Joannes Franciscus de Boer, pikeur jubileum 50 jaar | Kleinzoon van J.P.O. de Boer

In bewerking

___________________________________________________________

Op 13-12-1936 werd Joannes Franciscus de Boer (“de lange“) op de drafbaan in het Stadspark gehuldigd, hij was 50 jaar pikeur!

 (Het Noorden in Woord en Beeld, 21-08-1936)

In de naar hem genoemde prijs “Jan F. de Boer-prijs” reed hij op de sulkey met het paard Xoli van A. Sierdsma te Weidum onder meer tegen het paard W. Petrosia van J. L. Torringa te Warfhuizen.
In het verslag werd niet vermeld dat J.F. de Boer een kleinzoon was van Jan Pieter Oepkes de Boer, die met het paard Goliath van Henderikus Warendorp Jannes Torringa vele successen had geboekt.
J(annes) L(uitje) Torringa, zoon van Gerard Torringa , was een achterkleinzoon van Henderikus Warendorp Jannes Torringa.

Roelf Eijes Siemens, een achterkleinzoon van Henderikus Warendorp Jannes Torringa, deed op 13-12-1936 met het paard Voltaire als ruiter mee. Een ander paard van Roelf Eijes Siemens Marat werd bereden door J.H. Lottgering

Zouden ze zich van dit alles bewust geweest zijn?

___________________________________________________________

___________________________________________________________

Nieuwsblad van het Noorden Maandag 14-09-1936 

___________________________________________________________

SPORT Paarden
Uitstekend geslaagde courses besluiten een interessant drafseizoen in Groningen Jan de Boer gehuldigd
Fraaie aankomsten in verschillende nummers

EEN FRAAI SLUITSTUK zijn de courses geworden, waarmede de Harddraverij Vereeniging Groningen gisteren op het Stadspark haar drafseizoen 1936 heeft besloten; courses, welke niet alleen zeer mooie momenten hebben gebracht, maar die bovendien, ondanks de zeer groote inschrijvingen bij het springconcours een afwerking hebben gekregen, zoodanig, dat de wedstrijden voor half zeven waren afgeloopen. 

Inderdaad, de courses in 1936 zijn steeds fraai geweest, dank zij den vasten wil der organiseerende vereeniging om de paardensport, welke in Groningen aan interesse dreigde in te boeten, er weer boven op te werken en de resultaten zijn niet uitgebleven. De publieke belangstelling toch is hand  over hand toegenomen en de totaal indruk van 1936 zal zeker niet nalaten vruchten af te werpen voor het komende jaar. Ook gisteren weer waren er vele toeschouwers – al had men wellicht gezien de kwaliteit van ’t programma, nog meer  kunnen verwachten – en die honderden daar in het fraaie Stadspark samen, hebben telkens opnieuw voedsel gekregen voor hun interesse. Zeker, de pauzes duurden soms wel eens wat lang en het springconcours nam veel tijd in beslag – zelf had de jury veel tijd noodig om een beslissing te nemen omtrent plaatsing in de beslissende heat, terwijl het reglement hier duidelijk den weg wees – maar dat alles zal toch den totaal-indruk van een mooien paardenmiddag geen afbreuk kunnen doen. 

Daarvoor was de eerste serie der vierde klasse te goed, was de strijd in den Jan de Boer-prijs, vooral in de tweede heat, maar niet minder ook in de finale tusschen Xaverius en Xoli te spannend, terwijl het springconcours enkele zeer mooie verrichtingen bracht, er een ren was, bijna emotioneel in den eindstrijd en een heerrijdersnummer, hetwelk door zijn verwisselingen in de positie onderweg, eveneens de aandacht boeide. 

En tenslotte was er de huldiging van Jan F. de Boer.

Deze op alle Nederlandsche banen welbekende “oude rot” is onlangs zeventig jaar geworden, terwijl hij vijftig jaren pikeur is geweest. Daarvoor is hij in Holland en in Leeuwarden reeds gehuldigd en gisteren deed de Harddraverij Vereeniging het nog eens dunnetjes over.
e voorzitter, de heer H. J.  Harkema, zei het op prijs te stellen den Jubilaris te kunnen feliciteeren in verband met zijn zeventigsten verjaardag en hem te kunnen huldigen voor zijn 50 jarig pikeurschap. Aan u aldus de spreker tot den heer De Boer, danken vele paarden hun glorie, als Princes Olga, die vele kortebaanprijzen won, Vauban enz. Spr. hoopte, dat de heer De  Boer nog lang aan de draverijen zou kunnen deelnemen en daarbij dikwijls op de Groningsche baan zou verschijnen, want hij zorgt steeds voor strijd. 

De heer Joh. Smit sprak namens de heerrijders en wees vooral op het beroep als trainer. Met steeds jeugdig vuur traint de heer De Boer zijn paarden en spr. hoopte, dat hij het nog vele jaren zou doen. Tenslotte overhandigde de heer Smit den jubilaris een souvenir. 

Als derde spreker voerde de heer Jan M. Smit het woord, mede namens eenige paardensportliefhebbers, en wel om den heer De Boer te verzoeken een krans te willen aanvaarden opdat hij gelauwerd aan het défilé zou kunnen deelnemen.
De krans, is aldus spr. voorzien van de Groningsche kleuren, welke kleuren wij voor heden speciaal bij u aanbevelen om ze te verdedigen en alles in het werk te stellen om wederom als eerste de eindpaal te bereiken.
Onder luid applaus werd den heer De Boer de krans omgehangen, waarna hij voor den microfoon kwam. Niet om veel te zeggen, want, zoo zeide de heer De Boer nadat hij allen had dank gebracht: “meer weet ik niet“, waarna hij op zijn sulkey klom en onder daverende toejuichingen aan het défilé deelnam. Waarbij hij zich wel beter op zijn plaats zal hebben gevoeld dan voor den Gema-microfoon.

Groote velden hebben aan de draverijen deelgenomen en daarom ook moest de vierde klasse in twee series gesplitst worden. In de eerste leverden Zelda Patrick, Ymir, Vrijbuiter, Abdullah Scott en Zelda Rosa aanvankelijk den kopstrijd, maar Ymir en Vrijbuiter zakten af terwijl daarentegen Abdullah Scott Willy D en IJlbode in het laatste rechte eind kwamen opzetten. Het werd een mooie aankomst, doch Zelda Patrick wist zich op de eerste plaats te handhaven. Zij liep een goede course en noteerde een K.M. tijd van 1.34 1/5, terwijl zij tot dusver met meer dan 1.40 had kunnen halen.
De tweede serie was evenwel zeer rommelig en werd tenslotte door het kanspaard Zonnekind B, gewonnen. IJlbode J. werd goede tweede. De K.M.-tijd van den winnaar was 1.36 3/5, minder dus dan dien van Zelda Patrick doch toch nog weer beter dan den tot dusver van haar genoteerden snelsten K.M. tijd van 138 1/5-. 

Drie heats zijn er noodig geweest om den Jan F. de Boer-prijs tot een beslissing te brengen.
De jubilaris zelf had voor de tribune in de eerste heat de leiding, maar werd door W. Petrosia uit die positie verdrongen, terwijl tenslotte ook Xilandra G en Princess voorbij Xoli kwamen. Deze bleef echter op de vierde plaats goed volgen en het werd tenslotte een pracht aankomst, zonder dat Petrosia evenwel van den kop verdrongen kon worden Dat deze heat een fraaie is gefeest blijkt trouwens ook wel uit het feit, dat alle paarden geplaatst werden. In de tweede heat nam Xilandra direct de leiding, terwijl W. Petrosia, Xaverius, Princess, en Xoli er onderling in een hevig gevecht gewikkeld achteraan kwamen.
Jan de Boer wist Xoli in het laatste rechte eind nog weer sterk naar voren te brengen tot vlak achter Xaverius en direct gevolgd door Xaisine Scott en W Petrosia.

In deze volgorde stormden de paarden op de finish af, hevig strijdend, doch in de volgorde kwam geen wijziging meer.
In de beslissing plaatsten zich Xoli, Xaverius, Xaisine Scott, W Petrosia en Snowdown, die in de 2e heat als vijfde was binnen gekomen.
Xaverius veroorzaakte twee valsche starts en werd daarvoor met f 10.- beboet, terwijl hij bij het vertrek ongunstig weg kwam.
Weer nam Xoli den kop, maar Xaverius kwam weer opzetten en wist de leider aan de overzijde sterk te bedreigen.
Wel wist Xoli uit de laatste bocht komend haar voorsprong iets te vergrooten, maar in het laatste rechte eind trok Xaverius goed aan en in fel duel gewikkeld gingen beide paarden op de eindstreep af.
Zeer fraai werd deze finish, doch Xaverius wist een koplengte voor te komen en te winnen. Voor Xoli werd echter dezelfde tijd genoteerd.

In den Herfst-prijs kwam een veld van zeventien paarden aan den start en het was een groot gedrang aan het begin. Willy D wist aanvankelijk den weg te wijzen, doch werd in die positie reeds spoedig verdrongen door KB, terwijl eveneens Kitty Scott en Kenia G sterk naar voren kwamen. Vooral de verrichting van Xitty Scott, die om een heel veld van paarden heen naar de tweede plaats wist te komen, viel op. X B wist zich op de eerste plaats te handhaven. 

Een buitengewoon mooi nummer is wederom de ren geworden en eens temeer is gebleken, dat de idee van Noordelijke liefhebbers om als heerrijder aan de courses deel te nemen, een goede is geweest en een attractie voor de Groningsche baan.
Langen tijd had Yatagan de leiding doch de heer Siemens reed op Voltaire een uitermate tactische course en wist In het laatste rechte eind met Hiddema op Savines den leider te bereiken, waarna zich een emotioneele finishstrijd ontspon tusschen het drietal waarbij de heer Siemens toch nog won met een lengte terwijl Savines Yatagan eveneens met een kleine hoofdlengte, klopte.

In den Heerrijdersprijs heeft St. Bernhard met den heer Marcus een mooie verrichting laten zien, doch uit de laatste bocht komend galoppeerde de hengst te veel en werd daarvoor gediskwalificeerd, waardoor Qui Vive eerste werd. Die heeft aanvankelijk ook de leiding gehad met achter zich X B, Frank en St Bernhard. Aan de overzijde vielen beide laatstgenoemden krachtig aan, passeerden X B, die terugviel door fouten, waarna het tweetal met den leider uitliep. Rentinus trachtte nog bij te komen, maar verviel in fouten, terwijl daarentegen Druy en Jade sterk naar voren kwamen. In het laatste rechte eind wist St. Bernhard Qui Vive te kloppen terwijl Jade derde werd en Druy vierde. St. Bernhard werd evenwel gediskwalificeerd. 

Het springconcours heeft wat bekende rijders aan den start gebracht en deze hebben veel te genieten gegeven. Het parcours was echter nogal zwaar, zoodat er vrij veel fouten gemaakt werden. Een mooie verrichting liet luitenant Gruppelaar zien met Peacock, die snel en foutloos over de baan ging. Wel werd zijn tijd nog door zeven paarden verbeterd, maar die maakten te veel fouten. Tweede werd mej. Dörlinger op Liliput, die slechts 3 ¼ fout noteerde en door het publiek hartelijk werd toegejuicht. De derde plaats was voor den heer Van der Eynden met Piccolo Amore, die den snelsten tijd van den dag maakte, doch 4 fouten noteerde. De heer Pasman wist zich met drie paarden onder de eerste tien te plaatsen, terwijl Manege Stadspark met Attie een mooi succes behaalde door bij deze zware concurrentie de zevende plaats te bezetten. 

Na afloop heeft de heer H. J. Harkema met enkele hartelijke woorden de verschillende extra prijzen uitgereikt. De P. en C.-prijs ging naar Stal Gruno, de Kiestra-prijs was voor den heer Siemens, de gouden Leekster wisseltak voor luitenant Gruppelaar, de Stal Gruno-prijs voor den heer J. O. J. Hlddema. 

De heer Harkema sprak ook een hartelijk woord van dank tot overste Van Selm, die binnenkort Groningen gaat verlaten, voor de medewerking welke deze steeds verleende bij de organisatie der springconcoursen, terwel de heer Harkema tevens deze gelegenheid aangreep om den arbeid van de heeren G. Heikens en A. Loot Rzn., resp. secretaris en penningmeester der Harddraverij-Vereeniging eens in het zonnetje te zetten, een arbeid welke heel wat omvangrijker en tijdroovender is dan menigeen zal denken en waarvoor de voorzitter dezen beiden functionarissen een warm woord van hulde en dank bracht. 

De gedetailleerde uitslagen luiden:
Septemberprijs, prijzendraverij 4e klasse, prijzen f 200, f 75, f 25 of bij 2 series ieder f 175 en f 25
1e serie: 1 Zelda Patrick 1780 M., mevr. Oosting, Wolvega (N. Oosting) 2.47 3/5 (1.34 1/5); 2 Abdullah Scott, 1760 M., Stal Gruno, Groningen (B. Bolwijn Jr.) 2.49 4/5; 3 Wllly D 1820 M., 2.51 1/5; 4 IJlbode, 1800 M., 2.51 3/5; 5 Vrijbuiter, 1840 M. 2.52 1/5; 6 Zelda Rosa 1760 M., 2.53; 7 Zwaluw E, 1760 M., 2.59 3/5: 8 IJmir 1760 M., 2.59 4/5: 9 Ali Harvester M, 1760 M., 3.08 1/5; 10 A. Roseline, 1760 M., 3.13 4/5. 

2e serie: 1 Zonnekind B, 1760 M., A. Sierdsma, Weidum, (J. F. de Boer) 2.50 (1.36 3/5); 2 IJlbode J, 1800 M., U. W. de Jong. Oranjewoud (B. de Jong) 2.51 1/5; 3 Aura V., 1820 M. 2.51 2/5; 4 Welkom H., 1840 M., 2.53 3/5; 5 IJ Zelda Peter, 1760 M., 253 4/5; 6 Young Scott 1800 M. 2.54 1/5: 7 Zunneke 1760 M. 2.57 2/5; BIJ IJ, 1760 M., 2.59 1/5: 9 Akron B, 1760 M., 3.02 1/5. 

Jan F. de Boer-prijs: heat prijzendraverij le klasse. Prijzen f 400, f 75 en f 25.
1e heat: 1 W Petrosia 1700 M., J. L. Torringa, Warfhuizen, 2.29 4/5 (128 1/10); 2 Princes 1720 M., Stal R Rijksdorp, 2.30; 3 Xilandra G 1700 M., Stal Birkhoven, Soest 2.30; 4 Xoli 1700 M., A. Sierdsma, Weidum. (J. F. de Boer) 2.30 3/5; 5 Xaverius, 1700 M., M, Poelsma, Leeuwarden, (L. Hof), 2.32 4/5; Snowdown, 1720 M., Stal Good Luck, Hilversum, (J. M. v. d. Berg) 2.33; Xaisine Scott 1700 M., Stal R. Rijksdorp (L. Ensing) 2.34 3/5
2e heat: 1 Xaverius, 2.30 4/5 (1.28 1/10) : 2 Xoli, 2.31 1/5; 3 Xaisine Scott, 2.31 2/5; 4 W. Petrosia 233; 5. Snowdown, 2.33 4/5; 6 Xilandra G 2.37 l/5; 7 Princess, 2.37 2/5.
Beslissende heat: 1 Xaverius 2.29 4/5 (1.28 7.10) ; 2 Xoli 2.29 4/5; 3 Xaisine Scott 2.31 3/5; 4 W. Petrosia, 2.36 2/5; 5 Snowdown 2.44 1/5. 

Springconcours voor amateurs en professionals. Prijzen f 150, f 100, f 75, f 50, f 25.
1 Peacock, 0 fout, 106 4/5, 2e luit. J. J. Gruppelaar, Ede; 2 Liliput, 1.18 1/5, 3 1/4 fout, mej. Dürlinger, Arnhem; 3 Piccolo Amore, 4 fouten, 1.01 4/5, de heer v. d. Eynden, Arnhem; 4 Santa Bell, 4 fouten 1.02 2/5, res. le luit. v Schaik. Wassenaar; 5 Lest Best, 4 fouten, 1.02 3/5, le luit. J. Portheine, Arnhem; 6 Aranka, 4 fouten, 1.04 4/5, eig D. H. Pasman, Scheveningen; 7 Attie 4 fouten, 1.16 1/5, manege Stadspark, Groningen; 8 Prins Igor, 8 fouten, 1.02 3/5, D. H. Pasman, Scheveningen; 9 Sellö, 8 fouten, 1.03 3/5, eig. dezelfde; 10 Maritza, 8 fouten, 1.05, luit. kol. v. Stockum, Princenhage. 

Herfstprijs. prijzendraverij 3e en 4e klasse. Prijzen f 250, f 50, f 25. 1 X B, 2340 M., P. Dj. Bolt, Hoogemeeden (eig.) 3.35 1/5; 2 Xitty Scott, 2340 M., Wed. J. Oosting, Wolvega, (A. T. v. d. Veen) 336 4/5; 3 Vrijbuiter, 2320 M., K. Neef, Uithuizen, (eig.) 3.37 1/5; 4 Xenia G, 2380 M., 3.39 4/5; 5 IJlbode J, 2300 M., 3.40 M.; 6 Welkom H 2340 M., 3.40 1/5; 7 IJ Zelda Peter. 2260 M., 3.41 2/5; 8 Athleta A, 2360 M.. 3.41 4/5: 9 Willy D, 2300 M., 3.43 1/5; 10 Zwaluw E. 2860 M-, 3.44; 11 Zelda Rosa, 2260 M., 3.48 1/5: 12 Abdullah Scott, 2260 M., 3.46 2/5; 13 Peter Stanley K, 2340 M. 3.49 1/5; 14 IJ IJ. 2260 M.. 3.49 3/5; 15 Ali Harvester M 2260 M. 3.50; 16 Xenie, 2340 M., 3.56 2/5. Ingehouden Winnifred Scott, 2360 M. 

Vijfde Heerrijdersprijs, handicap draverij le kl. Prijzen f 250, f 50, f 25 benevens kunstvoorwerpen, aangeboden door de Nederl. Heerrijdersclub, voor de riiders der 3 winnende paarden.
1 Qui Vive, 2420 M., W. v. d. Velde, Middelstum, (Sissing) 3.38 1/5 (K.M. tijd 1.30); 2 Jade, 2460 M. J. L. Bolt Warffum, (Tichelaar), 3.38 4/5; 3 Druy, 2480 M.. Stal Gruno, Groningen (Joh. Smit) 3.41 2/5; verder Peter Ingomar, 2500 M., 3.41 4/5; Ulpia H., 2520 M., 3.43; Rentinus, 2460 M., 3.44 4/5; Frank, 2420 M., 3.45 3/5; X B, 2420 M., 3.46; Saffier 2440 M., 3.49 2/5: Lilian W Axworthy. 2480 M., 3.59 1/5. Gediskwalificeerd als eerste aankomende St. Bernhard, 2440 M., 3.37 2/5 (1.29 1/10). 

Epsom-Prijs, ren op de vlakke baan voor paarden van 3 jaar en ouder, afstand 1900 M. Prijzen f 100, f 50, f 25, f 10.
1 Voltaire, R. E. Siemens, Uithuizermeeden, 68 kg., 2.11 3/5; 2 Savines, J O J. Hiddema, Groningen. 72 kg. op 1 lengte; 3 Yatagan, Stal Gruno, Groningen, (A. D. Bolhuis) 82 kg, op kleine hoofdlengte: 4 Marat R. E. Siemens, Uithuizermeeden (J. H. Lottgering) 77 + 1 ½ kg., 5 Beret, Stal Gruno, Groningen (luit. v. d. Put) 68 + 3 ½ kg.; 6 St. Mars, E. Prijt, Groningen, 64½  + 3 ½ kg. (G. E. Prijt).

___________________________________________________________

Op 20-07-1935 reed J.F. de Boer met het paard Xoli ondermeer tegen G. Torringa met het paard W. Petrosia. Door het breken van de sulky kwam G. Torringa ten val en brak zijn pols. Uiteindelijk won Xoli de prijs van f 150 en W. Petrosia, met een andere pikeur, f 25.

Gerard Torringa was de vader van Jannes Luitje Torringa.

___________________________________________________________

Leeuwarder Nieuwsblad
Om het kampioenschap.

Zoo’n kleine veertig paarden dongen mee naar het kampioenschap van Nederland voor de korte baan.
Er werden zes series verreden.
Winnaar van de eerste was Frank, 760 meter in 1 min. 7.4 sec;
winnaar van de tweede was Xoli, 750 meter in 1 min. 7.8 sec, zulks na hevige strijd met Fatima en Our Dream;
winnaar van de derde serie was W. Petrosia, 780 meter in 1 min. 7.6 sec; winnaar van de vierde was Weidlooper, 760 m. in 1 min. 5.8 sec, als de baan langer was geweest zou de schimmel Clara Bascom eerste zijn geweest; winnaar van de vijfde serie was Uilenspiegel, die een minimale voorsprong had op Windekind en zijn 750 meter aflegde in 1 min. 8.6 sec; winnaar van de zesde serie was Sir Kerrigan, 790 meter in 1 min. 9 sec.

In de beslissende serie gebeurde een ongeluk, in verband waarmede de rechter, jhr. H. v. Baerdt van Sminia, besloot deze serie opnieuw te doen rijden.
Door het breken van zijn sulky kwam de pikeur van W. Petrosia, G. Torringa, in de laatste bocht te vallen, terwijl twintig meter voor de finish de pikeurs J. de Boer en J. van Leeuwen elkaar in de wielen reden.
Voor hoever hier van een ongeluk of van bewust coupeeren door J. de Boer sprake is, kunnen wij niet uitmaken. Beide pikeurs konden echter in de nieuwe beslissende heat weer meerijden.
Ook nu zat men elkaar dadelijk dicht op de hielen en Xoli en Weidlooper gingen bijna tegelijkertijd door de finish. Winnaar was Weidlooper, van R. F. Sormoni, te Voorburg bij Den Haag. De tijd was 1 min. 6 sec. voor 760 meter. Dit paard is dus kampioen, en haar eigenaar ontving de prijs van f 500, waarvan f 100 was aangeboden door de Kon. Ned. Harddraverij en Renvereeniging. Verder ontving de eigenaar een zilveren plaquette van deze Vereeniging en een plaquette van de Bond van Harddraverij-Veréenigingen op de korte baan. De berijder, de pikeur Jan de Vlieger, te Nieuw Vennep, Haarlemmermeer, ontving de zilveren medaille, uitgeloofd door H. M. de Koningin. De rijder maakte „omkranst” ‘ een eererondje langs de baan.

De prijs van f 150 was voor Xoli, eigenaar A. Sierdsma, berijder Jan de Boer, die na afloop informeel protesteerde, omdat hij van meening was eerste te zijn. De derde prijs f 75 was voor Frank, eigenaar M. H. Pijlman, en de vierde prijs, f 25, voor W. Petrosia, eigenaar G. Torringa, maar thans door een ander bereden.

___________________________________________________________

Leeuwarder Courant 07-09-1936
SPORT PAARDENSPORT. Draverijen te Leeuwarden. 

LEEUWARDEN, 5 Sept. — Prachtig zomerweer — behoudens dan één regenbuitje — heeft gisteren de draverijen op de Wilhelminabaan, uitgeschreven door de Friesche Sportclub, begunstigd.
Er was ook tamelijk veel belangstelling, ofschoon die niet zoo groot was als bij de kermis-draverijen.

Deze draverij-middag droeg een bijzonder karakter, wegens de huldiging van den zeventigjarigen Jan de Boer, die vijftig jaar lang het beroep van pikeur en trainer heeft uitgeoefend. Dat hij de tweede draverij wist te winnen deze middag, stemt tot voldoening. Maar hij was het ook aan zijn naam verplicht.

Een zege voor IJsco.
Aan de kortebaandraverijen namen veertig paarden deel.
De eerste serie was, zooals verwacht werd, voor Francis May, van B. de Vries, Oranjewoud, die haar 770 meter liep in 1 min. 6.6 seconde. Het paard ging even voor Xaverius, die dertig meter voorsprong had, door de finish. Xiphius viel al dadelijk uit.
Een aardige course bracht de tweede serie. Rolls Royd spurtte prachtig, maar begon midden in de baan te galoppeeren en verspeelde daarmede zijn kans. Eerste werd Willy D, van W. v. d. Dong te Lucaswolde, die 1 min. 5 sec. deed over zijn 720 meter.
In de derde serie wist Fatima op haar gemak in te loopen. Reeds na een halve baan lag het paard keurig aan de kop en het handhaafde die plaats zonder moeite. De tijd van Fatima, van J. Haan te Wijde Wormer, was 1 min. 7.6 sec. over 780 meter. Alleen Ymir en IJlbode leverden in de vierde serie eenige strijd. Zij lagen zelfs een oogenblik kop aan kop, doch IJlbode ging gemakkelijk als eerste door de finish. Het derde paard, Betsy, liep een heel goede baan en toen de uitslag bekend werd gemaakt, bleek, dat zoowel IJlbode en Ymir waren gediskwalificeerd wegens onregelmatig draven. Betsy, van P. Schurer te Spannenburg had gewonnen. Haar tijd was 1 min. 7.5 sec. over 730 meter.
De vijfde serie was voor IJsco, van A. G. Hibma te Midlum. Tijd eveneens 1 min 7.5 sec, echter over 700 meter. Rentinus liep goed in, maar toch kon de schimmel de zeventig meter achterstand op deze korte afstand niet ophalen. In de zesde serie liep Dronte, ook van P. Schurer te Spannenburg, een heel goede baan. De tijd was ook keurig, namelijk 1 min. 6.5 sec. over 760 meter. 

De jubilaris, Jan de Boer, hebben we Xoli zien rijden in de volgende course. Hij zorgde voor een der spannendste ritten deze middag. Xoli liep ook prachtig in, maar het paard kon X. Smiling, die eveneens 760 m. moest loopen, niet voorbij komen. En zoo won X. Smiling dan in de tijd van 1 min. 5 seconden. 

De laatste serie was voor Frank, van B. van der Molen te Garmerswolde. Dit paard had de grootste handicap, maar haalde vlug op en stoof Zéle, die zeventig meter voorsprong had, op de laatste dertig nieter voorbij. Zijn tijd was 1 min. 8 sec. (770 M.) 

In de eerste demi-finale ging de strijd uitsluitend tusschen Francis en Fatima, welke paarden onderling slechts tien meter handicap hadden. Fatima won en Francis werd gediskwalificeerd wegens teveel galoppeeren. Geplaatst werden nu Fatima en Willy D. 

Een uiterst spannende course bracht de tweede halve finale, waarbij Dronte en IJsco elkaar niets toegaven op de tweede helft. IJsco had een voorsprong van zestig meter en won de course in een tijd van 1 min. 6 sec. (700 meter). Geplaatst werden IJsco en X. Smiling, zoodat Dronte blijkbaar is gediskwalificeerd. 

De finale ging dus tusschen Fatima, Willy D, IJsco en X. Smiling. IJsco had 80 meter voorsprong op Fatima, welke laatste er als de wind vandoor ging. Het paard passeerde X. Smiling en ook Willy D, die niet erg op dreef was, maar kon IJsco op deze korte afstand niet meer te pakken krijgen. IJsco, van A. G. Hibma te Midlum ging als eerste door de finish en had daarmede de prijs van driehonderd gulden gewonnen. Zijn tijd was 1 min. 5 sec. voor 700 meter. Premiewinnaar, f 50, werd Fatima, van J. Haan Jzn., Wijde Wormer.

Vijftig jaar pikeur.
Hierna had de huldiging plaats van den 70-jarigen Jan de Boer, die vijftig jaren pikeurschap achter zich heeft liggen.

De heer Johs. J. Boelstra, voorzitter van de Friesche Sportclub, sprak den heer de Boer toe, die op het veld tegenover de rechterstoel had plaats genomen. Spr. wees op het vele, dat Jan de Boer voor de paardensport heeft gedaan. Hij is een van onze beste pikeurs, die eens van zeventien achtereenvolgende wedstrijden er zestien won. Hij heeft Young Ooststar en Xoli opgefokt en er talrijke prijzen mee gewonnen. En nog denkt de Boer niet aan ophouden, in welk verband spr. herinnerde aan de draverijen onlangs te Groningen, waarbij de Boer’s strijdlust en oerkracht nog eens terdege bleken. Namens de Sportclub bood spr. den heer de Boer een gravure in zilver aan van de Wilhelminabaan, waar de pikeur zoovele triomphen heeft gevierd, met de Oldehove op de achtergrond. Tevens werd De Boer een enveloppe aangeboden, aan de inhoud waarvan hebben bijgedragen de oud-voorzitter van de Friesche Sportclub, G. W. Koopmans, mr. Ruitinga te Dokkum, de sportclubs te Drachten, Bolsward, Zaandam, Enkhuizen, Usquert en de bond van vereenigingen voor kortebaandraverijen.

Voorts spraken nog de heer K. Prins te Zaandam van de bond van vereenigingen voor kortebaandraverijen in Nederland, en J. L. Bolt te Warffum van de vereeniging van eigenaren van paarden in de draverssport in het Noorden, namens welke vereeniging den heer De Boer eveneens nog een cad au werd aangebeden.

Om de zilveren Oldehove.
De keuring van enkel aangespannen bovenlandsche stamboekmerries, ingeschreven in het Friesch Paardenstamboek, had de volgende uitslag:
„Favoriete II”, eig. W. L. v. d. Zwaag, Buitenpost, eerste prijs f 50. „Schoontje” 575, eig. IJ. A. Wiersma, Hartwerd, tweede prijs f3O. „Thorene”, eig. R. Lettinga, Stiens, derde prijs f 20. „Kaatje” 4081, eig. E. J. Spriensma, Burum, vierde prijs f 10. „Lucia” 4102, eig. K. W. Buning, Oostermeer, vijfde. „Nomara” 41878, eig. F. H. Gerbens, Stiens, zesde.
Die van Friesche spannen stamboekmerries voor de beugelchais, gereden door heer en dame in Friesch costuum — dit was een feest voor het oog — had de volgende uitslag:
„Haitske” 1481 F, eig. K. Jansma, Heeg en „Jiskje” 1501 F, eig. F. Sijtsema, Gersloot, gereden door K. Jansma en echtgenoote, eerste prijs zilv. Oldehove. „Marianne”, eig. J. G. Boersma, Grouw en „Donilos Marianne II”, eig. F. G. Boersma van Akkrum, tweede prijs f4O. „Maartje”, eig. K. J. Bottema, Gersloot en „Arendje”, eig. F. N. de Boer, Sonnega, derde prijs f 20. „Hinke”, eig. D. IJ. Oppedijk, Hommerts en „Trijntje”, D. IJ. Oppedijk, Hommerts, gereden door D. IJ. Oppedijk en echtgenoote, vierde prijs f 10.

Xoli doet haar baas eer aan.
Hierna werd nog een kortebaandraverij gehouden voor alle paarden van de vorige draverij, behalve de prijswinnaar. De handicap bleef ongewijzigd, doch er was opnieuw geloot.
De eerese serie bracht een fraaie kamp tusschen Willy D en Fatima. Het gelukte de laatste een flink eind van de zestig meter achterstand op te haten, maar Willy D won toch met een koplengte in een tijd van 1 min. 5.4 seconde over 720 meter.
In de volgende course deed Dronte nog eens extra zijn best, maar deze serie moest worden overgereden en toen bleek „Forst Wahnfried” van B. Monsma te Oudkerk met een tijd van 1 min. 7.5 sec. over 760 meter de vlugste.
De derde serie bracht X Smiling het eerst over de streep met de niet fraaie tijd van 1 min. 9 sec. over 760 meter.

De vierde serie liet een schitterende course zien van Jan de Boer met Xoli, die zijn 760 meter liep in 1 min. 6 seconden en won, vlak voor Diamond Bleu, welk paard met zijn 780 meter voor een hevige strijd zorgde. 

De vijfde serie was voor W. Petrosia, van J. L. Torringa te Groningen, 780 meter, tijd 1 min. 7.5 sec, de zesde serie won onbedreigd Ulaan O, van Wed. J. Oosting te Wolvega, 750 meter, tijd 1 min. 7 sec. 

Hierna werd even gepauzeerd wegens een regenbuitje.
In de zevende course gingen Xaverius en Trotteur bijna gelijktijdig door de finish. Xaverius van M. Poelsma te Leeuwarden bleek te hebben gewonnen in 1 min. 6.6 seconde over 740 meter. De laatste serie sleepte — na een valsche start, die moest worden overgedaan — Zelda Patriek van Wed. J. Oosting, Wolvega, 720 meter 1 min. 6.6 seconde, in de wacht. Van de paarden in de beide halve finales werden geplaatst en kwamen dus in de finale: Xoli 760 meter; X Smiling 760 meter, tijd 1 min. 5 sec; Ulaan O 750 meter, tijd 1 min. 5.8 sec.; Zelda Patriek 720 meter. 

Ruim half zeven werd deze finale verreden. Jan de Boer ging er met Xoli na een goede start in razend snel tempo vandoor. Het paard lag vast op de baan en passeerde naar het scheen zonder veel moeite. Alleen aan Ulaan had het een felle tegenstander. Wij weten niet wat er gebeurd zou zijn als Ulaan niet een paar maal had gegaloppserd en zoo tot tweemaal toe zijn snelheid had verspeeld. Nu ging Xoli ais eerste over de eindstreep met een tijd van 1 min. 5 sec. over 760 meter. 

De totale uitslag is dus: Eerste prijs f 150: Xoli van A. Sierdsma te Weidum; tweede prijs 175: Ulaan O van Wed. J. Oosting, Wolvega; derde prijs f 50: X Smiling van J. Haan J.zn., Wijde Wormer vierde prijs f 25: Zelda Patriek van Wed. 1. Oosting, Wolvega.

___________________________________________________________

Terug naar Joannes Franciscus (Jans) de Boer