07-10-1991: Vragen over beveiliging en afhandeling gazonschade

___________________________________________________________
 

07-10-1991 Leeuwarder Courant, maandag 

VVD stelt vragen over beveiliging hotel Lauswolt

BEETSTERZWAAG – De blokkade met trekkers van hotel Lauswolt in Beetsterzwaag krijgt voor burgemeester mr. Joost van Bodegom een staartje. De VVD-fractie in de gemeente Opsterland vraagt Van Bodegom als hoofd van de politie waarom de trekkers ongehinderd het terrein konden oprijden en het gazon mochten vernielen.

De liberalen menen dat de beveiliging van personen en goederen onvoldoende is geweest. Martha Koelstra-Bakker: „Het verbaasde ons dat dit zomaar kon gebeuren. We dachten dat er bewaking was. Je zou zeggen dat die beveiliging niet goed gewerkt heeft, want als de boeren door de bewaking konden komen dan anderen ook.” Omdat in Lauswolt topambtenaren en EG-ministers met hun partners logeerden had Koelstra-Bakker zich meer van de bewaking voorgesteld.

De VVD zegt de gebeurtenissen te betreuren en vreest dat Opsterland als gastgemeente nationaal en internationaal te kort is geschoten. In ieder geval, zo beklemtoont Koelstra-Bakker, moet er een schaderegeling getroffen worden met directeur Johan Agricola van Lauswolt. Zij vindt dat de boeren de vernielingen horen te vergoeden. Met een schriftelijke behandeling van de vragen, zoals Van Bodegom voorstelde, gaat de VVD niet akkoord. De partij zal vanmiddag in de raadsvergadering van de burgemeester een reactie verlangen. 

table id=81]
08-10-1991 Leeuwarder Courant
Burgemeester prijst optreden politie bij boerenblokkade

BEETSTERZWAAG – Het is aan het gedisciplineerd en deskundig optreden van de politie te danken dat de boerenacties bij hotel Lauswolt in Beetsterzwaag niet uit de hand zijn gelopen. Dat zei burgemeester mr. Joost van Bodegom van Opsterland gisteren in de gemeenteraad, in een korte verklaring over de blokkade met trekkers vorige week. 

Zijn lof voor de verrichtingen van het politiekorps ontlokte de VVD-fractie gelach. Die partij had Van Bodegom om opheldering gevraagd over de toedracht van de actie en het gevaar dat er heeft bestaan voor de aanwezige EG-landbouwministers, hun partners en topambtenaren. De VVD noemde het gemak waarmee de trekkers door de politiebewaking heen braken een blamage. 

In een schriftelijk antwoord op de vragen van de VVD erkent Van Bodegom op de hoogte te zijn geweest van de komst van boeren met trekkers naar Lauswolt. Volgens hem hadden de boeren alleen tegengehouden kunnen worden door de inzet van zwaar materieel. Hij heeft daartoe niet besloten omdat de dreiging van de boerenactie in zijn ogen niet groot genoeg was.

___________________________________________________________
 

Friese Mij wil overleg met Groep Emmeloord

LEEUWARDEN – De Groep Emmeloord, een aantal verontruste akkerbouwers dat het voortouw in de landbouwacties van de laatste jaren nam, kan binnenkort een toenaderingspoging van voorzitter Geart Hofstra van de Friese Maatschappij van Landbouw verwachten. Hofstra wil tijdens gesprekken proberen te voorkomen dat de standsorganisaties en de Groep Emmeloord nog verder van elkaar verwijderd raken.

De Groep, waartoe onder anderen de Friese actieleiders Emile Vogels en Melle Rienks horen, kan op toenemende sympathie van de boeren rekenen, erkende Hofstra gisterenavond tijdens een vergadering van de akkerbouwleden van de Friese Mij. Ze waren eind september onder meer de motor achter de acties in Beetsterzwaag waar de landbouwministers van de EG informeel overleg voerden.

Hofstra beklemtoonde dat hij zich niet geroepen voelt de actie in Beetsterzwaag af te keuren, iets wat zijn collega van de CBTB Pé Miedema wel deed. Wel merkte hij op dat een actie buiten de standorganisaties om de belangen van de boeren uiteindelijk kan schaden. Binnen de boerenstand mag dan onenigheid heersen, naar buiten toe is het beter één front te vormen, betoogde hij.

___________________________________________________________

Twintig petten landbouwvoorman ter discussie

LEEUWARDEN – Altijd huldigde de Friese Maatschappij van Landbouw het principe dat de voorzitter niet meer dan één pet op kan hebben. Emile Vogels uit Firdfum, bekend van de akkerbouwacties van vorig jaar, wilde het gisteravond tijdens de akkerbouwvergadering van de Friese Mij in het Oranje Hotel maar even gezegd hebben. Want, zo legde hij uit, zijn standorganisatie dreigt geconfronteerd te worden met een voorzitter aan wiens kapstok liefst twintig petten hangen. Hij had het over Johannes Panman (46) uit Lelystad, kandidaat-voorzitter van de nieuw te vormen landbouwmaatschappij van Friesland en de IJsselmeerpolders.
Voorzitter Geart Hofstra van de Friese Mij was kennelijk voorbereid, want het antwoord was klip en klaar: Panman’s nevenfuncties zullen alle twintig ter discussie worden gesteld.
Binnen het bestuur zouden ze er wel uitkomen, dacht hij. „En sommige dingen losse him út himsels in wol op. De man hat ek in funksje by Polderfood.” Voor dit aardappelverwerkend bedrijf ln Lelystad dreigt faillissement.

___________________________________________________________

15-10-1991 Leeuwarder Courant, dinsdag
Gazon van hotel Lauswolt opgelapt

BEETSTERZWAAG – Voor het oog kan het gazon van hotel Lauswolt in Beetsterzwaag de winter door. Het hotel heeft de schade die door protesterende boeren werd aangericht tijdens het bezoek van EG-ministers en hun gevolg, provisorisch hersteld. In het voorjaar krijgt de tuin – „ons visitekaartje“, aldus directeur Johan Agricola – een grote beurt. De totale schade schat hij inmiddels op ƒ 30.000. Agricola voelt voorlopig nog weinig voor het aanbod van een groep boeren om de schade aan het grasveld zelf te herstellen. Het inschakelen van een professioneel bedrijf, de Grontmij, lijkt hem meer voor de hand te liggen. Volgens hem kost alleen het opnieuw inzaaien van het gazon al ƒ 15.000. Een van de toegangswegen is door het gebruik van zware trekkers verzakt.

Geconfronteerd met het nieuwe schadebedrag snakt de woordvoerder van de boeren, Edo Veeman uit Biddinghuizen, even naar adem. „Dit is de wereld op z’n kop zetten. Een onzinnige eis. De f 10.000 waarvan eerst sprake was leek ons al aan de forse kant. Het aanbod van de boeren uit de polder geldt nog altijd. Zij zijn bereid de schade zelf te herstellen. „Wij kunnen dat net zo goed als een of ander bedrijf. Ik denk dat Lauswolt er een slaatje uit wil slaan.”
Veeman meent dat Agricola met zijn schadeclaim bij de boeren aan het verkeerde adres is. „Daar gaan wij niet op in. Dan moet hij maar iemand aanklagen. Dat gazon is in mijn ogen niet meer dan een ordinair weiland. Het zat onder het mos en lag niet eens vlak.”
Volgens de boerenwoordvoerder kan de actieleiding niet verantwoordelijk worden gesteld voor de schade. „Laat Lauswolt de echte daders maar vinden. Dat kon wel eens moeilijk zijn.”

___________________________________________________________

09-11-1991 Leeuwarder Courant, zaterdag
Lauswolt ziet af van verhalen schade op actievoerende boeren

BEETSTERZWAAG – Directeur Johan Agricola van hotel Lauswolt in Beetsterzwaag zal de tijdens het boerenprotest aangerichte schade niet verhalen op de boeren. De verzekering van het hotel heeft toegezegd de vernielde grasmat, toegangsweg en omgereden tuinverlichting te vergoeden.
De mededeling van Agricola dat hij geen juridische stappen zal nemen tegen de boeren maakt een eind aan de ruzie tussen beide partijen. Volgens de directeur van Lauswolt hadden de boeren tijdens hun blokkade met trekkers van de informele EG-landbouwtop eind september voor ƒ 30.000 schade aangericht. De leiders van de boerenactie noemden dat bedrag schromelijk overdreven. Zij boden aan zelf het gazon te herstellen. Daarvan zal Agricola, nu de verzekering betaalt, geen gebruik maken.

___________________________________________________________

Naar Boerenprotesten 1991