Peinture Bogaarts

___________________________________________________________

 NvhN 04-11-1897

Henricus Adrianus Bogaerts, drukker en uitgever (* 18-11-1841 ‘s-Hertogenbosch, † 22-12-1902 Boxtel) was de bedenker van de spraakmakende  “Peinture Bogaerts“.
Een drukprocédé waarmee hij verrassende resultaten behaalde. Het betrof een reproductietechniek waarmee Bogaerts en zijn nakomelingen decennia lang duizenden reproducties vervaardigden van schilderijen en fotoportretten die nauwelijks van het origineel te onderscheiden waren.
De afbeelding in kwestie werd namelijk eerst met behulp van fotografie in kleurendruk gereproduceerd en daarna op schilderslinnen of op een paneel aangebracht dat was voorzien van een reliëflaag.
Hierna werd de druk met olieverf overgeschilderd.
De schildering gecombineerd met het reliëf en de gelijkenis met de oorspronkelijke afbeelding suggereerden dan dat men te maken had met een origineel schilderij.
In de tegenwoordige tijd wordt de foto afgedrukt op canvas en geeft een zelfde resultaat.

1879 06 27 Arnhemsche Courant
De Tentoonstelling te Arnhem, 1879. II.
Doch, zie hier wat nieuws! Peinture Bogaerts. Is deze naam wel juist?
Want zeer zeker is het wel geen schilderwerk, doch het is ook geen chromolithografie; wat dan? Dit zal de uitvinder vooreerst wel niet zeggen. Zooveel het ongunstige licht, waaronder zij hangen of liggen, laat oordeelen, is het werk goed, zijn de kopiën schoon, terwijl de prijs van f 12 en f 25 enz. al zeer gering is. De vraag blijft, hoe zullen de stukken zich houden, onder den invloed van het licht? Intusschen ware het wenschelijk, dat de aanwezige proeven dezer nieuwe uitvinding beter konden gewaardeerd worden, door een betere verlichting, daar dan zeker ieder bezoeker — en dit zullen wel bijna al de bezoekers der Tentoonstelling wezen — beter zou kunnen oordeelen en het ook voordeeliger zou blijken te zijn voor den heer Bogaerts.

___________________________________________________________

Terug naar A127 Annette Toxopeus
Terug naar B005 Hendericus Warendorp Torringa