___________________________________________________________ |
01-10-1991 Leeuwarder Courant, dinsdag
Lekker Dier eist van EG-ministers legbatterijverbod
DRACHTEN – Actievoerders van Lekker Dier hebben vanochtend bij de aankomst van de EG-landbouwministers in Drachten geprotesteerd tegen het voortbestaan van legbatterijen in Europa. De actiegroep vindt dat Nederland de verantwoordelijkheid op zich moet nemen voor een totaal verbod op legbatterij-systemen in de Europese Gemeenschap. Na meer dan tien jaar discussie heeft de Tweede Kamer kort geleden besloten een beslissing over legbatterijen op de lange baan te schuiven. De kamerleden willen wachten op een verbod in Europees verband. Daarmee heeft Nederland volgens Lekker Dier de verantwoordelijkheid op zich genomen voor de instelling van een EG-verbod.
„Minister Bukman moet zich tot het uiterste inspannen voor een legbatterij verbod. Anders duurt het misschien weer jaren voor het eindelijk zover is“, aldus woordvoerder Heleen de Boer van Lekker Dier.
___________________________________________________________ |
Mac Sharry: vaart achter agrificatie
DRACHTEN – De informele landbouwraad die vanmorgen in de Lawei in Drachten werd afgesloten, heeft in elk geval de toezegging van landbouwcommissaris Ray MacSharry opgeleverd dat hij vaart wil zetten achter de agrificatie: landbouwprodukten voor industriële doeleinden. Van smeerolie tot cosmetica. Er is voor de komende jaren bijna ƒ 800 miljoen uitgetrokken voor onderzoek en nu al wordt er jaarlijks ƒ 1,3 miljard besteed aan het gebruik van zetmeel uit graan en aardappelen voor wat anders dan eten.
MacSharry ontkende dat de politiek te laat de al jaren geleden in boerenkringen gelanceerde plannen heeft opgepikt. „Er is al aan gewerkt. Wij gaan er nu meer vaart achter zetten. De fossiele energiebronnen zijn eindig en de landbouwproduktie kan niet doorgaan zoals dat nu het geval is“, zo vatte hii zijn argumenten samen. „Bovendien: de boeren moeten een leefbare toekomst hebben.”
Minister Piet Bukman had voor het overleg gisteren een document laten samenstellen waaruit bleek dat er nog veel onderzoek nodig is. Dat onderzoek zal voorrang krijgen mits het gericht is en niet alleen leuke ideeën worden nagejaagd.
Op dit moment wordt 1 procent van de landbouwgrond in de EG gebruikt voor niet-voedingsmiddelen. Synthetische grondstoffen hebben een voorsprong. De boerengrondstof is relatief duur. Zo wordt er 2 miljoen ton graan- en aardappelzetmeel voor non-food gebruikt (40 procent van het totale zetmeel), 1 miljoen plantaardige Olie (10 procent), 180.000 ton suiker (1 procent), 12 miljoen hectoliter alcohol, 100.000 ton vlasvezels en ruim 1 miljoen ton katoen.
Bukman is van oordeel dat de markt belangrijk is.
Bij agrificatie vindt hij evenwel dat het milieu ook een rol mag spelen en dat er ook mag worden gekeken naar belastingmaatregelen en accijnzen. „Wij moeten er echter voor oppassen nu niet de indruk te wekken dat wij op korte termijn het landbouwprobleem oplossen. Als je niet aan die verwachting kunt voldoen genereer je frustraties.”
___________________________________________________________ |
LANDBOUWMINISTER BUKMAN NA ACTIES: ‘Collega’s maken dit ook wel mee’
Door Willem Stegenga
BEETSTERZWAAG – Minister Piet Bukman van landbouw, natuurbeheer en visserij heeft gisteren vrij laconiek op de trekkeractie bij hotel Lauswolt in Beetsterzwaag gereageerd. „Van mijn collega’s heb ik gemerkt dat ze dit thuis ook wel meemaken. Ik zat aan de goede kant van het hotel wat het lawaai betreft. Tja, het was vroeg, maar dat geldt ook voor de actievoerders. ledereen was er op voorbereid“.
Peter Schmidt, de kabinetschef van minister Ignaz Kiechle: „Wij staan sympathiek tegenover de boeren, maar het is de vraag of dit helpt.”
Bukman had alleen niet verwacht dat de trekkers zo regelrecht naar het hotel konden opstomen. Hij wilde de bewaking overigens geen enkel verwijt maken. „Het woord ‘falen’ komt wat dat betreft niet in mijn woordenboek voor.” En: „Dit voldoet natuurlijk niet aan onze opvattingen over internationale gastvrijheid. Het feit dat zoiets vaker voorkomt is nog geen reden om het tot norm te verheffen.”
Na afloop van het gesprek met Bukman en MacSharry bleek Klaas Dijkstra tevreden. Hij zei dat Bukman net als de actievoerders tegen de door MacSharry voorgestelde inkomensteun is, maar dat het inkomen uit de markt moet komen. De agrificatie – het benutten van landbouwprodukten voor industriële doeleinden en schone energie – moet veel meer worden gestimuleerd.
Dijkstra: „Daar is Bukman het met ons over eens. Hij erkent ook dat invoer uit het Oostblok van bulkprodukten een reële bedreiging voor ons kan zijn.” Dijkstra: „Bukman heeft ons een compliment gegeven dat wij met alternatieven zijn gekomen. Dat was hem nog niet eerder overkomen. Hij wil met een delegatie van ons verder praten en MacSharry wil nader worden geïnformeerd. Daarmee hebben wij bereikt wat wij wilden bereiken. Het was een goed gesprek. Wij gaan nu terug naar huis, naar het werk op de boerderij. Maak ruimte met jullie trekkers voor Bukman en MacSharry.”
Een keer
Bukman zei op een persconferentie na afloop dat het aangekondigde nadere overleg met de actievoerders eenmalig zal zijn. „Ik ben niet bereid een nieuw overlegcircuit aan te boren. Het Landbouwschap is mijn gesprekspartner. De boeren hebben alle kansen om hun zaken via hun standsorganisaties en het Landbouwschap aan de orde te stellen.”
Bukman vond niet dat de actievoerders argumenten hadden aangedragen die hem hadden verrast. „Ik ben wel blij dat er voor het eerst in de geschiedenis van het gemeenschappelijk landbouwbeleid de organisaties zelf met alternatieven komen. Ik ben het met de actievoerders eens dat de globaliteit van het markt- en prijsbeleid moet blijven en dat het inkomen uit de markt moet komen.”
___________________________________________________________ |
Boerenbonden: felle reactie EG-beleid
LEEUWARDEN – De drie Nederlandse boerenbonden (KNLC, CBTB en KNBTB) hebben gisteren op een felle manier afwijzend gereageerd op het landbouwbeleid van de EG. In een open brief aan minister Piet Bukman stellen de bonden dat tien miljoen Europese agrarische gezinnen, zelfstandigen en werknemers in grote onzekerheid over hun toekomst verkeren. Zij doen een dringend beroep op de landbouwministers de verantwoordelijkheid voor die miljoenen gezinnen ‘niet uit de weg’ te gaan.
De brief werd gisteren aangeboden tijdens het koud buffet dat in de Kanselarij werd gehouden. Daarbij was onder andere het college van Gedeputeerde Staten uitgenodigd, alsook de Kamer van Koophandel. De Friese landbouwtop was niet aanwezig, wel Pé Miedema, maar dan als voorzitter van de afdeling Buitenland van het Landbouwschap. Het Friese agrarische bedrijfsleven was evenmin uitgenodigd. Zij konden dan ook geen getuige zijn van een vetgemest kalf dat aan een spit op de binnenplaats van het Fries Museum werd gebraden. Tot nu toe is de landbouwraad van de EG er nog steeds niet in geslaagd het beleid ingrijpend te wijzigen, aldus de drie bonden. De voorstellen die er nu liggen van commissaris Ray MacSharry zal de toekomst van veel landbouwbedrijven nog moeilijker maken. Die voorstellen worden afgewezen. Er moet een beleid komen dat het mogelijk maakt onder sociaal-economische omstandigheden een redelijk inkomen te verdienen. Het is daarbij onterecht dat ontwikkelde bedrijven onevenredig in negatieve zin worden getroffen, aldus de brief.
De bonden vinden dat het huidige markt- en prijsbeleid de kern van het inkomen van de boer moet vormen. Er moet meer evenwicht tussen vraag en aanbod komen door vrijwillige beheersing van de produktie. Wie minder produceert moet daarvan voordeel genieten. Dat voordeel kan worden gefinancierd door boeren die daar niet aan meedoen. Bio-energie moet krachtig ter hand worden genomen en speerpunt van het beleid vormen.
Op deze manier kan er een duurzame landbouw blijven met gezonde bedrijven, aldus de bonden. Zij hebben al vast de steun gekregen van de Duitse delegatie die gisteren en vanmorgen in Friesland was. De Duitsers in het gevolg van minister Ignaz Kiechle vinden dat er vooral in Nederland druk op de regering moet worden uitgeoefend, opdat hun minister meer steun in de landbouwraad krijgt.
___________________________________________________________ |
Politie arresteert twee boeren bij Lauswolt
BEETSTERZWAAG – De politie heeft gistermiddag op het gazon van hotel Lauswolt in Beetsterzwaag twee arrestaties verricht bij de protestactie van akkerbouwers tegen het Europees landbouwbeleid. Tijdens het opbreken van de trekkerblokkade vernielde een 48-jarige boer uit Drenthe met zijn trekker het grasveld. Terwijl de politie hem wilde aanhouden, schoot een 19-jarig familielid hem met een laadschop te hulp. De jonge boer bedreigde daarbij een politieman. Beide mannen werden gearresteerd. Na verhoor en een proces verbaal stelde de politie hen weer op vrije voeten. De ontruiming van het terrein rond het hotel verliep verder rustig.
___________________________________________________________ |
GAZON BIJ LAUSWOLT MOET VERNIEUWD Schade door boerenactie ƒ 10.000
BEETSTERZWAAG – Landbouwtrekkers hebben gisterochtend in alle vroegte diepe sporen getrokken door het nette gazon van hotel Lauswolt in Beetsterzwaag. Directeur Johan Agricola is bijzonder ontstemd over de wijze waarop akkerbouwers hun grieven over het Europees landbouwbeleid in zijn voortuin kenbaar maakten aan de logerende EG-landbouwministers, hun partners en topambtenaren.
Het minst te spreken is Agricola over de vernielingen die de boeren met hun trekkers aan het zorgvuldig geprepareerde grasveld aanrichtten. Zijn treurige opsomming bestaat uit geknakte verlichtingspalen, omver gereden paaltjes en diepe sporen in tuin en gazon. De schade bedraagt zeker ƒ 10.000. Het hele gazon zou vernieuwd moeten worden. Volgens Agricola is een deel van de golfbaan kapot gereden en werden deuren naar het overdekte zwembad vernield. „In feite ben ik de enige die de dupe is van deze acties.” Het ministerie en de politie zullen proberen de schade te verhalen op de actievoerende boeren.
Kritiek op het gemak waarmee de boeren de 6 hectare door politie afgezet terrein konden betreden heeft Agricola niet. „Dat viel alleen tegen te houden met geweld. Maar in het promoten van Friesland past geen geweld. Dit was immers bedoeld als een plezierig samenzijn van collega’s. Wat nu gebeurt is vreselijk en heeft een averechts effect ” De hoteldirecteur voelt zich in zijn goede naam en eer aangetast. Met afschuw in zijn stem zegt hij: „Dit soort volk, met zulke vieze laarzen, komt er bij mij normaal niet in.”
Het zal voor het eerst in de 37-jarige geschiedenis van het hotel zijn geweest dat er op het terras uitgebreid bakjes patat werden verorberd en papieren bekers met snert naar binnen werden gewerkt. Snert en patat konden buiten de poort van het hotel worden verkregen bij marktgerichte middenstanders. De lege bekers mochten van de obers niet in de vensterbanken worden gezet, maar voor het overige liet men de boeren hun gang gaan.
___________________________________________________________ |
Naar Boerenprotesten 1991