17-06-1956 Concours Hippique Scheemda 

___________________________________________________________

18-06-1956 Nieuwsblad van het Noorden, maandag
WINNETOU RUKT OP
Concours Hippique Scheemda zeer geslaagd 
(Van onze deskundige medewerker) 

Het nieuwe sportveld, waarop “Oranje” te Scheemda haar concours-hippique heeft gehouden, heeft uitmuntend voldaan. Alle wedstrijden kwamen op het gezellige veld zeer goed tot hun recht. Waar ook de deelneming zeer goed was, kan van een geslaagde middag worden gesproken.
De hackneys waren zeer goed. Vooral de kleine maat. Er waren vijf exemplaren met een drietal uitblinkers. De pittige Airborn Faxination van J. H. Alta, Oudemirdum en gereden door R. K. Velstra, werd eerste. Tweede werd Play Boy Van Ph. Zendijk, Schalkhaar, gereden door H. Dieckmann, wat kort in vergelijking met wat wij van deze hackney gewend zijn. Harden Moonbeam van Jac. Rijks, Nijmegen, die derde werd, is ook een zeer typische hackney.
De grote maat was minder goed. Nork Eboney van Jac. Rijks, Nijmegen, heeft deze rubriek met overmacht gewonnen. D. J. Mellema voerde hem ter overwinning.
De landelijke ruiters hebben zich van hun beste zijde laten zien. ‘s Morgens werden op de resten van het oude Oranjeterrein dressuurproeven en springconcoursen verreden. Bij de afdelingsdressuur is momenteel een merkwaardige verschuiving aan de gang. De laatste jaren was Finsterwolde oppermachtig en daarna kwam ‘t Zandt.
Maar reeds het vorige seizoen en ook nu weer komt Winnetou uit Leens naar voren. Voorlopig nog geholpen door de handicap, maar het zou ons niet verbazen als deze vereniging promoveerde. Ook nu was Winnetou eerste bij de achttallen.
Kurassier geklopt
De tuigpaarden hebben zich van hun beste zijde laten zien. De strijd tussen Melvira en Kurassier is beslist ten gunste van Melvira van A. J. A. Platvoet, Enschede. Ging zonder opzet, wat haar front ten goede kwam. De gangen van deze merrie waren verbluffend. Na haar kwam Robin van G. J. Assink, Enschede. Ruim en energiek ondanks de iets zwakke achterhand. Kurassier van D. E. Mellema werd derde. Gangen met weinig snelheid, alsof de motor op halve kracht ging. Indien Hermes van E. Hemmes te Groningen zijn neus minder hoog had gedragen, zou hij zelfs vier geworden zijn. De kleine limietklasse was zeer goed met drie uitblinkers. Joh. Caspers heeft een grote prestatie geleverd door de lastige Cavalier van A. Stehouwer te Dubbeldam klaar te maken en zelfs te Scheemda de overwinning te behalen. Luitenant van J. Dijk, Roden, werd tweede, wat wij niet hadden gedaan en Jupiter van E. Hemmes, Groningen, derde. Rubrieken als deze zijn een waarborg voor klassepaarden in de toekomst. In de grote limietklasse werd J. Dijk te Roden eerste met Sultan. Een verrassing, maar Goudfazant faalde volkomen en Sultan gaat steeds meer vooruit.
E. Hemmes te Groningen komt vooral in de tweespannen en tandems naar voren, al is de Enschedese combinatie daarin superieur. Ook S. Offringa en J. Terpstra, Ten Boer, hebben goede paarden. Graaf van Asperen is nog altijd zeer goed. Het tandem Graaf van Dokkum en Graaf van Asperen viel op door zeer vlotte gangen.

Vlot springconcours
Het handicap-springconcours is zeer vlot verlopen. Het parcours was fraai verzorgd met groen en bloemen. Het was fair en telde toch zware sprongen. De beste combinaties hadden geen moeilijkheden.
De Drentse deelnemers hebben hun best gedaan om de voor hun misschien wel iets ongewoon zware opgave vlot op te lossen.
De natte sloot had zijn slachtoffers. En met enkele valpartijen kwam ook de sensatie. Winnaar werd in klasse L. de heer L. Veenstra uit Oudeschip op Fanatika, in klasse D en Z. de heer G. J. Huizinga uit Garsthuizen op Baron.
Het optreden van de internationale hogeschoolrijder Otto Schumann was zeer geslaagd. Vooral de schimmel was in topvorm.
De poedels waren komisch als altijd.

___________________________________________________________

Terug naar Winnetou