Straatverlichting Zuurdijk

in bewerking 

___________________________________________________________
 
02-11-1898 Nieuwsblad van het Noorden 
Gemeenteraad van LEENS. 
Vergadering op 29 october, ‘s nm. 4 ½ uur. Allen aanwezig.
Na lezing en goedkeuring der notulen van de vorige vergadering worden gelezen en voor kennisgeving aangenomen de volgende ingekomen stukken: [] 
V. Adres van het bestuur der vereeeniging voor straatverlichting te Leens, houdende verzoek om plaatsing van nog drie lantaarns aldaar en om verdubbeling dor gemeentelijke bijdrage ad f 6 in de kosten van verlichting bij het Leensterdiep.
Dit adres herlezen zijnde opent de voorzitter hierover de beraadslaging, waarop de heer Wiersum inlichtingen vraagt omtrent de bestaande bijdrage uit de gemeentekas, ook voor andere dorpen.
Deze inlichtingen door den voorzitter en den secretaris gegeven zijnde, zegt de heer E. Torringa, dat meerdere verlichting bijlangs het kanaal een publiek belang en verhooging der gemeentelijke bijdrage voor deze verlichting daarom billijk is.
Hij kan in zooverre wel met het verzoek meegaan, maar acht de gevraagde lantaarn bij het huis van E. Elema, waar weinig woningen zijn en het doorloopend voetpad niet noodzakelijk is, niet zeer noodig of nuttig.
De heer Kadijk is van ‘t zelfde gevoelen en zou meerdere verlichting in de nuttiger vinden.
De heer Hopma meent toch dat nogal wat gebruik van het voetpad voorbij E. Elema wordt gemaakt. Zoo ook de heer Ritzema die echter van oordeel is, dat dit gebruik niet noodzakelijk is.
Hierop wordt door B. en W voorgesteld twee lantaarns bij het kanaal toe te staan en voor deze verlichting uit de gemeentekas ad f 6 te verdubbelen, onder voorbehoud de plaatsing dezer lantaarns door B. en W. worden geregeld, zooveel doenlijk aan of op particulier terrein, en niet toe te staan de gevraagde lantaarn bij het huis van E. Elema. 
Dit voorstel wordt zonder hoofdelijke stemming aangenomen [] 
XI. Onderwijs en onderw. personeel te Zuurdijk. Wordt gelezen een schrijven van den heer distr.-schoolopziener, dd. 7 Oct. j.1., en een van den heer arrondissem.-schoolopziener, dd. 10 Oct. j.1., nopens personeel en onderwijs aan de openb. lagere school te Zuurdijk. Voor kennisgeving aangenomen [] 
XIII. Betaling onvoorziene uitgaven over 1898. Besloten uit dezen post te betalen f 20.70 voor lijsten met glas en toebebooren voor negen van de van rijkswege ontvangen portretten van H.M. koningin Wilhelmina.
Alsnu niets meer te behandelen zijnde, wordt nadat de heer Ellens heeft geattendeerd op een noodige herstelling van een gemeentevonder, de vergadering door den voorzitter gesloten. 
___________________________________________________________
 
1901 – 1902 
Zuurdijk, den 28 November 1901 
Aan den Raad der gemeente Leens
geven met verschuldigde eerbied te kennen ondergeteekenden, uitmakende het bestuur, door ingezetenen der kom van het dorp Zuurdijk benoemt voor eene eventuëele straatverlichting voor deze plaats,
dat zij zich graag door U, Weledel Achtbare Heeren, zoo het mocht kunnen, reeds tegen 1 Januari a.s., in het kosteloos bezit zagen gesteld van vier lantarenpalen met bijbehorende lantarens en lampen, ten einde te kunnen voorzien in voldoende straatverlichting door het dorp en de achterbuurten, alwaar eene verlichting als pasbenoemd met het oog op het vuil en de groote waterplassen bijlangs en voor verschillende woonhuizen gedurende het barre jaargetijde met zijne korte dagen en vele donkere, dikwijls stikdonkere dagen en avonden geen weelde genoemd kan worden;
dat zij vrijmoedigheid tot deze aanvraag meenen te mogen putten, behalve uit het bovenstaande, uit de uit de omstandigheid, dat de andere dorpen der gemeente Leens bereids  in het voorrecht deelen, door hen van U, Weledel Achtbare Heeren! thans verzocht en 
dat zij gelegen zijn, bij eventuëele inwilliging van hun verzoek te zullen zorgen en te doen verzorgen voor het aanschaffen van de benodigde lampeglazen, kousjes en brandstof; 
van U, Weledel Achtbare Heeren! met verschuldigden eerbied tot U te komen met het verzoek, dat aan hun verlangen mee worden kunnen voldaan. 
Met vorenstaande eerbied hebben zij de eer, zich te noemen 
van U, Weledel Achtbare Heeren! 
de dienstwillige dienaren: 
  
___________________________________________________________
 
08-01-1902  vergadering van den raad der gemeente Leens []
10. Verzoek van E.J. Boneschanscher e.a. te Zuurdijk, om plaatsing door de gemeente van 4 lantaarnpalen met lantaarns in de kom van het dorp.
Adressanten wenschen voor de benodigde petroleum, kousen, enz. zelf te zorgen.
Aangehouden om te onderzoeken of de toegezegde jaarlijksche bijdragen voor de verlichtingskosten voldoende zijn.
Hierna sluiting.

15-02-1902 Nieuwsblad van het Noorden
WEHE 12 Febr. In de heden gehouden vergadering van den raad der gebeente Leens waren 10 leden aanwezig. Afwezig de heer J. L. Torringa. Na opening en voorlezing der notulen wordt mededeeling gedaan van:
[]
II. Aan de orde:
1. Aangehouden verzoek van E. J. Boneschanscher e. a. te Zuurdijk. om plaatsing voor rekening der gemeente van lantaarns, enz. aldaar.
Voorlezing wordt gedaan van een nader schrijven van adressanten, waarin zij te kennen geven bij wijze van proefneming de straatverlichting desverlangd voorloopig met drie lantaarns te zullen beginnen.
B en W stellen voor, voor rekening der gemeente te Zuurdijk te plaatsen drie lantaarnpalen met lantaarns, terwijl adressanten voor de verlichtingskosten zullen moeten zorg dragon, alsmede voor het gewoon onderhoud van lampeglazen, katoen, enz. Na bespreking conform bet voorstel besloten.

___________________________________________________________



Op deze foto’s is 1 lantaarnpaal te zien
___________________________________________________________

   
Op deze ansichtkaart uit 1915 zijn 2 lantaarnpalen te zien, aan het begin en het einde van het kerkhofhek.

___________________________________________________________
 
1904
Blijkbaar ging alles naar behoren tot september/october 1904:
Zuurdijk, 11 October 1904. 
Weledel Achtbaren Heere, 
den Heer Burgemeester 
der gemeente Leens 

Weledel Achtbare Heer! 
In antwoord op Uw geacht schrijven, heden morgen ontvangen, heb ik de eer, U Ed. Achtb. te doen weten, dat deze Commissie doelmatig acht, dat eventuëel één lantaren nog geplaatst worde bij de behuizing van smid Nederhoed en één bij het “gasthuis”, d.i. ongeveer op het midden van den afstand tusschen de lantarens bij de kosterie en de woning van G. Poel. 

Het zal mij een eer en waar genoegen zijn, U eens weer te onzent te mogen zien. 

Met verschuldigden eerbied heb ik de eer, te zijn 
van U, Weledel Achtbare Heer! 
De Dienstwillige Dienaar 
E.J. Boneschanscher. 

___________________________________________________________
 
Zuurdijk, 24 September 1904 

Weledel Achtbaren Heere, den Heer Burgemeester der gemeente Leens. 

Weledel Achtbare Heer! 

Ondergeteekenden hebben de eer, U Edelachtb. uit naam van de betalende leden der nu ontbonden vereeniging van straatverlichting te Zuurdijk met de meeste bescheidenheid te verzoeken, dezen winter in het genot van nog twee lantaarnpalen met toebehooren te mogen worden gesteld, zullende zij alsdan volgaarne de nog bij hen aanwezige lantaarn-ladder met haken en dito petroleumklip kosteloos aan de gemeente overdragenen afstaan. 

Tevens hebben zij de eer, hierbij in te sluiten een verklaring van den arbeider Jan Schaap alhier, inhoudende dat hij de som van f 15 van 28 September 1904 tot 15 Maart 1905 wil belasten met het opsteken der drie lantaarns alhier volgens de voorwaarden van het reglement. 
Voor ieder lantaarn meer bedingt hij f 5.- 
Hij was de eenige, die zich, na lange aarzeling, beschikbaar stelde, niettegenstaande dat aan de zaak door middel van aanplakbilletten voldoende publiciteit was geschonken. 
Met verschuldigde eerbied hebben zij de eer, te zijn van U, Edelachtbare Heer! 
de Dienstwillige Dienaren: 
de Commissie van Straatverlichting te Zuurdijk
E.J. Boneschanscher,  
G Poel,  
A. Lap. 

___________________________________________________________
 
Zuurdijk, 17 October 1904 
Aan Heeren Burgemeester & Wethouders der ge
meente Leens 
Weledel Achtbare Heeren!
Ondergetekende hebben de eer, U te berichten,
dat zij met leedwezen kennis hebben genomen van Uw besluit, inhoudende, dat de noodzakelijkheid niet wordt ingezien tot het doen plaatsen van meer dan drie lantaarns in het dorp. ‘t Zij hun vergund, U te doen opmerken, dat de verlichting van ‘t dorp zich thans nog slechts uitstrekt over het midden van Zuurdijk; het Oostelijk en Westelijk einde worden, daarmee òf geheel niet bedacht. 
De lantaren, bij de kosterij geplaatst geeft weinig voor het Westen van de plaats; 
die bij de behuizing van G. Poel verlicht slechts een klein deel van het Oosten
terwijl de derde de achteraf gelegen woningen, ten Zuiden van ‘t dorp, of liever van den straatweg, licht moet geven en daar niet kan worden gemist. 
zij hebben daarom de eer, U beleefdelijk te verzoeken, over nog twee lantarens te mogen beschikken, n.l.
één bij de woning van Nederhoed, en
één bij de boerderij van Zijlma, opdat die bij ‘t huis van Poel nader kan worden gebracht tot die bij de Kosterie, waardoor ‘t een bij het ander wordt gebaat. 
Zij zijn overtuigd, dat hier dan nog geen sprake kan zijn van weelde of overtolligheid. 
Mocht dit besluit van U, Ed. Acht. Heeren! onveranderd van kracht blijven, zoo vreezen zij, dat met ingang van Januari geen lantaarnopsteker meer voor Zuurdijk zal zijn te vinden, daar de tegenwoordige vooral heeft geaccepteerd met het oog op de nog verlangde twee lantarens,  welke zijn verdiensten moeten goedmaken. 
In de hoop, dat U, Weledel Achtbare Heeren! hun verzoek en hun inlichting hun ten goede moogt willen houden en zij weldra ‘t bezit mogen zijn gesteld van vijf lantarens, hebben zij, 
de eer, met verschuldigde eerbied te zijn, 
van U, Weledel Achtbare Heeren! 
de Dienstwillige Dienaren: 
Commissie van Straatverlichting te Zuurdijk 
E.J. Boneschanscher, 
G Poel,
A. Lap.   

(Jan Schaap C076 C077) 
 

___________________________________________________________
 
1913 Electrisch licht is komende
10-02-1913 Nieuwsblad van het Noorden, maandag 
WEHE, 8 Febr. Heden vergaderde de raad der gemeente Leens. 
Van de ingekomen stukken zij vermeld, een schrijven van Gecommitteerden uit het hoofdbestuur van het waterschap “Hunsingo” berichtende, dat zoodra de afsluitboomen bij de beweegbare bruggen te Leenstertillen en Warfhuizen voor rekening dezer gemeente zijn aangebracht zijn de brugwachters op kosten van ‘t waterschap met de bediening er van zullen belasten, alléén des nachts d. i. van zonsondergang tot zonsopgang.
Op een reclame van den heer M. J. Zijlma te Westpolder, om afvoering van een pomp van den ontworpen primitieven legger der wegen werd gunstig beschikt.
Wegens het niet-aannemen der benoeming door den heer G. Bos te Zuurdijk, werd benoemd tot lid van de commissie tot Wering van Schoolverzuim, de heer A. N. Stol aldaar.
De voorzitter deed mededeeling van de door den heer Groenwold te Groningen ontworpen begrooting met rentabiliteitsrekening van een laagspanningsnet voor de dorpen in deze gemeente. De totale afname voor el. licht en kracht door de ingezetenen toegezegd is niet schitterend, wat eensdeels moet worden toegeschreven aan de garantietoezegging voor zes jaren, waardoor de meesten voor een te laag bedrag hebben ingeschreven anderdeels omdat de arbeiders, enkele uitgezonderd, vermoedelijk door onbekendheid, zich van toezegging hebben onthouden. Toegezegd is voor afname van licht en kracht voor Leens f 1826 20, Grijssloot f 215. Douwe f 50, Leenstertillen f 25, Wehe f 787.50, den Hoorn f 380, Mensingeweer f 379, verspreide woningen f 135, Schouwerzijl f 100, Warfhuizen f 450, verspreide woningen f 280, Zuurdijk f 396, verspreide woningen f 589.90.
Onder deze bedragen is de straatverlichting en die der openbare scholen niet begrepen.
Burgem. en Weth. stelden voor Ged. Staten een garantie aan te bieden voor afname van electrischen stroom voor al de dorpen, t. w. Leens f 1200, Wehe f 470, den Hoorn f 180, Mensingeweer f 280, Schouwerzijl f 250, Warfhuizen f 450 en Zuurdijk f 170, onder voorwaarde dat de provincie naar al die dorpen een hoogspanningsnet legt, in aansluiting van aldaar in nader overleg op kosten der provincie te plaatsen transformatoren.
Voorts dat college mededeeling te doen van de toegezegde bedragen door de bewoners der buurtschappen en de verspreide woningen.
Deze garantie is gebaseerd op het aantal inwoners van de verschillende dorpen en wel naar f 1 per inwoner.
Nadat enkele leden het wenschlijke hadden betoogd om de garantie voor de meer afgelegen dorpen hooger te stellen, werd het voorstel in dier voege gewijzigd dat Zuurdijk werd gebracht op f 250, waarna met algemeene stemmen conform het voorstel werd besloten. De garantie aan de Provincie bedraagt derhalve in totaal f 3080.
Als gemachtigde naar de algemeene vergaderingen van aandeelhouders van de Maatschappij tot aanleg en exploitatie van laagspanningsnetten werd aangewezen de Burgemeester. Aangehouden werd het bekende schrijven van genoemde Maatschappij om den aanleg en de exploitatie van het laagspanningsnet aan haar over te dragen. 
Sluiting. 
___________________________________________________________
 
1928 
17-10-1928 Nieuwsblad van het Noorden, woensdag 
WEHE, 17 Oct. In de laatst gehouden voltallige raadsvergadering der gemeente Leens werd [] 
Conform het voorstel van het Dag. bestuur en overeenkomstig het advies van den directeur der Maatschappij van Laagspanningsnetten werd besloten tot bijplaatsing van een transformatorstation, tegenover den inrit van de boerderij, bewoond door den heer J. L. Torringa te Zuurdijk.
Aan het verzoek van den heer Dijksterhuis om, voor met de uitvoering te beginnen, eerst nadere inlichtingen te vragen van de Directie omtrent den prijs van het te vervangen oude koperdraad en of dit niet in een ander gedeelte van het net kan worden gebruikt, zal worden voldaan.   Besloten werd om de ingezetenen, die financieel niet in staat zijn de kosten van een regenbak met annexen te betalen en van particulieren of van corporaties het daarvoor benoodigde geld niet kunnen verkrijgen, te helpen door die kosten aan hen te leenen, onder voorwaarde van terugbetaling in tien gelijke jaarlijks-he termijnen, tegen eene rentevergoeding van 4 ½ pct. ‘s jaars en met bepaling dat een of twee borgen moeten.worden gesteld, die zich hoofdelijk verbinden tot nakoming van de genoemde voorwaarden. 

OP dit moment staat bij de ree naar de boerderij Stoepemaheerd nog steeds een transformatorhuis. 
 
Gebouwd in 1928/1928? 

___________________________________________________________
 
04-11-1931 Nieuwsblad van het Noorden, woensdag
WEHE, 31 Oct. In de raadsvergadering der gemeente Leens [] 
Het verzoek van Ph. Matthijs e.a. te Zuurdijk, om bijplaatsing van nog een straatlantaarn in het oostelijk gedeelte werd gerenvoyeerd aan B. en W. om advies.

 

 

___________________________________________________________
 
Terug naar Eppo Jan Boneschanscher