___________________________________________________________ |
01-10-1991 Nieuwsblad van het Noorden, dinsdag
Blokkade boeren haalt niets uit
Van onze correspondent
BEETSTERZWAAG — Een gesprek tussen demonstrerende boeren en minister P. Bukman en EG-commissaris MacSharry over het EG-landbouwbeleid heeft gisteren niets opgeleverd. Het overleg volgde na een blokkade door 300 boeren van het hotel Lauswolt in Beetsterzwaag, waar de Landbouwministers van de EG logeerden voor een twee dagen durend informeel beraad. De met 70 man uitgerukte Rijkspolitie heeft twee arrestaties verricht. De schade aan het landgoed bestaat uit een omgeploegd gazon.
Bukman zal de boeren binnenkort in Den Haag ontvangen, om met hen te praten over de details van alternatieven die ze hebben aangedragen voor het EG-landbouwbeleid. De drie Centrale Landbouworganisaties hebben in een open brief een beroep op de EG-ministers gedaan niet in te stemmen met de landbouwhervorming. De drie organisaties scharen zich achter de alternatieve voorstellen van de internationale landbouworganisatie COPA.
- Op pagina 10: Spanning bij blokkade.
Spanning bij blokkade
Van een onzer verslaggevers
BEETSTERZWAAG – “Daar hadden ze in gemoeten.” Een actievoerende boer wijst na afloop van het gesprek van de EGlandbouwministers in Hotel Lauswolt in Beetsterzwaag op een veewagen, die achter de twee voor ministers bestemde bussen staat. De hilariteit in de massa is groot. Niet bij de bewindslieden zelf; hun gezichten staan op onweer of zijn met een schaapachtig glimlachje gesierd. Af en toe klinkt de harde knal van een ‘strijker’, of een ander stuk vuurwerk. Dan verdwijnt de grijns van menig gezicht en zoeken vingers haastig de oren op. Toch bereiken de ministers zonder kleerscheuren de bus, die hen – twee uur later dan gepland – naar de landbouwpraktijkschool in Oenkerk zal brengen.
Maar dat is de protesterende boeren dan ook nadrukkelijk door hun vertegenwoordigers op het hart gedrukt. “Laat de ministers straks zonder moeilijkheden vertrekken. Maak geen honende opmerkingen. Ik weet dat jullie dat kunnen, akkoord?” “Jo,” klinkt het uit de groep.
Het landgoed Lauswolt staat vol met landbouwvoertuigen. Ongeveer 150 traktoren van zo’n driehonderd woedende akkerbouwers uit het hele land staan her en der, schots en scheef de doorgang te blokkeren. Aan de achterzijde van het hotel hebben boeren zich verzameld op het eens zo gladde gazon. Nu zorgen sporen van traktorbanden ervoor, dat het hotelpersoneel nog weken aan deze dag herinnerd zal worden. Een traktor, die op het gazon geparkeerd staat, is getooid met een Nederlandse vlag, waarin een gat is geknipt naar Roemeens model. De frustratie zit diep bij de akkerbouwers.
Als het overleg tussen minister Bukman en EG-commissaris Mc Sharry aan de ene kant en de akkerbouwers aan de andere kant niets oplevert, sluiten de meeste boeren het niet uit dat ze langer op Lauswolt zullen blijven, om verder aktie te voeren. “Maar het kost ons wel geld, dat we hier staan,” zegt veehouder H. Tiezema uit Langezwaag, die met de akkerbouwers sympatiseert. “Het beroerde is dat wij geen machtig bolwerk als een vakbond achter ons hebben.”
Een collega is het met hem eens: “ledereen is afhankelijk van de produktie van boeren, maar toch worden wij niet zo vertegenwoordigd als bij andere beroepen het geval is. Wij zijn maar een klein schakeltje in het proces. We moeten zorgen dat we het publiek achter ons krijgen, net als in Frankrijk.” Misschien leveren de onderhandelingen weer niets op, maar dan hebben we in ieder geval de publiciteit gehaald.”
Na afloop van het gesprek tussen een delegatie van de boeren en minister Bukman en EG-landbouwcommissaris MacSharry besloten de akkerbouwers omstreeks een uur ‘s middags hun blokkadeactie te beëindigen, die maandagmorgen om vijf uur begon.
Actieleider Klaas Dijkstra toonde zich na afloop van het gesprek, dat van kwart voor elf tot half een had geduurd, tevreden over het behaalde resultaat. Hoewel noch Bukman, noch MacSharry toezeggingen hadden gedaan, was het volgens Dijkstra een goed gesprek geweest, dat in een goede sfeer had plaatsgevonden.
Dijkstra zei na afloop van het gesprek dat de beide partijen geen overeenstemming hadden weten te bereiken over de manier waarop de overschotten moeten worden aangepakt. „Maar ze hebben wel goed begrepen dat wij als Europese agrariërs niet kunnen instemmen met de oplossingsrichting die de commissie voorstaat. Laten we hopen dat ze die boodschap meenemen en er serieus mee aan de gang gaan.” Dijkstra zei verder te hopen dat de komende onderhandelingen over de hervorming van het landbouwbeleid leiden tot een rechtvaardig beleid dat boeren in staat stelt een reeel inkomen te verdienen, zonder dat ze afhankelijk worden van inkomenssteun.
___________________________________________________________ |
Naar Boerenprotesten 1991