Winnetou verslag 28/29-06-1930 Veendam (Alg. Handelsblad) en De Noord Ooster

___________________________________________________________

  

01-07-1930 De Noord-Ooster 

De Demonstraties der Landelijke Rij-vereenigingen. Mooie prestaties – Goede dressuur – Te weinig publiek

Veendam, 30 Juni.
Het was gisteren en eergisteren uitgelezen weer voor het houden, maar ook voor het bezoeken van sport-demonstraties.
De Harddraverij-vereeniging had voor een goede organisatie gezorgd en niet minder dan f 765 aan geldprijzen, benevens 3 medailles en een eere-prijs disponibel gesteld. Men had mogen verwachten, dat waar het niet gold de verrichtingen van vreemde paarden, eigen aan personen die men slechts bij name kent, maar paarden die in het landbouwbedrijf werkzaam, door landbouwers uit dit gewest zijn gefokt en gevormd, een grootere belangstelling aan den dag zou treden dan de beide verloopen dagen is gebleken. We zagen te weinig menschen aan de lijn en wel voornamelijk te weinig landbouwers, wier aanwezigheid men – dit keer – stellig had mogen verwachten.
Zondagmorgen werden de eerste oefeningen gehouden. Er waren toen geen 100 bezoekers aan de baan. Men kon nog vreezen dat de Zondagmorgen voor te velen een bezwaar zou zijn Maar dan had men die „bezwaarden” des middags toch kunnen verwachten. Maar ook toen waren zij, op wier aanwezigheid werd gewacht, niet aanwezig. Voor de Harddraverij-vereeniging  is dit te betreuren en niet minder voor hen, die van elders en van nabij met hunne dieren waren opgekomen, om te toonen wat met zorg en oefening is te bereiken.

Zaterdagmorgen werd om 7 uur reeds aangevangen. De rijders(sters) van elders  er waren 4 dames bij – waren den dag te voren reeds overgekomen en ingekwartierd – vertrokken telkens per achttal om het kwartier. Er waren 7 groepen, zoodat om half negen de laatsten van start gingen. Het districtsbestuur van de afdeeling Groningen, bestaande uit de heeren Barlagen, Everts en Addens, hadden vooraf met den heer P. Huisman van Borgercompagnie, de buurtwegen verkend en aan laatstgenoemde opgedragen een route vast te stellen. Eerst moest men naar Gieten en vervolgens door het Zwanemeer – zonder water – naar den kunstweg Eext-Annen. Even voorbij het café „De Hondsrug” moest een zandweg worden bereden, om vandaar uit te komen bij den toren te Anloo. Vervolgens langs een bochtigen weg naar Schipborg. Daarna langs een zandweg naar het gesticht Dennenoord, daaromheen en dan op Zuidlaren af, waarna 30 minuten werd gerust voor ververschingen en het paard recht had op een half brood en water.
Na de rust via de Groeve en den weg naar Kiel, afdraaien tot N.-Compagnie, tot bij de Van Royensbrug, dicht bij het slachthuis te Hoogezand. Daarna langs de Kalkwijk en Borgercompagnie, deels over zandwegen naar Veendam terug.
Vermelding verdient dat de heer A. Mulder Jzn. te Kalkwijk zich beijverd had om de menschen van dienst te zijn. Op het programma stond vermeld dat bij diens boerderij de dieren water zou worden gereed gezet. Maar daarbij bleef het niet. De heer M. had bovendien om de menschen gedacht en bood – met de van hem bekende gulheid – den deelnemers en -sters alles aan wat ze wenschten als verversching.

Er waren – gelijk we meldden – 7 deelnemende vereenigingen. Maar het achttal van Leens is den weg kwijtgeraakt, hoewel deze was aangegeven door vlaggetjes. In het Zwanemeer, dat geen meer is, kon men natuurlijk niet verdrinken. Maar men heeft een verkeerden uitweg naar den kunstweg Eext-Annen gezocht en verloor daardoor den tijd die noodig was voor het afleggen van ‘n 7 KM. eind weg. De rest heeft den weg beter gevonden. De prijzen werden als volgt behaald :
f 60 Finsterwolde in 3 uur 47 1/2 minuut,
f 50 Bellingwolde in 3 uur 55 min.,
f 35 Borgercompagnie in 4 Uur 16 min. en
f 20 Veendam in 4 uur 17 minuten.
Niet geplaatst werden de groepen van : ‘t Zandt, Stadskanaal en Leens. 

Des middags werd een Conditie-proef gehouden, waarbij een afstand van 550 M. zoo snel mogelijk moest worden afgelegd, nadat in de eerste 200 M. 3 hindernissen van pl.m. 70 cM. hoogte moesten worden genomen.
De uitslag was f 15 T. Prenger te Bellingwolde ln 46 4/5 sec.,
f 10 J. W. Bruininga (Zuidwending) Veendam in 47 sec.,
f 5 R. Haayer te Stadskanaal in 48 2/5 sec. en
f 5 P. T. Nijhoff te ‘t Zandt in 48 4/5 seconde.
Daarmede was het Zaterdagsprogramma afgewerkt en werd ln Veenlust een niet druk bezocht avondfeest gehouden, met een lustig dansje tot besluit. 

Zondagmorgen werd begonnen met afdeelings-dressuurproeven. Er waren 6 deelnemende achttallen.
De prijzen werden als volgt toegewezen:
Leens f 60,
Bellingwolde f 50,
Finsterwolde f 40,
Veendam f 30,
Borgercompagnie f 20 en
‘t Zandt f 10.  

 


Tweede van links J.T. Westerhuis-Torringa

Individueele dressuurproeven. 9 vereenigingen kwamen met ieder twee ruiters uit.
De prijzen werden als volgt gewonnen :
1. J. L. Torringa te Leens,
2. H. Molenaar te Bellingwolde,
3. J. Mellema te Finsterwolde en
4. B. K. Tichelaar te Uithuizen. 

De drie eerstgenoemden kregen ieder een zilveren medaille en Tichelaar een eervolle vermelding. Als eereprijs voor het beste landbouw-rijpaard dat Zondag mededong, had de Ver. „Het Warmbloedpaard” een zilveren sigarettenkoker disponibel gesteld. Het oordeel over de toewijzing zou berusten bij den bekenden paardenkenner, den heer R. A. Maarsingh te Stadskanaal. De heer G. Elema te ‘t Zandt ging met de eer strijken. Of beter diens paard „Inorus”. En de baas kreeg de koker. 

Een keurige parade ging aan het Springconcours vooraf. Aan het springnummer namen 19 van de 23 aangegeven paarden deel.
De uitslag was aldus :
f 40 G. Bielstra (of Bulstra) te ‘t Zandt 0 fouten 461/5 sec.,
f 30 A. D. Bolhuis te Veendam, 0 fouten, 48 sec.,
f 20 Nanninga te Finsterwolde 0 fouten 52 3/5 sec.,
f 15 Dijkhuis te ‘t Zandt 2 fouten 49 2/5 sec.,
f 10 E. H. Rookmaker te Bellingwolde, 4 fouten 412/5 sec., en
f 5 Muntinga te Finsterwolde 4 fouten 83 3/5 sec.
Aan den heer B. K. Tichelaar te Uithuizen werd een eervolle vermelding toegekend, omdat die ook slechts 4 fouten had gemaakt, doch uitkwam met een tijd waardoor hem geen prijs kon worden toegewezen. 

De Jachtrit met hindernissen was bepaald een attractie-nummer, aller aandacht waard Er werd 1000 Meter gereden. De laatste 750 M – dus ongeveer 1 ½ maal de baan – zou de eindloop zijn. 28 paarden gingen achter den jagermeester, den heer M. Hooijer van Veendam. Bij die gelegenheid gooide een der paarden een hindernis om, welke een der andere paarden een klap gaf. Het paard steigerde en wierp zijn berijder af. Deze was er direct weer op en bekwam geen letsel. Toch zag hij van verdere deelneming af. Er werd gereden in series van 4. Van ieder viertal kwam de eerstaankomende in de beslissing. Daarna werd gekampt tusschen de vijf overwinnaars.
Zij kwamen in deze volgorde aan:
f 50 E. Haaijer, Stadskanaal,
f 40 P. A. Meinardi, Schildwolde,
f 30 P. T. Nijhoff te ‘t Zandt,
f 20 B. K. Tichelaar te Uithuizen,
f 15 S. Leeuwerik te Veendam en
f 10 G. Elema te ‘t Zandt. 

Het slotnummer was ook een wedstrijd met spanning. Jammer dat men zich in het Estafette-rijden nog niet al te best geoefend heeft.
Op de schaatsenrijdersbaan ziet men het zoo : Als de eene rijder den andere de vlag moet overreiken, gaat no. 2 van start als no. 1 aankomt. 1 en 2 rijden dan een eindje met elkaar en geven onderwijl de vlag over. Hier deed men dat niet.
De eerste rijder van Finsterwolde vloog in heel snelle vaart op zijn makker af. Door de snelheid kon die echter de vlag niet grijpen, met het gevolg dat het ding op het gras viel. De ruiter moest er af, het vlaggetje oprapen en het vervolgens overgeven. Dat alles kostte kostbaren tijd en deed de kans om te winnen, verspelen, Finsterwolde die zoo slecht inzette, was de allerlaatste op de lijst van gemaakte tijden, Ook waren er die de gemaakte fout wilden omzeilen, door bijna stapvoets bij no. 2 te arriveeren, als de vlag moest worden overgereikt. Ook op die wijze waagt men te veel tijd en vergroot men de kans om niet geplaatst te worden, ook al zet men er later -als de vlag een maal in handen is – ook alles op.
De uitslag is aldus geworden:
f 50 Bellingwolde met 1 min. 47 4/5 sec.,
f 30 Borgercompagnie met 1 min. 53 sec.,
f 20 Veendam met 1 min. 56 sec.
Niet geplaatst werden de viertallen van Leens 2 min. 11 1/5 sec., ‘t Zandt met 2 min. 14 sec., Stadskanaal met 2 min. 15 sec en Finsterwolde met 2 min. 17 2/5 sec.

Er werd best gereden. De dag sloot hiermee. Op de baan was een gezellige drukte, verhoogd door de muziek van gramofoonplaten met versterkingsinstallatie, geleverd en bediend door de firma Brongers en Groenier te Stadskanaal. Na afloop was er in „Veenlust” prijsuitdeeling en een concert. We hebben het er wel drukker gezien. Maar de stemming was best.

  Winnetou met vaandel in Veendam 

___________________________________________________________

Algemeen Handelsblad maandag 30-06-1930 

PAARDEN.
PROVINC. CONCOURS DER LANDELIJKE RIJVEREENIGINGEN TE VEENDAM.

Zaterdag en Zondag werden te Veendam wederom de jaarlijksche provinciale wedstrijden der Groningsche landelijke rijvereenigingen gehouden.
Vorige jaren was daartoe Bellingwolde uitverkoren geweest, terwijl de wedstrijden ook open waren voor Duitsche rijvereenigingen. Reeds in 1929 was men op ‘t punt het concours te Veendam te organiseeren, toen de beruchte landarbeidersstaking een aanvang nam en het geheele landelijke ruitersport-leven aan banden legde.
Ongetwijfeld zal dat jaar van stilstand ook wel er toe hebben meegewerkt, dat dit jaar van verbetering der prestaties in het algemeen niet kan gesproken worden.
Een instituut als dat onzer rijvereenigingen duldt geen stilstand, want dat beteekent meestal tevens achteruitgang.
Daarbij komt nog het betrekkelijk geringe contact, dat tusschen de Groninger en Drenter ruiters eenerzijds en de overige Nederlandsche rijvereenigingen anderzijds op wedstrijdgebied bestaat. We zullen echter hopen dat de federatie wel maatregelen zal weten te treffen om het Noordelijke gebied niet bij de overigen te doen achterblijven.

De Harddraverjj-Vereeniging te Veendam verdient allen lof voor het initiatief dat zij genomen heeft om deze wedstrijden, de belangrijkste op landelijk ruitersportgebied van het Noorden, te organiseeren. Reeds Zaterdagmorgen in alle vroegte werd er gestart voor een afstandsrit over pl.m. 56 km, waaraan alle afdeelingen, die den volgenden dag, in de dressuurproef wilden uitkomen, moesten starten. 

Niet minder dan 7 achttallen namen deel en kwamen in den maximum tijd van 5 ½ uur binnen. Alle paarden werden onderweg te Zuidlaren en later te Veendam door twee dierenartsen gecontroleerd op hartslag en temperatuur. De rijvereeniging uit Finsterwolde was het snelst en na 3 uur en 48 minuten weer binnen. Een mooie verrichting, waarvoor zij den eersten prijs ontving. 

Des namiddags werd nog een conditieproef gehouden, waarbij de paarden zoo snel mogelijk 550 m op de renbaan moesten afleggen. Drie hindernissen waren bovendien nog in het parcours opgesteld, terwijl aparte prijzen beschikbaar waren gesteld. Te weinig ruiters bleken nog idee te hebben, hoe zij een paard in een ren moesten rijden, hetgeen natuurlijk op de resultaten van invloed was.

Des avonds aan den gezelligen gemeenschappelijken maaltijd werden de prijzen van dezen dag door den voorzitter der Harddraverij-vereeniging met een toepasselijk woord uitgereikt. 

Om negen uur ‘s morgens keurden twee jury’s de deelnemers aan de individueele en afdeelings-dressuurproef. Wat laatstgenoemde proef betreft, was er in het algemeen weinig verschil in rijkunstige prestatie op te merken. Er werden kleine fouten in de uitvoering van het programma, discipline en uniformiteit gevonden. Verreweg superieur was echter de rijvereeniging Leens, die in alles nu op nationaal peil staat en rijkunstig de andere afdeelingen, vooral verkregen door het rijden op trens, vooruit is. Dat was een keurige verrichting en het achttal verscheen in den ring, zooals we dat van landelijke ruiters verlangen. Bravo! 

Zeer goede tweede werd Bellingwolde, die steeds een ernstige concurrente is geweest van Finsterwolde die het ook ditmaal, evenals in 1928, slechts tot de derde plaats kon brengen. Het was voor de tweede maal, dat een individueele dressuurproef in het Noorden was gehouden en dat kon men bemerken. Er moet nog veel en hard gewerkt worden om de ruiters en paarden voor deze zeer lichte dressuur klaar te maken. De stang en het vele springen en rennen der Groninger ruiters hebben enorme schade aangericht. We wenschen niets liever dan dat men zich nu eens met allen ernst op het dressuurrijden gaat toeleggen. Want het Groninger paardenmateriaal mag er wezen en is minstens even goed, zoo niet beter, dan dat in de overige provinciën. 

Ook de jongelui hebben ambitie genoeg. J. L. Torringa van de reeds genoemde rijvereeniging Leens werd welverdiend winnaar; een ruiter met veel toekomst. 

In de dressuurproef klasse L voor instructeurs startten slechts twee deelnemers. Waar bleven de anderen? De heer Barlagen op Ali, een Berber-hengstje, werd winnaar en kon verdiend winnen van instructeur Haayer (Veendam). 

De vereeniging “Het warmbloedpaard” had een zilveren cigaretten-koker aangeboden voor het beste landbouwrijpaard, welke des middags aan Inorus van G. Elema werd toegekend en door den heer R. A. Maarsingh, den ijverigen propagandist van ons landbouwtuigpaard, met een keurige speech werd overhandigd. 

De parade van alle deelnemende clubs, met hun kleurige standaarden, was een indrukwekkend schouwspel en vooral het défilé in galop ontlokte een enthousiast applaus. 

In het springconcours mochten van iedere vereeniging slechts 3 ruiters startten. Slechts 3 paarden gingen zonder fouten over de hindernissen en vooral op den dubbelsprong werden fouten gemaakt. Winnaar werd Bulstra van de vereeniging ‘t Zandt op Frantsina. 

Aan den jachtrit werd door ongeveer 30 ruiters deelgenomen waarna in series van 4 paarden de  eindloop werd gehouden. De winnaars dezer zes series kwamen toen tegen elkaar in de beslissing, waaruit Tichelaar van Uithuizen met enkele lengten verschil als winnaar te voorschijn kwam. 

Tenslotte een estafette-rit waaraan 4 ruiters van iedere vereeniging deelnamen en voor hun vereeniging reden. Men miste over het algemeen nogal handigheid In het overgeven en overnemen van den slag. Zij, die hierin het handigst waren, kwamen ook bovenaan in de prijzen, terwijl Bellingwolde winnares bleef.
Hiermede waren de wedstrijden ten einde, welke helaas door meer belangstellenden hadden kunnen gevolgd worden. 

Uitslagen:
Afstandsrit.
1. L. R. Finsterwolde (3 uur 48 min.);
2. L. R. Bellingwolde (4.07);
3. L. R Borgercompagnie (4.16);
4. L. R. Veendam (4.17);
5. L. R. ‘t Zandt (4.29);
6. L. R. Stadskanaal (4.48);
7. L. R Leens (5.02). 

Conditieproef.
1. H. Prenger (Bellingwolde, 46 4/5 sec);
2. Bruininga (Veendam, 47 sec);
3. R. Haayer (Stadskanaal, 48 2/5 sec);
4. P. Nyhoff (t Zandt, 48 4/5 sec). 

Dressuurproef voor afdeelingen.
1. L. R. Leens (95 pt.);
2. L. R. Bellingwolde (85 pt.);
3. L. R. Finsterwolde (82);
4. L. R. Veendam (79);
5. L. R. Borgercompagnie (76);
6. L. R. ‘t Zandt (67). 

Ind. dressuurproef.
1. J. L. Torringa (Leens) met Lord;
2. H. Molenaar (Bellingwolde) met Fascist;
3. J. Mellema (Finsterwolde) met Reclame.
Eerv. verm. B. K. Tichelaar (Uithuizen) met Leneda. 

Handicap-springconcours.
1. G. Bulstra (t Zandt) met Frantsina (0 ft., 46 1/5);
2. A. D. Bolhuis (Veendam) met Nia (0 ft., 48);
3. Nanninga (Finsterwolde) met Hans (0 ft, 52 3/5);
4. Dijkhuis (‘t Zandt) met N.N. (2 ft, 49 2/5);
5. E. N. Rookemaker (Bellingwolde) met Elor (4 ft 41 4/5);
6. Tj. Muntinga (Finsterwolde) met Jasmar (4 ft, 83 3/5). 

 Jachtrit met eindloop.
1. E. Haayer (Stadskanaal) met Corry;
2. P. A Meinardi (Schildwolde) met Nobilé;
3. P. T. Nyhoff (‘t Zandt) met Nora;
4. B. K. Tichelaar (Uithuizen) met Leneda;
5. S. Leeuwerik (Veendam) met Flora;
6 G. Bulstra (‘t Zandt) met Noorderruln. 

Estafetten-rit.
1. Bellingwolde (1.47 4/5);
2. Borgercompagnie (1.53);
3. Veendam (1.56).

 

___________________________________________________________

Terug naar Winnetou