Menu +

KERKHOF

clip_image001

 

Het kerkhof rond de kerk van Zuurdijk is misschien wel het mooiste van de stichting Oude Groninger Kerken. Op de westkant, de oostkant en vooral de zuidkant zijn heel veel rijke graven te zien. De bekende Zuurdijkster boerengeslachten zijn allemaal terug te vinden: de Torringa’s, de Zijlma’s, de Huizinga’s, de Hekma’s, de familie Bos, de familie Loots en nog veel meer. Met prachtige symboliek op de stenen. Maar, de noordkant is vrijwel leeg. Eén grafsteen is er te vinden, van een schoolmeester. Verder niets. Het was de ‘koude’ kant, van het kerkhof, voor de boerenarbeiders, de armelui.

Toch is bij de ontstaansgeschiedenis van Zuurdijk de rol van de boerenarbeiders onmisbaar geweest. Maar op het kerkhof vinden we van deze groep mensen niets meer terug, want zij hadden geen geld voor en mooie steen. Van de houten grafpalen die sommigen nog gehad hebben, rest niets meer.

We krijgen bij rondleidingen vaak de vraag: ‘waarom liggen hier geen mensen begraven?’, het antwoord is ‘Ze liggen er wel, maar er was geen geld om dat zichtbaar te houden!.’

Daarom zijn we blij en trots op de steen voor de vader en moeder van Armhoes Joapke!