02-10-1990: Gazon van Lauswolt beschadigd 

___________________________________________________________

02-10-1991 Nieuwsblad van het Noorden, woensdag
Boeren willen schade Lauswolt herstellen
Van een onzer redacteuren

BEETSTERZWAAG – De leiders van de boerenactie bij Lauswolt in Beetsterzwaag hebben de directe van het hotel aangeboden de daar aangerichte schade te herstellen. Ze zitten in hun maag met de moedwillige vernielingen aan gazon, hekwerk en verlichting door volgens hun „een paar dolgedraaide klootzakken“. Meer hierover op pagina 17.

Boerenleiders betreuren vernielingen Lauswolt

BEETSTERZWAAG – Daags na de feestvreugde over het gesprek tussen landbouwminister Piet Bukman en een delegatie van boze akkerbouwers, zitten de boeren met een fikse kater. De blokkade van hotel Lauswolt in Beetsterzwaag verliep tot in de puntjes, totdat de boeren hun beleg opbraken. De vernieling aan het gazon werd toen in luttele minuten aangericht. Edo Veeman, lid van de harde kern van actievoerders, betreurt, mede namens de leiders, de omvangrijke schade.
Veeman zit er mee in de maag. Aangeslagen noemt hij de moedwillige vernielingen aan gazon, hekwerk en verlichting het werk van „een paar dolgedraaide klootzakken”. Veeman beschrijft hoe enkele dwarsliggers op een wiel afremden zodat de zware machines ronkend en slippend diepe voren door het gras trokken. Een trekker had zich vroeg in de ochtend al met een wiel tot aan de as ingegraven in de groene zoden. „Onnodige baldadigheid“, aldus Veeman.
Een vergelijking met voetbalvandalen die vernielingen aanrichten wijst hij van de hand. Met nog meer afgrijzen herinnert Veeman zich de opstootjes rond het huwelijk van Beatrix en Claus. Relschoppers noemt hij dat. Daarmee heeft het verzet van akkerbouwers volgens hem niets te maken.
Veeman: „Vooral de boeren uit de veenkoloniën staan aan de rand van de afgrond. Ze hebben de aardappelprijs zien kelderen, hadden te maken met extreme weersomstandigheden en dan komen daar de plannen van MacSharry nog overheen. Die zijn echt niet meer aanspreekbaar. Het enige wat hun rest is hun huid duur te verkopen.” Een aantal van hen is volgens Veeman niet gevraagd voor de actie bij Lauswolt, omdat er anders ongelukken waren gebeurd.

Toch ging het fout. De boerenactieleiders riepen de baldadige heethoofden tot de orde, maar het leed was al geschied. De schade aan het voorname grastapijt rond Lauswolt schat directeur Johan Agricola op ƒ l0.000. „Dat valt niet goed te praten”, beseft Veeman, deemoedig bekennen de boeren nu schuld om vooral de positieve publiciteit niet te schaden. „Als je de steun van de bevolking eenmaal verliest heb je geen poot meer om op te staan“, weet Veeman. Hij vindt dat het gebruik van trekkers, die, als ze eenmaal rijden, door weinig te stoppen zijn, tot sympathiek machtsvertoon beperkt moet blijven. 

De directie van Lauswolt was weinig gecharmeerd van het getoonde gebruik van macht. De voor het ministeriële bezoek zorgvuldig geprepareerde en gemillimeterde gazons waren voorbereid op het geweld van dameshakjes en gepoetste herenschoenen, maar zeker niet op de rupsbanden van tientallen robuuste trekkers. Veeman kan zich de woede van directeur Agricola levendig voorstellen. „Ik zou ook zo reageren”, zegt hij. De boeren staken daarom bij het aanschouwen van het omgeploegde grasveld de hand in eigen boezem. Veeman: „Er ligt het aanbod dat we het allemaal netjes willen herstellen.” Door zelfwerkzaamheid wel te verstaan. Want geld om de schade te vergoeden is er niet.

___________________________________________________________
 

WRR: HALVERING AANTAL BOEREN
Landbouwoppervlak met tweederde terug

DRACHTEN (GPD) – In tien tot twintig jaar kan de oppervlakte landbouwgrond in de EG met tweederde zijn teruggebracht en het aantal boeren zijn gehalveerd. De mogelijkheden van de EG-landbouwministers om deze ontwikkeling te beïnvloeden, zijn minimaal. Dat staat in een concept-rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dat prof. Rudy Rabbinge van de landbouwuniversiteit van Wageningen gisteren de landbouwministers in Drachten heeft gepresenteerd.
De huidige problemen met de landbouw zijn maar kinderspel vergeleken bij wat de boeren nog staat te wachten. De WRR voorspelt dat de hardste klappen zullen vallen in de minder produktieve landbouw in de zuidelijke EG-staten, maar waarschuwt dat ook de boeren in Nederland de dans niet zullen ontspringen.
De opstellers van het rapport gaan er van uit dat de boeren in de EG hun produkten gaan verbouwen op de plekken waar dat het hoogste rendement oplevert. De EG kan met gemak in haar voedselbehoefte voorzien wanneer slechts 40 a 50 miljoen hectare landbouwgrond gebruikt wordt. Nu is dat 130 miljoen hectare. Het aantal gewerkte uren op de boerenbedrijven zal dan dalen van 10 miljoen nu naar bijna 5 miljoen. Het gebruik van pesticiden kan worden verminderd van 400 miljoen kilo naar 40 a 80 miljoen kilogram.

___________________________________________________________

Naar Boerenprotsten 1991