitbleef?
Toen werd de speech van den voorzitter na de prijzenuitreiking geestdriftig beantwoord door de kopstukken uit de paardenfokkerij en die hebben we nu ook gemist. 

De fokdag als zoodanig is volkomen geslaagd, er was voldoende materiaal aangevoerd — hoewel minder dan het vorige jaar — en de kwaliteit was zeer goed.
Gambo domineerde met zijn afstammelingen; van de 25 bekroningen behaalden de afstammelingen van Gambo 7, terwijl van de 5 eerste premies drie werden toegekend aan zijn afstammelingen. Dat is dus wel een zeer mooi succes.

Van de preferente merries moest Gouvernante ditmaal de vlag strijken voor Huldina, de 12–jarige Roland III-dochter van den heer J. A. Ritzema te Uithuizen. Zij stond er zoo goed voor als wij haar nooit hebben gekend. Gouvernante, de 3-jarige Grunewald-dochter, zien wil in haar verschijning liever doch wij kunnen ons er in verplaatsen, dat een jury haar straft op haar minder krachtigen gang achter. Toch is zij in totaalverschijning evenrediger dan Huldina. Udina, een Rudolfzoondochter werd derde. De merrie presenteerde zich best, een zware merrie, die in verhouding tot den machtigen bovenbouw in beenwerk iets zwaarder kon zijn. Als vierde volgde Zonnestraal, een beste dochter van den naar Utrecht verhuisden Oberon. Zonnestraal komt helaas te kort in het achterbeen en is in haar gangen ook matig sterk. Voor haar kon men evengoed Oleda genomen hebben; al is die in uitdrukking dan misschien minder vast ,zij ging beslist beter. Berlina de zware Gambo-dochter van den heer J. A. Ritzema zal wel gevallen zijn om haar minder sterke bewegingen. De ster- en stamboekmerries waren in voldoend aantal vertegenwoordigd. Wij hebben alleen de bekroonden gezien, die jury in een cirkel om zich toe liet leiden. Een zeer goede maatregel waarbij men weer iets op kan merken, dat men bij het stijve recht op en neer gaan voor de jury niet ziet. Eerste werd Alpenroos V. Gambo eig. J. A. Ritzema te Uithuizen. Een merrie met veel type en zeer voorname lijnen, die wij in plaats van een ster, de kroon hadden gegeven, al kon haar voorheen ook meer uitdrukking hebben. Bij het toekennen van een medaille voor de beste 2 of 3-jarige Gambo, gaf de jury de voorkeur aan haar en bleef haar preferente stalgenoot staan. Tweede werd Karla, nog een Regulusdochter, doch dan een van dat genre, zooals Regulus weinig heeft gegeven. Een zwaar gebeende merrie die goed gebouwd is. Haar achterbeen zagen wij nog gaarne wat anders gesteld. Dan kwam Jesselina, een merrie die in deze klasse niet gemakkelijk op de juiste plaats te stellen is, omdat zij een apart type voert. Een lieve verschijning met onbetwist veel kwaliteit. Zolanda heeft zich extra ontwikkeld doch is vóór niet correct terwijl haar achterbeen ook meer uitgesproken kon zijn. In bovenbouw een extra merrie. Dan kwamen twee zwarte dochters van Columbus waarvan Ulma wel de schoonste is, beste merrie, die meer beenen kon hebben, is wat fijn van pijp. Umora is zwaar een foktype, doch zij heeft het matige achterbeen van haar vader Columbus mede gekregen.

Van de twentermerries kwam Demma, een zware Ditmar-dochter, bovenaan. Een zeer zware merrie met uitstekende verhoudingen. Haar achterkogels zagen wij gaarne wat mooier. Delline, een Gambo-dochter, kwam op de tweede plaats. Bovenbouw is extra, in fundament kon zij beter zijn, meer uitdrukking hebben. Wü hadden beslist liever Gratie, van Duitschen oorsprong, maar edel in haar soort. Kwam als jong, klein veulentje hier en van haar hadden wij altijd verwachting. Zij behoort tot dat soort, dat niet gauw verongelukt. Beweegt zich ook best. Dan kwam Donna een dochter van Friedrich uit de bekende Donne, Een aparte merrie doch dan in den goeden zin. Hard en edel in haar beenwerk, diep in haar borst, goed van breedte, maar haar lange staart doet haar misschien anders denken. Is als kwaliteitspaard de beste van deze koppel en wij hadden haar minstens op de tweede plaats gesteld. Cafina V. Gambo, die op de vijfde plaats kwam Is een best zwaar type doch had wat weinig buik en haar kootstand voor is wat week.
Van de entermerries kwam een Gambo-dochter van den heer H. Stol aan den kop, die ook de medaille kreeg als beste afstammeling van Gambo uit de veulens en de enters. Een best typisch enter met beste bewegingen, die niet best uitkwamen omdat de monsterbanen veel te smal waren en het publiek er veel te dicht op stond. Tweede werd Ecala, een dochter van Apollo, een best soort met zware beenen en extra gangen. Het verschil tusschen de eerste en de tweede is heel miniem Erda V. Rheinsohn werd derde, zwaar enter, die in het voorheen en verbindingen rug en croupe te kort komt. Ebola V. Columbus, van denzelfden eigenaar komt zeer jammer in net achterbeen te kort, is overigens van zeer goed gehalte en marcheert extra. Emanda, V. Gambo is in het voorbeen matig gesteld.
De veulens vormden een beste klasse en het was jammer dat de jury niet enkele premies meer had. De beide eerste geplaatste veulens zijn beide van Gambo, beide extra dieren waarvan de eerste wel het sterkste is gebouwd. Het derde geplaatste veulen, Geesje V. Rheinsohn, is van zeer mooi type doch het achterbeen is nog niet geplooid. Het vierde geplaatste veulen V. Rheinson (wij verwijzen naar de. gedetailleerde uitslagen) vinden wij wat weinig van soort terwijl Gondea V. Rheinsohn uit Zonnestraaltje, een zwaar veulen is, doch matig gesteld is in het achterbeen. Wij voor ons hadden van de bekroonden een paar laten vallen en daarvoor genomen Gerrarda V. Model I en Gabone V. Ditmar.

Het geluksprinsen.
Dit is niet tot zijn recht gekomen. Voor gelukspringen moet men hebben, veel deelnemers en een daarvoor geschikt samengesteld hindernisparcours. De Federatie, die het gelukspringen als proef toestaat en dus niet officieel sanctioneert, heeft haar bezwaren gesteld op de kans dat een bepaald paard een veel te groot aantal hindernissen springt. Daarom moet het parcours zoo worden samengesteld dat dit niet mogelijk is. Dit parcours was daarvoor niet geschikt hetgeen ook wel uitkwam door het feit, dat het paard van den heer Boerema te Fivelzicht 32 hindernissen sprong.
En dan, voor een geslaagd nummer moet men over 30 à 40 ruiters beschikken. Anders is het veel te snel afgeloopen. 

De uitslagen.
De uitslagen luiden:
Preferente merries. Prijzen f 25, 15, 10 en 5.
1. Huldina eig. J. A. Ritzema, Uithuizen;
2. Gouvernante, eig. H. Borgman, Oldehove;
3. Udina eig S B. Luitjens, Saaxumhuizen;
4. Zonnestraal, eig. L. H. Alma Rzn., Ezinge.

Ster- en Stamboekmerries. Prijzen f 25, f 15, f 10, f 10, f 5 en f 5.
1 Alpenroos, eig. J. A. Ritzema, Uithuizen;
2. Karla eig. J. Dijkveld Stol, Leens;
3. Jesselina, eig R. Alma, Saaxum;
4. Zalanda, eig. L. Nieboer, Overschüd;
5. Ulma, eig. P. B. Oosterhof te Winsum;
6. Umora, eig. dezelfde.

Twentermerries. Prijzen f 15, f 12.50, f 5 en f 5.
1. Demma, eig. H. Meijer, Zuurdijk;
2. Delline, eig, H Stol te Rasquert;
3. Gratie, eig. dezelfde;
4. Donna, eig. R. Bierema te Usquert,
5. Cafina, eig S B Luitjens, Saaxumhuizen.

Entermerries. Prijzen f 15, f 12.50, f 10, f 7.50, f 5.
1 Erenia, eig. H. Stol te Rasquert;
2. Ecala eig G Torringa te Warffum;
3. Erda eig. K. Siccama, Grrjpskerk:
4. Ebola, eig. dezelfde;
5. Emanda eig S. Frieling, Den Andel.
Veulens Prijzen f 15, f 12.50, f 10, f 7.50 en f 5.
1. Gerra eig. P. Schilhorn van Veen te Uithuizen;
2. N. N. eig. R. L. Dojes te Uithuizen;
3. Geesje, eig. K. Venema te Oldehove;
4. Glorie, eig. H. Meijer te Zuurdijk;
5. Gondea, eig. L. H. Alma Rzn. te Ezinge.

Gelukspringen landelijke ruiters. Prijzen f 40, f 25, f 15, f 10, f 5 en f 5.
1. P. T. Nijhoff te Ztjldijk met Bob, 16 hindernissen;
2. D. Boerema te Fivelzicht met Afons, 32 hindernissen bij overspringen;
3. Jac. v. Veen te Uithuizen met Columbus, 10 hindernissen;
4. H. N. Meijer te Zuurdijk met Zedino, 9 hindernissen;
5. S Sijpkens te Hornhuizen met Ivene, 5 hindernissen;
6. W. Diekhuis te ’t Zandt met Neagine, 17 hindernissen bij overspringen.

___________________________________________________________

Terug naar Winnetou