07-07-1935 Landelijke Ruiters ‘t Zandt

___________________________________________________________

08-07-1935 Nieuwsblad van het Noorden, maandag
DE GROOTE PAARDENSPORTDAG TE ‘t ZANDT 
De landelijke ruiters. Prima veulenklasse bij de trekpaardenfokkers. De warmbloedfokkers in gebreke. De tuigpaardenklassen uitstekend bezet. Een pracht spannennummer met tandemnummer over welke laatste de opvattingen niet altijd juist zijn.
(Van onzen deskundigen medewerker.)

Reeds jaren neemt ‘t Zandt een vooraanstaande plaats in de lange rij van de jaarlijksche paardendagen.
Ook dit jaar was dit weer het geval, want het was een prachtige namiddag, dien het Bestuur van de V. v. V. haar leden en belangstellenden bood. De afwisseling tusschen de paardennummers van het dameshandbalspel is goed bevallen, ‘t was een mooie en interessante strijd tusschen de dames elftallen van Uithuizen en Woltersum, welke laatste vereeniging met 1 – 0 won.

De ruiters.
De landelijke ruiters waren dit jaar ook in groote getale opgekomen een gevolg van de dressuurwedstrijden van afdeelingen welke voor het eerst te ‘t Zandt werden gehouden althans onder auspiciën van de V. v. V.
Het was er al vroeg druk, want evenals elders werden de dressuurwedstrijden des morgens afgewerkt.
De vier deelnemende Vereenigingen hebben het elkaar moeilijk gemaakt, althans de punten stonden heel dicht bij elkaar, ‘t Zandt heeft den eerepalm weggedragen zelfs voor de vrij sterke vereeniging Stadskanaal. Ook in de individueele dressuur had ‘t Zandt nogal geluk: twee leden bezetten in de klasse N. de eerste prijs, terwijl nog een ander lid een vijfde prijs behaalde. Vooral de overwinning van mej. Cleveringa die tweede werd, valt te roemen en bewijst, dat ook de damesleden het in de dressuur ver kunnen brengen.
In de handicap klasse was het de bekende R. K. Siebring die de overwinning behaalde. Zijn tegenstander D. J. Mellema was wel afwezig in verband met zijn plichten tegenover ‘t vaderland, maar Siebring is een bekende dressuurruiter en ook .een prima instructeur.

De keuringen.
Des middags werden eerst keuringen gehouden van veulens warm- en koudbloeds.
De koudbloedveulens waren best opgekomen en de kwaliteit valt te roemen. Ook hier viel duidelijk op te merken, dat de invloed van de hengsten van het nieuwe genre Avenir en Titan de Lombisoeull groot is. Het is een ander slag veulens dan men hier gewoon is en hoewel van de toekomst nog niets te zeggen is, moet men toch de veulens bewonderen die aan de kop stonden; zoo b.v. die der merrieveulens en die der hengstveulens liepen er bijzonder uit. De jonge fokker Smedema stond met een tweetal merrieveulens van Avenir tweede en derde, terwijl de strijd tusschen de hengstveulens hoofdzakelijk ging tusschen het Titan veulen van den heer Noordhof te Noordbroek op de H. S. T. tweede en het Avenir veulen van den heer T. K. Glas eerste op de H. S. T.
De jury plaatste deze Veulens nu precies in andere volgorde. Van onderen is het Tital veulen een geweldenaar, die van Avenir is van boven beter. Maar het zijn twee extra veulens die de belangstelling van de Groninger Trekpaardenfokkers zullen houden.

De warmbloedveulens waren niet van een te roemen klasse, liepen nogal wat uiteen en ook niet weer. De jury heeft het niet gemakkelijk gehad. Het tweede geplaatste veulen leek ons wat hoog, doch zij moet in bewegingen correct zijn, wij hebben haar niet in bewegingen gezien. Zij was niet gecoupeerd en leek daardoor wat soortloos. Dit zullen de overgevoelige dierenbeschermers wel weer eigenaardig vinden, maar het is nu eenmaal niet anders. De volgende keer moeten de warmbloedfokkers beter voor den dag komen, want bij al het goeds te ‘t Zandt was dit een dor blad tusschen de bloemen.

De tuigpaarden.
Het concours werd geopend met een parade van de deelnemende landelijke ruiters onder leiding van den heer G. B. Perdok. Burgemeester Cleveringa nam de parade af.
Onmiddellijk daarna stoven de tuigpaarden van de limietklasse het veld binnen. Een pracht collectie, waarvan Johan zich aan de kop plaatste in prima gangen, hij stepte bij einden, doch zijn jongenskuren om in een klein vlagje iets heel vreemds te zien en er met een groote boog om toegaan is hij nog niet kwijt. En nu gaat hij nog wel naar de groote klasse der vijfhonderd guldens. Vinkers werd tweede met de best en foutloos marcheerende Oranje, een verschijning, die, aandacht trok doch iets meer strijdlust kon hebben. Derde werd Colonel van den heer Bolt, die ook een werkelijk beste beurt maakte, waarop Vemalia volgde die niet dien vorm had van de vorige keuringen. En waar bleef Adam wel die op de H. S. T. over alles heen liep?
De open klasse leverde een zwaren strijd. Elza en Graaf Lodewijk plaatsten zich aan den kop, doch toen werd het voor de jury moeilijk, want zij had de keuze tusschen Arthur, Hilda en Julius. Aanvankelijk was Julius er niet, later was hij buitengewoon. Prima was ook Hilda en dan marcheerde Arthur zeker niet minder, ja zelfs had men hem wel bij het eerste gelid kunnen plaatsen. Arthur werd dan derde, Julius vierde en Hilda vijfde.

De klasse twee spannen gaf een geheel ander aanzien dan voorheen. In de eerste plaats liep Elza naast Julius, omdat Climax verstek had laten gaan. Dan kwam Henny naast Arthur, een geheel nieuwe combinatie, en dan de beide zwarten Majoor en Colonel van den heer D. E. Mellema en zeer verdienstelijk voorgebracht door den heer Bosma. Adam en Akonus hadden wij te Eext al ontmoet. Toen de strijd begon, bleek al spoedig, dat de heer Vinkers met zijn span domineerde en het verbaasde ons dat men dit span nog weer liet overrijden. De heer Mellema had Julius en Elza er nog niet bij, waren niet aan elkaar gewend, zij marcheerden echter fameus. Maar dat zij niet tot de eersten gerekend konden worden bleek al spoedig. Het span Bolt, Hilda en Colonel ging het meest naar voren als een geheel en hoewel niet op snelheid gekeurd wordt, hadden wij toch gaarne van dit mooie span iets meer snelheid. Dan volgden Elza en Julius en daarop het span Arthur en Henny, waarvan gezegd moet worden dat het een chique span is met actie. Wij hoorden, dat het om de kleur geen span was, maar dat is niet juist. Een moorschimmel kan verschillende kleuren naast zich hebben. Maar een geheel was het en verdienstelijk gereden door den heer Caspers. Dan volgden Colonel en Majoor, die zich ook best lieten zien en daarna Ekonus en Adam, een span paarden dat bij eenige vorderingen van zich zal laten spreken. Een praehtklasse spannen, waarmede de jury handen vol werk had en welke beslissing heel wat paardenvleesch heeft geëischt. Het was niet een show meer op het laatst, doch een krachttoer. Maar dat tot eer der tuigpaarden, zij doorstonden de proef.

De tandems.
Ook het tandemnummer was in één woord af. Prachttandems verschenen in de baan, waarvan eerste werden Elza en Johan en als voorpaard is Elza nu eenmaal ideaal. Maar cadeau hebben zij het niet gekregen, want Arthur en Oranje waren niet minder, gingen evenals het eerste tandem machtig. Caspers reed met zijn bekende bravour weer tandem, echt tandem. Dan volgde de heer Bolt met Hilda en Colonel. Dat was af, aanspanning en het geheel. Het totaal was een toonbeeld van chique, maar even meer schwung maakte het totaal niet te slaan. De jonge Mellema van Beersterhoogen kwam met de beide nieuwelingen Adam en Akonus. Liepen door hun zwaarte wat uit de richting der tandems, maar het rijden van dezen jongen paardenman valt te roemen.

Wat ons is opgevallen, dat is de totaal onjuiste opvattingen die er bestaan omtrent het keuren van tandems.

Het barrière springen is wel bevallen. Vlug en gezwind werd het aantal springruiters afgewerkt. Dat verdient navolging, want het publiek heeft er van genoten. Om te zwijgen van de stoelendans welke nu direct geen sportleven achtergrond heeft, maar een pracht attractie is.

t Was een pracht geslaagde paardendag, de historie der ‘t Zandtster V.V.V. volkomen waardig!

DE UITSLAGEN.
De uitslagen luiden
Dressuurproef voor 8-tallen. Prijzen f 50, f 40, f 30, f 30.
1. Landel. Rijver, ‘t Zandt en Omstr.;
2.Landel. Rijv. Stadskan. en Omstr.;
3. Landel. Rijv. “Winnetou” Leens;
4. Landel. Rijv. Veendam en Omstr.

Dressuurproef individueel. Prijzen klasse N. f 15 f 10, f 5, f 5 en f 5. Klasse B f 15, f 10, f 5. Klasse N:
1. P. Huizinga met Piet Hein;
2. mej. T Cleveringa met Lady;
3. H. Haayer met Max;
4. R K. “Siebring met Alex;
5. E. J. Pier met Black;
E.V.: S. Sijpkens met Ivéne, A. Siebring met Lottamej. Kroon met Kroonprins.
Klasse B (handicap)
1. R. K. Siebring met Wartel;
2. R. Haayer met Oarry;
3. P. T. Nijhoff met Affino;
E.V.: A Siebring met Rosario; A. D. Bolhuis met Nia.
Barrière springen. Prijzen f 25, f 20, f 15, f 10 en f 10.
1. K. J. Holtkamp met Hert,
2. P T Nijhoff met Affino,
3. E. J. Pier met Black,
4. R. Haayer met Carry,
5. K. Kolk met Gina.
Stoelendans te paard. Prijzen kunstvoorwerpen
1. H. Haayer, Stadskanaal;
2. T. B. Wiersurn ‘t Zandt;
3. T. K. Geertsema, Schildwolde:
4. A. Siebring, Stadskanaal.

Keuring van warmbloed veulens. Prijzen f 20, f 15, f 10 en f 5 plus medailles voor het beste merrieveulen en het beste hengstveulen van Gambo.
1. Jacques eig. P. T. Nijhoff, Zijldijk;
2. Jeldina eig. J. E. Maarhuds, Zijldijk;
3. Ileane eig. S. Nijhoff, Zijldijk;
4. Inarmine eig. H. J. de Jager, Wittewierum.

Keuring van koudbloedimierrieveulens. Prijzen f 20, f 15, f 10 en f 5 plus medaille voor het beste veulen van Avemir.
1. Ada van ‘t Voorwerk eig. E. H. Huizinga, Zijldijk;
2. Mina eig. D. Smedema, Eenurn;
3. Bertha eig. D. Smedema, Eenurn;
4. Avenke eig. H. F. Coolnuan, ‘t Zandt.

Keuring van koudbloed hengst veulens
. Prijzen f 20, f 15, f 10, f 5 plus een medaille voor het beste veulen van Avenir.
1. Emil eig. A. Noordhof, Noordbroek;
2. Avenir eig. T. K. Glas, Leermens;
3. Fortunio eig. I. G. Burema, Leermens;
4. Herseur eig. T. K. Glas, Leermens.

Keuring van enkel ingespannen tuigpaarden. Limietklasse tot f 300. Prijzen f 40, f 30, f 20, f 15 f 10 en f 10.
1. Johan eig. D. E. Mellema, Finsterwolde;
2. Oranje eig. D. H. Vinkers, Westerlee;
3. Colonel eig. H. Bolt, Groningen;
4. Vemalia eig. K. Geerts, Roswinkel;
5. Modula eig. wed. F. Dilling, Drouwen;
6. Majoor eig. D. E. Mellema Finsterwolde.

Keuring van enkel ingespannen tuigpaarden. Open klasse. Prijzen f 60, f 40, f 20 en f 10. Aan den eersten prijs is toegevoegd een groote zilveren wisselbeker, aangeboden door het Centraal Comité voor de Concoursen-Hippique in Nederland.
1. Elza eig. D. E. Mellema, Finsterwolde;
2. Graaf Lodewijk eig. D. H. Vinkers, Westerlee;
3. Arthur eig. D. H. Vinkers, Westerlee;
4. Julius eig. D E. Mellema, Finsterwolde;
E.V.: Hilda eig. H. Bolt, Groningen.

Keuring van Spannen tuigpaarden. Open klasse. Prijzen: f 50, f 40, f 30, f 20, f 20 en f 20.
1. Graaf Lodewijk en Umberto, eig. D. H. Vinkers, Westerlee;
2. Hilda en Colonel eig. H. Bolt, Groningen;
3. Elza en Julius eig. D. E. Mellema, Finsterwolde;
4. Arthur en Henny eig. D. H. Vinkers, Westerlee;
5. Colonel en Majoor eig. D. E. Mellema, Finsterwolde;
6. Adam en Ekonus eig. T. J. Mellema, Beersterhoogen.

Keuring van tandems. Prijzen f 50, f 40, f 25 en f 10.
1. Elza en Johan eig. D. E. Mellema, Finsterwolde;
2. Oranje en Arthur eig. D. H. Vinkers, Westerlee;
3. Hilda en Colonel eig. H. Bolt, Groningen;
4. Adam en Ekonus eig. T. J. Mellema, Beersterhoogen.

___________________________________________________________

Terug naar Winnetou